Witam,
Trzeci odcinek cyklu przynosi nam opowieść naszego forumowicza Pana Piotra Lipca. To prawdziwa gratka dla majsterkowiczów – Pan Piotr sam skonstruował swój robuildingowy warsztat i dzieli się z nami swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Opisuje również swoje podejście do aspektów technicznych montażu wędek a efekty tej pracy możemy podziwiać na nadesłanych zdjęciach. Czegóż można chcieć więcej? Mam nadzieję, że odcinek ten stanie się inspiracją dla kolejnych pasjononatów, którzy opowiedzą Użytkownikom jerkbait.pl o swojej przygodzie z rodbuildingiem!
Zapraszam serdecznie do lektury nowego artykułu na jerkbait.pl.
Pozdrawiam
Remek
Jerkbait prezentuje: moja przygoda z rodbuildingiem – odcinek 3 - nowy artykuł
#1 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2009 - 10:17
#2 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2009 - 11:42
Sam myślę od dawna o tym, żeby spróbować coś ukręcić dla frajdy...
Czekam na więcej!
#3 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2009 - 21:42
#4 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2009 - 21:47
Ale kolejny odcinek już mam i myślę że będzie to odcinek naprawdę niezwykły więcej nie mogę napisać żeby nie psuć niespodzianki
Pozdrawiam
#5 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2009 - 07:45
#6 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2009 - 09:46
#7 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2009 - 11:48
#8 OFFLINE
Napisano 07 wrzesień 2009 - 11:48
#9 OFFLINE
Napisano 09 wrzesień 2009 - 16:28
#10 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2009 - 18:38
im dluzej czytam ta serie tym bardziej mnie palce swedza
Ale żeby coś napisać, czy zmontować?
Gratuluję Panu Piotrowi warsztatu i tego, że zechciał się nim podzielić.
Nie zaprzeczę, że czytając, oglądając, komentując... pewien niedosyt pozostaje i palce zaczynają swędzić.
Pozdrawiam
Grzesiek
#11 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2009 - 06:22
im dluzej czytam ta serie tym bardziej mnie palce swedza
[/quote]
Ale żeby coś napisać, czy zmontować?
[/quote]
oczywiscie zmontowac
#12 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2009 - 22:29
- do dzieła zatem Panowie, do dzieła ... i koniecznie napiszcie jak Wam poszło Myślę że rodbuilding na poziome home-made nie jest szczególnym wyzwaniem dla przecietnie uzdolnionego manualnie człowieka, robienie typowych wyrobów 'custom' z pewnoscia wymaga juz tej odrobiny talentu i wyczucia, ale kij spelniajacy wiekszosc uzytkowych potrzeb byłby w stanie złozyc chyba kazdy. Najwieksza bariera jest oczywiscie warsztat i narzedzia - i dlatego zawsze ciekawie poczytac i pomyslach jak domowym sposobem mozna obejsc te wszystkie wprappery , szuszarki itp
@krzysiek
nie spotkalem sie z tym zeby sile naciagu ktos mierzyl dynamometrem. Ona jest wyznaczana bardzo orientacyjnie, na wyczucie - i tak tez mam wrazenie ustawiane sa przez rodbuilderow naciagi. Generalnie chodzi o to zeby nie nic nie byla nawinieta zbyt mocno i zbyt sztywno. Kiedys spotkalem sie z porada ze sila naciagu z grubsza odpowiada sytuacji w której poprowadziłbys nic przez zamknieta ksiazke telefoniczna i tym sposobem uregulował naciag - nie skorzystałem nigdy z tej sugestii ale pewnie z grubsza daje ona pojecie o co chodzi
@zenek
żywica generalnie powinna wiazać wszystko. Jeżeli chodzi o wypelniacze przestrzen miedzy uchwytem kolowrota a blankiem to stosowane sa najrózniejsze materiały. Powszechnie stosowana jest taśma papierowa bo jest prosta w montazu i daje duza precyzje doboru srednicy - ale sa stosowane róznież np. plastry korkowe czy piankowe (arbory). Czy jest odczuwalna różnica np. w czulosci kija gdzie uchwyt polozony jest na lekkim arborze i na papierowej tasmie zaleanej zywica? Powiem szczerze - ja za bardzo jej nie czuje, a mam kije wykonane w roznych technologiach. To oczywiscie kwestia osobnicza no i przeciez naukowo rzecz ujmujac rożnice powinienem czuc Podejrzewam ze róznica moze byc po prostu jak dla mnie zbyt mala.
Sa jednak rodbuilderzy którzy bardzo bezkompromisowo podchodza do swoich projektów i bardzo walczą o redukcję wagi, nawet jeśli są to pojedyncze gramy czy częsci grama - nawet jezeli jeden czy drugi klient nie poczuje zasadniczej różnicy nad wodą, monterowi pozostanie świadomośc że narobił się przy kiju i zaoferował bezkompromisową jakośc
#13 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2009 - 08:38
Ok, dzięki za odpowiedź . Powoli się przymierzam do 2 kijków i na pewno będą dalsze pytania. Jak przyjdzie zima to pewnie będzie się coś robiło.
#14 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2009 - 10:45
@Friko
Ok, dzięki za odpowiedź . Powoli się przymierzam do 2 kijków i na pewno będą dalsze pytania. Jak przyjdzie zima to pewnie będzie się coś robiło.
To proponuje zrobić montaż live i założyć może w kąciku rodbuildea wątek pt. krzysiek robi pierwszy kij bedzie można krok po kroku obgadywać poszczególne fazy proejktu a Ty będziesz wstawiał fotki żebyśmy mogli sledzić sukcesy i niepowodzenia na bieżąco. Co Ty na to? Myślę że taki reoprtaż z budowy byłby bardzo pouczający dla początkujących rodbuilderów!
#15 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2009 - 19:58
#16 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2009 - 20:01
#17 ONLINE
Napisano 15 wrzesień 2009 - 19:43
Koniec z wertowaniem katalogów z gotowcem , nakręcania się gazetą , brandzlowania wzroku Platem .
Bo praktykuję rodbuilding i wiem czego mi trzeba . Ale niepraktykujących też zdaje się rozumiem . Przecież tylu ludzi lubi i ogląda filmy erotyczne ..
#18 OFFLINE
Napisano 15 wrzesień 2009 - 23:13
Tylko ten dolar psia ich mać, a rodbuilder jak narkoman. Musi.
p.s. Moja żona stwierdziła, że jak kupie tokarkę to albo terapia albo rozwód. Tokarka stoi u kumpla ha ha.
#19 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2009 - 07:47
Bo praktykuję rodbuilding i wiem czego mi trzeba . Ale niepraktykujących też zdaje się rozumiem . Przecież tylu ludzi lubi i ogląda filmy erotyczne ..
Sławku, kolejny cytat z Ciebie, który przejdzie do annałów Dzięki za to świeże poczucie humoru
#20 OFFLINE
Napisano 16 wrzesień 2009 - 07:49
p.s. Moja żona stwierdziła, że jak kupie tokarkę to albo terapia albo rozwód. Tokarka stoi u kumpla ha ha.
Kuba, też dobre obrodziło dzisiaj widzę fajnymi wpisami w tematyce RB. Proponuję żebyś w takim stylu popełnił artykuł o swoim rodbuildingu w ramach nowego cyklu - będzie hiocior
Pozdrawiam
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych