Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#1601 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 17 wrzesień 2018 - 20:55

To widocznie ja jestem "farciarz".  :D

Bywam na siemionce 9-10 razy w roku i byłem kontrolowany kilka razy w ciągu ostatnich 5 lat.

#1602 OFFLINE   Werem

Werem

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 648 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Imię:Jerzy

Napisano 17 wrzesień 2018 - 20:57

To widocznie ja jestem "farciarz".  :D

Bywam na siemionce 9-10 razy w roku i byłem kontrolowany kilka razy w ciągu ostatnich 5 lat.

Po prostu nie wyglądasz na uczciwego człowiek.... ;)  :D

#1603 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 17 wrzesień 2018 - 21:00

Dzięki Jurku, dzięki bardzo    :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• dtzab lubi to

#1604 OFFLINE   kkonrad

kkonrad

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacjabialystok
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:k

Napisano 17 wrzesień 2018 - 21:05

A co do kontroli, to z pełną świadomością mogę napisać, że ich nie ma niestety. Każdą wolną chwilę spędzam na łódce i tak jak Mateusz wyżej napisał, nigdy nie byłem kontrolowany. A pływam czasami 4 razy w tygodniu...Więc wnioski też jakieś się nasuwają same odnośnie kontroli

. To ja mam jakiegoś pecha na 4 lata łowienia z 6 kontroli, nawet jeden mandat za łowienie w pobliżu tamy, znam kogoś kto zapłacił mandat za brak koła, a społeczniakom na slipie wyskoczyl z bakisty szczupak 49cm hehe.

Użytkownik kkonrad edytował ten post 17 wrzesień 2018 - 21:05

#1605 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 17 wrzesień 2018 - 21:13

Nie wiem jak w tym roku, ale w ubiegłym bardzo podobała mi się akcja kontrolowania bagażników na drodze.

• szydłoś lubi to

#1606 OFFLINE   sobol18

sobol18

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Adam

Napisano 17 wrzesień 2018 - 21:48

Tylko szkoda że tak akcja była przeprowadzona już na drodze a nie na wodzie gdzie przynajmniej część ryb mogła zostać wypuszczona. W sklepie gdzie pracuje co raz słychać "kwiatki" z Siemionki: szczupaki chowane pod maską przy silniku to żadna nowość, komplety typu 3+3+3 (sandacz szczupak sum) bo przecież można. Jeden gość który mógłby codziennie jeść tylko najdroższy kawior i ma same wędki "z pracowni" w ogóle nie kryje się z tym że w ciągu dnia spływa po 5-6 razy z rybami na działkę i chwiali się fotkami z kompletami po 15-20 ryb na dzień z czego połowa niewymiarowa... A gdy nie przebierając w słowach powie się mu że jest mięsiarz i że takie coś jest niezgodne z prawem to tłumaczy że mandaty z lat kiedy trolla nie było (a on trollował) muszą się zwrócić i g.... mu ktoś zrobi bo mu się należy i ooo. A rybę i tak rozdaje po sąsiadach i kolegach... 

Piszecie tu o górnych wymiarach?? Ok jest to bardzo fajna sprawa i tak jak Irek powiedział trzeba walczyć o dalsze zmiany, ale jeżeli nie będzie zmian w ochronie wody, zwiększonej liczby kontroli to górne wymiary i limity nic nie zmienią bo najzwyczajniej w świecie nie będzie komu tych limitów i wymiarów pilnować. I nie chodzi tu o kontrole bezpieczeństwa na wodzie i licencji, a o kontrole bakisty, agrafek, linek kotwicznych i samych kotwic gdzie ryby też podczepiają (tak tak!!) Ja w ciągu swojej krótkiej kariery na Siemionce miałem kontrolę 4-5 razy... Ani razu nikt nie pytał co mamy w bakiście... Kamizelka asekuracyjna i gaśnica jest?? Super, połamania... Aha... i do póki będzie przyzwolenie innych wędkarzy i znieczulica społeczna to również nic się nie zmieni więc jak jest patologia nad wodą to działać panowie i dzwonić w odpowiednie miejsce

Użytkownik sobol18 edytował ten post 17 wrzesień 2018 - 21:51

#1607 OFFLINE   Mirek*

Mirek*

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaHajnówka

Napisano 18 wrzesień 2018 - 05:56

Miałem już tu nic więcej nie pisać, bo i po co bić pianę na darmo, denerwować siebie i kolegów po kiju. Od jakiegoś czasu nawet zdjęć nie wklejam, by nie prowokować ... "mięsiarzy". Napiszę o moich przemyśleniach, spostrzeżeniach z nad wodzy, nie bajkach plotkach zasłyszanych gdzieś hen ... .

Pierwsza sprawa nie wszystko zwalajmy na pzw, jak zaczynałem wymiar był 40cm limit 4szt. a więc zmiany są ... , jak większość kolegów zauważyła nie regulaminy, zakazy nakazy coś zmieni a mentalność NAS wszystkich. 

Narzekaliśmy na siaty, hym ..., teraz narzekamy na co i po co, kto  ... , sfrustrowani wędkarze "niedzielni" którzy nie potrafią nic złowić, żal dupę ściska ...

Mnie nie ściska, nie denerwuje jak ktoś rybę zabierze zgodnie z regulaminem, od tego też byłby GÓRNY WYMIAR OCHRONNY, nikt by nie psioczył, że suma na 1,50m czy szczupaka 1m zabrali. Też by zabrali, być może ale jakiś odsetek by został.

Inna sprawa etyka nas samych, tak czytam, że miejscowi to mięsiarze, w większości to fakt, ale smutny jest fakt "no kill" kolegów po kiju, którzy okłamują samych siebie oraz kolegów, jadących "setki" kilometrów by połowić a podróż ma się zwrócić. Jeszcze gorsze jest podejście kolegów, może nie kolegów z zasobniejszym portfelem, kupują łodzie za dziesiątki tyś. biorą wszystko co się da bo się musi zwrócić. Ludzie nic się k... nie zwróci wędkarstwo to ciągłe wydatki, dziura bez dna czym prędzej to sobie uświadomimy tym prędzej staniemy się bardziej wyrozumiali ...  

Użytkownik Mirek* edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 05:57

#1608 OFFLINE   beton007

beton007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • LokalizacjaBielsk
  • Imię:Andrzej

Napisano 18 wrzesień 2018 - 07:20

Fakt jest taki, że Siemianówka nie jest w ogóle chroniona. Ja jak i moi koledzy jesteśmy stałymi bywalcami i... kontroli NIE MA. To jest największy problem tego zbiornika. Chroniona jako tako była... Jak były siaty, wiadomo dlaczego.

Ps. Problem ten w sumie dotyczy wszystkich wód okręgu Białystok.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 20 wrzesień 2018 - 20:36

• Parf i mentnooki lubią to

#1609 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 18 wrzesień 2018 - 07:46

Ile osób liczy PSR w Białymstoku ? 4 ? 5 ? A oprócz Siemianówki mają inne wody do kontroli. Bo przecież strażnicy z Sejn czy Suwałk na Siemianówkę nie będą jechać.

#1610 OFFLINE   beton007

beton007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • LokalizacjaBielsk

Napisano 18 wrzesień 2018 - 10:31

Mnie mało interesuje ile mają strażników. Place podatki i czegoś za to oczekuje. Włodarze- wojewodowie, bo to chyba od nich zależy ilość strażników, chyba nawet nie są świadomi ile kasy by im wpłynęło za mandaty za klusownictwo. Chciałbym zobaczyć rejestr kontroli strażników psr. Zapewne większość czasu to praca biurowa bo do jasnej cholery żeby na nich trafić to jak wygrać w totka. Patologia i tyle.
  • Maciek_7, Norbert 78 i Krzysztof S. lubią to

#1611 OFFLINE   Luki123

Luki123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 73 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 18 wrzesień 2018 - 19:30

Dokładnie, kontrole to jakaś tragedia. Zaraz będziemy mieli jesień pełną gębą. Zacznie się spływanie mięsiarzy po 3 razy i chowanie szczupaków po krzakach a jest takich panów mnóstwo! Masakra jakaś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1612 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 18 wrzesień 2018 - 20:36

Mnie mało interesuje ile mają strażników. Place podatki i czegoś za to oczekuje. Włodarze- wojewodowie, bo to chyba od nich zależy ilość strażników, chyba nawet nie są świadomi ile kasy by im wpłynęło za mandaty za klusownictwo.

Andrzej, pisałem już kilka razy na JB o wywiadzie sprzed lat kilku, może 10. Trochę ponad 400 na cały kraj a w/g komendanta na tyle wody ile ma kraj potrzeba minimum 1100. MINIMUM !!! Włodarze mają w dupie PSR bo budżet który mają wolą wydać na szkoły, drogi, zdrowie i opiekę socjalną a nie jakieś pierdoły jak ryby.

#1613 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:Piotr

Napisano 18 wrzesień 2018 - 20:47

Płaciliby za złapanego kłusola to i ich ilość drastycznie by spadła :)

#1614 OFFLINE   beton007

beton007

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 471 postów
  • LokalizacjaBielsk

Napisano 18 wrzesień 2018 - 21:06

Darek no tak włodarze przecież tak bardzo martwią się o nas... że nawet na nas nie wystarcza im naszej kasy he he he. Z turystyki wędkarskiej mogliby trzepac naprawdę dużo kasy. Temat rzeka... :-)

#1615 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 19 wrzesień 2018 - 06:59

Z turystyki wędkarskiej mogliby trzepac naprawdę dużo kasy. Temat rzeka... :-)

Raczej ocean ......... możliwości. U nas się tego nie dostrzega a nawet jeśli to czy warto inwestować komuś w bazę wędkarską z prawdziwego zdarzenia jeśli w wodzie będą krąpie, płoteczki i ukleje ? 10 lat temu (może więcej) wybierałem się na ryby nad Zyzdrój do bardzo fajnego pensjonatu. Ale powiedziałem na czym mi zależy. Właścicielka otwarcie powiedziała że nie mam po co przyjeżdżać bo sama wędkuje i uprzedziła że płotki i krąpie do 20cm to będzie osiągnięcie a na wymiarowego szczupaka nie mam co liczyć. Rybacy z PGRyb. Mrągowo ustawiali sieci od zejścia lodu na miejscach gdzie kolejne gatunki się tarły. Zadzwoniłem do swojego kolegi .......... brygadzisty w tej firmie u którego w domu spędzałem weekendy i urlopy w latach 1996-2002. Potwierdził, muszą bo mają plan :unsure:. Ale nie chciałbym zwalać wszystkiego na Jędrka i jego kolegów. Ilość wędkarzy (tych niedzielnych też) , zapotrzebowanie wśród turystów na świeżą rybę od tych co mają pochowane siatki albo agregaty wyrybiło Mazury. A o właścicielach pensjonatów nikt nie myśli. 

#1616 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 20 wrzesień 2018 - 20:01

Mamy kilka miejsc wodowania sprzętu gdzie jest spęd, wystarczy postawić strażnika raz w jednym raz w drugim miejscu na dwie godziny.Telefony będa gorące że na brzegu trzepią tak więc trochę ryby ponad limit ocaleję, a i kilku mięsiarzy wpadnie.
A jeżeli chodzi o kontrolowanie to ja pływam od 15 lat po Siemianówce i może 6 razy byłem kontrolowany z czego 2 razy w tym roku .Ktoś nie wytrzymał widząc ilości łowionych ryb. Łowionych nie zabranych.A i pozdrawiam panów którzy dostali główką w łódkę ale z odległością trolowania to przesadzili.

Powiedzmy sobie szczerze na siemianówce staram się być przynajmniej 1 raz w tyg a zdarzało się i więcej, nie miałem ani jednej kontroli

Szybką masz łajbę kolego. :D

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 20 wrzesień 2018 - 20:36

• Krystianin lubi to

#1617 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 20 wrzesień 2018 - 20:38

Jako że na Bugu nie bardzo da się pływać jutro jadę po raz drugi na Siemianówkę, podpowie ktoś gdzie da się nawiązać kontakt z rybą ? Na sumie +180cm mi zupełnie nie zależy bo sprzęt taki bardziej lżejszej wagi.

#1618 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 20 wrzesień 2018 - 20:48

Darku, masz priv

#1619 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 21 wrzesień 2018 - 11:45

Tylko szkoda że tak akcja była przeprowadzona już na drodze a nie na wodzie gdzie przynajmniej część ryb mogła zostać wypuszczona. W sklepie gdzie pracuje co raz słychać "kwiatki" z Siemionki: szczupaki chowane pod maską przy silniku to żadna nowość, komplety typu 3+3+3 (sandacz szczupak sum) bo przecież można. Jeden gość który mógłby codziennie jeść tylko najdroższy kawior i ma same wędki "z pracowni" w ogóle nie kryje się z tym że w ciągu dnia spływa po 5-6 razy z rybami na działkę i chwiali się fotkami z kompletami po 15-20 ryb na dzień z czego połowa niewymiarowa... A gdy nie przebierając w słowach powie się mu że jest mięsiarz i że takie coś jest niezgodne z prawem to tłumaczy że mandaty z lat kiedy trolla nie było (a on trollował) muszą się zwrócić i g.... mu ktoś zrobi bo mu się należy i ooo. A rybę i tak rozdaje po sąsiadach i kolegach... 

Piszecie tu o górnych wymiarach?? Ok jest to bardzo fajna sprawa i tak jak Irek powiedział trzeba walczyć o dalsze zmiany, ale jeżeli nie będzie zmian w ochronie wody, zwiększonej liczby kontroli to górne wymiary i limity nic nie zmienią bo najzwyczajniej w świecie nie będzie komu tych limitów i wymiarów pilnować. I nie chodzi tu o kontrole bezpieczeństwa na wodzie i licencji, a o kontrole bakisty, agrafek, linek kotwicznych i samych kotwic gdzie ryby też podczepiają (tak tak!!) Ja w ciągu swojej krótkiej kariery na Siemionce miałem kontrolę 4-5 razy... Ani razu nikt nie pytał co mamy w bakiście... Kamizelka asekuracyjna i gaśnica jest?? Super, połamania... Aha... i do póki będzie przyzwolenie innych wędkarzy i znieczulica społeczna to również nic się nie zmieni więc jak jest patologia nad wodą to działać panowie i dzwonić w odpowiednie miejsce

Takich "pacanów" nie trawię najbardziej!!! Bo karta, mandat musi się zwrócić..Może powinnien sobie wpisać w CV hobby (Wędkarz-Mięsiarz).Nie kumam takich ludzi którzy jada na ryby nie dla samej przyjemności z spędzenia czasu na wodzie tylko z nastawieniem że muszę coś ubić bo zapłaciłem za zezwolenie..

#1620 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 21 wrzesień 2018 - 15:34

Pewnie 70% tak ma że musi ,10 że jak się uwiesi to fajnie ,a 2 % rozkoszuje się samym pobytem nad woda odpoczywając łowi i ładuje akumulatory na nadchodzący tydzień pracy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych