Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#6781 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 08 lipiec 2020 - 08:48

Co nas wędkarzy obchodzą udrożnienia rowów ? Niech robią to tak żeby nie było skutków ubocznych i tyle. Po co w takim razie zarybienia ? Po co płacić składki ? Gierek pojedzie wyleje szambo w rów wszystko spłynie do rzeki i niech się dzieje co chce tak ? Najlepiej żeby pluli na nas a my będziemy mówili ze deszcz Pada !!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Patryk022 lubi to

#6782 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wiesiek

Napisano 08 lipiec 2020 - 09:47

Panie korol, wszystkich łowiących na Bugu nie znasz. I skoro piszesz, że po 2009r większej brzany od Twojej nie było, to jesteś w bardzo duużym błędzie. Nie o mnie mowa, ale jest człowiek tu na forum który jest od nich specjalistą, na Bugu i Narwi. Sam widziałem jak i co łowi, tylko brodzenie. Samobójstwo jak się czasem na niego patrzy!😀 Dla mnie mistrz! I nie tylko łowi potężne ryby, buduje też miejscówki tym rybom. Takiego gościa to na rękach nosić! Ale jak sam się nie ujawnia, to ja tymbardziej nie mam prawa😁 Także więcej pokory bo śmiem twierdzić, że Cię rozkładem ryb przebija. Co do rowów, to niestety, taka gospodarka, a że błędna to co zrobimy. Tak samo z tamami. Jak to mówią, jeszcze się taki nie urodził...

#6783 OFFLINE   IPeIPe

IPeIPe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 08 lipiec 2020 - 09:55

@Korol jaka była największa jaką zlowiłeś na Bugu?

#6784 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 08 lipiec 2020 - 10:48

Niestety żądza mięsa nie pozwala na przyzwoite zachowanie niektórym "wędkarzom".

Wczoraj wieczorem kilku typów próbowało znęcać się nad rybami w ujściu Tocznej i na jej biegu. Niektórzy odczuli na kieszeni, że ryby należy szanować, inni szybciutko zmykali, ale próbowali wracać po zmroku.  :angry:

Jeśli ktoś z Was ma chwilę czasu, zaglądajcie na ujścia małych rzeczek i gońcie debili, podstawę stanowi uchwała ZO w Siedlcach. Jeśli będziecie mieli problemy, dzwońcie na policję i do PSR, wszyscy są powiadomieni, a nasi strażnicy w terenie.

• Fossegrim lubi to

#6785 OFFLINE   Fossegrim

Fossegrim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dominik

Napisano 08 lipiec 2020 - 11:55

Panie korol, wszystkich łowiących na Bugu nie znasz. I skoro piszesz, że po 2009r większej brzany od Twojej nie było, to jesteś w bardzo duużym błędzie. Nie o mnie mowa, ale jest człowiek tu na forum który jest od nich specjalistą, na Bugu i Narwi. Sam widziałem jak i co łowi, tylko brodzenie. Samobójstwo jak się czasem na niego patrzy! Dla mnie mistrz! I nie tylko łowi potężne ryby, buduje też miejscówki tym rybom. Takiego gościa to na rękach nosić! Ale jak sam się nie ujawnia, to ja tymbardziej nie mam prawa Także więcej pokory bo śmiem twierdzić, że Cię rozkładem ryb przebija. Co do rowów, to niestety, taka gospodarka, a że błędna to co zrobimy. Tak samo z tamami. Jak to mówią, jeszcze się taki nie urodził...

Wiesiu, weź głęboki oddech i się zastanów co piszesz. Wytykasz Piotrkowi, że nie zna wszystkich wędkarzy, a sam wiesz kto złapał większą rybę od Niego mimo, że nie podał wymiaru. I czytaj ze zrozumieniem, bo na tę chwilę to Piotrek napisał jedynie, że nie słyszał o większej, a nie, że nie padła większa. 

• beton007 i mafijas lubią to

#6786 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Nazwisko:K

Napisano 08 lipiec 2020 - 12:15

@Korol jaka była największa jaką zlowiłeś na Bugu?

83cm 6,35kg - pomiar dokładny bo akurat miałem w bagażniku sprzęt karpiowy

Ryba potężnej budowy, zwykle ważą mniej, a wiślane wyraźnie mniej.
Załączony plik  P7313315a.jpg   68,08 KB   28 Ilość pobrań

Z chęcią pooglądam zdjęcia większych. Poważnie, każda duża bużańska brzana napawa mnie nadzieją.

Wiesiek2602
Niezależnie od tego, czy znasz kogoś łowiącego w sezonie np. 51 dużych brzan, gdy ja mam ich w danym roku akurat 37 tekst o świętym graalu brzmi mega zabawnie.
To nie przypadkowy przyłów, tylko powtarzalne wyniki sezon w sezon. Poza tym napisałem, że nie słyszałem. To co innego niż nie było.

I jeszcze raz chciałbym podkreślić, bardzo dobre wyniki garstki (kilku, niewielu, bardzo niewielu) osób nie mogą zamazać ogólnego osądu.
Po prostu je podałem, aby uniknąć dyskusji w stylu "ryby są, tylko nie umiecie ich łowić". Umiem, tylko cóż to zmienia. To jest łowienie pomimo....

Bartek,
spróbuję przyjechać. Niezależnie przedzwonię do swoich...

Użytkownik korol edytował ten post 08 lipiec 2020 - 12:27

#6787 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 08 lipiec 2020 - 12:21

Super Piotrze, poświęćmy trochę czasu naszej rzece  :)

• Fossegrim lubi to

#6788 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:02

Info z pierwszej ręki, brzana 96cm w 2017.
Sam byłem w tamtym roku przy podbieraniu około 85cm sztuki, miarka co 10cm na blanku😁 stąd około.
Ale to nie licytacja, a sprowadzenie Pana korola na ziemię i uświadomienie, że nie tylko On Łowi. Licytacje, przechwałki zaczął On, a ja tylko podrzuciłem przykład zapewne człowieka wiodącego prym w łowieniu świadomie tego gatunku. Także jak to kolega korol napisał, źle trafiłeś😉 i garstka ludzi łowiących regularnie duże i dużo nie jest w stanie zmazać tytuł świętego grala brzanie w ogólnopolskim spojrzeniu. Nawet wątek Brzany 2020 nie ruszył, a mamy już 7 lipca😁 o czymś to kurna świadczy chyba. Nie wspominam o przyłowach, bo to się nie liczy.

#6789 OFFLINE   Fossegrim

Fossegrim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Dominik

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:11

Sam byłem w tamtym roku przy podbieraniu około 85cm sztuki, miarka co 10cm na blanku stąd około.
Ale to nie licytacja, a sprowadzenie Pana korola na ziemię i uświadomienie, że nie tylko On Łowi. Licytacje, przechwałki zaczął On, a ja tylko podrzuciłem przykład zapewne człowieka wiodącego prym w łowieniu świadomie tego gatunku. Także jak to kolega korol napisał, źle trafiłeś i garstka ludzi łowiących regularnie duże i dużo nie jest w stanie zmazać tytuł świętego grala brzanie w ogólnopolskim spojrzeniu. Nawet wątek Brzany 2020 nie ruszył, a mamy już 7 lipca o czymś to kurna świadczy chyba. Nie wspominam o przyłowach, bo to się nie liczy.

A mi się wciąż wydaje, że niewiele zrozumiałeś za to za wszelką cenę chcesz błysnąć...

• beton007 lubi to

#6790 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:14

Sam byłem w tamtym roku przy podbieraniu około 85cm sztuki, miarka co 10cm na blanku stąd około.
Ale to nie licytacja, a sprowadzenie Pana korola na ziemię i uświadomienie, że nie tylko On Łowi. Licytacje, przechwałki zaczął On, a ja tylko podrzuciłem przykład zapewne człowieka wiodącego prym w łowieniu świadomie tego gatunku. Także jak to kolega korol napisał, źle trafiłeś i garstka ludzi łowiących regularnie duże i dużo nie jest w stanie zmazać tytuł świętego grala brzanie w ogólnopolskim spojrzeniu. Nawet wątek Brzany 2020 nie ruszył, a mamy już 7 lipca o czymś to kurna świadczy chyba. Nie wspominam o przyłowach, bo to się nie liczy.

Oficjalny rekord polski brzany to ?

#6791 OFFLINE   knd

knd

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaBielsk
  • Imię:Kamil

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:17

Rozwiń proszę, co to znaczy info z pierwszej ręki??

#6792 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:51

Łowca gdyby chciał, to by ją zgłosił, ale uznał, że mu taki rozgłos nie potrzebny. A info z pierwszej ręki tzn że zapytałem o rekordową brzane u źródła, od człowieka który ją złowił.
Rekord Polski w Szczupaku też był kilkakrotnie pobijany tak dla przypomnienia. I czym tu mam błysnąć? To nie ja łowię takie okazy niestety. Na tym kończę, kije w dłoń i nad wodę Pany!

Użytkownik Wiesiek2602 edytował ten post 08 lipiec 2020 - 13:54

• wisniowy21 lubi to

#6793 OFFLINE   Norbert 78

Norbert 78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 507 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 08 lipiec 2020 - 18:02

Na Bialskim odcinku jest już trochę lepiej, ochłodzenie zrobiło swoje. Wczoraj w okolicach Gnojna znalazłem kilka martwych ryb, były nieduże brzany i szczupaki, kilka okoni i drobnica. Rozebraliśmy nieduża tamę bobrową i sporo ryb weszło do starorzecza skąd płynęła świerza woda. Właśnie odsypiałem nocne czuwanie nad wejściem do starorzecza fb30917f1a736ba10c017dfe1f910a26.jpg94c5f22a93dbdcd47fec26c328109842.jpg40b70fccd88c066862f5f7f5f0c1246e.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

#6794 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 08 lipiec 2020 - 20:38

Dzisiaj ok. 17:00 wody więcej o ponad pół metra niż w weekend ( w/g mieszkańca wsi nad Bugiem ) ryb martwych dzisiaj nie widać a w poprzednich dniach były ale mniej niż w 2009.

#6795 OFFLINE   radzio191

radzio191

Nowy

• Oczekujący na akcept
  • Pip
  • 35 postów

Napisano 08 lipiec 2020 - 20:40

Okolice Małkini woda brudna żywych ryb nie widać (brak zerowania) , ale i co ważniejsze martwych także.

#6796 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 08 lipiec 2020 - 21:48

Znajomy mieszka 10 metrów od starorzecza Bugu w Morzyczynie . Od maja łowi na żywca i sobie łlowi zero żerowania , rano w dzień i wieczorem rybę zabiera sporadycznie .

Od dziesięciu lat nie widział tam zarybień , woda  przybiera tylko z opadów bo śniegu brak podobno kaczki ikrę szczupaka  przynoszą   tylko opłat nie pobierają .

Byłem ze spinningiem kilka razy żadnej przyduchy nie ma bo nie ma ścieków z zakładów i oczyszczalni co najwyżej krowa nawali .

Brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony władz PZW O Mazowiecki .Kiedys na tamtych starorzeczach odbywały sie zawody teraz 

z sentymentu bywam tam ale poco sam nie wiem chyba żeby powspominać stare czasy .

Nie w temacie .

Jadę na Odrę w piątek opłata za trzy dni  70 pln za zwykłe machanie kijem i 100 pln za trola , razem 170 pln za trzy dni na wodach mojego ukochanego PZW to jet biznes .

Nie będę przeklinał ale mam dość tego dymanie nas przez PZW a zbliża się  uroczystość 70 lecia koła  w  Łochowie może ktoś od koryta PZW będzie .

Jestem stary i już mi się  odechciewa synków namawiać na łowienie i wydawanie kasy na darmozjadów  3 x 400 pln za zezwolenia na rodzinę to trochę za dużo a było tak super pojechać przy ognisku pogadać .

Nie chce mi sie już pisać .

Jesteście  jednym z największych for wędkarskich w Polsce i nic nie możecie to co ja mam pisać 

• Byniek lubi to

#6797 OFFLINE   RedJin

RedJin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 postów
  • Lokalizacja07-300 Bug, Narew

Napisano 09 lipiec 2020 - 09:20

Znajomy mieszka 10 metrów od starorzecza Bugu w Morzyczynie . Od maja łowi na żywca i sobie łlowi zero żerowania , rano w dzień i wieczorem rybę zabiera sporadycznie .

Od dziesięciu lat nie widział tam zarybień , woda  przybiera tylko z opadów bo śniegu brak podobno kaczki ikrę szczupaka  przynoszą   tylko opłat nie pobierają .

Byłem ze spinningiem kilka razy żadnej przyduchy nie ma bo nie ma ścieków z zakładów i oczyszczalni co najwyżej krowa nawali .

Brak jakiegokolwiek zainteresowania ze strony władz PZW O Mazowiecki .Kiedys na tamtych starorzeczach odbywały sie zawody teraz 

z sentymentu bywam tam ale poco sam nie wiem chyba żeby powspominać stare czasy .

Nie w temacie .

Jadę na Odrę w piątek opłata za trzy dni  70 pln za zwykłe machanie kijem i 100 pln za trola , razem 170 pln za trzy dni na wodach mojego ukochanego PZW to jet biznes .

Nie będę przeklinał ale mam dość tego dymanie nas przez PZW a zbliża się  uroczystość 70 lecia koła  w  Łochowie może ktoś od koryta PZW będzie .

Jestem stary i już mi się  odechciewa synków namawiać na łowienie i wydawanie kasy na darmozjadów  3 x 400 pln za zezwolenia na rodzinę to trochę za dużo a było tak super pojechać przy ognisku pogadać .

Nie chce mi sie już pisać .

Jesteście  jednym z największych for wędkarskich w Polsce i nic nie możecie to co ja mam pisać 

Nawet złotówki bym nie wydał na tą mekkę kłusoli i mięsiarzy. Bug jest zarybiany, ale te starorzecza są stracone.

#6798 OFFLINE   kogut1982

kogut1982

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów

Napisano 09 lipiec 2020 - 10:22

Jak wysoko w górę rzeki sięga te całe zatrucie? Ma ktoś informacje na temat odcinka Prehoryłe - Ślipcze?

#6799 OFFLINE   mafijas

mafijas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 09 lipiec 2020 - 11:11

Jak wysoko w górę rzeki sięga te całe zatrucie? Ma ktoś informacje na temat odcinka Prehoryłe - Ślipcze?

Z tego co mi wiadomo problem sięga ujścia Krzny do Bugu i w Dół

• kogut1982 lubi to

#6800 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 09 lipiec 2020 - 15:37

Czy to jedno z miejsc objetych tym zakazem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych