Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sezon na... zakup pontonu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 14 czerwiec 2015 - 10:55

Autobusy mają 'luki bagażowe' do których spokojnie się taki zestaw zmieści. Tylko kwestia opłaty i dogadania z kierowcą :) No i nie jest to szczyt komfortu, ale jednak da radę...

• wobler130 lubi to

#482 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 25 październik 2015 - 16:23

Ponton gotowy. Ale co się namęczyłem to moje. A robiłem to na słoneczku

attachicon.gifP3202227.JPG

attachicon.gifP3202229.JPG

Jeszcze pytanie co do listew. W przedniej cześci są wzmocnienia na krawędź listwy . Z tyłu ich brak. Może dla bezpieczeństwa coś tam podłożyć?

A może jednak źle je złożyłem. Poniżej 3 zdjęcia lewej strony i trzy prawej.

attachicon.gifP3202230.JPG

attachicon.gifP3202231.JPG

attachicon.gifP3202232.JPG

attachicon.gifP3202233.JPG

attachicon.gifP3202234.JPG

attachicon.gifP3202235.JPG

Oprócz problemu z tymi wzmocnieniami jest jeszcze jeden. Poniżej zdjęcie.

attachicon.gifP3202236.JPG

Ile za niego dałeś?

Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.

Cło i vat ci dowalili?

#483 OFFLINE   BOSMAN 76

BOSMAN 76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 387 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 25 październik 2015 - 17:16

godski dasz znać jak ten Kolibri się spisuje czy już go sprzedaleś ???

#484 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 październik 2015 - 19:08

Ile za niego dałeś?

Dasz namiar? Ciekawe ile kosztuje 360cm.

Cło i vat ci dowalili?

godski dasz znać jak ten Kolibri się spisuje czy już go sprzedaleś ???

2200,00 na gotowo u mnie. Alu ławki mi podłoga.

Bardzo dobrze. Dzisiaj pływałem testowo Tośką 6HP max 25 km/h.

#485 OFFLINE   s4mo

s4mo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Maciej

Napisano 26 październik 2015 - 21:05

Mam pytanie : alu ławki jak pływasz jesienią to dupa Ci nie zmarznie ?:)

#486 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 październik 2015 - 21:18

Mało pływam. Nie zmarźnie. Kamizelka albo zapasowa kurtka pod tyłek. Ewentualnie mam nakładkę na ławkę.

#487 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Ryszard
  • Nazwisko:Przybyłowski

Napisano 26 październik 2015 - 21:43

Torba i siedzisko miękkie nieprzemakalne w jednym :

7cea0fc9bede8511med.jpg

55511958964cda0emed.jpg

• jac72 lubi to

#488 OFFLINE   bar888

bar888

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów
  • Lokalizacjakalisz/ostrów wlkp
  • Imię:bartek

Napisano 26 październik 2015 - 21:59

Czołem,

Nie znalazłem  odpowiedzi  ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży  i coś mi się wydaje  że  trochę  za mocno  gumiak  skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie  na maksa powietrza  ja  pompuję  maks  a  i tak jest  miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę  można  na ten  klej z  zestawu naprawczego

Dozo nad wodą !!!

#489 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 26 październik 2015 - 22:10

Czołem,

Nie znalazłem  odpowiedzi  ,może ktoś znajdzie czas aby podpowiedzieć kupiłem używany pro marine 320 f ,Pany w którym należy zamontować listwy stabilizujące podłogę ,ma ktoś wyczuty temat -zamontowałem bliżej pawęży  i coś mi się wydaje  że  trochę  za mocno  gumiak  skręca (powietrze nie schodzi), przy okazji czy w kilu macie  na maksa powietrza  ja  pompuję  maks  a  i tak jest  miękki kill ocb?, a w ogóle jak przymocować rolke i knagę  można  na ten  klej z  zestawu naprawczego

Dozo nad wodą !!!

Mam prośbę łatwiej Nam będzie odpowiedzieć jeżeli napiszesz to jeszcze raz, w sposób czytelny z zasadami interpunkcji.

#490 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 26 październik 2015 - 22:10

Listwy boczne umocuj tak by łączyły kilka elementów podłogi przeważnie 3 ostatnie , jednak montaż listew bocznych nie ma nic wspólnego ze skręcaniem. Kil pompujesz zgodnie z tabliczką znamionową, ale przy zimnej wodzie ( a teraz taką mamy , należy dopompować oczywiście z rozsądkiem ).

Możesz użyć tego kleju z zestawu a tu masz filmik jak :

#491 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 30 październik 2015 - 20:21

do przyklejania roznej masci ustrojstw polecam klej z firmy TIP TOP  CEMENT Camping+plastic , mam przyklejona knage i rolke . nic nie odchodzi trzyma bardzo dobrze. koszt okolo 40zl na aledrogo. czas schniecia do godziny. jesli chodzi o listwy ( tez mam pro marne 320) to zakladam tak ze zachodza po rowno na elementy podlogi od strony pawezy i 3 elementu (liczac od pawezy.)

Użytkownik siarq edytował ten post 30 październik 2015 - 20:28

#492 OFFLINE   Iwan krk

Iwan krk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 31 październik 2015 - 00:19

Też mam Pro marine forsage 320. Dokładnie tak jak kolega napisał. Zakładaj tak żeby "chwyciły" 3 elementy. Nie ma prawa nic skręcać. W tym pontonie kil możesz pompować do ciśnienia mniejszego niż komory. Warto o tym pamiętać.

Pompuj, pływaj i ciesz się bo to bardzo fajne pływadło. Ja niestety  jestem zmuszony swoje sprzedać i żal bardzo się rozstawać :( . Służyło dzielnie. Na pewno będziesz zadowolony z tego pontonu.

#493 OFFLINE   alfaiomega

alfaiomega

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaGalaktyka Andromedy
  • Imię:Marcin

Napisano 01 listopad 2015 - 12:31

Siema,

Sezon sezonem i jak większość wędkarzy marzę o własnej łajbie ale niestety łódź odpada ze względów garażowo-transportowych. Więc ponton, no i tu jest parę pytań i wątpliwości.

Patrząc na pontony zauważyłem że w pontonach do powiedzmy 3 metrów nie ma miejsca, dosłownie. Więc ponton jaki mnie interesuje to 3,30 metra. Jaki silnik da mi możliwość popłynąć tym pontonem w górę Wisły powiedzmy 15 kilometrów. I jak wygląda kotwiczenie takiego pontonu czy bez obaw można rzucić kotwicę na środku Wisły?  

#494 OFFLINE   Kozi

Kozi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 380 postów
  • LokalizacjaŚrem

Napisano 01 listopad 2015 - 12:38

Kolego po pierwsze odpowiedz sobie czy chce ci się za każdym razem dzwigać i rozkładać ponton. Nie jest to takie "kolorowe" jakby mogło się wydawać.

#495 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 01 listopad 2015 - 12:50

Bez przesady. Jak masz pompkę automatyczną i kółka slipowe, to jedynym "problemem" pozostaje ułożenie podłogi i ewentualnie wpływ temperatury na sztywność materiału, co ma bezpośrednie przełożenie na wielkość torby z pontonem po jego złożeniu ;) .
Alfaiomega (teoretycznie pytać nie powinieneś ;) ). Do takiego gumiaka już około 8 KM pozwoli lecieć ślizgiem pod prąd i w miarę sprawnie się przemieszczać. 9,8 wydaje się być najlepszym kompromisem w relacji masa-moc. Odnośnie kotwicy, ja kupiłem pługową i jest super. Na odpowiednio długiej lince ustawia ponton 3,6m z gratami i 2 osobami na pokładzie w najsilniejszym nurcie. Tam, gdzie chcę. A to zaledwie 3kg żelastwa.

#496 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 01 listopad 2015 - 13:52

Kolego po pierwsze odpowiedz sobie czy chce ci się za każdym razem dzwigać i rozkładać ponton. Nie jest to takie "kolorowe" jakby mogło się wydawać.

Fakt nie jest to kolorowe , ale dzwiganie łódki na 3 piętro jest jeszcze gorsze.

Do tematu rozłożenie pontonu to max 15-20 min , co do kotwicy pługowa składana załatwia wszystko lub gumowana 10 lub 14kg ( ale to kolejny ciężar ). Co do silnika jeśli pływasz sam 5 , jeśli myślisz o pływaniu we 2 osoby 100 % @Kamil Z ma rację. A jeśli posiadasz odpowiednie środki , każdy mocniejszy będzie OK

#497 OFFLINE   ictus

ictus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaWawa
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:W.

Napisano 01 listopad 2015 - 14:05

Ja tez bralbym 8KM lib 9,8KM :)
  • Kamil Z. lubi to

#498 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 01 listopad 2015 - 15:54

Kotwica pługowa, którą zakupiłem, jest jednoelementowa, bez możliwości złożenia. Linkę kotwiczną (kupiłem pływającą) mocuję do kotwicy, a konkretnie jej przedniego otworu, za pomocą szekli oraz kauszy dla ochrony linki. Na końcu ramienia linkę mocuję plastikowymi spinkami do przewodów (trytytkami ;) ) Jedną, lub dwiema sztukami- w zależności od ich grubości i wytrzymałości. W razie utknięcia pod jakąś podwodną przeszkodą, mocne napięcie/szarpnięcie linki powoduje ich zerwanie, odwrócenie się kotwicy i uwolnienie z zaczepu. Spinki kosztują jakieś śmieszne grosze- zawsze staram się mieć ich większy zapas, bo na jednej wyprawie kilka sztuk potrafi się "zużyć" ;)

A wygląda to mniej więcej tak: (przepraszam za jakość zdjęcia- mega crop)

312h6l5.jpg

• Piotrek Milupa i kacper524 lubią to

#499 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 01 listopad 2015 - 19:40

Rozkładanie wentyla z sztywna podłoga jest trochę upierdliwe . Jednak po sezonie dojdziesz do wprawy i w 20min w pełnym rynsztunku na wodzie. Podstawał to pompka automatyczna. Druga sprawa to polecam airmate ostania miałem przyjemność to testować chwile i rewelacja. Masz w nosie czy jest -1 czy+30. Podpinasz pompkę i ogień . Dużo szybciej niż z podłogą sztywna i mniej targania. Mój kolejny wentyl na 100% z airmata

#500 OFFLINE   maweric

maweric

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1369 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 09 listopad 2015 - 23:12

Zawsze możesz mieć dwie podłogi, alu i airmate. Ale jak masz wprawę to naprawdę nie ma różnicy czy alu czy airmata , max 20 min i na wodzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych