Zalew Siemian贸wka
#1421 OFFLINE
Napisano 08 kwiecie艅 2018 - 17:47
#1422 OFFLINE
Napisano 08 kwiecie艅 2018 - 18:27
W okolicach starego dworu i w zasi臋gu wzroku nikogo nie by艂o na wodzie
A okonie bra艂y,wytarte ?
#1423 OFFLINE
Napisano 08 kwiecie艅 2018 - 18:32
#1424 OFFLINE
Napisano 08 kwiecie艅 2018 - 18:36
Pierwsze p艂ywanie w tym roku zaliczone. Nie by艂o rewelacji, ale 9 h na wodzie zrelaksowa艂o mnie niesamowicie. Jutro chyba zrobi臋 powt贸rk臋...
#1425 OFFLINE
Napisano 10 kwiecie艅 2018 - 17:36
- juranty lubi to
#1426 OFFLINE
Napisano 10 kwiecie艅 2018 - 17:39
Brak bra艅 okoni. Mo偶e to sygna艂, by da膰 zapor贸wkom i jeziorom odpocz膮膰. Niech si臋 rybki w spokoju wytr膮.
Na brak okoni niestety nie wp艂ywa tar艂o na Siemian贸wce...
#1427 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 08:17
Na wodach gdzie wyst臋puje sandacz powinien by膰 zakaz w臋dkowania z 艂odzi do ko艅ca maja .
Pozdrawiam
- PAMPUCH71 lubi to
#1428 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 10:20
Kolego a zobaczysz co si臋 b臋dzie dzia艂o z sumem w czerwcu . Mi贸d malina i do wora. Etyki nikt ci臋 nie b臋dzie uczy艂 ale z czystej przyzwoito艣ci darowa艂 by艣 sobie takie opisy na publicznym forum . Trzeba by艂o pisa膰 o okoniach ale tu nie by艂o widz膰 pola do popisu .
#1429 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 17:01
Musz臋 zada膰 kilka pyta艅, kt贸re nasun臋艂y mi si臋 po ostatnich wypowiedziach w tym w膮tku. Jaka jest r贸偶nica w wypuszczaniu okoni, przy艂ow贸w szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tar艂owym, czyli ju偶 nie ochronnym .??? Czy jest to jako艣 naukowo udowodnione, 偶e je艣li ryba ma okres ochronny i tar艂o, z艂apana ma niewielkie szanse na wytarcie si臋, a nawet na prze偶ycie.??? Czy w臋dkarze, kt贸rzy 艂owi膮 klenie, jazie i pstr膮gi i maj膮 przy艂owy, s膮 bardziej etyczni, ni偶 Ci kt贸rzy si臋 nastawiaj na okonia i r贸wni臋偶 maj膮 przy艂owy...???. Mo偶e kto艣 mi odpowie na pytania, kt贸re mnie nurtuj膮....
#1430 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 17:24
...Czy jest to jako艣 naukowo udowodnione, 偶e je艣li ryba ma okres ochronny i tar艂o, z艂apana ma niewielkie szanse na wytarcie si臋, a nawet na prze偶ycie.???...
Czy "zdj臋cie" ryby z gniazda pilnuj膮cej ikry przed bia艂orybem, kt贸ry j膮 sobie wy偶re przed wykluciem wyrz膮dza szkody czy nie?
U偶ytkownik Maciek_7 edytowa艂 ten post 11 kwiecie艅 2018 - 17:26
- PAMPUCH71, Sylwek1981 i Sandi lubi膮 to
#1431 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 17:29
Czy "zdj臋cie" ryby z gniazda pilnuj膮cej ikry przed bia艂orybem, kt贸ry j膮 sobie wy偶re przed wykluciem wyrz膮dza szkody czy nie?
Moje pytanie nie dotyczy艂o "zdj臋cia" ryby z gniazda. Prosz臋 o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie si臋 nad odpowiedzi膮...
