Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Hartzlack super strong VS Domalux classic silver

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
527 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   alberto25

alberto25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Albert

Napisano 26 czerwiec 2017 - 09:44

ja używam domalux alkilak i powiem tak, robiłem wobki kilka lat wstecz po 5-6 latach otworzyłem tą samą puszkę i co? a no lakier wyglądał ok, polakierowałem 3 warstwy około 30 wobków i dalej jest ok :)

żadnej galarety itp. lakieruję prosto z puszki, odkrywam/zakrywam trzymam na balkonie.

pzdr

#162 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6345 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 26 czerwiec 2017 - 10:00

Zdaje się, że w skali twardości ma 2 na 5 gdzie domaluksowa piątka jest gorsza niż Hartzlack :)

#163 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 26 czerwiec 2017 - 10:27

ja używam domalux alkilak i powiem tak, robiłem wobki kilka lat wstecz po 5-6 latach otworzyłem tą samą puszkę i co? a no lakier wyglądał ok, polakierowałem 3 warstwy około 30 wobków i dalej jest ok :)

żadnej galarety itp. lakieruję prosto z puszki, odkrywam/zakrywam trzymam na balkonie.

pzdr

ALKILAK - lakier ftalowy modyfikowany ogólnego stosowania

To nie jest lakier poliuretanowy...

#164 ONLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 950 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 26 czerwiec 2017 - 12:57

Lodówka a zamrażalnik to chyba nie to samo?

Ja trzymam w lodówce,z zamrażalnikiem nie mam doświadczeń.

A po drugie - wszystko zależy ile wody(pary wodnej z powietrza) zdąży wchłonąć lakier.Jeśli będziemy lakierować w wilgotnym otoczeniu i pojemnik będzie długo odkryty,to nie ma co liczyć na cud.Na bank zgęstnieje,czy nawet zrobi się do niczego nieprzydatna galareta.

Kiedyś bańkę 5 l Domaluksu używałem ponad rok.Odlewałem potrzebną ilość(szybko) zakręcałem i w chłodne miejsce.I było ok.

spróbuj zamrozić:) domalux gęstnieje, ale po ogrzaniu wraca do normy... kiedyś zlewki z malowania wytrzymały u mnie jakieś pół roku zamrożone i nadawały się do użycia:) osobiście nie widzę różnicy między zamrożonym a świerzym...

• eRKa lubi to

#165 OFFLINE   alberto25

alberto25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2017 - 13:18

ALKILAK - lakier ftalowy modyfikowany ogólnego stosowania

To nie jest lakier poliuretanowy...

to ja nieźle ogarnięty ... :)

#166 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 26 czerwiec 2017 - 15:20

Nie sposób wiedzieć wszystkiego...

Ale jak napisał Piotr - jedyna jego wada to mniejsza twardość.

A na mityczną "łowność" nie ma chyba wpływu?

#167 OFFLINE   alberto25

alberto25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 138 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 czerwiec 2017 - 15:47

hehe jak ryba z daleka zobaczy że twardość 2/5 to może chętniej dziabnie bo miękko na zębach będzie miała :)

• eRKa lubi to

#168 OFFLINE   *Hektor*

*Hektor*

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1212 postów
  • LokalizacjaPPL-SPIN

Napisano 26 czerwiec 2017 - 21:26

Rekordzista, domalux clasik, wytrzymal cos kolo 3 lat. Odlalem do sloiczka'ow od koncentratu, na spodzie puszki zostala resztka, to wyladowal na tyle regalu. Kupowalem nastepne, zmianialy sie nadruki na opakowaniu (receptury pewnie tez modyfikowane), no i jak zawiodl nowy polmat, to zadziwila jakosc starego polmata. Nie bylo roznicy, nawet wydawal sie lepszy, reakcje zachodzily tak jak by byl z nowej puszki.
Sloiczek jakis "zagubiony" tez po czasie byl nadal idealny.
Najgorszy to polmat przed rokiem, po jednym otwarciu (odlane 2sloiczki), szczelnie zamkniety (na dekielek folia i tasma) , stal sie galareta.
Przed dwoma miesiacami otworzyli mi nowy PSB w okolicy, to aktualnie tam zaopatrzylem sie w Domaluxa (po puszce polmatu i polysku). Z tymi naszymi lakierami sytuacja podobna do kupowania zylek ;)

Użytkownik *Hektor* edytował ten post 26 czerwiec 2017 - 22:24

• eRKa lubi to

#169 OFFLINE   ElUkleja

ElUkleja

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • Imię:Bartek

Napisano 01 lipiec 2017 - 12:10

Cześć. Od jakiegoś czasu czytam forum, ale to mój pierwszy wątek. Nazywam się Bartek i jestem początkującym lurebuilderem. Strugam, a właściwie zaczynam strugać woblery. Właśnie wystrugałem pierwszą partię, wprawiłem stelaże i częściowo ozdobiłem (część folią aluminiową, część lakierami w spreju, a część pomalowałem pędzlem, farbami akrylowymi w tubkach).

Moje pytanie jest strikte techniczne. Uprzedzając pewnie część pytań- na tyle ile oczywiście byłem w stanie czasowo, zapoznałem się z wątkami o doborze lakieru na powłokę zewnętrzną, ale ze względu na często dosyć ogólnikowe podejście do tematu i rozbieżność opinii różnych użytkowników, po ich przeczytaniu nie jestem w stanie do końca stwierdzić, który z dwóch wybranych prze zemnie lakierów będzie bardziej odpowiedni. Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie dosyć szczegółowo. Mianowicie, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów: Domalux Classic silver lub Hartzlak Super strong.

Co do szczegółów:

1. Korpusy wykonane są z balsy (jeden kawałek z rowkiem na stelaż w środku).

1. Korpusy nasączone są w "Caponie Exstra" podkład wiążący, firmy Domalux.

2. Stelaże wprawione są na dwuskładnikowy klej DRAGON: klej gospodarczy EPOKSYDOWY.

3. Powstałe po wprawieniu stelaża niedoskonałości tj. "rowek" wypełnione są masą szpachlową firmy Superprofil: masa szpachlowa do drewna (brak info o składzie).

4. Miejsca styku stelaża i ww. szpachli nasączone są odrobiną kleju "Kropelka" firmy Poxipol (żeby "jakby co" nie piły wody).

5. Woblery mają wklejane standardowe oczy 3D.

6. I część woblerów oklejana jest folią aluminiową, która przyklejona jest do korpusu klejem "UNIWERSALNY" polimerowy firmy DRAGON (folia jest ponacinana- imitacja łuski i klej może mieć kontakt z lakierem pokrywającym). Grzbiet tych woblerów pomalowany jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR.

7. II część woblerów to woblery oklejane tkaniną (nabyta na allegro od użytkownika "Lu**ri" nie wiem czy mogę napisać pełną nazwę użytkownika- pisze od kogo, bo być może ktoś miał do czynienia z tkaniną od tej osoby i wie jak reaguje z lakierami). Tkanina wklejana jest na klej "GUMA- SKÓRA" kontaktowy, firmy DRAGON.  Być może na tkaninie pojawią się detale narysowane markerem firmy GRANIT CD/DVD 0,4 mm. Piszę bo przy próbach "na brudno" lakier domalux, który akurat miałem w domu nieco rozmazywał ten marker (lakier ten nie był używany przy robieniu woblerów).

8. III część woblerów malowana jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. Przed malowaniem korpus pokryty jest białym "szybkoschnącym lakierem z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP w zależności od tego jaki akurat mam.

9. IV część woblerów pokryta jest ww. lakierami, czyli "szybkoschnącymi lakierami z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP.

10. stery będą wklejane prawdopodobnie na klej "Distal" (chyba, że polecicie coś lepszego).

11. Same stery wykonane są z poliwęglanu.

Jak już mówiłem, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów tj: Hartzlack Super strong, lub Domalux Classic silver.

Moje pytanie brzmi następująco, który z tych lakierów nie zważy się, stwardnieje i utworzy mocną powłokę z wyżej wymienionymi materiałami. Mam nadzieję, że w miarę możliwości dokładnie opisałem użyte materiały. Będę wdzięczny za odpowiedź, zwłaszcza osoby używające ww. materiałów i lakierów. "Utknąłem" z pracą w miejscu i w celu dalszych prac muszę polakierować woblery. Aha niektóre detale będą malowane już na lakierze (po nałożeniu jednej, lub dwóch warstw) ww. farbami, markerem, lub lakierami w spreju.

Jeśli przeoczyłem wątek, który odpowiadałby na moje pytanie w kontekście użytych materiałów, będę wdzięczny za podlinkowanie.

Z góry dzięki za pomoc. Bartek.

PS: jak dokończę pracę na pewno pochwalę się efektami.

Użytkownik Wewewe edytował ten post 01 lipiec 2017 - 12:11

#170 OFFLINE   _Xo

_Xo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:B

Napisano 01 lipiec 2017 - 13:58

Odp. 726c378c90112108e00ab5b174c38c79.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

#171 OFFLINE   ElUkleja

ElUkleja

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 01 lipiec 2017 - 14:39

Cześć. Od jakiegoś czasu czytam forum, ale to mój pierwszy wątek. Nazywam się Bartek i jestem początkującym lurebuilderem. Strugam, a właściwie zaczynam strugać woblery. Właśnie wystrugałem pierwszą partię, wprawiłem stelaże i częściowo ozdobiłem (część folią aluminiową, część lakierami w spreju, a część pomalowałem pędzlem, farbami akrylowymi w tubkach).

Moje pytanie jest strikte techniczne. Uprzedzając pewnie część pytań- na tyle ile oczywiście byłem w stanie czasowo, zapoznałem się z wątkami o doborze lakieru na powłokę zewnętrzną, ale ze względu na często dosyć ogólnikowe podejście do tematu i rozbieżność opinii różnych użytkowników, po ich przeczytaniu nie jestem w stanie do końca stwierdzić, który z dwóch wybranych prze zemnie lakierów będzie bardziej odpowiedni. Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie dosyć szczegółowo. Mianowicie, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów: Domalux Classic silver lub Hartzlak Super strong.

Co do szczegółów:

1. Korpusy wykonane są z balsy (jeden kawałek z rowkiem na stelaż w środku).

1. Korpusy nasączone są w "Caponie Exstra" podkład wiążący, firmy Domalux.

2. Stelaże wprawione są na dwuskładnikowy klej DRAGON: klej gospodarczy EPOKSYDOWY.

3. Powstałe po wprawieniu stelaża niedoskonałości tj. "rowek" wypełnione są masą szpachlową firmy Superprofil: masa szpachlowa do drewna (brak info o składzie).

4. Miejsca styku stelaża i ww. szpachli nasączone są odrobiną kleju "Kropelka" firmy Poxipol (żeby "jakby co" nie piły wody).

5. Woblery mają wklejane standardowe oczy 3D.

6. I część woblerów oklejana jest folią aluminiową, która przyklejona jest do korpusu klejem "UNIWERSALNY" polimerowy firmy DRAGON (folia jest ponacinana- imitacja łuski i klej może mieć kontakt z lakierem pokrywającym). Grzbiet tych woblerów pomalowany jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR.

7. II część woblerów to woblery oklejane tkaniną (nabyta na allegro od użytkownika "Lu**ri" nie wiem czy mogę napisać pełną nazwę użytkownika- pisze od kogo, bo być może ktoś miał do czynienia z tkaniną od tej osoby i wie jak reaguje z lakierami). Tkanina wklejana jest na klej "GUMA- SKÓRA" kontaktowy, firmy DRAGON.  Być może na tkaninie pojawią się detale narysowane markerem firmy GRANIT CD/DVD 0,4 mm. Piszę bo przy próbach "na brudno" lakier domalux, który akurat miałem w domu nieco rozmazywał ten marker (lakier ten nie był używany przy robieniu woblerów).

8. III część woblerów malowana jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. Przed malowaniem korpus pokryty jest białym "szybkoschnącym lakierem z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP w zależności od tego jaki akurat mam.

9. IV część woblerów pokryta jest ww. lakierami, czyli "szybkoschnącymi lakierami z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP.

10. stery będą wklejane prawdopodobnie na klej "Distal" (chyba, że polecicie coś lepszego).

11. Same stery wykonane są z poliwęglanu.

Jak już mówiłem, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów tj: Hartzlack Super strong, lub Domalux Classic silver.

Moje pytanie brzmi następująco, który z tych lakierów nie zważy się, stwardnieje i utworzy mocną powłokę z wyżej wymienionymi materiałami. Mam nadzieję, że w miarę możliwości dokładnie opisałem użyte materiały. Będę wdzięczny za odpowiedź, zwłaszcza osoby używające ww. materiałów i lakierów. "Utknąłem" z pracą w miejscu i w celu dalszych prac muszę polakierować woblery. Aha niektóre detale będą malowane już na lakierze (po nałożeniu jednej, lub dwóch warstw) ww. farbami, markerem, lub lakierami w spreju.

Jeśli przeoczyłem wątek, który odpowiadałby na moje pytanie w kontekście użytych materiałów, będę wdzięczny za podlinkowanie.

Z góry dzięki za pomoc. Bartek.

PS: jak dokończę pracę na pewno pochwalę się efektami.

• eRKa lubi to

#172 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 01 lipiec 2017 - 15:00

Witaj Bartku

Najbezpieczniej dla całości byłoby zastosować buforową warstwę bezbarwnego lakieru akrylowego.I dopiero na to lakier poliuretanowy.

Który? - Rzuć monetą...:)

Ja stosuję tylko Domalux ale inni Harclack...

#173 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imię:Grzegorz

Napisano 01 lipiec 2017 - 15:09

Próbowałem jeden i drugi i jakoś różnicy nie widzę. Dla tych co niewiele dłubią fajne są mniejsze niż litrowe puszki Hartzlacka.

#174 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 01 lipiec 2017 - 16:38

Bartku pierwszy temat z brzegu...

http://jerkbait.pl/t...classic-silver/

Jest tego naprawdę sporo...Jerkbait to kopalnia wiedzy, wystarczy trochę poszukać.

• woblery z Bielska lubi to

#175 OFFLINE   Kostek Kleń

Kostek Kleń

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 120 postów
  • LokalizacjaKartno/Lubuska Odra

Napisano 02 lipiec 2017 - 18:44

Cześć

Bartek, ja osobiście wykonuję woblery w sposoby bardzo zbliżone do tych które opisałeś z moich doświadczeń jeśli masz jakieś elementy narysowane markerem do CD używam przed lakierowanie bezbarwnego lakieru w spray-u ot tak ze 2 warstewki ochroni to malunki przed zamazaniem. Do lakierowania używam HatzLack Super Strong połysk i uważam, że jest to bardzo dobry lakier fajnie się nanosi i daje bardzo mocną powłokę. Do wklejania sterów spróbuj kleju konstrukcyjnego Technicol, nie gryzie się on z poliwęglanem i świetnie wypełnia nawet większe nacięcia kiedy ręka zadrży :) 

Mam nadzieję że choć trochę pomogłem

Powodzenia w struganiu

#176 OFFLINE   ElUkleja

ElUkleja

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 02 lipiec 2017 - 20:41

Dzięki piękne za odpowiedź. Jutro skoczę do sklepu i wybiorę jeden z tych dwóch.

Co do lakieru na warstwę pośrednią między woblerem, a lakierem do parkietu (gdyby w testach "na brudno" okazało się, że jest potrzebny). Czy chodzi o lakier w spreju, a właściwie wg. opakowania: "szybkoschnący lakier z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" (np: firmy MOTiP/ DUPLI- COLOR)? Czy o standardowy lakier w puszce z wieczkiem? Jak myślę, to pewnie bez znaczenia, a wygodniejszy byłby w spreju. Co prawda nie szukałem nigdy bezbarwnego, ale wydaje mi się, że w mniejszych Obi, czy Leroy nie rzucił mi się w oczy. Musze sprawdzić.

Użytkownik ElUkleja edytował ten post 02 lipiec 2017 - 20:47

#177 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 02 lipiec 2017 - 21:38

To co piszesz("szybkoschnący lakier z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów")to pewnie to samo...ale ponieważ nigdy nie używałem polecam to:

http://allegro.pl/la...6722535008.html

lub to: http://allegro.pl/we...5191353433.html

lub to: http://allegro.pl/vi...6537460287.html

• woblery z Bielska lubi to

#178 OFFLINE   ElUkleja

ElUkleja

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 02 lipiec 2017 - 22:24

Jeśli okaże się, że lakier do drewna reaguje z materiałami na woblerze, to kupię ten w spreju. Wydaje mi się najwygodniejszy. Jak skończę pracę, dam znać jak to wyszło. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

#179 OFFLINE   kooper82

kooper82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 747 postów
  • LokalizacjaMoryń/ Mieszkowice
  • Nazwisko:Kopczyński

Napisano 03 lipiec 2017 - 05:38

Witam - ja używam Hartzlacka , maluje farbami samochodowymi i kiedyś pactrą . Nie pamiętam aby coś mi się zepsuło :) Dla mnie osobiście lakier ten jest nr 1

#180 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6345 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 03 lipiec 2017 - 06:50

Jeśli okaże się, że lakier do drewna reaguje z materiałami na woblerze, to kupię ten w spreju. Wydaje mi się najwygodniejszy. Jak skończę pracę, dam znać jak to wyszło. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Nie rób tego mordeczko :ph34r:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych