Na ortopedę by nie zarobił przy próbie przerzucania takiej ilości.Niestety ale ryba będzie dalej wyciągana. Co sprawniejsi i zdeterminowani przerzucą się na spina.
Zalew Siemianówka
#3001 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 15:48
#3002 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 16:03
Panowie spora część trolingarzy nie wykupi nawet karty, i cały czas będę powtarzał że przy obecnym poziomie kontroli najprostszą metodą ochrony która przyniesie jakiś efekt jest zakaz trola. Pewnie że można znaleźć skuteczniejsze, ale to już potrzebny jest nakład większych lub mniejszych środków. A tu nic tylko zakaz...
Zgadzam się w 100% prosta zmiana a dała by bardzo wiele tej wodzie i było by przyjemniej i bezpieczniej odrazu!!!
#3003 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 16:27
Użytkownik versicolor edytował ten post 16 listopad 2019 - 16:27
#3004 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 16:41
Panowie ile jest dróg wylotowych z nad zbiornika,ile jest miejsc slipowania łodzi .Zakaz trollingu to raz kontrola w miejscach wskazanych to dwa i trzy to % od nałożonych mandatów dla strażników który rozwiązał by problem braku środków na ich działalność .Dobrze ktoś napisał że kolejne ograniczenia to tylko bat na tych <<uczciwych>> którzy przestrzegają obecnych a przetwórnie mobilne dalej swoje.A i jeszcze jedna sprawa która wraca jesienią .Żywcówka w lewej ręce i spining w prawej a czasami dwie żywcówki + spin.
#3005 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 17:00
Szkoda że nikt nie zwrócił uwagę na bardzo ważną kwestię. Piszemy tu o przepisach, ograniczeniach itp. myśląc o jednym łowisku czyli Siemianówka.
Coś co jest dobre dla tego łowiska nie koniecznie jest dobre dla innych. W naszym okręgu nie ma zapisu dotyczącego specjalnego traktowania tego łowiska. Z przyczyn formalno-prawnych ciężko było by utworzyć z Siemianówki łowisko specjalne ale warto by stworzyć regulamin tego łowiska.
Punktem zapalnym tej wody jest sandacz /który jak wyżej ustalono przyniosły kaczki / ale sandacz występuje również w Narwi i wielu naszyj zaporówkach czy jeziorach.
Zasady wędkowania na rok 2020 już zostały poddane dyskusji i głosowaniu, prezesi kół którzy są w zarządzie okręgu oddali swoje głosy dotyczące wniosków jakie wpłynęły do okręgu i ten regulamin jest dobry na wody naszego okręgu.
Siemianówka powinna mieć swój własny regulamin dotyczący limitów, wymiarów, okresu wyłączenia wędkowania z łodzi, zakaz trollingu w weekendy, przetrzymywania ryb podczas wędkowania, wpisów ryb, łowienia nocą, i wielu innych.
Taki regulamin może zostać zgodnie ze statutem w każdej chwili na potrzebę większej konieczności.
Tylko jak przekonać do takiego wzoru prezesów z kół, tych którzy blokują wszystko, bo tak!
W tym wątku mamy bardzo aktywne grono wędkarzy, członków zarządów kół których członkowie w ogromnej większości wędkują tylko i wyłącznie na Siemianówce z racji odległości no i łatwości pozyskiwania mięsa. Ruszcie się do swoich kół i przekonajcie ich do słuszności działań na tej wodzie a sławy nikt wam nie odbierze.
Wyniki głosowań 1. za wprowadzeniem trollingu, 2. wymiarami górnymi są dostępne, analogia jest taka że kto głosował w ad 1. na TAK do w ad 2. na NIE wiemy kogo należy przekonać.
Wspólny cel wspólna sprawa.
Kolego masz oczywiście dużo racji ale co do problemu sandacza to się mylisz ,bo lata ubiegłe to szczupak i taka sama rzeż na którą mało kto zwracał uwagę.Jak zakazli trolingu to po paru sezonach widać było efekty .Szczupak się odrodził ale zrobiono następny bandycki manewr GRUDZIEŃ.Trolling zastąpiła żywcówka .Tak więc nie metoda a wędkarze zabijają wodę.Może nie zakazywać łowić ale zrobić grudzień miesiącem no kil,
- bho70 lubi to
#3006 Guest_keri_*
Napisano 16 listopad 2019 - 17:38
Kolego masz oczywiście dużo racji ale co do problemu sandacza to się mylisz ,bo lata ubiegłe to szczupak i taka sama rzeż na którą mało kto zwracał uwagę.Jak zakazli trolingu to po paru sezonach widać było efekty .Szczupak się odrodził ale zrobiono następny bandycki manewr GRUDZIEŃ.Trolling zastąpiła żywcówka .Tak więc nie metoda a wędkarze zabijają wodę.Może nie zakazywać łowić ale zrobić grudzień miesiącem no kil,
A ja myślałem że jak przestali stawiać sieci na odłów gospodarczy to się zbiornik odrodził a to po "zakazie trollingu".
Nie mam pełnej wiedzy o zbiorniku, dowiedziałem się o jego istnieniu w roku ubiegłym to i pewnie moje pomysły są nie do końca trafne.
Ale dzięki. Słyszałem też że od grudnia do maja nie można było pływać na łodzi na tym zbiorniku, prawda to?
Czyli zakaz trollingu i żywcówki całkowicie ochroni dwa gatunki biorąc pod uwagę że wszystkie slipy będą kontrolowane.
Ci co się wodują z działek kół i prywatnych pewnie i tak nie zabierają ryb to ich nie warto sprawdzać bo to przecież miejscowi i u siebie nie kradną.
Użytkownik keri edytował ten post 16 listopad 2019 - 18:03
- beton007 i LeoAmator lubią to
#3007 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 18:33
Użytkownik kkonrad edytował ten post 16 listopad 2019 - 18:33
#3008 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 18:43
Czyli nie ma co się bać.Siatek nie ma to i sandacze zostaną....
#3009 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 19:20
Widzę ,że zamiast coś pomyśleć wspólnymi siłami bo w końcu macie Wszyscy wspólny cel to przepychacie się i docinacie sobie udając ,że jeden jest mądrzejszy od drugiego ,trzeciego czy czwartego... Panowie chyba nie tędy droga? Problem Każdy z Was zna, to brak odpowiednich kontroli na tej wodzie...reszta wiąże się z tym w jedno..Czy to nieszczęsny Troll, czy nie przestrzeganie Limitów i wymiarów górnych.Dla mnie głównymi przyczynami Zła dla tej wody to Trolling i Brak kontroli!!!
- beton007, martek, karbor111 i 7 innych osób lubią to
#3010 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 19:23
- szydłoś i czarnymkbewe lubią to
#3011 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 21:09
Panowie, zapytajcie członków ZO, ile sprzedano zezwoleń trollingowych. Czy nie jest możliwe zatrudnienie dwóch ludzi, którzy będą pilnowali wyłącznie Siemianówki? Koszt utrzymania takiej dwójki to ok. 120-150 tys. rocznie, czyli 400-500 rocznych zezwoleń na trolling. Zysk w postaci poprawienia rybostanu będzie wart wielokrotnie więcej.
- compi lubi to
#3012 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 21:43
Panowie, zapytajcie członków ZO, ile sprzedano zezwoleń trollingowych. Czy nie jest możliwe zatrudnienie dwóch ludzi, którzy będą pilnowali wyłącznie Siemianówki? Koszt utrzymania takiej dwójki to ok. 120-150 tys. rocznie, czyli 400-500 rocznych zezwoleń na trolling. Zysk w postaci poprawienia rybostanu będzie wart wielokrotnie więcej.
Ale czy nie lepiej sprzedać kolejny "produkt" bez kiwnięcia palcem....
Wiem, że krótkoterminowe ale kto im broni....
- suhhar lubi to
#3013 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 22:30
"Ci co się wodują z działek kół i prywatnych pewnie i tak nie zabierają ryb to ich nie warto sprawdzać bo to przecież miejscowi i u siebie nie kradną."
Nie... Ci miejscowi biorą jak swoje.
Wszystko zależy od charakteru osoby
#3014 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 22:43
#3015 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 22:50
I mamy kolejny przykład ,że należał by sie STOP takim patologiom na Siemianówce.kol.Wiśniowy21 ,założę się iż przytoczony elikwent łowi głównie na trolling,mylę się ?
Użytkownik szydłoś edytował ten post 16 listopad 2019 - 22:50
#3016 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 22:57
#3017 OFFLINE
Napisano 16 listopad 2019 - 23:19
niestety na to pytanie Tobie nie odpowiemI mamy kolejny przykład ,że należał by sie STOP takim patologiom na Siemianówce.kol.Wiśniowy21 ,założę się iż przytoczony elikwent łowi głównie na trolling,mylę się ?
#3018 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 00:12
Ogony to żadna nowość ja słyszałem o mieleniu sandacza ale już na brzegu.
#3019 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 21:19
Podobno wpływy do Okręgu wyłącznie z licencji trollingowych, to blisko 500 tys. rocznie. Czy to prawda? Nie wiem, ale usłyszałem taką liczbę od człowieka będącego dość blisko ZO Białystok.
#3020 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2019 - 21:32
250-300 tyś/ rok ...teraz chyba 270 tys.... ale nie dam sobie ręki uciąć to 4 etaty...
Użytkownik czocho edytował ten post 17 listopad 2019 - 21:32
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych