Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Bug

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7487 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   juranty

juranty

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Jerzy
  • Nazwisko:P

Napisano 06 lipiec 2009 - 12:52

Wielka szkoda, że siły natury obracają się przeciw wędkarzom i nie tylko. Rybostan poważnie ucierpi i jego odbudowa z pewnościa trochę potrwa. Miejmy nadzieję, że ocaleje większość ryb i rzeka będzie nadal żyła. Miałem niedługo wybrać się nad Bug na rybki, jednak plany te muszą przesunąć się w przyszłość. Może ichtiolodzy, czy inni fachowcy od ryb i wody znajdą jakieś skuteczne rozwiązanie tego problemu? Oby tak się stało.

#662 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:10

Nie wiem dlaczego,ale dzisiaj płyną same brzany :angry: .Widac najdelikatniejsza z wszystkich ryb żyjących w rzece,żyje w dobrze natlenionym rwącym nurcie.

http://img113.imageshack.us/img113/4829/p1010554h.jpg

A taki kolor ma brzeg rzeki

http://img189.imageshack.us/img189/8749/p1010550r.jpg

#663 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 06 lipiec 2009 - 13:15

Takie kataklizmy obrazują ile w wodzie jest ryby, szczególnie tym co narzekają na bezrybie. Oby zdarzały się jak najrzadziej. Czy widzieliście też śnięte bolenie?

#664 OFFLINE   Adri@n

Adri@n

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:06

Ale mi szkoda tych brzan. Masz rację brzany najczęściej wyst w rafach tam gdzie dobrze jest natleniona woda i jako pierwsze padają:(

#665 OFFLINE   savior

savior

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 28 postów
  • LokalizacjaSierpc

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:07

ale przykro ogląda się taki stan rzeczy :(
ciekawe czy to wina tylko małej ilości tlenu w wodzie.

#666 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 06 lipiec 2009 - 14:12

[quote]
Mam duzą ilość fotek ale nie będę tu wklejał,są to widoki makabryczne :angry:
[/quote]
Pokaż chociaż 1 fotkę jak uchwyciłeś te metrowe brzany.
[/quote]
Jakoś tak, odniosłem wrażenie, że nie dowierzasz :wacko:

#667 OFFLINE   Grzecho

Grzecho

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 457 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 lipiec 2009 - 17:39

Bardzo przykra sprawa :(
Szkoda pięknych ryb :wacko:

pzdr
Grzecho

#668 OFFLINE   pafek

pafek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 774 postów
  • Lokalizacjapstrągowe strumienie

Napisano 06 lipiec 2009 - 18:28

Podobna sytuacja jak na Supraśli kilka lat temu, do takiego stanu przyczyniają się też użyźnianie pól w okolicy rzek gnojowicą przez rolasów - wysoka woda zabiera to do koryta, potem brak tlenu i zaczyna wszystko gnić.

#669 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów

Napisano 06 lipiec 2009 - 19:05

Przykro patrzeć na to co płynie rzeką Bug, z mojej obserwacji dwudniowej zauważyłem ze najwięcej płynie brzan :( . Płyną tez inne ryby, ale nie w takich ilościach jak brzany.Bolenia nie zauważyłem w ogóle.Dziś rano woda przy brzegu była jeszcze dosyć przejrzysta, dziś wieczorem już nie, jest coraz bardziej czarna, czuć fetor :( . Po prostu jest coraz gorzej, wieczorem widziałem też dużą brzane (tak z 70cm) jak bezradnie poszukiwała tlenu . Jest to dla mnie bardzo smutne, czasem aż łza się zakręci w oku gdy stoję na burcie, wpatrzony na kolor wody i co nią spływa, wychowałem się nad tą rzeką,mam ogromny sentyment do niej, dużo wspomnień, traktuje ja z wielkim szacunkiem. Od kilku lat odbudowano przekłusowaną rybę w tej rzece, a tu teraz taka tragedia .Zapewne wywożona gnojowica także w jakimś stopniu przyczyniła się do takiego stanu,mieszkając na wsi zauważyłem ze rolnicy dosyć często wywożą śmierdziucha na łąki.

