Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Wymiana przelotki szczytowej

tech-rb przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 18 październik 2016 - 15:59

Jak przeraża Cię klej termiczny to możesz użyć klej epoxy- nie będziesz musiał nawet lakierować połączenia :)

edit: właśnie zauważyłem że mój post to nr 666 więc... uważaj ;)

Użytkownik Bander edytował ten post 18 październik 2016 - 16:00

• Lepton i haja1978 lubią to

#122 OFFLINE   MieczysławS

MieczysławS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 18 październik 2016 - 16:53

Pierwotnie ringi SiC były wciskane w ramkę a nie wklejane, jednak pasowanie h7 to precyzyjna robota, aby obniżyć koszty od pewnego czasu się je wkleja i efekty są widoczne.

Widać tu także, że lakieru do polakierowania tej omotki nie żałowali.

• Friko i 5384 lubią to

#123 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 18 październik 2016 - 17:10

Kiedyś wypadł mi ring ze szcytówki Alconite i udało mi się go z powrotem wcisnąć nad wodą...

zdj. do dostawcy -rekompensata za naprawę i zakup drugiej przelotki,bo wysyłki i powtórnw cło lub inne komplikacje lepiej odpuścić.

#124 ONLINE   markir

markir

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 276 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:K.

Napisano 18 październik 2016 - 18:00

Jestem totalnym laikiem w kwestii rod buildingu więc może ktoś mi wytłumaczy (@markir :))  jak można wymienić przelotkę nie usuwając omotki :huh:  To chyba trochę tak jakby próbować zmienić skarpetki nie zdejmując butów ;)

Kolega @kogut już wyjaśnił jak doknać wymiany szybko i estetycznie. Przy tym typie przelotki omotka pełni tylko rolę ozdobną.

#125 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 19 październik 2016 - 09:03

Miałem 2 takie przypadki ale ze szczytowymi Torzite'ami w kijkach UL z dwóch różnych pracowni.. Wkład wystawał zbyt dużo. Czuć było zwiększenie oporu podczas zwijania, gdy linka była pod kątem zbliżonym do prostego w stosunku do kija. Po łowieniu nowa żyłka "pofalowana".. Ewidentnie uszkodzona!

Wymiana na Titan Sic załatwiła sprawę.

Ale niesmak pozostał.. Takie FUJI!!! Rękę bym dał sobie uciąć...i co ? I bym ..... nie miał ręki...

• Friko lubi to

#126 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 19 październik 2016 - 09:06

Jestem totalnym laikiem w kwestii rod buildingu więc może ktoś mi wytłumaczy (@markir :))  jak można wymienić przelotkę nie usuwając omotki :huh:  To chyba trochę tak jakby próbować zmienić skarpetki nie zdejmując butów ;)  

:D  Faktycznie jesteś laikiem!

#127 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1205 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 19 październik 2016 - 10:36

:D  Faktycznie jesteś laikiem!

Na szczęście nie spędza mi to snu z powiek B)

• homax lubi to

#128 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 19 październik 2016 - 10:36

Miałem 2 takie przypadki ale ze szczytowymi Torzite'ami w kijkach UL z dwóch różnych pracowni.. Wkład wystawał zbyt dużo. Czuć było zwiększenie oporu podczas zwijania, gdy linka była pod kątem zbliżonym do prostego w stosunku do kija. Po łowieniu nowa żyłka "pofalowana".. Ewidentnie uszkodzona!

Wymiana na Titan Sic załatwiła sprawę.

Ale niesmak pozostał.. Takie FUJI!!! Rękę bym dał sobie uciąć...i co ? I bym ..... nie miał ręki...

Chyba to jednak nie były Fuji Torzite , bo pierścienie w Fuji Torzite są wklejone czy też wtłoczone w ten sposób że konstrukcja przelotki uniemożliwia przesunięcie ,przekręcenie czy też jak piszesz "Wkład wystawał zbyt dużo",  jak już o czymś piszesz to proszę wstaw foty na potwierdzenie faktu bo takie rewelacje to jak bajki z mchu i trocin  :lol: .Na potwierdzenie zdjęcie nomen omen przelotki szczytowej Fuji Torzite T-LGTT rozmiar 4,5 na tubie 1,8 mm w kiju St.Croix LE 8'6" ft 17 lb 

01a907ccb9f764cb.jpg

• skalek-77 i Tomas81 lubią to

#129 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 922 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 19 październik 2016 - 11:29

Łoł ta przelotka w powiększeniu wygląda, jak hand made. A może, jako szperak uzywana? ;)

• drzejko lubi to

#130 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 19 październik 2016 - 11:55

Marek,

"szperak" ruskiego sapera.

#131 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów

Napisano 19 październik 2016 - 12:10

Mr White7... Czy ładnie tak zarzucać komuś pisanie nieprawdy ot tak... jak pstryknąć palcami!?

Opisana przeze mnie sytuacja miała miejsce na jesieni zeszłego roku.. Jedna wędka była robiona w pracowni "Pstrągman". Druga w FC i w FC też były zmienione Przelotki na Sici.. Oglądał je przez lupę Pan Matuszewski i też stwierdził że jest duża różnica w budowie Torzite'a i Sic'a na niekorzyść tego pierwszego... Przelotki Torzite po wymianie zostawiłem w pracowni uznając że nie chcę ich na żadnych swoich wędkach.

To czy Torzity są wciskane czy wklejane nie obchodzi mnie. Mają działać zgodnie z przeznaczeniem..

Nie sądzę też żeby tak renomowane pracownie miały podrobiony towar... :) 

#132 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 19 październik 2016 - 14:02

Szperak nie Szperak to jest zdjęcie makro. poza tym na wędkę lowie a nie trzymam w gablotce. Zrobiłem już sporo wedek na Torzitte i nie spotkałem przypadku aby coś z nimi było nie tak. Jak macie taki przypadek to proszę o foty. Inaczej tak jak napisałem bajki z mchu i trocin.

#133 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 19 październik 2016 - 14:24

Witam

Parę dni temu dotarła do mnie zamówiona w USA wędka St Croix LES86MF2.  Podczas wstępnej inspekcji kija :P  wyczułem palcem ostrą krawędź na szczytowej przelotce.  Przy dokładniejszym się jej przyjrzeniu zauważyłem że przelotka ma trochę dziwny kształt.  Wygląda jakby wkład przelotki za bardzo wystawa z ramki albo był wręcz na nią za duży.  Krawędź jest na tyle ostra że bez problemy można nią wykonać manikiur :rolleyes:  Jakiekolwiek zaplatanie się żyłki wokół szczytowej przelotki może zakończyć się obcinką. 

j08qc1.jpg

Dla porównania szczytowa przelotka kija z tej samej serii tylko oczko dłuższego LES90MF2.

20hvqfa.jpg

Czy ktoś się spotkał wcześniej z takim problemem?  Zastanawiam się co teraz z tym zrobić.  Odesłanie kija do USA ze względów $$$ kompletnie mija się z celem.  Naprawa - wymiana przelotki w pracowni może spowodować utratę gwarancji producenta.

To co kolega tu wstawił wygląda mi na przelotkę na pierścieniu Alconite BFAT  http://tackle24.de/index.php?a=797 lub w najlepszym przypadku FST http://www.cmw-angel...ndring-FST-FST/( na pierścieniu SiC)chociaż ze zdjęcia widać że to stara Alconite  to już wiekowe przelotki i pierścień jest osadzony bardzo kiepsko w okrągłej ramce wykonanej  z drutu. Następne modele ( MN)już lepiej zabezpieczały pierścień a przelotki topowe Torzite to już Formuła1 dlatego dziwi mnie stwierdzenie jakoby topowe Torzite były do d...tak jak Stelle zresztą :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 19 październik 2016 - 14:26

#134 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 19 październik 2016 - 14:41

Mr White7... Czy ładnie tak zarzucać komuś pisanie nieprawdy ot tak... jak pstryknąć palcami!?

Opisana przeze mnie sytuacja miała miejsce na jesieni zeszłego roku.. Jedna wędka była robiona w pracowni "Pstrągman". Druga w FC i w FC też były zmienione Przelotki na Sici.. Oglądał je przez lupę Pan Matuszewski i też stwierdził że jest duża różnica w budowie Torzite'a i Sic'a na niekorzyść tego pierwszego... Przelotki Torzite po wymianie zostawiłem w pracowni uznając że nie chcę ich na żadnych swoich wędkach.

To czy Torzity są wciskane czy wklejane nie obchodzi mnie. Mają działać zgodnie z przeznaczeniem..

Nie sądzę też żeby tak renomowane pracownie miały podrobiony towar... :)

Mylisz kolego pojęcia między Torzite a SiC upraszczasz sprawę  bo te nazwy mówią tylko o materiale z jakiego wykonany jest pierścień ,nic nie mówisz o typie ramki w którym pierścień jest osadzony ,sprecyzuj zatem na jakiej ramce były osadzone wadliwe pierścienie Torzite i na jakie przelotki i na jakich ramkach zostały one wymienione . 

#135 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 19 październik 2016 - 14:42

To co kolega tu wstawił wygląda mi na przelotkę na pierścieniu Alconite BFAT  http://tackle24.de/index.php?a=797 lub w najlepszym przypadku FST http://www.cmw-angel...ndring-FST-FST/( na pierścieniu SiC)chociaż ze zdjęcia widać że to stara Alconite  to już wiekowe przelotki i pierścień jest osadzony bardzo kiepsko w okrągłej ramce wykonanej  z drutu. Następne modele ( MN)już lepiej zabezpieczały pierścień a przelotki topowe Torzite to już Formuła1 dlatego dziwi mnie stwierdzenie jakoby topowe Torzite były do d...tak jak Stelle zresztą :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Artur, kolega @Pickerel w tytule postu napisał że to Fuji Sic.

Co do Torzite to ja również nie mam zastrzeżeń i dziwię się koledze że je wymienił na Sic-e, które są dobre, ale czy lepsze od Torzite? Chyba nie.

Ciekawe co p. Matuszewski znalazł w Torzite gorszego od Sic. Pooglądam sobie w domu obydwie dokładnie :)

#136 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18684 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2016 - 14:49

Artur, ja mogę potwierdzić historię opisaną przez Sławka. Miał jedne z pierwszych dostępnych Torzite na szczytówce, Irek wymienił mu na zwykłe SIC bo szczytowe Torzite kaleczyły żyłkę - to nie są żadne bajki.

Fuji niestety przepuszcza "babole" od czasu do czasu - krzywo osadzone bądź źle wklejone ringi, niechlujne malowanie w niższych modelach np. Alconite. Widać to zresztą po wadze przelotek która potrafi dosyć istotnie się różnić dla tego samego modelu. Że nie wspomnę o 'klikających' ringach - to są wszystko namacalne oznaki że również w przypadku Fuji przy zakupie komponentów warto kierować się zasadą "ufaj ale sprawdzaj", oczywiście o ile jest taka możliwość

• homax i mrWhite7 lubią to

#137 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 955 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 19 październik 2016 - 15:02

Mylisz kolego pojęcia między Torzite a SiC upraszczasz sprawę  bo te nazwy mówią tylko o materiale z jakiego wykonany jest pierścień ,nic nie mówisz o typie ramki w którym pierścień jest osadzony ,sprecyzuj zatem na jakiej ramce były osadzone wadliwe pierścienie Torzite i na jakie przelotki i na jakich ramkach zostały one wymienione . 

torzite są tylko w tytanie, a materiał pierścienia z tego co wiem jest ten sam - sic... różnią się grubością pierścienia i wagą, a w związku z tym zastosowaniem...

#138 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 19 październik 2016 - 15:30

Artur, ja mogę potwierdzić historię opisaną przez Sławka. Miał jedne z pierwszych dostępnych Torzite na szczytówce, Irek wymienił mu na zwykłe SIC bo szczytowe Torzite kaleczyły żyłkę - to nie są żadne bajki.

Fuji niestety przepuszcza "babole" od czasu do czasu - krzywo osadzone bądź źle wklejone ringi, niechlujne malowanie w niższych modelach np. Alconite. Widać to zresztą po wadze przelotek która potrafi dosyć istotnie się różnić dla tego samego modelu. Że nie wspomnę o 'klikających' ringach - to są wszystko namacalne oznaki że również w przypadku Fuji przy zakupie komponentów warto kierować się zasadą "ufaj ale sprawdzaj", oczywiście o ile jest taka możliwość

Paweł Tobie wierzę w 100%, "zdziwko mnie wzięło" bo na prawdę wraz z Torzitte doczekaliśmy się na mega dobre przelotki ,których nie wypada nawet porównywać do SiCów. Kiedyś miałem z topowymi FST ten sam problem do kolega i w moich trzech NG Century musiałem wymienić topowe FST na inne bo pierścienie były krzywo osadzone (tak jak u kolegi zakładającego wątek) Jakiś czas temu Fuji wypuściło topową przelotkę Torzite  FUJI T-KGTT typ F gdzie pierścień zachodzi na ramkę praktycznie uniemożliwiając kontakt sznura z ramką ,szkoda że w rozmiarach 6+ może to całkowicie wyeliminuje tą wadę ? a twierdzenie że Sici są lepiej skonstruowane od Torzite to już na prawdę bardzo odważna teza :)

#139 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice

Napisano 19 październik 2016 - 15:37

torzite są tylko w tytanie, a materiał pierścienia z tego co wiem jest ten sam - sic... różnią się grubością pierścienia i wagą, a w związku z tym zastosowaniem...

Michał, materiał pierścienia nie jest ten sam. Torzite są gładsze - mają mniejszą chropowatość od Sic.

Załączony plik  fuji-torzite-test-technische-daten.jpg   110 KB   18 Ilość pobrań

Użytkownik Bander edytował ten post 19 październik 2016 - 15:42

#140 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1289 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 19 październik 2016 - 17:22

9078d0f692497f77e52082b83b696d00.jpg

Nie składam zbyt wiele wędzisk ale w dwóch wypadł pierścień z przelotki szczytowej Torzite. W swojej wkleiłem na super blue a dla kolegi wymieniłem na nową. Ostatnio odezwał się kolega któremu przezbrajałem kij na Torzity i jest do wymiany KT 3.5 .

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  • homax lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych