Mam nadzieję że śąd da karę co najmniej 10 tyś zł za to przestępstwo a nie powie że mała szkodliwośc czynu i podda samo ukaraniu wymierzy500 zł grzywny. Przykładnie ukarać kilku to powinno dać efekty. A tak po za tym dziękuję PSG.
Rzeka Bug
#1741 OFFLINE
Napisano 08 luty 2013 - 18:59
#1742 OFFLINE
Napisano 08 luty 2013 - 20:23
Problem jest taki, że przestępstwa kłusownictwa rybackiego raczej im nie udowodnią bo nie złapali ich na gorącym uczynku i nie wiadomo przy użyciu jakich narzędzi pozyskali ryby. Co najwyżej wykroczenie złowienia ryby w okresie ochronnym a to jest jak się nie mylę w postępowaniu mandatowym grzywna 200 zł zaś w postępowaniu sądowym w sprawie o wykroczenie dodatkowo sąd orzeka przepadek sprzętu wędkarskiego który posłużył do połowu, może również orzec zakaz wędkowania pow. roku oraz podanie orzeczenia do publicznej wiadomości. Rzadko kiedy sąd wymierza grzywnę większą niż grożący za dane wykroczenie mandat.
Użytkownik spinnerman edytował ten post 08 luty 2013 - 22:33
#1743 OFFLINE
Napisano 08 luty 2013 - 20:49
Sezon się nie zaczął, a tu taki syf.
#1744 OFFLINE
Napisano 09 luty 2013 - 18:58
Tak tylko to nie jest ich pierwszy raz, jak ich złapali dodatkowo mieli w samochodzie kije do 500g wyrzutu plecionki 0,60 na kołowrotkach i uzbrojone kotwice wielkości pięści. Te osoby kłusowały jak kolega wcześniej napisał przez wiele lat i dalej to robią...
#1745 OFFLINE
Napisano 09 luty 2013 - 19:13
Tak tylko to nie jest ich pierwszy raz, jak ich złapali dodatkowo mieli w samochodzie kije do 500g wyrzutu plecionki 0,60 na kołowrotkach i uzbrojone kotwice wielkości pięści. Te osoby kłusowały jak kolega wcześniej napisał przez wiele lat i dalej to robią...
To jeszcze nie dowód
#1746 OFFLINE
Napisano 10 luty 2013 - 16:24
To jeszcze nie dowód
Może dla osoby nie znającej tematu to nie jest dowód (z własnym kabankiem po lesie nie można?), ale wędkarz wie, że w okresie ochronnym z takim sprzętem to musi coś być na rzeczy!
Pozdrawiam
Salmo
PS. Ech, powrót
#1747 ONLINE
Napisano 10 luty 2013 - 17:15
Ponoć ichtiolog wycenił ryby na 10 tyś, sprawa w sądzie z dobrym adwokatem może ich pogrążyć na dobre.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Ważne by komuś chciało się tym zająć na poważnie i to wykorzystać, nie codziennie trafiają się takie okazje.
#1748 OFFLINE
Napisano 10 luty 2013 - 17:21
Może dla osoby nie znającej tematu to nie jest dowód (z własnym kabankiem po lesie nie można?), ale wędkarz wie, że w okresie ochronnym z takim sprzętem to musi coś być na rzeczy!
Pozdrawiam
Salmo
PS. Ech, powrót
Widzisz Salmo,może gdyby koledzy z SG byli dogłębnie obeznani z prawem odnośnie ochrony ryb i zwalczania kłusownictwa oraz zechcieli zeznawać w sądzie jako oskarżyciele posiłkowi,a pan sędzia był zapalonym wędkarzem z zaszczepionym szacunkiem do ryb i nienawiścią do całej tej "szarpiącej hołoty" to być może postawione zarzuty byłyby bardziej dotkliwe i nie zakończone tylko postępowaniem mandatowym.
W innym przypadku Adam może mieć rację-to jeszcze nie dowód .Ciekawi mnie jednak, jak zostanie to zinterpretowane przez policję/sąd.
Pozdrawiam Tomi .
#1749 OFFLINE
Napisano 10 luty 2013 - 17:34
Widzisz Salmo,może gdyby koledzy z SG byli dogłębnie obeznani z prawem odnośnie ochrony ryb i zwalczania kłusownictwa oraz zechcieli zeznawać w sądzie jako oskarżyciele posiłkowi,a pan sędzia był zapalonym wędkarzem z zaszczepionym szacunkiem do ryb i nienawiścią do całej tej "szarpiącej hołoty" to być może postawione zarzuty byłyby bardziej dotkliwe i nie zakończone tylko postępowaniem mandatowym.
W innym przypadku Adam może mieć rację-to jeszcze nie dowód .Ciekawi mnie jednak, jak zostanie to zinterpretowane przez policję/sąd.
Pozdrawiam Tomi .
Tu jest problem, ludzie mimo, że spotykający się z wędkarzami codziennie nie mają pojęcia jak sytuacja wygląda tak naprawdę. Gdy się musiało wysłuchiwać wywodów niektórych funkcjonariuszy to czasami brak komentarza był najlepszym komentarzem do ich słów. Dla niektórych to kłusownictwo jest codziennością, tak jak wędkarze nad wodą.
Co ma być to będzie. Ichtiolog wycenił, ale co dalej? Hmmm... Czas pokaże.
Pozdrawiam
Salmo
#1750 OFFLINE
Napisano 10 luty 2013 - 19:35
W tym przypadku, to Straż Graniczna będzie pełnić w sądzie rolę oskarżyciela publicznego natomiast rolę oskarżyciela posiłkowego jako użytkownika a zarazem pokrzywdzonego POWINIEN PEŁNIĆ przedstawiciel PZW czyli co naj mniej prezes koła na terenie którego zaistniało wykroczenie ale też każdy inny członek PZW. Może on zgłaszać własne wnioski dowodowe, zadawać pytania osobom przesłuchiwanym, a także wywodzić środki odwoławcze od orzeczeń sądu, co ma niewątpliwy wpływ na efekt końcowy całości postępowania karnego.
Pozdrawiam Tomi .
Użytkownik spinnerman edytował ten post 10 luty 2013 - 19:37
#1751 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2013 - 19:33
To ja może wrzucę kilka fotek z dzisiejszego, pierwszego spaceru nad wodę. Celem było sprawdzenie stanu wody i przetestowanie kilku woblerków.
http://imageshack.us.../dsc0003ey.jpg/
http://imageshack.us.../dsc0007re.jpg/
http://imageshack.us...dsc0010idd.jpg/
Pozdro.
(moze ktos mi podpowie jak umieszczac miniatury zdjęć tak jak widac używam imageshack)
Użytkownik rogaty666 edytował ten post 09 kwiecień 2013 - 20:01
#1752 ONLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 07:06
Witam, jak piszesz posta to przy czerwonym prostokącie "Wyślij" masz prostokąt "więcej opcji" którego klikasz wtedy masz opcje z wysłaniem załącznika w formie zdjęcia "dodaj pliki" klikasz w to i masz okienko w którym wybierasz co chcesz dodać.Masz max 2 MB.
#1753 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 08:19
Większość dobrych miejsc będzie pod wodą. Liczni wędkarze skupią się na tych polaciach brzegu które będą zapewniały w miarę komfortowe łowienie. Przez co ścisk nad wodą może być większy niż zwykle. Jestem też ciekaw jak to długo utrzymujące się zimno wpłynie na aktywność ryb. Czy bolki dopiszą?
Kol. Rogaty666 domyślam się że wobki widoczne na fotce są Twoim dziełem?
Może zechciał byś nam je zaprezentować w dziale twórców?
Pozdrowienia.
#1754 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:48
Dzieki @Andru77
Przemku jak tak dalej będzie to nie wiem czy w połowie maja da się swobodnie połowić, A żeby napisać coś w dziale lurebuildingu chciałbym zacząć od przedstawienia swoich pierwszych psełdo woblerów a na tą chwile nie mam odpowiednich zdjęć. Wrzucę coś tutaj z tegorocznej dłubaniny.
SAM_0022 c.jpg 107,01 KB 189 Ilość pobrań
SAM_0032 c.jpg 139,72 KB 177 Ilość pobrań
#1755 ONLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 10:17
Dzieki @Andru77
Przemku jak tak dalej będzie to nie wiem czy w połowie maja da się swobodnie połowić, A żeby napisać coś w dziale lurebuildingu chciałbym zacząć od przedstawienia swoich pierwszych psełdo woblerów a na tą chwile nie mam odpowiednich zdjęć. Wrzucę coś tutaj z tegorocznej dłubaniny.
SAM_0022 c.jpg
SAM_0032 c.jpg
Jak nazywają się te woblerki ?diabełki?
Nie mogłem się powstrzymać próbuje zrozumieć jak można dać sobie nick iście szatański i do tego fote w avatarze jakiegoś diabła.
Mam znajomego zakonnika poprosze go o msze w twojej intencji tak na opamietanie.
Przepraszam za o.t
#1756 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 10:26
#1757 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 10:30
A widzisz jednak się da.
Kolegę zakonnika poproś o msze w intencji zmian w PZW.
Pozdro.
#1758 ONLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 11:05
Kiedyś na jesieni tak ze 12 lat wstecz łapaliśmy ładne szczupaki i sandacze na łąkach kilkadziesiąt metrów od koryta, woda miała około 100-120 cm, wtedy pamiętam wysoka woda była nie wynikiem opadów tylko została puszczona z ukraińskich zbiorników.Wiosną kiedy dużo białej ryby wychodzi na tarło właśnie na zalane łąki tam też idzie za nimi ładny drapieżnik. Tam też można mieć lepsze efekty niż w korycie, w którym jest bardzo dużo wody.
#1759 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2013 - 11:55
Kolego rogaty 666 nie martw się, będąc na wodą w po pobliżu miasta zawsze jesteś pod zasięgiem dwóch kościołów więc dusza Twa i tak zbawiona będzie heheh.
Użytkownik Przemek edytował ten post 10 kwiecień 2013 - 11:56
#1760 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2013 - 19:23
Szatańskie kilery,bedzie rzeź ....
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych