Jak przeraża Cię klej termiczny to możesz użyć klej epoxy- nie będziesz musiał nawet lakierować połączenia
edit: właśnie zauważyłem że mój post to nr 666 więc... uważaj
Użytkownik Bander edytował ten post 18 październik 2016 - 16:00
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 18 październik 2016 - 15:59
Jak przeraża Cię klej termiczny to możesz użyć klej epoxy- nie będziesz musiał nawet lakierować połączenia
edit: właśnie zauważyłem że mój post to nr 666 więc... uważaj
Użytkownik Bander edytował ten post 18 październik 2016 - 16:00
Napisano 18 październik 2016 - 16:53
Pierwotnie ringi SiC były wciskane w ramkę a nie wklejane, jednak pasowanie h7 to precyzyjna robota, aby obniżyć koszty od pewnego czasu się je wkleja i efekty są widoczne.
Widać tu także, że lakieru do polakierowania tej omotki nie żałowali.
Napisano 18 październik 2016 - 17:10
Kiedyś wypadł mi ring ze szcytówki Alconite i udało mi się go z powrotem wcisnąć nad wodą...
zdj. do dostawcy -rekompensata za naprawę i zakup drugiej przelotki,bo wysyłki i powtórnw cło lub inne komplikacje lepiej odpuścić.
Napisano 18 październik 2016 - 18:00
Jestem totalnym laikiem w kwestii rod buildingu więc może ktoś mi wytłumaczy (@markir ) jak można wymienić przelotkę nie usuwając omotki To chyba trochę tak jakby próbować zmienić skarpetki nie zdejmując butów
Napisano 19 październik 2016 - 09:03
Miałem 2 takie przypadki ale ze szczytowymi Torzite'ami w kijkach UL z dwóch różnych pracowni.. Wkład wystawał zbyt dużo. Czuć było zwiększenie oporu podczas zwijania, gdy linka była pod kątem zbliżonym do prostego w stosunku do kija. Po łowieniu nowa żyłka "pofalowana".. Ewidentnie uszkodzona!
Wymiana na Titan Sic załatwiła sprawę.
Ale niesmak pozostał.. Takie FUJI!!! Rękę bym dał sobie uciąć...i co ? I bym ..... nie miał ręki...
Napisano 19 październik 2016 - 09:06
Jestem totalnym laikiem w kwestii rod buildingu więc może ktoś mi wytłumaczy (@markir ) jak można wymienić przelotkę nie usuwając omotki To chyba trochę tak jakby próbować zmienić skarpetki nie zdejmując butów
Faktycznie jesteś laikiem!
Napisano 19 październik 2016 - 10:36
Faktycznie jesteś laikiem!
Na szczęście nie spędza mi to snu z powiek
Napisano 19 październik 2016 - 10:36
Miałem 2 takie przypadki ale ze szczytowymi Torzite'ami w kijkach UL z dwóch różnych pracowni.. Wkład wystawał zbyt dużo. Czuć było zwiększenie oporu podczas zwijania, gdy linka była pod kątem zbliżonym do prostego w stosunku do kija. Po łowieniu nowa żyłka "pofalowana".. Ewidentnie uszkodzona!
Wymiana na Titan Sic załatwiła sprawę.
Ale niesmak pozostał.. Takie FUJI!!! Rękę bym dał sobie uciąć...i co ? I bym ..... nie miał ręki...
Chyba to jednak nie były Fuji Torzite , bo pierścienie w Fuji Torzite są wklejone czy też wtłoczone w ten sposób że konstrukcja przelotki uniemożliwia przesunięcie ,przekręcenie czy też jak piszesz "Wkład wystawał zbyt dużo", jak już o czymś piszesz to proszę wstaw foty na potwierdzenie faktu bo takie rewelacje to jak bajki z mchu i trocin .Na potwierdzenie zdjęcie nomen omen przelotki szczytowej Fuji Torzite T-LGTT rozmiar 4,5 na tubie 1,8 mm w kiju St.Croix LE 8'6" ft 17 lb
Napisano 19 październik 2016 - 11:29
Łoł ta przelotka w powiększeniu wygląda, jak hand made. A może, jako szperak uzywana?
Napisano 19 październik 2016 - 11:55
Marek,
"szperak" ruskiego sapera.
Napisano 19 październik 2016 - 12:10
Mr White7... Czy ładnie tak zarzucać komuś pisanie nieprawdy ot tak... jak pstryknąć palcami!?
Opisana przeze mnie sytuacja miała miejsce na jesieni zeszłego roku.. Jedna wędka była robiona w pracowni "Pstrągman". Druga w FC i w FC też były zmienione Przelotki na Sici.. Oglądał je przez lupę Pan Matuszewski i też stwierdził że jest duża różnica w budowie Torzite'a i Sic'a na niekorzyść tego pierwszego... Przelotki Torzite po wymianie zostawiłem w pracowni uznając że nie chcę ich na żadnych swoich wędkach.
To czy Torzity są wciskane czy wklejane nie obchodzi mnie. Mają działać zgodnie z przeznaczeniem..
Nie sądzę też żeby tak renomowane pracownie miały podrobiony towar...
Napisano 19 październik 2016 - 14:02
Napisano 19 październik 2016 - 14:24
Witam
Parę dni temu dotarła do mnie zamówiona w USA wędka St Croix LES86MF2. Podczas wstępnej inspekcji kija wyczułem palcem ostrą krawędź na szczytowej przelotce. Przy dokładniejszym się jej przyjrzeniu zauważyłem że przelotka ma trochę dziwny kształt. Wygląda jakby wkład przelotki za bardzo wystawa z ramki albo był wręcz na nią za duży. Krawędź jest na tyle ostra że bez problemy można nią wykonać manikiur Jakiekolwiek zaplatanie się żyłki wokół szczytowej przelotki może zakończyć się obcinką.
Dla porównania szczytowa przelotka kija z tej samej serii tylko oczko dłuższego LES90MF2.
Czy ktoś się spotkał wcześniej z takim problemem? Zastanawiam się co teraz z tym zrobić. Odesłanie kija do USA ze względów $$$ kompletnie mija się z celem. Naprawa - wymiana przelotki w pracowni może spowodować utratę gwarancji producenta.
To co kolega tu wstawił wygląda mi na przelotkę na pierścieniu Alconite BFAT http://tackle24.de/index.php?a=797 lub w najlepszym przypadku FST http://www.cmw-angel...ndring-FST-FST/( na pierścieniu SiC)chociaż ze zdjęcia widać że to stara Alconite to już wiekowe przelotki i pierścień jest osadzony bardzo kiepsko w okrągłej ramce wykonanej z drutu. Następne modele ( MN)już lepiej zabezpieczały pierścień a przelotki topowe Torzite to już Formuła1 dlatego dziwi mnie stwierdzenie jakoby topowe Torzite były do d...tak jak Stelle zresztą
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 październik 2016 - 14:26
Napisano 19 październik 2016 - 14:41
Mr White7... Czy ładnie tak zarzucać komuś pisanie nieprawdy ot tak... jak pstryknąć palcami!?
Opisana przeze mnie sytuacja miała miejsce na jesieni zeszłego roku.. Jedna wędka była robiona w pracowni "Pstrągman". Druga w FC i w FC też były zmienione Przelotki na Sici.. Oglądał je przez lupę Pan Matuszewski i też stwierdził że jest duża różnica w budowie Torzite'a i Sic'a na niekorzyść tego pierwszego... Przelotki Torzite po wymianie zostawiłem w pracowni uznając że nie chcę ich na żadnych swoich wędkach.
To czy Torzity są wciskane czy wklejane nie obchodzi mnie. Mają działać zgodnie z przeznaczeniem..
Nie sądzę też żeby tak renomowane pracownie miały podrobiony towar...
Mylisz kolego pojęcia między Torzite a SiC upraszczasz sprawę bo te nazwy mówią tylko o materiale z jakiego wykonany jest pierścień ,nic nie mówisz o typie ramki w którym pierścień jest osadzony ,sprecyzuj zatem na jakiej ramce były osadzone wadliwe pierścienie Torzite i na jakie przelotki i na jakich ramkach zostały one wymienione .
Napisano 19 październik 2016 - 14:42
To co kolega tu wstawił wygląda mi na przelotkę na pierścieniu Alconite BFAT http://tackle24.de/index.php?a=797 lub w najlepszym przypadku FST http://www.cmw-angel...ndring-FST-FST/( na pierścieniu SiC)chociaż ze zdjęcia widać że to stara Alconite to już wiekowe przelotki i pierścień jest osadzony bardzo kiepsko w okrągłej ramce wykonanej z drutu. Następne modele ( MN)już lepiej zabezpieczały pierścień a przelotki topowe Torzite to już Formuła1 dlatego dziwi mnie stwierdzenie jakoby topowe Torzite były do d...tak jak Stelle zresztą
Artur, kolega @Pickerel w tytule postu napisał że to Fuji Sic.
Co do Torzite to ja również nie mam zastrzeżeń i dziwię się koledze że je wymienił na Sic-e, które są dobre, ale czy lepsze od Torzite? Chyba nie.
Ciekawe co p. Matuszewski znalazł w Torzite gorszego od Sic. Pooglądam sobie w domu obydwie dokładnie
Napisano 19 październik 2016 - 14:49
Artur, ja mogę potwierdzić historię opisaną przez Sławka. Miał jedne z pierwszych dostępnych Torzite na szczytówce, Irek wymienił mu na zwykłe SIC bo szczytowe Torzite kaleczyły żyłkę - to nie są żadne bajki.
Fuji niestety przepuszcza "babole" od czasu do czasu - krzywo osadzone bądź źle wklejone ringi, niechlujne malowanie w niższych modelach np. Alconite. Widać to zresztą po wadze przelotek która potrafi dosyć istotnie się różnić dla tego samego modelu. Że nie wspomnę o 'klikających' ringach - to są wszystko namacalne oznaki że również w przypadku Fuji przy zakupie komponentów warto kierować się zasadą "ufaj ale sprawdzaj", oczywiście o ile jest taka możliwość
Napisano 19 październik 2016 - 15:02
Mylisz kolego pojęcia między Torzite a SiC upraszczasz sprawę bo te nazwy mówią tylko o materiale z jakiego wykonany jest pierścień ,nic nie mówisz o typie ramki w którym pierścień jest osadzony ,sprecyzuj zatem na jakiej ramce były osadzone wadliwe pierścienie Torzite i na jakie przelotki i na jakich ramkach zostały one wymienione .
torzite są tylko w tytanie, a materiał pierścienia z tego co wiem jest ten sam - sic... różnią się grubością pierścienia i wagą, a w związku z tym zastosowaniem...
Napisano 19 październik 2016 - 15:30
Artur, ja mogę potwierdzić historię opisaną przez Sławka. Miał jedne z pierwszych dostępnych Torzite na szczytówce, Irek wymienił mu na zwykłe SIC bo szczytowe Torzite kaleczyły żyłkę - to nie są żadne bajki.
Fuji niestety przepuszcza "babole" od czasu do czasu - krzywo osadzone bądź źle wklejone ringi, niechlujne malowanie w niższych modelach np. Alconite. Widać to zresztą po wadze przelotek która potrafi dosyć istotnie się różnić dla tego samego modelu. Że nie wspomnę o 'klikających' ringach - to są wszystko namacalne oznaki że również w przypadku Fuji przy zakupie komponentów warto kierować się zasadą "ufaj ale sprawdzaj", oczywiście o ile jest taka możliwość
Paweł Tobie wierzę w 100%, "zdziwko mnie wzięło" bo na prawdę wraz z Torzitte doczekaliśmy się na mega dobre przelotki ,których nie wypada nawet porównywać do SiCów. Kiedyś miałem z topowymi FST ten sam problem do kolega i w moich trzech NG Century musiałem wymienić topowe FST na inne bo pierścienie były krzywo osadzone (tak jak u kolegi zakładającego wątek) Jakiś czas temu Fuji wypuściło topową przelotkę Torzite FUJI T-KGTT typ F gdzie pierścień zachodzi na ramkę praktycznie uniemożliwiając kontakt sznura z ramką ,szkoda że w rozmiarach 6+ może to całkowicie wyeliminuje tą wadę ? a twierdzenie że Sici są lepiej skonstruowane od Torzite to już na prawdę bardzo odważna teza
Napisano 19 październik 2016 - 15:37
torzite są tylko w tytanie, a materiał pierścienia z tego co wiem jest ten sam - sic... różnią się grubością pierścienia i wagą, a w związku z tym zastosowaniem...
Michał, materiał pierścienia nie jest ten sam. Torzite są gładsze - mają mniejszą chropowatość od Sic.
fuji-torzite-test-technische-daten.jpg 110 KB 18 Ilość pobrań
Użytkownik Bander edytował ten post 19 październik 2016 - 15:42
Napisano 19 październik 2016 - 17:22
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych