Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rzeka Narew

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1683 odpowiedzi w tym temacie

#1101 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów

Napisano 21 czerwiec 2020 - 10:44

Ogólnie to ja tu przez całe życie zlowilem tysiące jak nie dziesiątki tysięcy ryb w tym kilka medalowych ryb różnych gatunków. Żałuję trochę, że nie poszedłem na spina, ale też nie było jak bo burza była i mnie ze spławika też wygonila. Według moich obserwacji to lowiacych teraz przy brzegu na spina jest może jakaś szansa na szczupłego... Nie wielka, ale jest.. Może za tydzień pójdę na cały dzień w sobotę sprawdzić.. Jak narazie to 8 razy byłem na rybach w tym 6 razy z łódki na spina i jedno branie, tylko bolen, a na spławik dwa razy i na zero. Sąsiad był 4 razy na spina i ma na koncie jedno branie esoxa 30cm. Wczoraj ten gość co łowil na grunt mówił, że próbuje wszędzie na Narwi.. Był tu u mnie, mówił też, że był dalej na Stawinodze, na Holendrach i jeszcze gdzieś zupełnie indziej dwie miejscówki, a i na Bugu w Kuligowie i jeszcze gdzieś w innym miejscu na Bugu no i jest bez brania w tym sezonie. Wczoraj siedział tu u mnie na gruncie i na zero Prze 7 h,ale to norma bo tu co sobota jak wyplywalem Ci z rana co na grunt łowili za każdym razem na zero, a jak spływalem wieczorem to już inni zawsze byli i też zawsze na zero, więc nikt nic nie zlowil od początku sezonu...

#1102 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wiesiek

Napisano 21 czerwiec 2020 - 16:47

To że nie łowisz nie znaczy, że ryb nie ma. Skoro tyle czasu spędzasz nad wodą, twoi znajomi też na zero to może problem tkwí w tym, że łowić nie umiecie? I nie umiecie wytypować dobrych miejsc? Jak się czyta te posty to czuć zjedzenie wszystkich rozumów, a mimo to zero!

#1103 OFFLINE   Łomżyniak

Łomżyniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Narewski

Napisano 22 czerwiec 2020 - 09:47

Na łomżyńskiej Narwi na bolonke czy odleglosciowke mozna do bólu wyłowić się krąpi i płotek . Czasem przylowy leszczy czy jazi . Więc nie wyobrażam siedząc 5h ze spławikiem i nie złowić nic

#1104 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:32

Łomżyniak nie łowię na przepływankę, a krąp to dla mnie chwast i nawet nie zaliczam tego jako ryby

tak jak pisałem wcześniej na spławik łowię na lina czyli plecionka na przyponie , hak karpiowo -linowy nr 6 i na hak idzie czerwony dendrobeana nr 4 do tego dwa białe robaki ewentualnie rosówka bądź 10-12 białych robaków grunt na maksa i na dno tam gdzie muł przy trzcinach i na linka takiego 35-60 cm idealnie czasami brał na to i grubszy leszcz, karaś , krasnopiórka większa 25-35 cm

Wiesiek2602

czy masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem kolego..? przecież wyraźnie napisałem że , łowię na tym odcinku Narwi od 30 lat i złowiłem tam tysiące jak nie dziesiątki tysięcy ryb różnych gatunków to jak miejsce może być złe...? i jak mogę nie umieć łowić... do tego to nie są moi koledzy znajomi tylko różni ludzie , którzy tam przyjeżdzają regularnie bądź jednorazowo i  łowią ryby znaczy próbują łowić , a przewija ich się przez cały sezon też setki jak nie tysiące bo jak siedzę pare h na brzegu to np podjeżdża i z 50 osób bo szukają miejscówki

zapraszam ekspertów możemy zrobić jakieś zawody albo jakieś zakłady pokażecie mi jak się łowi

#1105 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:38

Łomżyniak nie łowię na przepływankę, a krąp to dla mnie chwast i nawet nie zaliczam tego jako ryby

Żadna ryba nie jest chwastem. Jak masz takie podejście do wędkarstwa to słabo to wygląda.

• CM Punk, Byniek i korol lubią to

#1106 OFFLINE   Wiesiek2602

Wiesiek2602

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wiesiek

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:52

Tysiące jak nie dziesiątki tysięcy ryb...? To Ty w kadrze narodowej być powinieneś jak taki łofca z Ciebie w takiej studni!!!
Ile z tego wypuściłeś, dałeś szanse przystąpienia do tarła? Ile z tego po wypuszczeniu przeżyło? Łowiłeś je jak było ich masa a to łatwizna. Teraz woda jest wyrąbana do cna, a Ty zmieniłeś coś w technice łowienia? Czy dalej łowisz na żyłke 0,40, blache i zwijasz ekspresem by nie urwać z nadzieją że walnie?😂 wspomniani ludzie łowiący na Twoim odcinku łowili i teraz nie łowią? I napewno każdy jak złowił to wypuścił, na bank, sami nokilowce!!! Masz odpowiedź czemu nie ma już tam ryb.
  • Byniek lubi to

#1107 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:54

Żadna ryba nie jest chwastem. Jak masz takie podejście do wędkarstwa to słabo to wygląda.

nie jest , ale nie wliczam tego jako ryby bo nie dorasta do dużych rozmiarów to tak samo jakby powiedzieć, że biorą bo ktoś złowił 100 uklejek , chociaż tam brały nie raz krąpie i po 0,30 -0,50 kg , a teraz co dziwne Ci co na grunt łowią nawet im krąpik nawet nie weźmie, a kiedyś to kolega się śmiał jak nic nie brało i było branie to najczęściej krąp to się śmiał , że to są stawy hodowlane Krąpson :)

#1108 OFFLINE   tomex11

tomex11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:56

Tysiące jak nie dziesiątki tysięcy ryb...? To Ty w kadrze narodowej być powinieneś jak taki łofca z Ciebie w takiej studni!!!
Ile z tego wypuściłeś, dałeś szanse przystąpienia do tarła? Ile z tego po wypuszczeniu przeżyło? Łowiłeś je jak było ich masa a to łatwizna. Teraz woda jest wyrąbana do cna, a Ty zmieniłeś coś w technice łowienia? Czy dalej łowisz na żyłke 0,40, blache i zwijasz ekspresem by nie urwać z nadzieją że walnie? wspomniani ludzie łowiący na Twoim odcinku łowili i teraz nie łowią? I napewno każdy jak złowił to wypuścił, na bank, sami nokilowce!!! Masz odpowiedź czemu nie ma już tam ryb.

na spina łowię na plecionkę, a i uwierz mi , że grubość żyłki/ plecionki nie ma dla ryb najmniejszego znaczenia, a łowiłem dużo ryb bo po prostu mam tam działkę więc często jestem nad wodą i poświęcałem na łowienie masę czasu, u mnie nie ma kto jeść ryb 90% wypuszczam, a co do spławika dlatego daję plecionkę na przypon w tym miejscu w którym łowię bo mi rwało zestawy jak miałem np 20 żyłkę na przyponie z resztą na grunt to samo karpie i liny, a i na spławik musi być hol siłowy bo nie ma innego wyjścia bo zaraz lin idzie w trzciny z resztą z gruntu to samo jak Ci większa ryba popłynie ostro w  bok to pozamiatane no , a przy cienkiej żyłce to i przy zacięciu pęka albo podczas holu

a co do liczby ludzi to przecież chyba dobrze dla PZW bo dużo kasy ze składek więc adekwatnie do tego powinni zarybienia robić i nie powinno być problemu z ilością ryb...

Użytkownik tomex11 edytował ten post 22 czerwiec 2020 - 12:06

#1109 OFFLINE   olo86

olo86

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 714 postów
  • Lokalizacjabrzegi mazowieckich rzek..
  • Imię:Olaf

Napisano 22 czerwiec 2020 - 13:31

I znowu... "Bo nie zarybiają", "a kiedyś to były ryby"... Miałem jechać nad Wisłę, ale trudno - zmiana planów. Może zagłuszę to narzekactwo w wątku i pospamuję rybami...
  • korol i Ciastek lubią to

#1110 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaW-wa Bielany
  • Imię:Bartek

Napisano 22 czerwiec 2020 - 14:46

Najgorsze kormorany są w gumofilcach. Jak ktoś przyjeżdza nad wodę łowi "30 leszczów po 2-3kg" wszystko bierze i chwali się na wiosce, a potem dzień w dzień przyjeżdza 10 kolegów zaśmiecają brzeg i walą w łeb wszystko co popadnie, bo w occie kleń dobry to co komu po zarybianiu? 

Ryba rośnie kilka ładnych lat, a wiadome ze największe szanse mają te z naturalnego tarła.

Inna historia i chwalenie się, że metrowe szczupaki się wyciągało na tarle w marcu... albo majowe szarpanie ryb w tarliskach.

Ogólnie ryby są, ale jest ich coraz mniej i trzeba się odzwyczaić od tego, że się wyszło i łowiło na cokolwiek i kiedykolwiek.    

• CM Punk i Wacha lubią to

#1111 OFFLINE   JG39

JG39

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów
  • Lokalizacjatam gdzie są ryby

Napisano 22 czerwiec 2020 - 15:56

Znawcy przestańcie pisać że ktoś nie potrafi lub został na etapie wędkarstwa w latach 70tych.Ile czasu spędzacie w tyg.na Narwi ile w tym czasie złowiliście ryb.Może zdjęcia popykacie to zobaczymy wszyscy ten urodzaj.Czytając wasze wpisy odnoszę wrażenie że bywacie tam nie często(Pułtusk-Wierzbica).Można trafić bolka ostatnio nawet jakiegoś sandaczyka ale to wszystko i tak jest lipa wielka.Biała ryba kompletnie nic na małym gruncie uklejka w trzcinie mała wzdręga to wszystko.Chyba nie są to jakieś kokosy o których można pisać na forum.Jedzcie zobaczcie te tłumy łowiących i powstawiajcie aktualne zdjęcia.Jak nie to podzwońcie po przystaniach dopytajcie o wynajęcie  łodzi do wyboru do koloru.A zarzucanie komuś brak umiejętności,łowienie na żyłkę 0,50mm lub zabieranie ryb wsadzie między bajki i poczytajcie dzieciom w zimę.fachofcy internetowi

• robert0304 lubi to

#1112 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaW-wa Bielany
  • Imię:Bartek

Napisano 22 czerwiec 2020 - 15:59

Znawcy przestańcie pisać że ktoś nie potrafi lub został na etapie wędkarstwa w latach 70tych.Ile czasu spędzacie w tyg.na Narwi ile w tym czasie złowiliście ryb.Może zdjęcia popykacie to zobaczymy wszyscy ten urodzaj.Czytając wasze wpisy odnoszę wrażenie że bywacie tam nie często(Pułtusk-Wierzbica).Można trafić bolka ostatnio nawet jakiegoś sandaczyka ale to wszystko i tak jest lipa wielka.Biała ryba kompletnie nic na małym gruncie uklejka w trzcinie mała wzdręga to wszystko.Chyba nie są to jakieś kokosy o których można pisać na forum.Jedzcie zobaczcie te tłumy łowiących i powstawiajcie aktualne zdjęcia.Jak nie to podzwońcie po przystaniach dopytajcie o wynajęcie  łodzi do wyboru do koloru.A zarzucanie komuś brak umiejętności,łowienie na żyłkę 0,50mm lub zabieranie ryb wsadzie między bajki i poczytajcie dzieciom w zimę.fachofcy internetowi

Tak jak ktoś napisał wyżej. Zmień hobby. ;-)

#1113 OFFLINE   JG39

JG39

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 16:03

Aa ty forum bo to forum wędkarskie i temat wieści z nad wody a nie bajki na dobranoc.

#1114 OFFLINE   Łomżyniak

Łomżyniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Narewski

Napisano 22 czerwiec 2020 - 20:05

Ja prawie co wyjście coś lowie ale większość ryb nie spełnia kryteriów wielkości forum więc i się nie chwalę . Nie mówię tu o 20cm okonkach bo się za nimi nie uganiam , nie uważam się za żadnego specjalistę bo takowym nie jestem .

#1115 OFFLINE   JG39

JG39

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 20:26

Łomżyniak ostatnio przejazdem zeszliśmy nad Narew z naszym ulubionym jasnym z Twojej miejscowości  ;) zerknąć na wodę.Woda w Narwi w okolicach Łomży to zupełnie inna woda.Widać w niej życie drobnicę a nawet atak jakiegoś mięsożercy.W mojej okolicy na którą zaglądam(Pułtusk-Wierzbica) to płynie tylko brązowawa woda bez życia.Fajnie masz-my musimy lecieć kawał drogi by uświadczyć takich widoków.

Użytkownik JG39 edytował ten post 22 czerwiec 2020 - 20:26

• robert0304 lubi to

#1116 OFFLINE   przyczajony_lowca

przyczajony_lowca

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 22 czerwiec 2020 - 20:50

Łomżyniak ostatnio przejazdem zeszliśmy nad Narew z naszym ulubionym jasnym z Twojej miejscowości  ;) zerknąć na wodę.Woda w Narwi w okolicach Łomży to zupełnie inna woda.Widać w niej życie drobnicę a nawet atak jakiegoś mięsożercy.W mojej okolicy na którą zaglądam(Pułtusk-Wierzbica) to płynie tylko brązowawa woda bez życia.Fajnie masz-my musimy lecieć kawał drogi by uświadczyć takich widoków.

Wyskocz na "Okonia" dla poprawy nastroju - blizej masz i zobaczysz zycie :D 

Nie trzeba byc ichtiologiem zeby znac sytuacje w naszych wodach i sklada sie na to wiele czynnikow , ale bede obstawal przy tym ze zawsze da rade cos "wychodzic" .

Jeden ma wiecej farta ,drugi umiejetnosci a trzeci bedzie 3/4 roku nad woda :)

• olo86 lubi to

#1117 OFFLINE   JG39

JG39

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 142 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:01

Wyskocz na "Okonia" dla poprawy nastroju - blizej masz i zobaczysz zycie :D

Nie ,,okoń'' to nie moje klimaty :D .Wolę jechać dalej ale bardziej dziko.Mamy takie jeziorko gdzie jedziemy się wyłowić na dzikiej wodzie okoni i szczupaków.Szkoda tej Narwi w okolicach Warszawy. 

#1118 OFFLINE   olo86

olo86

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 714 postów
  • Lokalizacjabrzegi mazowieckich rzek..
  • Imię:Olaf

Napisano 23 czerwiec 2020 - 14:36

Dziś bardzo ciężko. Wiatr rzucał pontonem na wszystkie strony, aktywności ryb nie widać, na bankowych miejscówkach pusto.
Dopiero zmiana taktyki przyniosła 4 ryby, największa minimalnie ponad 70 cm.

Załączony plik  IMG_20200623_153540.jpg   68,23 KB   20 Ilość pobrań

#1119 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 23 czerwiec 2020 - 16:41

niiii ma ryb Panie...

• olo86 lubi to

#1120 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 23 czerwiec 2020 - 17:29

niiii ma ryb Panie...

Nom.
Ale ta z pomtonu jest mega fajna. A może to już po zmianie strategii.
Ogólnie, łowić to trza umić.
I nie ważne że jest ktoś kto się wychował nad tą wodą, ważne że ktoś tam złowi rybę. A że został się boleń to się nie liczy. :(

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych