Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zalew Siemianówka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5104 odpowiedzi w tym temacie

#4061 OFFLINE   tom_mich_

tom_mich_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Michalak

Napisano 12 październik 2020 - 09:00

Oprócz regularnych odłowów wędkarsko rybacko kłusowniczych raczej nie było żadnych odłowów ...to wędkarze wyczyścili tą wodę i tyle w temacie ...

#4062 OFFLINE   kristofer232

kristofer232

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 393 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Krzysiek

Napisano 12 październik 2020 - 09:06

Z tego co wiem nic poza kontrolnymi o których tu pisano no i wiosennymi "węgorzowymi" nie było. Myślę że przy takiej presji na wodzie ktoś by widział rybackie siaty. Bo te nielegalne na pewno są ,tyle że mają być niewidoczne. A co do ryby po prostu ile można, teraz na filet czy tam trupka wyciągają zatrważające ilości no i się zbiera. Sumy duże już wyjechały, teraz dobiją ciut dłuższe od wąsów, szczupaka trafić to jak okonia. Także w następnym roku będzie luźniej, a w następnych jeszcze luźniej. 10 lat spokoju i się trochę odbuduje populacja oby dane było łowić wtedy.

#4063 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3680 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 12 październik 2020 - 09:14

Wygląda, że poszło szybciej niż myślałem :(

Żadna woda w PL nie sprosta takiej presji :angry:

#4064 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 październik 2020 - 14:06

Panowie nie ma się co oszukiwać w sezonie liczmy 200 łodzi co dziennie to jest 400 osób ( liczę 200 bo w weekendy potrafi być i 400 ) niech każdy spłynie z kpl. czyli 200*2= 400 osób po 2 sandacze około 2 kg czyli po 4 kg ryby na osobę 400x4 1600 kg ryby co dziennie, resztę możecie dołożyć sobie sami, moim zdaniem patologia... 1 drapieżnik na tydzień i za 2-3 lata może wszystko wróci do normy nie tylko na Siemianówce ale w całym kraju... inaczej można powoli wyprzedawać sprzęt chociaż ja nie mogę narzekać na wyniki w ten weekend ale generalnie 65% złowionych ryb nie miało wymiaru :( gdzie jeszcze w ubiegłym roku chyba nie udało mi się złowić nie wymiarowego sandacza. Pozdrawiam Mateusz 

Użytkownik wisniowy21 edytował ten post 12 październik 2020 - 14:07

• Krzysztof S. lubi to

#4065 OFFLINE   Elendil

Elendil

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaMazury
  • Imię:Piotr

Napisano 12 październik 2020 - 14:41

Panowie nie ma się co oszukiwać w sezonie liczmy 200 łodzi co dziennie to jest 400 osób ( liczę 200 bo w weekendy potrafi być i 400 ) niech każdy spłynie z kpl. czyli 200*2= 400 osób po 2 sandacze około 2 kg czyli po 4 kg ryby na osobę 400x4 1600 kg ryby co dziennie, resztę możecie dołożyć sobie sami, moim zdaniem patologia... 1 drapieżnik na tydzień i za 2-3 lata może wszystko wróci do normy nie tylko na Siemianówce ale w całym kraju... inaczej można powoli wyprzedawać sprzęt chociaż ja nie mogę narzekać na wyniki w ten weekend ale generalnie 65% złowionych ryb nie miało wymiaru :( gdzie jeszcze w ubiegłym roku chyba nie udało mi się złowić nie wymiarowego sandacza. Pozdrawiam Mateusz

A gdzie są w obliczeniu te rzesze wędkarzy CR?
  • AdamO., szydłoś i godski lubią to

#4066 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4060 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 12 październik 2020 - 14:49

Czyli przez 5 mięsięcy zgodnie z wyliczeniami z wody wyjechalo 250 ton sandacza-no Szwecji nie potrzeba! Tylko patrzeć jak wedkarze z Ebro przeniosą się na Siemianówkę 😉
Trochę Kolega przesadził z tymi liczbami...
  • jachu i kostom63 lubią to

#4067 OFFLINE   Maciek_7

Maciek_7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1323 postów

Napisano 12 październik 2020 - 14:52

Czyli przez 5 mięsięcy zgodnie z wyliczeniami z wody wyjechalo 250 ton sandacza-no Szwecji nie potrzeba! Tylko patrzeć jak wedkarze z Ebro przeniosą się na Siemianówkę

Chyba kolega nie zdaje sobie sprawy z tego ile tutaj łowiło się ryb przez ostatnie kilka lat  ^_^

Na szczęście już po wszystkim i będzie tylko lepiej (luźniej)  :)

Użytkownik Maciek_7 edytował ten post 12 październik 2020 - 14:53

#4068 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4060 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 12 październik 2020 - 14:56

I tego Wam życzę,bo wątek zaczyna przypominać 'Zegrze '

#4069 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk

Napisano 12 październik 2020 - 15:07

Czyli przez 5 mięsięcy zgodnie z wyliczeniami z wody wyjechalo 250 ton sandacza-no Szwecji nie potrzeba! Tylko patrzeć jak wedkarze z Ebro przeniosą się na Siemianówkę

przez 2 miesiące:)

#4070 OFFLINE   bho70

bho70

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 127 postów
  • LokalizacjaPodlaskie
  • Imię:raffik
  • Nazwisko:mmm

Napisano 12 październik 2020 - 15:57

Jest wielka presja ale nie wydaje mi się żeby każdy coś ułowił, a i powinni być wędkarze CR. 

Przekleństwem jest sandacz, który nie tylko podniósł atrakcyjność zbiornika ale wraz z nią niszczy ten zbiornik takim jakim go znaliśmy. Szczupak a zwłaszcza okoń będą musiały ustąpić mu miejsca, podzielić się zasobami i dlatego tych ryb będzie mniej niż było do tej pory. Sandacz ściągnął nad Siemianówkę jeszcze jednego drapieżnika oportunistę - "miłośnika sandaczy - człowieka. Jestem przekonany że gdyby nie sandacz to nie pływałoby tyle łódek. Nie można "zjeść ciastko" i "mieć ciastko".

W poprzednich latach bywało że ciężko było się przebić do większych szczupaków bo "pistolety" utrudniały łowienie. W tym roku  nie trafiłem na małe szczupaki takie 30-45 cm których w poprzednich latach było zatrzęsienie. Ludzie którzy brali nie wymiarowe byli i wtedy, są i teraz, a gdzie są teraz takie ryby? Co w jeden rok je wszystkie wyłowili? Te co w tamtym roku miały po kilkanaście cm w tym roku powinny być w tym wymiarze i gdzie one są? Przypuszczam że sandacz pomógł temu stanu rzeczy.

Teraz pewnie rybostan Siemianówki będzie pod kreską ale za jakiś czas nastąpi poprawa, świetności już jednak nie wróżę temu zbiornikowi.

PS. Co do sandaczy to nie jestem przekonany że jest ich tak znacząco mniej. Tu chciałbym poradzić innym aby troszeczkę zmienili podejście do sposobu łowienia. Sandacze troszeczkę przyzwyczaiły się do naszych przynęt. Spróbujcie coś zmienić. Mi się udało.

• kostom63 lubi to

#4071 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1661 postów

Napisano 12 październik 2020 - 15:58

Pozwoliłem sobie być na 10 dniowym urlopie w Siemianówce. W połowie lipca. Byłem prawie codziennie 2 razy na rybach na 3 do 5 godz. Pływałem po małym. Nigdy nie było więcej niż 20 łódek, a najczęściej od 5 do 10. Raz słyszałem jak ktoś spływając chwalił się dniem konia gdyż złapał 5 ryb. Ja za cały wyjazd 2 sumy 150 i 80 cm i 6 sandaczy od 45 do 65 cm. Sporadycznie widziałem kogoś kto holował, czy zacinał. Kolega tydzień wcześniej przez tydzień pływał po dużym. 3 ryby gdyż ponieważ nic tam nikomu nie brało. Dlatego moje szacunki co do ilości ryb, tej z wodzie i poza nią są całkiem inne. Rozmowy z gospodarzem gdzie mieszkałem zazwyczaj kończyły się stwierdzeniem" w wakacje to nie nie biorą, ale Panie 10 lat temu to byś Panie workami te ryby nosił po tylu godzinach na łodzi
Tomek
  • bho70 lubi to

#4072 OFFLINE   Batory

Batory

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 12 październik 2020 - 16:20

Zawody okręgowe Siedlce,20 łódeczek sobota niedziela.

Opowiedz trochę o tych zawodach. 
Bardzo ciekawy raport z kontroli wędkarzy na zbiorniku z tego dnia wpłynął.

#4073 OFFLINE   Szumi

Szumi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 99 postów
  • LokalizacjaBHA

Napisano 12 październik 2020 - 16:49

Ha ha  powtarzane są te same obliczenia stanu wody ichtiologów z bagien :)  które po dwóch dniach łowienia powtarzał ten gruby z wiadomości wędkarskich na wiosnę. 

Wczoraj już pisałem że najlepiej niech każdy siebie pilnuje bo kolega też w tym wątku 2-3 lata wstecz. Tak się chwalił pewnie jednym z pierwszych  miarowym sanadaczem (zdjęcie  usunięte przez moderatora) a zapomniał że na pokładzie między nogami również walają się ryby i o agrafce na burcie. Internet, modne podejście głownie młodych wędkarzy zaczerpnięte z sieci i sanadacz nie wpływają dobrze na rybostan w Siemianówce.

• szydłoś i bho70 lubią to

#4074 OFFLINE   wisniowy21

wisniowy21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 223 postów
  • LokalizacjaBrańsk

Napisano 12 październik 2020 - 16:57

Ha ha  powtarzane są te same obliczenia stanu wody ichtiologów z bagien :)  które po dwóch dniach łowienia powtarzał ten gruby z wiadomości wędkarskich na wiosnę. 

Wczoraj już pisałem że najlepiej niech każdy siebie pilnuje bo kolega też w tym wątku 2-3 lata wstecz. Tak się chwalił pewnie jednym z pierwszych  miarowym sanadaczem (zdjęcie  usunięte przez moderatora) a zapomniał że na pokładzie między nogami również walają się ryby i o agrafce na burcie. Internet, modne podejście głownie młodych wędkarzy zaczerpnięte z sieci i sanadacz nie wpływają dobrze na rybostan w Siemianówce.

tak było to moje zdjęcie i się tego nie wstydze, nie był to pierwszy z miarowych sandaczy :P , ale nie mogę nikomu nakazać wypuszczenia złowionej ryby jeżeli jest wymiarowa i jest w limicie, z resztą mi też zdarzy się zabierać ryby ale wszystko z głową i nie chwalimy się obiadem bo to nie na tym to polega :)  wszystko jest dla mądrych ludzi, uważam że limit 1 drapieżnika na tydzień jest wystarczający, człowiek uczy się całe życie, moja styczność z sandaczem także zaczęła się od trollingu, jednak szybo przerodziło się w spinning 

Użytkownik wisniowy21 edytował ten post 12 październik 2020 - 16:59

#4075 OFFLINE   mentnooki

mentnooki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • Lokalizacjasiedlce
  • Imię:ANDRZEJ
  • Nazwisko:KRUK

Napisano 12 październik 2020 - 17:36

O co chodzi bo ja z zawodów wyleczyłem się 10 lat temu i w tych też nie brałem udziału.??Czyżby jakieś łamanie przepisów ? A może nie chodziło o biorących udział w zawodach. Zawodników było 20 łódek a cztery razy tyle nie startujących. Słyszałem tylko jak strażnik pouczał prezesa siedleckiego koła nr 1 i zarazem głównego sędziego na temat wpisów jeżeli dobrze usłyszałem. 

Użytkownik mentnooki edytował ten post 12 październik 2020 - 17:46

#4076 OFFLINE   Tomek St.

Tomek St.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaGóra Kalwaria
  • Imię:Tomek

Napisano 12 październik 2020 - 18:05

Nie ma takiej wody, której polscy wędkarze wraz z polskimi rybakami nie potrafiliby wyczyścić. Udało się wyczyścić Bałtyk z dorsza to nie da się Siemianówki z sandacza?

• beton007 i Sandi lubią to

#4077 ONLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 12 październik 2020 - 19:05

Jedna z ekip (chłopaki pierwszy raz na zawodach i na Siemianówce) zapomniała nie pobrała rejestru że swojego koła co skończyło się dla nich mandatem. Okręgi mają porozumienie jednak zabrakło papierka. Z resztą jeszcze w ubiegłym roku Siedlce i Białystok to była ta sama książeczka.

#4078 OFFLINE   Batory

Batory

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 12 październik 2020 - 19:16

O co chodzi bo ja z zawodów wyleczyłem się 10 lat temu i w tych też nie brałem udziału.??Czyżby jakieś łamanie przepisów ? A może nie chodziło o biorących udział w zawodach. Zawodników było 20 łódek a cztery razy tyle nie startujących. Słyszałem tylko jak strażnik pouczał prezesa siedleckiego koła nr 1 i zarazem głównego sędziego na temat wpisów jeżeli dobrze usłyszałem. 

Byłem przekonany że brałeś udział w tych zawodach.
Wybacz że ten drażliwy temat poruszyłem używając Twego profilu..

Jedna z ekip (chłopaki pierwszy raz na zawodach i na Siemianówce) zapomniała nie pobrała rejestru że swojego koła co skończyło się dla nich mandatem. Okręgi mają porozumienie jednak zabrakło papierka. Z resztą jeszcze w ubiegłym roku Siedlce i Białystok to była ta sama książeczka.

I niewymiarowych sandaczy w bakistach i siatkach nie było ? ;-) 

#4079 ONLINE   cobrax

cobrax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 252 postów
  • LokalizacjaŁaskarzew
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Połeć

Napisano 12 październik 2020 - 19:23

[/quote]

Nic mi o tym nie wiadomo. Może to nie chodziło o zawodników. Wiem o kontroli tej jednej ekipy bo to byli ludzie ode mnie. Natomiast jeśli chodzi o ryby niewymiarowe to teoretycznie mogła być taka sytuacja ponieważ zgodnie z ZOSW wymiar sandacza i szczupaka w zawodach to 45 cm. Jednak zawody są na żywej rybie i zawodnicy mają pełne prawo przytrzymać taką rybę do czasu przybycia sędziego. Jakakolwiek interwencja straży w tej sprawie jest bezzasadna. Oczywiście okręg Siedlce miał odpowiednie zezwolenie na rozegranie zawodów od okręgu Białystok.

#4080 OFFLINE   Batory

Batory

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 33 postów

Napisano 12 październik 2020 - 21:08

[/quote]

Nic mi o tym nie wiadomo. Może to nie chodziło o zawodników. Wiem o kontroli tej jednej ekipy bo to byli ludzie ode mnie. Natomiast jeśli chodzi o ryby niewymiarowe to teoretycznie mogła być taka sytuacja ponieważ zgodnie z ZOSW wymiar sandacza i szczupaka w zawodach to 45 cm. Jednak zawody są na żywej rybie i zawodnicy mają pełne prawo przytrzymać taką rybę do czasu przybycia sędziego. Jakakolwiek interwencja straży w tej sprawie jest bezzasadna. Oczywiście okręg Siedlce miał odpowiednie zezwolenie na rozegranie zawodów od okręgu Białystok.

pkt 6.9.5 ZOSW z 31-01-2020 przeczytaj.
Okręg Białystok nie wydał zezwolenia na przetrzymywanie ryb niewymiarowych zgodnie z zasadami wędkowania w okręgu. 
Żadnego uzgodnienia nie było  co w świetle przepisów pokazuje świadome łamanie przepisów pkt 8.6 zasad wędkowania na wodach okręgu PZW Białystok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych