Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#1941 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3497 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 11:44

Panowie , za przeproszeniem ... pierdzielicie nie lepiej jak gumofilce spod znaku "flaszki i teleskopa".

"ryba nawet jak nie pobierze 10 woblerów przepływających obok, to ten 11 sam ją pobierze" 

Jakies badania czy statystyka to potwierdzaja, a moze to taka typowa "pierdoteoria" ?

Zeby woblerem najechac rybe w trollingu to trzeba miec albo spory niefart, albo bardzo tego chciec i "dozbroic" przynete.

Tak sie sklada , ze zdecydowana wiekszosc podhaczen zdarza sie lowiacym na polski opad, a szczegolnie "szuraczom z dozbrojkami". 

Jesli chodzi o zimowiska , to ponownie "polski opading" jest skuteczniejszy niz trolling. Trolling to metoda na rozproszone i aktywne ryby.

Z panem , który twierdzi, ze trolling nie jest metoda wedkarska nawet nie bede polemizowal ... 

Teraz wracajac do zakazu trollingu - zawsze bylem przeciwny takowym zakazom, ale patologia z Siemianowki zdecydowanie zmienila moje zdanie. Co prawda ja akurat nie zakazywalbym trollingu, ale ustalil "no kill" na drapiezniki lub w ostatecznosci zakaz zabierania dla osob trollingujacych. Niestety w Polsce to nie przejdzie ... a wiec jako mniejsze zlo zabronilbym tej chamskiej dorozki.

PS. Nie jestem jakims fanem trollingu i zdecydowanie czesciej lowie z reki.

Użytkownik hlehle edytował ten post 02 listopad 2018 - 11:46

#1942 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 02 listopad 2018 - 12:25

Panowie , za przeproszeniem ... pierdzielicie nie lepiej jak gumofilce spod znaku "flaszki i teleskopa".

Jakies badania czy statystyka to potwierdzaja, a moze to taka typowa "pierdoteoria" ?

Zeby woblerem najechac rybe w trollingu to trzeba miec albo spory niefart, albo bardzo tego chciec i "dozbroic" przynete.

Tak sie sklada , ze zdecydowana wiekszosc podhaczen zdarza sie lowiacym na polski opad, a szczegolnie "szuraczom z dozbrojkami". 

Jesli chodzi o zimowiska , to ponownie "polski opading" jest skuteczniejszy niz trolling. Trolling to metoda na rozproszone i aktywne ryby.

Z panem , który twierdzi, ze trolling nie jest metoda wedkarska nawet nie bede polemizowal ... 

Teraz wracajac do zakazu trollingu - zawsze bylem przeciwny takowym zakazom, ale patologia z Siemianowki zdecydowanie zmienila moje zdanie. Co prawda ja akurat nie zakazywalbym trollingu, ale ustalil "no kill" na drapiezniki lub w ostatecznosci zakaz zabierania dla osob trollingujacych. Niestety w Polsce to nie przejdzie ... a wiec jako mniejsze zlo zabronilbym tej chamskiej dorozki.

Ryba złowiona na troling będzie rybą złowioną z  ręki a jeżeli chodzi o podczepione ryby to  wytłumacz mi jeżeli potrafisz po co trolują woblerami do 6 metrów na wodzie 3.5 -4 m.?

#1943 OFFLINE   pitfish

pitfish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 02 listopad 2018 - 12:40

Ryba złowiona na troling będzie rybą złowioną z  ręki a jeżeli chodzi o podczepione ryby to  wytłumacz mi jeżeli potrafisz po co trolują woblerami do 6 metrów na wodzie 3.5 -4 m.?

Byłem na Siemianówce 3 dni więc to ani dużo, ale też nie nic.

Łowiłem m.in. z ręki, głównie w opadzie. Wynik 4 sandaczyki za brzuch, jeden normalny paszczowy. Do tego niezacięte brania - ściągnięta guma, urwany ogonek, ale też łuski na haku. W trolingu - dwa szczupaki, dwa sandacze, wszystkie zażarły woblera, który nie pasował do głębokości. Zero podhaczeń, czy śladów (np, łuska na kotwicach). 

#1944 OFFLINE   Hurrican

Hurrican

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Piotr

Napisano 02 listopad 2018 - 14:53

......

W tym roku na Nieliszu, ci którzy którzy mają wykupioną składkę "no kill" (1/2 opłaty normalnej) mają możliwość łowienia na tym zbiorniku metodą trollingową. Pozostali, którzy zdecydowali się na składkę tradycyjną uprawniającą do zabierania ryb, nie potrollingują:) A więc i w Polsce coś tam przechodzi:) 

#1945 OFFLINE   compi

compi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaPodlaskie

Napisano 02 listopad 2018 - 15:25

Można? Można!
  • pitfish lubi to

#1946 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 02 listopad 2018 - 17:11

A myślisz że ile wędkarzy wie który wobler schodzi na 6 a który na 4m ? Ja w swoich mam takie co na 1m i takie co na 9m ale takich co między 2 a 4 czy 5 to nie odróżniam. Zaznaczam że rzadko kiedy używam a trollować zdarzyło mi się w tym roku 2x.

• Byniek lubi to

#1947 OFFLINE   kkonrad

kkonrad

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 160 postów
  • Lokalizacjabialystok
  • Imię:konrad
  • Nazwisko:k

Napisano 02 listopad 2018 - 17:47

A myślisz że ile wędkarzy wie który wobler schodzi na 6 a który na 4m ? Ja w swoich mam takie co na 1m i takie co na 9m ale takich co między 2 a 4 czy 5 to nie odróżniam. Zaznaczam że rzadko kiedy używam a trollować zdarzyło mi się w tym roku 2x.

Nie obraź się,
ale chyba każdy wie.

Użytkownik kkonrad edytował ten post 02 listopad 2018 - 17:52

#1948 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3497 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 18:12

Nie obraź się,
ale chyba każdy wie.

Ja nie wiem.
  • Byniek lubi to

#1949 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce

Napisano 02 listopad 2018 - 19:33

Zgodzę się że wielu nie wie bo są tacy którzy pływają z woblerem marki Jakson Karaś do 2,5 m na wodzie od 1-do 5m  dłubiąc  w nosie  cały dzień i w końcu trafią coś tam w okolicy głowy zapiętego.Ale o woblerach za głęboko pracujących słyszałem od ludzi którzy robią to świadomie i mówią o tym na brzegu zbiornika .A kolega Darek w Niemirowie łowiąc w zastoisku na 0,5 m zbroi gumę w 35 g  albo zakłada  rapala deep tail dancer 11 cm do 9m? Bez urazy.

• beton007 lubi to

#1950 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2267 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Nazwisko:K

Napisano 02 listopad 2018 - 19:41

Pod Gnojna może być te 35g ;)

I ja uważam, że jak nie potrafimy korzystać z dobrodziejstwa to niestety trzeba zakazać. Ci uczciwi zrozumieją. Podobnie zrobiłbym z bocznym.
  • coma lubi to

#1951 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 02 listopad 2018 - 19:45

Daniel, widziałem w tym roku 4 sumy podhaczone w trollingu, wszystkie za grzbiet. O kolejnych pięciu słyszałem od świadków zdarzenia.

Na Siemianówce spędziłem może z 10 dni.

Przypadek, czy smutna statystyka?

• tomi101 lubi to

#1952 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce

Napisano 02 listopad 2018 - 19:56

Daniel, widziałem w tym roku 4 sumy podhaczone w trollingu, wszystkie za grzbiet. O kolejnych pięciu słyszałem od świadków zdarzenia.

Na Siemianówce spędziłem może z 10 dni.

Przypadek, czy smutna statystyka?

Zdecydowanie przy...... padek  a może przepięcie .

• bartsiedlce lubi to

#1953 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 02 listopad 2018 - 20:06

Koledzy a to o czym tu słyszymy to wierzchołek góry, ja jestem prawie codzień w okolicach i naprawdę sporo słyszę i wiem , no i naprawdę dostałem urazy do trolingu i uważam że na tej wodzie nie powinno go być. A wszyscy łowiący widzą jak wpływa na wodę kilkuletni brak sieci i trolingu. Zobaczymy co powiedzą po kilku sezonach trola, na co winę zrzucą.

#1954 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 02 listopad 2018 - 20:15

O ile dobrze słyszałem, to ZO w Białymstoku nie miał wyjścia i został zmuszony do dopuszczenia trollingu na Siemianówce przez Walne Zgromadzenie Delegatów Kół. To Walne jest najwyższą władzą w Okręgu i należy mieć pretensje do delegatów.

Inna sprawa, że ZO zbyt optymistycznie podszedł do tematu. Założenie, że 300 zł rocznie zablokuje presję okazało się naiwne i błędne, ale przyniosło mnóstwo pieniędzy.

Co zrobi ZO? Czy zrobi cokolwiek?

#1955 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3497 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 20:35

@bartsiedlce albo dno jest sumami wybrukowane na Siemianowce, albo te woblery mialy specjalne dozbrojki.
Tyle sumow to ja chyba przez cale zycie w trollingu nie najechalem. O ile kojarze to zdarzylo mi sie 3 razy...

Chociaż z tego co kojarzę np. w Plocku ludziom zdarzało sie to wyjatkowo czesto... :/

Użytkownik hlehle edytował ten post 02 listopad 2018 - 20:37

#1956 OFFLINE   szydłoś

szydłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaBiebrzańska Kraina
  • Imię:Andrzej
  • Nazwisko:Sz.

Napisano 02 listopad 2018 - 20:49

skłaniam się do 1 opcji hlehle.....A łowiłeś 5-7 ponad metrowych sumów jednego dnia na Twoich łowiskach?

#1957 OFFLINE   esoxlucius1

esoxlucius1

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 419 postów
  • LokalizacjaWschód

Napisano 02 listopad 2018 - 20:50

Ryba złowiona na troling będzie rybą złowioną z ręki a jeżeli chodzi o podczepione ryby to wytłumacz mi jeżeli potrafisz po co trolują woblerami do 6 metrów na wodzie 3.5 -4 m.?

Ty na serio pytasz czy żartujesz??

#1958 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6321 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 02 listopad 2018 - 21:00

Daniel, żadnych specjalnych dozbrojek, standardowe zbrojenie w dwie kotwice

#1959 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce

Napisano 02 listopad 2018 - 21:01

Ty na serio pytasz czy żartujesz??

A ty żartujesz czy trolingujesz .Może ty mi wytłumaczysz??

#1960 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 02 listopad 2018 - 21:06

A kolega Darek w Niemirowie łowiąc w zastoisku na 0,5 m zbroi gumę w 35 g  albo zakłada  rapala deep tail dancer 11 cm do 9m? Bez urazy

Te na 9m to Rapala DT ale jej nie zakładam bo nie mam gdzie łowić na to. Czy Tail dancer schodzi na 9m ? nie mam pewności. Na Siemianówce zakładałem coś co schodziło na ok. 3m . 35g nie na zastoisku ale przed zakrętem po podlaskiej stronie nie jest przesadą tyle że przy dużej ilości zaczepów i tak co rzut to rwanie :rolleyes:. Na zastoisku 10g to max. a pod brzegiem jest więcej niż 0,5m. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych