Witam
Jeśli można podepnę się do dyskusji. Od dłuższego czasu używam na pstrągi kijka zbudowanego na blanku Pacyfic Bay (stara seria w kolorze bordowym (?), zbudowany przez Artura Banachowskiego - sen łowcy), 2,4m i c.w. 7-14g. Kijek mi pasuje, w zasadzie mógłbym łowić nim jeszcze przez lata. Ale wymyśliłem sobie (sami wiecie - rodbuilding wciąga
), że szukam czegoś dłuższego, o nieco głębszym ugięciu i ewentualnie bardziej spolegliwej szczytówce (ale niewiele).
Interesuje mnie różnica pomiędzy blankami Pacific Bay SH 993-2 a Batsonem IST993F.
Batson jest jednym z dwóch blanków które chcę uzbroić właśnie pod pstrąga (drugi brany pod uwagę to wymieniony wcześniej MHX). Niestety nie miałem okazji macnąć żadnego z nich. Miałem za to w ręce Pacyfica o którym w artykule o kijkach pstrągowych napisano, że Pacyfic jest ulubieńcem na Pomorzu i w Wielkopolsce i mi ten kijek nie pasuje nie w ząb. Przypomina mi wklejankę - koniec szczytówki jest zbyt miękki. Nie łowiłem nim w rzece ale wydaje mi się, że 45mm Hornet (lub jemu podobny wobek) postawiony w nurcie wygnie mu szczytówkę dość mocno.
Jak przy nim wygląda Batson? W tym samym artykule PB opisany jest jako o numer delikatniejszy od Batsona. Czy w takim razie Batson (jako o numer sztywniejszy) utrzyma takiego wobka bez mocnego gięcia?
A jakby jeszcze ktoś potrafił mi odpowiedzieć jak w takiej akcji wygląda MHX będę dozgonnie wdzięczny.