U偶ytkownik Werem edytowa艂 ten post 11 kwiecie艅 2018 - 17:31
#1432 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 18:17
Musz臋 zada膰 kilka pyta艅, kt贸re nasun臋艂y mi si臋 po ostatnich wypowiedziach w tym w膮tku. Jaka jest r贸偶nica w wypuszczaniu okoni, przy艂ow贸w szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tar艂owym, czyli ju偶 nie ochronnym .??? Czy jest to jako艣 naukowo udowodnione, 偶e je艣li ryba ma okres ochronny i tar艂o, z艂apana ma niewielkie szanse na wytarcie si臋, a nawet na prze偶ycie.??? Czy w臋dkarze, kt贸rzy 艂owi膮 klenie, jazie i pstr膮gi i maj膮 przy艂owy, s膮 bardziej etyczni, ni偶 Ci kt贸rzy si臋 nastawiaj na okonia i r贸wni臋偶 maj膮 przy艂owy...???. Mo偶e kto艣 mi odpowie na pytania, kt贸re mnie nurtuj膮....
Najkr贸cej jak mog臋. Etyka w臋dkarska ...w praktyce nie istnieje bo pewnych rzeczy nie przeskoczymy !. Ramy umowne od 01.05 i co?, ano to 偶e niekt贸re osobniki "wycieraj膮 si臋" jeszcze przez np. ca艂y maj!. Z艂owi艂em w maju, mam ochot臋 zabra膰 (bo ju偶 mo偶na), zabieram, patrosz臋 i... ups ikra!. W moim poj臋ciu: nie r贸bmy 艢WIADOMIE tego co jest zabronione.
U偶ytkownik grzybek38 edytowa艂 ten post 11 kwiecie艅 2018 - 18:18
#1433 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 18:33
Moje pytanie nie dotyczy艂o "zdj臋cia" ryby z gniazda. Prosz臋 o czytanie ze zrozumieniem i zastanowienie si臋 nad odpowiedzi膮...
Musz臋 zada膰 kilka pyta艅, kt贸re nasun臋艂y mi si臋 po ostatnich wypowiedziach w tym w膮tku. Jaka jest r贸偶nica w wypuszczaniu okoni, przy艂ow贸w szczupaka i sandacza teraz a w okresie po tar艂owym, czyli ju偶 nie ochronnym .??? Czy jest to jako艣 naukowo udowodnione, 偶e je艣li ryba ma okres ochronny i tar艂o, z艂apana ma niewielkie szanse na wytarcie si臋, a nawet na prze偶ycie.???
Mam nadziej臋, 偶e kto艣 b臋dzie w stanie to ja艣niej wyja艣ni膰, pozdrawiam!
U偶ytkownik Maciek_7 edytowa艂 ten post 11 kwiecie艅 2018 - 18:36
- PAMPUCH71 i NOMAK BBI lubi膮 to
#1434 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 18:43
no w艂a艣nie Maciek_7 odpowiedzia艂 ci bardzo trafnie na w膮tpliwo艣ci.
Samce sandacza obecnie (nawet do ko艅ca czerwca) pilnuje ikry na gnie藕dzie + co bardzo wa偶ne natlenia j膮 p艂etwami. Jak go wyci膮gasz jako przy艂贸w to po wypuszczeniu cz臋sto do gniada nie wraca lub wraca za p贸藕no.
W贸wczas 艂api膮c kilka sandaczy jako przy艂贸w jednego dnia , nawet po wypuszczeniu mo偶esz nie艣wiadomie zniszczy膰 od kilkuset tysi臋cy do kilku milion贸w ziaren ikry (tylko jeden w臋dkarz w jeden dzie艅)
Jak wi臋c widzisz nie chodzi tylko o etyk臋 ale rzeczywiste straty w pog艂owi sandacza,kt贸ry moim zdaniem jest gatunkiem bardzo atrakcyjnym i warto o niego dba膰 na tej naszej Siemce.
Pozdrawiam
- Profil_Nieaktywny i Sandi lubi膮 to
#1435 OFFLINE
Napisano 11 kwiecie艅 2018 - 21:41
Czyli teoretycznie co najmniej do ko艅ca czerwca, powinien by膰 zakaz 艂owienia drapie偶nik贸w, ze wzgl臋du na sandacza, czy suma, chyba 偶e nastawiaj膮c si臋 na szczupaka zastosujemy przyn臋ty np. 20 cm +. Je偶eli chodzi o dbanie o sandacza, szczupaka, suma, czy okonia to po ostatnim sezonie nie 艂udzi艂 bym si臋, 偶e nasze 偶yczenia wypowiadane na forum si臋 spe艂ni膮, o czym zreszt膮 艣wiadczy odrzucony ostatnio wniosek dotycz膮cy m.in. g贸rnych wymiar贸w ochronnych na Siemian贸wce.Od 1 maja mi艂o艣nicy b臋d膮 mogli bez 偶adnych przeszk贸d t艂uc metr贸wki. Realnie patrz膮c procent wypuszczaj膮cych chocia偶by wi臋ksze ryby to pewnie granice 5%.
A odnosz膮c si臋 og贸lnie do "etyki" w臋dkarskiej...
Jaki艣 czas temu na forum moderator/administrator usun膮艂 zdj臋cie ryby, poniewa偶 le偶a艂a na pisaku i jak to argumentowa艂 na forum "traktuje si臋 ryby po kr贸lewsku".
Nie pami臋tam dok艂adnie w膮tku (szuka艂em i chcia艂em tam odpisa膰, ale nie znalaz艂em). Pomijaj膮c fakt samego k艂ucia ryby.. To np. czy o traktowaniu po kr贸lewsku 艣wiadczy u偶ywanie kotwic z zadziorami? Proponuje prosty test, wbijmy sobie kotwic臋 z zadziorem i wyci膮gamy:) M贸wi臋 o tym dlatego, 偶e bez problemu mo偶emy wstawi膰 zdj臋cie z ryb膮, kt贸re z pyska sterczy kotwica z du偶ym zadziorem.
Kolejna kwestia - mo偶emy wstawi膰 zdj臋cie z boleniem z艂owionym w styczniu, poniewa偶 w艂adze okr臋gu mia艂y taki kaprys, by znie艣膰 okres ochronny. Zgodnie z prawe, zgodnie z sumieniem? Mnie tylko dziwi, 偶e z jednej strony zwracamy uwag臋 na patologi臋 PZW, z drugiej je偶eli daje nam mo偶liwo艣膰 to korzystamy...
- Adrian Ta艂ocha, motylW1, mentnooki i 1 inna osoba lubi膮 to
#1436 OFFLINE
Napisano 12 kwiecie艅 2018 - 14:20
Panowie dyskutanci.
To jest pierwsze i ostatnie ostrze偶enie. Je艣li osobiste wycieczki tak Was fascynuj膮, poubli偶ajcie sobie w prywatnych wiadomo艣ciach. Kolejne odniesienia personalne b臋d膮 karane.
#1437 OFFLINE
Napisano 15 kwiecie艅 2018 - 12:11
#1438 OFFLINE
Napisano 15 kwiecie艅 2018 - 15:05
#1439 OFFLINE
Napisano 15 kwiecie艅 2018 - 15:50
Nic doda膰, nic uj膮膰. Tak na tej naszej ka艂u偶y ju偶 jest.
#1440 OFFLINE
Napisano 15 kwiecie艅 2018 - 19:42
Niestety, da艂o si臋 zauwa偶y膰 i na ma艂ym zalewie i na starym mo艣cie tzw. okoniowych "偶ywca偶y".
Napisz臋 tak, oko艅 jest ju偶 wytarty i pi臋knie bra艂. Szukajcie a znajdziecie
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych