Rzeka Bug
#601 OFFLINE
Napisano 21 maj 2009 - 20:33
Raczej nie będziesz kotwiczyć w samym nurcie tak jak to robią na Wiśle bo Bug to nie jest taka szeroka rzeka, szczególnie u Ciebie. 5 kg powinno wystarczyć.
Pozdr.
Salmo
#602 OFFLINE
Napisano 21 maj 2009 - 20:54
#603 OFFLINE
Napisano 21 maj 2009 - 20:58
Dawien dawna znaczy, że od 21 kwietnia '08
Pozdr.
Salmo
#604 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 08:35
I na ktora granice z Bialorusia czy z Ukraina czy na obie?
#605 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 08:45
A ja Tobie mówię, że było pozwolenie tylko nikt o tym nie wiedział i dlatego nikogo nie widziałeś łowiącego z łodzi.
Dawien dawna znaczy, że od 21 kwietnia '08
Pozdr.
Salmo
Kolo ktory plywa w Pratulinie ta metalowa lodzia juz drugi sezon mial wydana indywidualna zgode SG w Terespolu. Nigdy innych lodzi oprocz kajakow na granicznym Bugu nie widzialem.
Ale jesli jest tak jak piszesz ze kazdy moze wystapic o zgode to kupuje spalinowy silnik i plyniemy na sandaly do Woroblina w czerwcu. Problem jest tylko taki gdzie mozna zwodowac ponton. Tam gdzie blisko do drogi brzeg wysoki, tam gdzie brzeg niski droga daleko...
#606 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 09:48
W nawiązaniu do Pańskiej korespondencji z dnia 16.09.2008 informujemy, że zgodnie z Rozporządzeniem MSWiA z dnia 21 kwietnia 2008 w sprawie warunków uprawiania turystyki, sportu, polowań i połowu ryb w strefie nadgranicznej, uprawianie turystyki i połowu ryb na wodach granicznych przy wykorzystaniu sprzętu pływającego może odbywać się tylko w porze dziennej. O zamiarze wykonania użycia takiego sprzętu pływającego należy powiadomić właściwego miejscowo Komendanta Placówki SG nie później niż na dwie godziny przed planowanym zwodowaniem. Jednocześnie przypominamy o obowiązku określonym w Ustawie z dnia 18.04.1985 r. o rybactwie śródlądowym, dotyczącym oznakowania i zarejestrowania w starostwie sprzętu pływającego. Natomiast połów ryb w porze nocnej nie jest możliwy, ponieważ nie zezwala na to art.31 Umowy między Rządem PRL a Rządem ZSRR o stosunkach prawnych na polsko – radzieckiej granicy państwowej oraz współpracy w wzajemnej pomocy w sprawach granicznych.
Ze zwodowaniem łodzi czy pontonu nie ma najmniejszego problemu. Jednym z takich wygodnych miejsc jest łagodny brzeg przed ujściem starorzeczy do Bugu, tam przed tym ostrym zakrętem. Za wsią wjeżdżasz na pola, jedziesz prosto na kukurydzę, potem aż do ściany lasu i następnie za amboną w lewo. Potem to można pojechać prosto bliżej zakrętu tam gdzie jest krowi wodopój albo skręcić w prawo i jechać ścianą lasu i przy Bugu skręcić w lewo, tam jest taki brzeg, że przyczepą wjedziesz nawet do wody.
Pozdr.
Salmo
#607 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 10:00
krocej bedzie chyba wlasnie do wodopoju niz do ujscia przerywanca
#608 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 10:17
Miejsce pierwsze to to gdzie mówiłem, że można przyczepką wjechać. To jest pod taki drzewem niedaleko słupka granicznego. Wodopój to wiadomo, na wprost wyspy, tam można spokojnie zniejść ponton i na plaży rozmontować się. Linia z czerwonymi kropkami to wysoki brzeg - przy niskiej wodzie niewygodny.
Pozdr.
Salmo
#609 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 12:31
W niedzielę po południu wyruszam w pierwszy rejs.Jak wygląda taktyka takiego spływu?Powoli dryfujemy i spininngujemy,oraz przystanki w ciekawszych miejscach?Jaka powinna być minimalna masa kotwicy do łodzi 3,6m?Liczę na wasze rady,jak łowić z łodzi na rzece takiej jak Bug
Witam.
Czekam z niecierpliwością na fotoreportaż z wyprawy,oby ryby i pogoda dopisała
Ja używam takiej oto składanej kotwicy 6kg,w zupełności wystarczy na kotwiczenie.Do niej 12 m linki.W zależności od siły prądu,głębokości wody, skracam ją lub wydłużam.
Pytasz się jak łowić??,tak wędkuj z łódki jak ci instynkt podpowiada .Pierwsza zasad to umiejętne czytanie wody,wtedy 50% sukcesu jest na twoim kiju:). Warto kotwiczyć naprzeciwko wysokich burt,blisko powalonych drzew,rafy kamienne.Zbliżając się do tego typu miejscówek, należy zachować cisze ,nie pukać wiosłem o burtę łódki,nie kołysać nią aż fala się rozejdzie po całej szerokości rzeki.
Dla bezpieczeństwa warto założyć kamizelki ratunkowe.
#610 OFFLINE
#611 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 13:03
Z pozwoleniem na wędkarski spływ nie było najmniejszego problemu.Włodawa graniczy z Białorusią.Spłyniemy poznawczo-rekreacyjnie w godzinach 15-20.Zostałem pouczony abym łowił ryby wyłącznie po naszej stronie rzeki,posiadaniu bandery RP i środków ratunkowych.Biorę casting który lubię a nie sprawdza się z brzegu i pełen relaks wśród ciszy i natury Pstryki będą,mam nadzieję że i z rybą.@biosteron jak tak patrzę na tą kotwicę to mam wrażenie że po napotkanie pierwszego zatopionego drzewa będę szukał noża aby odciąć sznurek Myślę raczej o jakimś ciężarku w kształcie bryły.Fish dostales czasowa zgode? Od switu do zmierzchu czy jak?
I na ktora granice z Bialorusia czy z Ukraina czy na obie?
#612 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 13:15
#613 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 14:36
Flagę trzeba mieć ponieważ gdy zauważy nas białoruska straż to od razu będą dzwonić do SG i zgłaszać co się dzieje.
Pływanie otwiera na Bugu o wiele więcej możliwości niż dotychczasowe łowienie z brzegu. Są miejsca gdzie nie ma jeszcze wydeptanych ścieżek i gdzie warto by było takie miejsca obłowić.
Pozdr.
Salmo
#614 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 15:12
Taka kotwica na granicznym Bugu to może być niepotrzebny wydatek który pójdzię w otchłań raz dwa
Bez przesady,przed wrzuceniem kotwicy tez trzeba przewidywać czym się to może skończyć.
#615 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 15:19
Pozdr.
Salmo
#616 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 19:44
Pozdr.
Salmo
#617 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 20:56
Pozdr.
Seba
#618 OFFLINE
Napisano 22 maj 2009 - 21:03
Ja mam nadzieję, że będą takie ograniczenia na połowy z łodzi w okresach późno-jesiennych, zimowych i wczesno-wiosennych bo jeżeli nie to mięcho będzie przewalane w tych okresach z większą skutecznością a nikt nie będzie tego kontrolować!! Kłusole już pewnie ostrzą widelce...
Pozdr.
Salmo
#619 OFFLINE
Napisano 25 maj 2009 - 15:23
W niedzielę po południu wyruszam w pierwszy rejs.
Hej.
Tak z ciekawości pytam,jak tam wrażenia po rejsie ?? .
#620 OFFLINE
Napisano 25 maj 2009 - 19:04
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
kosio