Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 06 styczeń 2009 - 22:55

Ja też nikogo takiego nie widywałem nad Bugiem :unsure: Dwa razy do roku może się to zdarzało, w maju i na wczesną jesień kiedy to były jakieś szczyty wędkarskie w roku. Tak to jedynie starsi którzy jeżdżą bo Bug wszedł im w krew. Mi też...

Pozdr.

Salmo

#502 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 07 styczeń 2009 - 17:27

Jak chcecie zobaczyc spinningistę ponizej 20 roku życia to zapraszam nad moją Narew w każdy weekend sezonu :lol:

#503 ONLINE   wobler129

wobler129

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4453 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:Jagodziński

Napisano 07 styczeń 2009 - 17:44

Jak chcecie zobaczyc spinningistę ponizej 20 roku życia to zapraszam nad moją Narew w każdy weekend sezonu :lol:

No to ja zapraszam nad moją Obrę - w wakacje codzień możecie mnie spotkać :lol: :mellow:

#504 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 07 styczeń 2009 - 20:11

I już zaczyna się off-top :unsure:

Pozdr.

Salmo

#505 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 07 styczeń 2009 - 20:28

a tak żeby powrócić nieco do głównego wątku, to powiem, że w przyszłym roku planuję znacznie więcej czasu spędzić nad Bugiem niż w tym sezonie. Nad Bug w najbliższe miejsca mam tylko 10km, a że lada dzień zdaje egzamin na prawo jazdy to będe mógł znacznie częściej wpadać nad wodę, szczególnie w wakacje.

Także mam nadzieję, że i ja wniosę coś do tego wątku w przyszłym sezonie... czego Wam i sobie życzę :mellow:

#506 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 08 styczeń 2009 - 13:46

Też chciałbym się bardziej skupić na mojej rzece. W tym roku odkryłem po raz kolejny piękno tej rzeki i ryb w niej pływających.

Pozdr.

Salmo

#507 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 08 styczeń 2009 - 17:34

Panowie sezon sie skonczyl i siejecie defetyzm chyba z braku zajecia.

Nad Bugiem nie ma kamieni. Nie ma opasek, glowek i innych hydrotechnicznych gowien szpecacych rzeke. Lowie w roznych miejscach na odcinku 40km granicznej rzeki i jest raptem jedna rafa. Wiec te lby to ewentualnie na trawie mozna trafic, ale jeszcze nie widzialem dekapitulacji malych sumow nad Bugiem. Nie tak latwo je tam zlapac, sum to nie karp ze sie kreci tam gdzie go wpuscisz. Ja w tym roku raptem dwa niewymiarki trafilem nad bugiem no ale ja nie umiem lapac :unsure:

Bardziej bym sie marwil tym co robia goscie nad Wisla. Dostep do miejscowek o niebo latwiejszy, presja gigantyczna. Tam widzialem wielokrotnie poodcicnane rybie glowy, wlasnie na glowkach. 10 km od granic stolycy lokalesi zabieraja reklamowki podleszczykow a zostawiaja sterty glow. 5km od Konstacina chamskie sznury z kilkoma stynkami na sandala wywalalem tej jesieni kilkakrotnie, raz na oczach klusola ktory wlasnie wpadl sprawdzic polow. Nad Bugiem az takich bezczelnych typkow nie spotkalem.

Z tym zarybianiem to nie przesadzajmy. Jest bardziej niz subtelna roznica miedzy zarybianiem sumem a karpiem. Kolejnym krokiem jest powiedzienie nie placmy skladek bo jesli zarybianie to zlo to po co placic skladki? Poza tym jesli Remek z Kubsonem zarybiaja boleniem Narew to okej a zarybianie sumem Bugu juz nie jest ok? Come on....

#508 OFFLINE   Radzio

Radzio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 08 styczeń 2009 - 17:49

Nad Bugiem nie ma kamieni. Nie ma opasek, glowek i innych hydrotechnicznych gowien szpecacych rzeke. Lowie w roznych miejscach na odcinku 40km granicznej rzeki i jest raptem jedna rafa.

Tutaj się z Kolegą nie zgodzę - dolny Bug m.in od okolic Wyszkowa w dół do ZZ jest w mniejszym lub większym stopniu uregulowany (opaski, główki faszynowe i z koroną betonową).
Poza tym na odcinku powyżej Małkinia-Brok-Wyszków są przepiękne rafy kamienne tylko odsłaniają swe uroki przy pewnym stanie wody (np. niżówka).

Mam głęboki sentyment do zarówno górnego prawosławnego Bugu jak i do jego dolnej, oszpeconej niestety części, która dla cierpliwego Łowcy wynagrodzi czas i poświęcenie na jej poznanie.

#509 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 08 styczeń 2009 - 18:08

Tutaj się z Kolegą nie zgodzę - dolny Bug m.in od okolic Wyszkowa w dół do ZZ jest w mniejszym lub większym stopniu uregulowany (opaski, główki faszynowe i z koroną betonową).
Poza tym na odcinku powyżej Małkinia-Brok-Wyszków są przepiękne rafy kamienne tylko odsłaniają swe uroki przy pewnym stanie wody (np. niżówka).

Polski Bug nie jest dla mnie tym Bugiem na którym łowię. Tam jest takie niesamowite bezrybie, że strach pomyśleć :unsure: I samo otoczenie i klimat rzeki nie jest ten co na wysokości Janowa, Woroblina, Derła, Łęg, miejsc które są już legendą wśród bużańskich wędkarzy...

@Andrew, 3-2 lata temu sumek tak brał jak przysłowiowy podleszczak. Ludzie po parenaście potrafili łowić i zabierać ze sobą by zjęść lub sprzedać do gosp. stawowego za 2 zł/szt. To był efekt pracy SG pilnujących zimowisk. A teraz... małego sumka nie użyczysz, jedynie coś naprawdę dużego może Ci się uwiesić. Szkoda rzeki...

Pozdr.

Salmo

#510 ONLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4489 postów

Napisano 08 styczeń 2009 - 18:11

Witam,

@Andrew- jak pisze @Radzio takich raf jest na prawde duzo. Moze i na Bugu nie lapie za czesto oprocz kilku dni urlopu ale te rafy dalej tam sa ( mowie o okolicach Malkini, skad pochodze i przed emigracja bylem nad rzeka bardzo czesto).

Co do zabieranych ryb- moze opowiedziec troche Biosteron, ktory kiedys spotkal jednego ze specow na fajnej miejscowce.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. Super rafe polecalem kiedys dwom kolegom z forum ale chyba sie tam nie wybrali a szkoda :D

#511 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 08 styczeń 2009 - 20:18

Bujo - mi polecałeś swoje miejscówki, bo kiedyś Cie o to poprosiłem, z tym że aż wstyd sie przyznac - ani razu tam nie byłem.

Cały sezon poświęciłem Narwi, ale w kolejnym będzie inaczej i napewno odwiedze miejscówki które mi poleciłeś :D swoją drogą to jeszcze raz dzięki za namiary

#512 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 09 styczeń 2009 - 11:26

Witam.

Nie wiem jak jest winnych miejscach nad Bugiem,ale tam gdzie jest mójteren łowiecki,to jest dość sporo główek kamiennych,główek z faszyny,są opaski betonowe jak i z faszyny,są też rafy kamienne (w zależności od stanu wody)są widoczne lub mniej widoczne, albo w ogóle niewidoczne z powodu przysypania piachem,trzeba dość często bywać ,a wprawne oko to zauważy.Można cofnąć się w wątku do tylu,tam są uwidocznione główki,rafy.

Dla mnie rz.Bug jest jedna,nie lubię gdy się ją dzieli na jakieś tam odcinki,pisze się że ten odcinek jest rybny a tamten to to bezrybie.Na jakiej podstawie są takie stwierdzenia to nie wiem,tzn. domyślam się.

Co do zarybiania sumkami to kolega @Robert ma racje.To jest raj dla grunciarzy mięsiarzy.Zarybianie jest konieczne,tylko nieetyczni wędkarze wykorzystują to(pazerność ludzka nie zna granic).Wiem to z własnego podwórka,cofam się pamięcią o dwa sezony wstecz, jak wystarczyło wrzucić grunt do wody i za kilka minut był wyjmowany sumek taki na długość łokcia.Z tego co wiem to większa ilość szła do prywatnych stawów,a który nie przeżył z powodu głębokiego połknięcia rosówki lądował na patelni.Kiedyś była plaga kłusowników z siatami,a teraz nastała plaga nieetycznych wędkarzy.I to jest rola dla PSR w Małkini i w Siedlcach aby tępiła takie zachowania surowymi mandatami.

#513 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 09 styczeń 2009 - 11:44

Dla mnie rz.Bug jest jedna,nie lubię gdy się ją dzieli na jakieś tam odcinki,pisze się że ten odcinek jest rybny a tamten to to bezrybie.Na jakiej podstawie są takie stwierdzenia to nie wiem,tzn. domyślam się

Łowiłem i na polskim i na granicznym Bugu, obserwowałem rzekę i tu i tam, wyniki wędkarzy które do mnie dochodziły były właśnie z granicznego, dzikszego odcinka. Tam rzeka jest bardziej tajemnicza, nie ma opasek, ostróg, rafek. Tam masz drzewa powalone widoczne lub mniej dla wędkarza, kilkumetrowe doły, zakręty, odkosy, szybki nurt - musiałbyś przyjechać i sam zobaczyć jak się łowi na prawosławnej rzece, napewno odczułbyś różnice krajobrazowe, węchowe, dotykowe, widokowe, wędkarskie... Znam miejsca na Bugu gdzie wędkarze nie zaglądają, jedynie (lecz wątpie) kłusownicy mogą się tam zapędzać ale oni raczej stawiają sznury w miejscach sąsiadujących z miejscówkami wędkarzy.

Moje zdjęcia nie oddają pełnego obrazu tego piękna, trzeba by było przyjechać, wejść w krzaczory, przechodzić przez wodę po pas, przejść przez pole dwumetrowych pokrzyw u boku komarów i przy 30sto stopniowym upale...

Pozdr.

Salmo

#514 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów

Napisano 09 styczeń 2009 - 12:12

Uwierz mi na słowo, że u mnie też są takie dzikie miejsca,tyle że u mnie w Bużański krajobraz wtapiają się wioski, których jest dość sporo,czego w tamtych terenach nie ma, a być może jest niewiele.Kiedyś się wybiorę w tamte tereny :D .

#515 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 09 styczeń 2009 - 12:31

No ja wolę spokój i ciszę, a wioski też mamy :unsure: Ja tam z turystami i innym ludem nie mam zamiaru się spotykać a także oglądać kajaki <_< które i u nas się pojawiają, także i wędkarze coraz częściej pływają bo nagle się oglądneli, że nie ma zakazu pływania po rzece granicznej a jedynie nakaz zgłaszania tego faktu SG.

Pozdr.

Salmo

#516 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 09 styczeń 2009 - 23:27

Salmo nie jest tak zle. Sam widzialem w 2007 jak SG razem z SR wywalala w listopadzie wedkarzy z zakazu na Czarciej Jamie. Troche jednak pilnuja tych zimowisk na szczescie. Mnie bardziej martwi ze Bug przestal wylewac wiosna. Gdzie ten szczupak ma sie powycierac, no gdzie??

#517 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 09 styczeń 2009 - 23:59

W zeszłym roku wylał, no nie mów, ale nie tak jak 3 lata temu czy później. Ta zima jest już inna, może coś się poprawi w tej kwestii... jeżeli śnieg będzie do końca marca w co wątpie.

Dobrze, że pilnują chociaż w zeszłym roku nie spotkałem SG, byłem wiele razy w kwietniu, maju, czerwcu, całe wakacje, potem listopad - nic.

Pozdr.

Salmo

#518 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów

Napisano 18 styczeń 2009 - 18:38

Bug (5) 1268 Obwód rybacki obejmuje wody rzeki Bug na odcinku od ujścia rzeki Nurzec do ujścia rzeki Liwiec, zbiornik Sterdyń wraz z wodami jej dopływów oraz wody starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka.
Uwaga: obowiązuje zakaz używania jednostek pływających z silnikami spalinowymi, poza szlakiem żeglownym.

Dzisiaj kolega mnie o czymś takim poinformował.Czy to oznacza ze ja na swoim odcinku nie będę mógł się poruszać pychówką z silnikiem spalinowym :unsure:.Mam dylemat, jak rozpoznać gdzie jest ten szlak żeglugowy :unsure:.

#519 OFFLINE   Salmo_Salar

Salmo_Salar

FlyFisher

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1227 postów
  • LokalizacjaBp

Napisano 18 styczeń 2009 - 18:42

http://kanaly.info/p..._contentnews=54

I bardzo dobrze, że nie wolno spalinek. Wystarczy elektryk lub kijek i płyniemy.

Pozdr.

Salmo

#520 OFFLINE   argrabi

argrabi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 665 postów
  • LokalizacjaPiachowo

Napisano 19 styczeń 2009 - 08:24

Mam dylemat, jak rozpoznać gdzie jest ten szlak żeglugowy :unsure:.

Są takie kolorowe kijki :D..
Generalnie pewnie chodzi o to, by spalinami nie buszować po licznych starorzeczach.. Na głównym nurcie można dać w rurę :D

A szlaki żeglowne komunikacie ogłaszają RZGW. Dla Bugu bedzie to RZGW Warszawa. Dla przykładu treść zeszłorocznego komunikatuo otwarciu szlaków żeglugowych.
A na zimę tez jest komunikat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych