Rzeka Bug
#7201 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 08:13
Powodem chyba moze byc nadmierna ilosc fosforu (np. scieki, nawozy z pol)
Czy moze to potwierdzic ktos z wiedza ichtiologiczna?
#7202 ONLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 08:49
Spokojnie Panowie. Nastąpiła kumulacja pylenia różnych roślin. Długo było chłodno i nagle ocieplenie, to spowodowało zakwit i pylenie bardzo wielu gatunków jednocześnie. Jeszcze z tydzień takiego ciepła i będzie po problemie.
- MaleX, robert0304 i Koincydencja lubią to
#7203 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 09:05
Obstawiam zakwit okrzemek. Ponoc moga powodowac śmierć narybku, bo osiadają na skrzelach i wynoszą je na powierzchnię wody.
Powodem chyba moze byc nadmierna ilosc fosforu (np. scieki, nawozy z pol)
Czy moze to potwierdzic ktos z wiedza ichtiologiczna?
Przy obecnych cenach nawozów to akurat tą opcję bym odrzucił - mało którego rolnika stać teraz na nawozy, chyba że gnój wróci do łask.
- hi-lo lubi to
#7204 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 17:20
Blisko ujścia do Bug, oklice Wywłoki i Szumina
Ugoszcz - rzeka której podobno nie ma
"Panie, tu nie ma takiej rzeki" - tak usłyszałem od miejscowych jak pierwszy raz szukałem dojazdu
- Traq, Przemek, jacekp29 i 6 innych osób lubią to
#7205 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 18:33
Syf plynal w tym okresie od kiedy pamietam czyli grubo ponad 30 lat. Jak plywalismy w rzece to wychodzilo sie caly tym oblepiony
Ryby zawsze zachowywaly sie tak samo na nizowce. Bolenie pokazuja sie przed switem, nawet te najwieksze na plyciznach, delikatnie przemykaja, pozniej znowu jak juz jest ciemno, godzine po zmroku, wtedy juz ostro wala ogonem. Reszta ryb podobnie. W dzien to raczej ganianie za bolkami czy kleniami ( te ostatnie warto polowic jak lataja "gryczaki"). Pare tygodni i przyjdzie "Janowka", wraz z nia jetka itd.
- bartsiedlce lubi to
#7206 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 20:44
Blisko ujścia do Bug, oklice Wywłoki i Szumina
Ugoszcz - rzeka której podobno nie ma
"Panie, tu nie ma takiej rzeki" - tak usłyszałem od miejscowych jak pierwszy raz szukałem dojazdu
Piękne widoki i realizacja - dzięki .
- mazur.t lubi to
#7207 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2022 - 18:02
#7208 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2022 - 18:43
#7209 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2022 - 06:40
Wieczorem płynie syf, choć czepiających się kotwiczek kawałków zgniłego zielska jakby mniej. Rano jest lepiej, stąd podejrzewam, że może mieć to związek z Muchawcem, albo Brześć coś puszcza. W miejscach bez uciągu na wodzie unosi się bury korzuch. Na początku zeszłego tygodnia było fatalnie, pod koniec lekka poprawa. Plecionka brązowa po kilku godzinach machania, a po każdym łowieniu na przelotkach skorupa zaschniętego syfu i kijek szedł pod prysznic. To wszystko i tak żaden problem w porównaniu z przyduchą po zalaniu łąk sprzed lat. Najważniejsze, żeby nie powtórzyła się tamta historia.Wyklarowała się trochę woda w okolicach Mielnika, Siemiatycz, Frankopola?
#7210 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2022 - 20:19
#7211 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2022 - 20:47
#7212 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2022 - 18:44
Bez szału. Na 58 osób chyba 17 miało ryby.Byłeś może na pucharze sandacza ? Jak ogólnie wyniki ?
Ja miałem dwa klenie i okonia i skończyłem na 6 miejscu. Z resztą całe podium dla kolegów z mojego koła.
Zwycięzca miał 3 klenie i bolenia.
#7213 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2022 - 20:34
Poskakałem na Rażnach ze spiningiem zero kontaktu z rybką , były momenty że byłem w szoku z żerowania boleni .19-20
Na wodzie płynął niesamowity szlam szczególnie widać go było w zakolach za główkami .
Trudno było nocą zwijać federy i sumówki .
Jak dla mnie to nienormalne , pomimo opadów woda niska .
#7214 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2022 - 10:03
Witam. Jak sytuacja u Was na Bugu? dzieje się coś? Moje dwa ostatnie wypady ze spiningiem w okolice Drohiczyna bez brania. Spotkałem " Lokalsa" który twierdzi, że Jętka płynie.. i tydzień z głowy z rybami.
#7215 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2022 - 17:17
Jest bardzo niska woda i ryba się pochowała, okolice Mierzwic ostatnich kilka dni na pusto, pojedyncze brania ale bez opcji zacięcia, głównie na naturalnie wyglądające gumy
#7216 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2022 - 17:39
#7217 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2022 - 13:43
W Wyszkowie Bug chyba już nie płynie , nie widziałem takiego niskiego stanu wody .
Na starorzeczu woda niska zero brań , bolenie mocno harcowały aż miło popatrzeć .
Trzeba będzie nauczyć sie je łowić .
- Byniek lubi to
#7218 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2022 - 12:47
Zaliczyliśmy z Gżybkiem Bug przy Szuminie i starorzecze Wywłoka .
Dojazd do Szumina od strony nowego Bugu to of rajdowy szlak .
Zero kontaktu z rybą jakąkolwiek .
Woda bardzo bardzo niska ale czysta tylko bolenie nam nerwy szarpały ale one
żerują zawsze po drugiej stronie .
- krzysiek gżybek i S.N. lubią to
#7219 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2022 - 16:59
Przedostatnio na gumę zameldowała się Brzana 68cm- rybą która pierwszy raz złowiłem.
Faktycznie stan wody jest bardzo niski w miejscu którym chciałem się zwodować łódką było po kostki wody, musiałem zmienić plany co do miejsca wędkowania
- tomi101 lubi to
#7220 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2022 - 17:40
- tomi101 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych