Cześć. Od jakiegoś czasu czytam forum, ale to mój pierwszy wątek. Nazywam się Bartek i jestem początkującym lurebuilderem. Strugam, a właściwie zaczynam strugać woblery. Właśnie wystrugałem pierwszą partię, wprawiłem stelaże i częściowo ozdobiłem (część folią aluminiową, część lakierami w spreju, a część pomalowałem pędzlem, farbami akrylowymi w tubkach).
Moje pytanie jest strikte techniczne. Uprzedzając pewnie część pytań- na tyle ile oczywiście byłem w stanie czasowo, zapoznałem się z wątkami o doborze lakieru na powłokę zewnętrzną, ale ze względu na często dosyć ogólnikowe podejście do tematu i rozbieżność opinii różnych użytkowników, po ich przeczytaniu nie jestem w stanie do końca stwierdzić, który z dwóch wybranych prze zemnie lakierów będzie bardziej odpowiedni. Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie dosyć szczegółowo. Mianowicie, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów: Domalux Classic silver lub Hartzlak Super strong.
Co do szczegółów:
1. Korpusy wykonane są z balsy (jeden kawałek z rowkiem na stelaż w środku).
1. Korpusy nasączone są w "Caponie Exstra" podkład wiążący, firmy Domalux.
2. Stelaże wprawione są na dwuskładnikowy klej DRAGON: klej gospodarczy EPOKSYDOWY.
3. Powstałe po wprawieniu stelaża niedoskonałości tj. "rowek" wypełnione są masą szpachlową firmy Superprofil: masa szpachlowa do drewna (brak info o składzie).
4. Miejsca styku stelaża i ww. szpachli nasączone są odrobiną kleju "Kropelka" firmy Poxipol (żeby "jakby co" nie piły wody).
5. Woblery mają wklejane standardowe oczy 3D.
6. I część woblerów oklejana jest folią aluminiową, która przyklejona jest do korpusu klejem "UNIWERSALNY" polimerowy firmy DRAGON (folia jest ponacinana- imitacja łuski i klej może mieć kontakt z lakierem pokrywającym). Grzbiet tych woblerów pomalowany jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR.
7. II część woblerów to woblery oklejane tkaniną (nabyta na allegro od użytkownika "Lu**ri" nie wiem czy mogę napisać pełną nazwę użytkownika- pisze od kogo, bo być może ktoś miał do czynienia z tkaniną od tej osoby i wie jak reaguje z lakierami). Tkanina wklejana jest na klej "GUMA- SKÓRA" kontaktowy, firmy DRAGON. Być może na tkaninie pojawią się detale narysowane markerem firmy GRANIT CD/DVD 0,4 mm. Piszę bo przy próbach "na brudno" lakier domalux, który akurat miałem w domu nieco rozmazywał ten marker (lakier ten nie był używany przy robieniu woblerów).
8. III część woblerów malowana jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. Przed malowaniem korpus pokryty jest białym "szybkoschnącym lakierem z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP w zależności od tego jaki akurat mam.
9. IV część woblerów pokryta jest ww. lakierami, czyli "szybkoschnącymi lakierami z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP.
10. stery będą wklejane prawdopodobnie na klej "Distal" (chyba, że polecicie coś lepszego).
11. Same stery wykonane są z poliwęglanu.
Jak już mówiłem, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów tj: Hartzlack Super strong, lub Domalux Classic silver.
Moje pytanie brzmi następująco, który z tych lakierów nie zważy się, stwardnieje i utworzy mocną powłokę z wyżej wymienionymi materiałami. Mam nadzieję, że w miarę możliwości dokładnie opisałem użyte materiały. Będę wdzięczny za odpowiedź, zwłaszcza osoby używające ww. materiałów i lakierów. "Utknąłem" z pracą w miejscu i w celu dalszych prac muszę polakierować woblery. Aha niektóre detale będą malowane już na lakierze (po nałożeniu jednej, lub dwóch warstw) ww. farbami, markerem, lub lakierami w spreju.
Jeśli przeoczyłem wątek, który odpowiadałby na moje pytanie w kontekście użytych materiałów, będę wdzięczny za podlinkowanie.
Z góry dzięki za pomoc. Bartek.
PS: jak dokończę pracę na pewno pochwalę się efektami.
Użytkownik Wewewe edytował ten post 01 lipiec 2017 - 12:11