Rozumiem. Wędka wykonana bardzo ładnie, jakby było to możliwe, zrób jej proszę z 2 czy 3 zdjęcia obrazujące pracę blanku pod obciążeniem, ciekaw jestem tego UL jak się zachowuje.
Andrzej, jeśli możesz wrzuć zdjęcia ugięcia wędki, wydaje mi się to najwartościowsze przedstawienie wędki.
Wprawdzie to nie 2,6 tylko 806-2N ale co nieco widać.
Tofix, dziękuję za zdjęcia. Do FishingArtu można przyjść ot tak z ulicy i pooglądać różne blanki czy trzeba się jakoś specjalnie umawiać?
Najlepiej jakbyś zadzwonił/napisał do FA i powiedział jaki blank Cię interesuje, pod jakie ryby i przynęty oraz moc blanku. Przygotują wybrany blank do 'powyginania' i kilka o podobnych parametrach z innych serii do porównania, a przynajmniej tak było w moim przypadku
Niemieckiego nie kumam, ale moze ktos chetnie sobie pooglada
Muszkarzem nie jestem ale zainteresował mnie powertest tego gościa który robi testy blanków muchowych . Mniej więcej polega to na zawieszaniu takiego ciężarka aby blank wygiął się do linii 1/4 z 15 st a więc pierwszy pomiar wykonujemy na 3,75 stopniu do linnii oddalonej od linii horyzontalnej (180 stopni). Obciążamy blank i notujemy wagę obciążenia a wartość wpisujemy w pole 6 .Następnie obciążamy blank do linii oddalonej o 15 stopni od linii horyzontalnej (180 stopni) i notujemy pomiar i wpisujemy go w pole 7 .Wynik optymalnej wagi głowicy sznura czy też optymalnego c.w w wędkach spinningowych otrzymujemy w polu nr 10 ,Exel liczy to automatycznie . Przyjmujemy wagę pierwszych 15 m wagi sznura (przeciętna długość rzutu) i mnożąc wagę 1 m sznura przez 15 wychodzi nam optymalna klasa AFTMA sznura przypisana do blanku .
Niektórzy producenci blanków podają zawyżone lub zaniżone wartości a taki test pomoże nam dokładnie ustalić klasę sznura dla danego blanku
Drugi plik pokazuje pomiary różnych blanków muchowych oraz opis producenta deklarowanej klasy blanku i muszę przyznać że nieraz rozbieżności są duże na przykład pomiar dwóch blanków FishingArt FR804-2 pozycja 775 oraz 776 przy deklarowanej klasie # 4 w rzeczywistości pomiary wykazały że blanki odpowiadają klasie # 7 i # 8 .
Można przenieść ten test łatwo na pomiary blanków spinningowych do wyznaczenia optymalnego ciężaru rzutowego i przy odrobinie zaangażowania proponuję założenie właśnie takiego wątku z takimi pomiarami.Plik znajdziecie na stronie http://www.theowsky....=133&Itemid=157 jako Datenbank (bank informacji) klikać w miniaturkę a pobierzemy plik
Całość pomiaru obrazuje rysunek
Nie musimy dokładnie wyznaczać kątów bo możemy zrobić to w bardziej prostszy sposób .
Przykładowo nasz blank posiada długość roboczą "A" 250 cm dzielimy tą wartość przez 15 i otrzymamy wartość M 16,7 cm a więc odległość mierniczą 15 stopni .Obliczamy 1/4 tej wartości czyli 4,175 cm i mamy wartość "S" Statyczna droga .Teraz dokonujemy pomiaru w punkcie "S" wynik w gramach wpisujemy w nasz kalkulator w pole 6 .
Następnie obciążany blank aby dotarł do punktu M (16,7 cm) wartość w gramach wpisujemy w pole 7 i otrzymamy wynik w polu 10 Myślę że wytłmaczyłem jasno .W razie pytań proszę o pytania
Przykładowe wagi sznura muchowego DT aby łatwiej nam było ustalić klasę blanku w #AFTMA
Oczywiście z ustaleniem c.w w spinningu jest sprawa prostsza bo kalkulator obliczy nam optymalny c.w w gramach po wpisaniu wartości w pola 6 i 7
Jeżeli mamy możliwości techniczne (elektroniczny pomiar czasu) możemy także na podstawie punktu M (15 stopni) dowiedzieć się z jakim blankiem mamy do czynienia .Wystarczy ugiąć blank do punktu M i zmierzyć czas w metrach na sekundę który przebędzie szczyt wędki do punktu "0" a więc do pozycji horyzontalnej .Wartość tą dzielimy przez "A" a więc długość roboczą blanku i otrzymamy faktor szybkości .Blanki o faktorze do 1,6 będą blankami wolnymi , blanki o faktorze 1,7-2,2 będą blankami średnimi ,blanki o faktorze powyżej 2,2 to blanki szybkie .
Życzę udanych pomiarów.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 sierpień 2016 - 10:42
Friko, Hubertus, Rheinangler i 1 inna osoba lubią to
Przy obliczaniu szybkości blanku popełniłem błąd ,ponieważ oblicza się go odwrotnie a więc długość roboczą "A" dzielimy przez szybkość w metrach na sekundę i otrzymany wynik będzie owym faktorem szybkości blanku .Niestety nie mam takiego urządzenia pomiarowego do zmierzenia czasu jaki jest potrzebny do przebycia drogi z punktu "M" do punktu "0" więc pozostaje zgadywanie i szacowanie, ale może ktoś posiada taki szybkościomierz to metoda może się przydać .Dodam że cała metoda Ludwiga Reima polegająca na obliczaniu optymalnej klasy # AFTMA oraz szybkości blanków znalazła uznanie Expertów i nawet zagorzali krytycy musieli w końcu ją uznać i się do niej przekonać .
Znalazłem jeszcze jeden błąd który zrobiłem , chodzi o szybkie znajdowanie klasy sznura bez mierzenia kątów a mianowicie mierzymy długość roboczą blanku "A" i dzielimy ją przez 15 .Otrzymujemy punkt "S" a nie jak napisałem punkt "M" .Obciążamy blank w taki sposób aby szczytówka znalazła się w punkcie "S" i ważymy obciążenie potrzebne do takiego ugięcia , teaz patrzymy już w tabelkę i na podstawie wagi obciążenia wyznaczamy klasę blanku
Przeczytałem wszystko na stronie gościa co dotyczy tak zwanego pomiaru faktora siły blanków i dokładnego jego wyznaczenia i dokonując pomiarów w punktach "M" oraz "S" możemy go łatwo wyznaczyć dzieląc wynik z punktu "M" przez wynik z punktu "S" i otrzymany wynik da nam obraz jakim blankiem dysponujemy
wartość poniżej 4 - bardzo wolny blank
4 - 4,44 Wolna akcja, blank ugina się po rękojeść
4,4 - 4,6 Średnia akcja , blank ugina się do środkowego obszaru
4,6 - 4,8 Średnioszybka akcja , blank ugina się w obszarze 1/3
4,8 - 5,0 Szybka akcja , blank ugina się w szczytowym obszarze podczas rzutu
5,0 ponad .Ekstremalnie szybka akcja spotykana tylko w blankach Solitip
Kapelusz z głowy Artur, że chciało Ci się tak dokładnie tłumaczyć powodu się tylko domyślam
Ja też się domyślam że domyślasz się iż poddam moje wędki jak i blanki owemu testowi ,co prawda dedykowanemu blankom muchowym ale można go zaadoptować do blanków spinningowych .Założę nowy wątek to będziemy mieli przednią zabawę oraz jako taki obraz z czym mamy do czyniwenia .
Witam, zgodnie z obietnicą kilka słów na temat wędki zbudowanej na blanku SKXF635-1N 6,3 1-5lb 0,7-7g (minęło już kilka tygodni jak łowię tym kijem). To już trzecia wędka dedykowana okoniom na blanku z FishingArt-u. Jak pisałem wcześniej kij zbudowany do agresywnego prowadzenia jaskółek i innych przynęt gumowych (głównie z plecionką). W pierwszej chwili kij robi wrażenie bardzo szybkiej i mocnej wędki po kilku wyprawach okazało się, że kij pracuje znacznie głębiej niż mi się wydawało i zbyt duże obciążenie nie pozwala na bardzo agresywne prowadzenie. Optymalnie główka 2,5g+3” guma, łowiłem ciężej pow. 7g ale wtedy już wyraźnie czuć że blank zaczyna się zachowywać inaczej (brakuje już sztywności przy prowadzeniu). Najlżej łowiłem przynętą 0,7g + paproszek (karasie wtedy używałem żyłki). Reasumując blank dobrze pisany jeśli chodzi o ciężar wyrzutowy. Kraag spodoba się osobom lubiącym bardzo aktywne łowienie (z ciągłą animacją przynęty). Brania czuć doskonale, hol przy plecionce dostarcza sporo emocji. W momencie gdy używałem żyłki hol ryb wyglądał zupełnie inaczej szczególnie w przypadku pstrągów, które zachowywały się znacznie spokojniej.
Testerzy najdłuższa ryba 86 cm , największy okoń 41 cm ryby wyholowane szybko i sprawnie.
Pozdrawiam Serdecznie i idę z Kraagiem na ryby tak jak napisał Andrzej „odkrywać wędkarstwo na nowo” .
Mam model 807-2n. Jak dla mnie super. Im wiecej zalozysz tym lepiej pracuje. U mnie uzywany od ok 6g. Wtedy pracuje juz fajnie. Ale jak zaloze obciazenie 10g a nawet 12 to kijek dopiero pokazuje ile drzemie w nim mocy.
Użytkownik kristov edytował ten post 06 październik 2016 - 07:34
czy ktoś użytkuje i może się podzielić swoim zdaniem na temat Kraag F 76 lub 80 ..2N 11lbs do ca 17 g ...?
pozdrawiam
Maciej
Mam Kraaga F SKF7616-2N czyli ciut mocniejszego niż ten, o który pytasz. Zamawiając blank poprosiłem Pana Krzysztofa Zielińskiego z Fishing Art o osłabienie go o jeden funt, tzn. do piętnastu funtów, bo moim zdaniem te mocniejsze Kraagi są lekko niedoszacowane a ich możliwości są większe niż wynika to z fabrycznego opisu. Póki co jeszcze go dobrze nie "obłowiłem". Mam nadzieję zrobić to w najbliższym czasie, o ile warunki pogodowe pozwolą. Na razie zamieściłem krótki opis i kilka fotek kija w tym oto wątku:
Poza tym dwa do trzech razy w miesiącu, w piątkowe popołudnia jeżdżę trasą z Gorzowa Wlkp. do Międzyzdrojów. Gdybyś chciał obejrzeć wędkę, możemy się umówić na któryś piątek w Szczecinie na Prawobrzeżu, np. na parkingu Castoramy czy Decathlonu, ale najwcześniej za dwa tygodnie. W razie czego odezwij się do mnie na priv.
Użytkownik Krzysiek Rogalski edytował ten post 06 październik 2016 - 14:42