Zalew Siemianówka
#1421 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2018 - 17:47
#1422 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:27
W okolicach starego dworu i w zasięgu wzroku nikogo nie było na wodzie
A okonie brały,wytarte ?
#1423 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:32
#1424 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2018 - 18:36
Pierwsze pływanie w tym roku zaliczone. Nie było rewelacji, ale 9 h na wodzie zrelaksowało mnie niesamowicie. Jutro chyba zrobię powtórkę...
#1425 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2018 - 17:36
- juranty lubi to
#1426 OFFLINE
Napisano 10 kwiecień 2018 - 17:39
Brak brań okoni. Może to sygnał, by dać zaporówkom i jeziorom odpocząć. Niech się rybki w spokoju wytrą.
Na brak okoni niestety nie wpływa tarło na Siemianówce...
#1427 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 08:17
Na wodach gdzie występuje sandacz powinien być zakaz wędkowania z łodzi do końca maja .
Pozdrawiam
- PAMPUCH71 lubi to
#1428 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 10:20
Kolego a zobaczysz co się będzie działo z sumem w czerwcu . Miód malina i do wora. Etyki nikt cię nie będzie uczył ale z czystej przyzwoitości darował byś sobie takie opisy na publicznym forum . Trzeba było pisać o okoniach ale tu nie było widzć pola do popisu .
#1429 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 17:01
Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.??? Czy wędkarze, którzy łowią klenie, jazie i pstrągi i mają przyłowy, są bardziej etyczni, niż Ci którzy się nastawiaj na okonia i równięż mają przyłowy...???. Może ktoś mi odpowie na pytania, które mnie nurtują....
#1430 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 17:24
...Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.???...
Czy "zdjęcie" ryby z gniazda pilnującej ikry przed białorybem, który ją sobie wyżre przed wykluciem wyrządza szkody czy nie?
Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 17:26
- PAMPUCH71, Sylwek1981 i Sandi lubią to
#1431 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 17:29
Czy "zdjęcie" ryby z gniazda pilnującej ikry przed białorybem, który ją sobie wyżre przed wykluciem wyrządza szkody czy nie?
Moje pytanie nie dotyczyło "zdjęcia" ryby z gniazda. Proszę o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie się nad odpowiedzią...
Użytkownik Werem edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 17:31
#1432 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:17
Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.??? Czy wędkarze, którzy łowią klenie, jazie i pstrągi i mają przyłowy, są bardziej etyczni, niż Ci którzy się nastawiaj na okonia i równięż mają przyłowy...???. Może ktoś mi odpowie na pytania, które mnie nurtują....
Najkrócej jak mogę. Etyka wędkarska ...w praktyce nie istnieje bo pewnych rzeczy nie przeskoczymy !. Ramy umowne od 01.05 i co?, ano to że niektóre osobniki "wycierają się" jeszcze przez np. cały maj!. Złowiłem w maju, mam ochotę zabrać (bo już można), zabieram, patroszę i... ups ikra!. W moim pojęciu: nie róbmy ŚWIADOMIE tego co jest zabronione.
Użytkownik grzybek38 edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 18:18
#1433 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:33
Moje pytanie nie dotyczyło "zdjęcia" ryby z gniazda. Proszę o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie się nad odpowiedzią...
Muszę zadać kilka pytań, które nasunęły mi się po ostatnich wypowiedziach w tym wątku. Jaka jest różnica w wypuszczaniu okoni, przyłowów szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tarłowym, czyli już nie ochronnym .??? Czy jest to jakoś naukowo udowodnione, że jeśli ryba ma okres ochronny i tarło, złapana ma niewielkie szanse na wytarcie się, a nawet na przeżycie.???
Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie to jaśniej wyjaśnić, pozdrawiam!
Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 18:36
- PAMPUCH71 i NOMAK BBI lubią to
#1434 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 18:43
no właśnie Maciek_7 odpowiedział ci bardzo trafnie na wątpliwości.
Samce sandacza obecnie (nawet do końca czerwca) pilnuje ikry na gnieździe + co bardzo ważne natlenia ją płetwami. Jak go wyciągasz jako przyłów to po wypuszczeniu często do gniada nie wraca lub wraca za późno.
Wówczas łapiąc kilka sandaczy jako przyłów jednego dnia , nawet po wypuszczeniu możesz nieświadomie zniszczyć od kilkuset tysięcy do kilku milionów ziaren ikry (tylko jeden wędkarz w jeden dzień)
Jak więc widzisz nie chodzi tylko o etykę ale rzeczywiste straty w pogłowi sandacza,który moim zdaniem jest gatunkiem bardzo atrakcyjnym i warto o niego dbać na tej naszej Siemce.
Pozdrawiam
- Profil_Nieaktywny i Sandi lubią to
#1435 OFFLINE
Napisano 11 kwiecień 2018 - 21:41
Czyli teoretycznie co najmniej do końca czerwca, powinien być zakaz łowienia drapieżników, ze względu na sandacza, czy suma, chyba że nastawiając się na szczupaka zastosujemy przynęty np. 20 cm +. Jeżeli chodzi o dbanie o sandacza, szczupaka, suma, czy okonia to po ostatnim sezonie nie łudził bym się, że nasze życzenia wypowiadane na forum się spełnią, o czym zresztą świadczy odrzucony ostatnio wniosek dotyczący m.in. górnych wymiarów ochronnych na Siemianówce.Od 1 maja miłośnicy będą mogli bez żadnych przeszkód tłuc metrówki. Realnie patrząc procent wypuszczających chociażby większe ryby to pewnie granice 5%.
A odnosząc się ogólnie do "etyki" wędkarskiej...
Jakiś czas temu na forum moderator/administrator usunął zdjęcie ryby, ponieważ leżała na pisaku i jak to argumentował na forum "traktuje się ryby po królewsku".
Nie pamiętam dokładnie wątku (szukałem i chciałem tam odpisać, ale nie znalazłem). Pomijając fakt samego kłucia ryby.. To np. czy o traktowaniu po królewsku świadczy używanie kotwic z zadziorami? Proponuje prosty test, wbijmy sobie kotwicę z zadziorem i wyciągamy:) Mówię o tym dlatego, że bez problemu możemy wstawić zdjęcie z rybą, które z pyska sterczy kotwica z dużym zadziorem.
Kolejna kwestia - możemy wstawić zdjęcie z boleniem złowionym w styczniu, ponieważ władze okręgu miały taki kaprys, by znieść okres ochronny. Zgodnie z prawe, zgodnie z sumieniem? Mnie tylko dziwi, że z jednej strony zwracamy uwagę na patologię PZW, z drugiej jeżeli daje nam możliwość to korzystamy...
- Adrian Tałocha, motylW1, mentnooki i 1 inna osoba lubią to
#1436 OFFLINE
Napisano 12 kwiecień 2018 - 14:20
Panowie dyskutanci.
To jest pierwsze i ostatnie ostrzeżenie. Jeśli osobiste wycieczki tak Was fascynują, poubliżajcie sobie w prywatnych wiadomościach. Kolejne odniesienia personalne będą karane.
#1437 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2018 - 12:11
#1438 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2018 - 15:05
#1439 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2018 - 15:50
Nic dodać, nic ująć. Tak na tej naszej kałuży już jest.
#1440 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2018 - 19:42
Niestety, dało się zauważyć i na małym zalewie i na starym moście tzw. okoniowych "żywcaży".
Napiszę tak, okoń jest już wytarty i pięknie brał. Szukajcie a znajdziecie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych