Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

SANDACZE 2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1061 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   Zbynio63

Zbynio63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaElk
  • Imię:Zbyszek

Napisano 29 lipiec 2015 - 08:55

Wnioski. Dlaczego tak wielu wędkarzy chodzi za sandaczem? Bo jest smaczny. Proponuje przestawić się na bolenie, nie będzie kusiło podniebienie po złowieniu takiego 1-2kg.

Ja przeglądając literaturę wędkarską jestem pełen zdumienia oglądając foty rekordowych boleni,kleni,jazi płoci,wzdręg robione w kuchni,pokoju,przed domem.Nie sądzę,że kusiło ich podniebienie.W tym przypadku zgadzam się w pełni z czocho-należą ono do czwartej grupy w/g segregacji czocho.

#382 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 29 lipiec 2015 - 12:31

Mamy również trochę inny punkt widzenia na temat obecnego rybostanu naszych wód i kierunku w jakim powinno ewoluować obecne "nowoczesne" wędkarstwo...dla mnie raczej sportowo-relaksacyjnym ;) a nie kulinarno-filetowym jak zapewne chciałby nasz szanowny kolega Zbynio63  od półtorakilówek ;) .... ale to mam nadzieję, że wytłumaczyłem mu prywatnie :)

....a kierunek obrany przez forum jest chyba jasny dla Wszystkich :)

Witam.

Zasada C&R jest jak najbardziej słuszna i popieram ją,aczkolwiek nie w całości.

W bardzo małym stopniu przyczynia się do zwiększenia populacji ryb w naszych polskich wodach.Jest to tak dla idei i własnej satysfakcji że może zdarzy się po raz wtóry tą samą rybę złowić. Polacy zawsze popadali w różne skrajności nie umiejąc nic konkretnego zrobić na swoim podwórku.

Jako przykład podam zachowanie się jednej z ostatnich postkomunistycznych centralnie zarządzanej organizacji jaką jest na nasze nieszczęście PZW.  ( należę,bo nie mam innego wyjścia).

Czy wie Pan i widział gdzieś za granicą pijackie brygady rybackie które dokonują odłowów pod egidą związku wędkarskiego. Niestety u nas coś takiego istnieje. Na moim ulubionym jeziorze (jezioro PZW) corocznie rybacy dokonują masowego odłowu sielawy i nie tylko. Na ironie losu patrolują cały odcinek aby im sieci nikt nie ukradł poruszając się samochodem oznaczonym logo PZW Okręg Zielona Góra.

To tylko jeden przykład gdzie dokonuje się okradania nas z ryb.

Finowie,Norwegowie i Szwedzi łowią ryby i tak nie do końca stosują C&R, a jednak mają ogromny potencjał w swoich wodach. A do dlatego że państwa te stworzyły odpowiednie warunki aby takich procederów jak u nas nie było.

Swego czasu w latach 90-tych mieliśmy w Słubicach Klub Spinningowy "ORFA" którego byłem jednym z założycieli i przy pomocy wspomnianego w poście wyżej Wiesława Dębickiego (Redaktor Naczelny Wędkarza Polskiego) postanowiliśmy założyć Towarzystwo Wędkarskie na 50 km odcinku Odry. Nie było szans,bo przepisy były nie do przebrnięcia,a szczególnie nieprzejednane było PZW.

Aby wszystko uporządkować to na pogłowie ryb w naszych wodach ma też wpływ nasza strefa klimatyczna i w związku z tym bardzo niskie poziomy wody w rzekach i jeziorach. Część odbytego przez ryby tarła szczególnie w rzekach idzie na marne. Dokładając do tego całą złodziejska politykę rybacką mamy taki stan jaki mamy. Przykre,ale prawdziwe.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Użytkownik Józef Lesniak edytował ten post 29 lipiec 2015 - 12:34

#383 OFFLINE   Rafalus

Rafalus

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • LokalizacjaB-a
  • Imię:Rafał

Napisano 29 lipiec 2015 - 12:50

Prawda, ale nie cała i zbyt ogólna. Są zbiorniki, gdzie PZW nie prowadzi odłowów sieciowych, gdzie takich odłowów nie ma tak naprawdę w ogóle, a i tak stan rybostanu jest cieniutki. Przykładem mogą być jeziora Żywieckie i Międzybrodzkie, w których przetrzebienie pogłowia sandacza zawdzięczać można (choć nie tylko) wędkarzom i kłusownikom. Wędkarzom którzy poruszają się w ramach RAPR „beretując” właśnie po wspomnianym wcześniej sandaczyku 1-2kg dziennie. Ktoś powie, że C&R nie ma tu większego sensu… Ja uważam, że ma, a w naszej dzikiej rzeczywistości, mimo, że sam wypuszczam wszystko, więc ktoś zarzucić może mi ortodoksyjność, cieszę się nawet z tego, że Ci co biorą ryby do domu robią to z głową i umiarem.

#384 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 29 lipiec 2015 - 13:14

Nie wiem, czy porównanie do Skandynawii jest takie trafne. Taka Szwecja, nie dość, że większa od Polski, to ma o wiele więcej wód, a prawie 4 razy mniej mieszkańców, a sam rejon Sztokholmu to 1/5 szwedzkiej populacji (w przeliczeniu na km2, zaludnienie kraju jest prawie 6krotnie mniejsze, niż u nas). Nie ma opcji, żeby Szwedzi sami przełowili swoje wody, nawet nie stosując C&R.

Użytkownik Kamil Z. edytował ten post 29 lipiec 2015 - 13:14

#385 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3647 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 29 lipiec 2015 - 13:30

Przypominam, że jest to wątek 'Sandacze 2015'

Na dyskusje nt. C&R zapraszam do dedykowanego podforum: http://jerkbait.pl/f...-złów-i-wypuść/

#386 OFFLINE   Zbynio63

Zbynio63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaElk

Napisano 29 lipiec 2015 - 14:36

Przypominam, że jest to wątek 'Sandacze 2015'

Na dyskusje nt. C&R zapraszam do dedykowanego podforum: http://jerkbait.pl/f...-złów-i-wypuść/

A co mi tam-niech mnie zlinczują.Brawo za przypomnienie!

#387 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2195 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 29 lipiec 2015 - 14:48

Nie wiem, czy porównanie do Skandynawii jest takie trafne. Taka Szwecja, nie dość, że większa od Polski, to ma o wiele więcej wód, a prawie 4 razy mniej mieszkańców, a sam rejon Sztokholmu to 1/5 szwedzkiej populacji (w przeliczeniu na km2, zaludnienie kraju jest prawie 6krotnie mniejsze, niż u nas). Nie ma opcji, żeby Szwedzi sami przełowili swoje wody, nawet nie stosując C&R.

100% racji a dochodzi jeszcze mentalność....tam ludzie nie łowią na zapas...

Użytkownik malcz edytował ten post 29 lipiec 2015 - 14:49

• Kamil Z. i coma lubią to

#388 OFFLINE   lokoko83

lokoko83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów

Napisano 29 lipiec 2015 - 16:26

I mają smaczniejsze ryby do wyboru

#389 OFFLINE   stone

stone

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaŁagiewniki
  • Imię:Tomasz

Napisano 29 lipiec 2015 - 16:42

100% racji a dochodzi jeszcze mentalność....tam ludzie nie łowią na zapas...

U nas mentalność jest taka że jak ma się zapas to łowi się dla kota.....

• popper i Kmicic lubią to

#390 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 29 lipiec 2015 - 17:35

Pakując drapieżniki od czasu do czasu do reklamówek, cytuje "w rozsądnej ilości (1 szt. na dzień od 1-2 kg). Krzywda zbyt wielka w środowisku wodnemu się nie stanie" . Nie wiem czy się nie stanie bo takie od czasu do czasu to prawdopodobnie  imieniny żony, teściowej, babci ,dziadka,zięcia,pierwszy ząb u dziecka, drugi ząb u wnuczka, itd. Ale w sumie dumny wędkarz z siebie może być , bo i  limitów przestrzega i gości białkiem nakarmi. Choć cieszy fakt ,że jeszcze niektórzy w swoich łowiskach mogą przebierać i te większe z dumą wypuszczać. Zapraszam na mazowiecki Bug ,tu doświadczony wędkarz systematycznie bywając nad wodą zamyka sezon kilkoma wymiarowymi sandaczami. Zabieranie jeszcze takich niedobitków raczej tej rzece na dobre by nie wyszło.

Użytkownik maicke82 edytował ten post 29 lipiec 2015 - 17:50

• tadekb i Kmicic lubią to

#391 OFFLINE   bartkano

bartkano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaZabrze
  • Imię:Bartek

Napisano 29 lipiec 2015 - 17:42

Przeliczając jednego sandacza dziennie około trzydziestu wędkarzy na jednym łowisku.

Katastrofa

Przez 60 dni to 1800 wymiarowych ryb.

Nie wiem czy w jakimś łowisku jest taka populacja miarowego sandacza.

#392 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów

Napisano 29 lipiec 2015 - 19:53

Cześć , Panowie powtarzanie stare prawdy i wyliczenia , które były tu przytaczane. Prośba o znalezienie odpowiedniego działu i tam można temat odświeżyć , bo pewnie warto am jakiś czas te dogmaty powtarzać

#393 ONLINE   kowalek87

kowalek87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaLubin/Fjellhamar
  • Imię:Piotr

Napisano 30 lipiec 2015 - 00:10

*
Popularny

No to, żeby przywrócić wątek na właściwe tory, świeżutki sprzed 2 godzin opaskowy sandaczyk. :D  Przynęta gloog nike. Noc wcześniej pod nogami spadł mi podobny, tak więc dzisiaj rachunki wyrównane.

DSCN1441_zpseu9lznms.jpg

DSCN1443_zpsbmdn3cx2.jpg

Użytkownik kowalek87 edytował ten post 30 lipiec 2015 - 00:12

#394 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów

Napisano 30 lipiec 2015 - 00:20

No i pięknie, Gratuluję

Użytkownik kostom63 edytował ten post 30 lipiec 2015 - 00:22

#395 OFFLINE   Zbynio63

Zbynio63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 224 postów
  • LokalizacjaElk

Napisano 30 lipiec 2015 - 08:40

No to, żeby przywrócić wątek na właściwe tory, świeżutki sprzed 2 godzin opaskowy sandaczyk. :D  Przynęta gloog nike. Noc wcześniej pod nogami spadł mi podobny, tak więc dzisiaj rachunki wyrównane.

DSCN1441_zpseu9lznms.jpg

DSCN1443_zpsbmdn3cx2.jpg

Brawo!Przepiękne ujęcie te poniżej.Czyli można!

• kowalek87, Paweł R. i Kogut Fishing lubią to

#396 OFFLINE   Paweł R.

Paweł R.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaDT
  • Imię:Paweł

Napisano 30 lipiec 2015 - 12:04

Ładny sandaczyk , gratuluję .  

nike 8 czy 10 ?

Użytkownik paweł0891 edytował ten post 30 lipiec 2015 - 12:04

#397 ONLINE   kowalek87

kowalek87

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaLubin/Fjellhamar
  • Imię:Piotr

Napisano 30 lipiec 2015 - 15:46

Ładny sandaczyk , gratuluję .  

nike 8 czy 10 ?

8, kolory klasyczne, kotwice gamakatsu nr 4, sporo większe od oryginalnych druciaków, ale praca jest ok.

#398 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 30 lipiec 2015 - 18:55

wiecie co.....wszystkich was nie lubię...... o! ;)

a tak na poważnie to gratulacje i zazdroszczę.... w tym roku zero spotkań nawet z wymiarkiem.......

#399 OFFLINE   Dygnitorz

Dygnitorz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaSzczucin/Kraków
  • Imię:Jacek

Napisano 31 lipiec 2015 - 09:57

84 wraca do domu :-)

Załączone pliki

#400 OFFLINE   Żet