#670 OFFLINE   adamek

adamek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 165 postów
  • LokalizacjaTo tu, To tam
  • Imię:Adam

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:01

Bardzo przykra sprawa :( Smutno sie robi jak to czytam i widze. Pierwszy sezon łowiłem na tej rzece co prawda nic nie złowiłem ale i tak rzeka jest urokliwa i sama obecność nad woda daje satysfakcje. Dziś o Bugu mówiono nawet w wiadomościach na tvp 1. Zatrute sa też dopływy Bugu mowiono o Nurcu i chyba Liwcu. Facet powiedział ze tak żle z Bugiem jeszcze nie było :( Jeśli snięte ryby zostana w wodzie to z rzeka bedzie jeszcze gorzej :wacko: Ludzie wybieraja podbierakami snięte ryby . Jak myślicie czy bolenie sobie poradziły z ta brudna woda czy po prostu plyna snięte gdzies w nurcie?

#671 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:08

bardzo przykre zjawisko, szkoda...

ja wczoraj z tatą pływałem po rzece Nurzec, wybraliśmy sie rekreacyjnie z kajaczkiem. Przed południem byliśmy na miejscu, w górę rzeki płyneliśmy do 16,00 potem piknik i spowrotem w dół rzeki :D było naprawde bardzo fajnie. Oznak tragedi z Bugu nie widzieliśmy naszczęście.

Dodam pare fotek, może uda się nimi rozweselić troche temat :D

http://i31.tinypic.com/jpc7tg.jpg

http://i29.tinypic.com/e06eqh.jpg

http://i26.tinypic.com/35j9czl.jpg

http://i27.tinypic.com/2r27i3o.jpg

Wprawdzie temat dotyczy rzeki Bug, ale jego dopływ chyba też można tutaj pokazać? :D

#672 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:14

Cześć @Rutt

Rzeka Nurzec należy do tych najczystszych,nie wiem jak jest teraz ??,start może był w Ciechanowcu ??.

#673 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:16

start był troche powyżej ciechanowca, dosłownie ze 2-3 km.

Woda wydawała się być czysta, choć bardzo wysoka, ale nie mam porównania bo byłem tam 2 razy w życiu :D

#674 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:23

To zapewne było w Kuczynie :D.Był jakiś kontakt z ryba ??

A to moja perełka .

http://img80.imageshack.us/img80/8548/p1010509.jpg

#675 OFFLINE   Rutt

Rutt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 534 postów
  • LokalizacjaOstrów Maz.

Napisano 06 lipiec 2009 - 21:25

bardzo ładne zdjęcie :D

kontaktu z rybą nie było ale mieliśmy tylko jeden spinning i używaliśmy go naprawde sporadycznie :D może kiedyś wybierzemy się tam bardziej wędkarsko :D

#676 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 07 lipiec 2009 - 08:34

Bardzo przykre... Temperatura w tym przypadku raczej nie miała nic do rzeczy a chyba lokalne podtopienia/powódź czego następstwem było spływanie do wody różnego rodzaju nawozów, chemii itp.

#677 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 lipiec 2009 - 09:23

Wczoraj w telewizji pokazywali, jak plywano motorowka, zeby zrobic fale, ktore mialy pomoc w natlenieniu wody...
Wysokie temperatury to jedna rzecz ale moim zdaniem sniecie ryb jest spowodowane wymywaniem jakichs trujacych substancji a brak tlenu jest sprawa wtorna.

Gumo

#678 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 07 lipiec 2009 - 09:25

Juz w wielu miejscach to napisano: chemia, nawozy wypłukane z łąk i pól, rzeki same w sobie raczej rzadko cierpią na letnie przyduchy bez czynników chemicznych.

#679 OFFLINE   starfish

starfish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 lipiec 2009 - 09:27

Boję się, że ta bużańska przyducha przeniesie się na Zalew Zegrzyński.

#680 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 07 lipiec 2009 - 12:03

ludzie kochaja teorie konspiracyjne ale woda byla badana w wielu miejscach przez kilka roznych lokalnych oddzialow ochrony srodowiska i nie stwierdzono zanieczyszczen pozaorganicznych

gnijace skoszone i nieskoszone trawy w duzej czesci dorzecza (Bug, Krzna, Liwiec, Wlodawka) oraz wybijajce w niektorych nadbuzanskich miejscowosciach kanalizacje po ostatnich ulewach(Janow, Wlodawa)

teraz dochodza rozkladajace sie ryby

tylko tyle i az tyle wystarczylo zeby poziom tlenu spadl ponizej wystarczajacego

mieszkancy miast nad doplywami Bugu juz od kilku tygodni skarzyli sie na fetor zgnilej wody

nad Bugiem nie ma duzych zakladow przemyslowych a rolnicy zbyt biedni zeby sypac nawozy na nadbuzanskie laki zwlaszcza po najobfitszych zalaniach lak tej wiosny

poza tym woda stracila tlen na zbyt duzym odcinku zeby podejrzewac nieorganiczne scieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych