W końcu , w pełni ukończony kijek ''wzdręgowy''. Jeszcze chwila i drugi mocniejszy kijek też będzie gotowy.
#41 OFFLINE
#42 OFFLINE
Napisano 25 luty 2015 - 16:02
Projekt ''składak'' ukończony,ostatecznie kijek został uzbrojony przelotki w takim składzie Y-25,16,12 ; LV-10,8 ; L-8,7,(2x) 6 + top 6.Omotki dalej lakierowane lakierem jedno-składnikowym LV-1(3-warstwy),bez użycia suszarki obrotowej.
Załączone pliki
#43 OFFLINE
Napisano 27 luty 2015 - 11:23
Kolejny projekt i tym razem ''majster'' cały czas patrzy na ręce.
Załączone pliki
- gulf, ark70, LordG i 3 innych osób lubią to
#44 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2015 - 19:32
Kolejny ''projekt'' ukończony,choć trochę to trwało (kij leżał 2 tygodnie,zanim znalazłem czas aby go polakierować ). Jest to kolejny składak tym razem wklejka przeznaczona pod okonia.Cześć szczytowa z wklejką zaadoptowana została z kija Mikado Essential Perch 240 do 10g (część została oskórowana i wypolerowana,sama wklejka skrócona o 4cm i odpowiednio oszlifowana aby zmniejszyć efekt przesztywnienia ).Orginalny dolnik od tego kija był strasznie pałowaty i wędka pracowała przy obciążeniu tylko na 1/2 długości,więc został zastąpiony ''wolniejszym'' dolnikiem o mniejszej zbieżności od Okumy Lure Mania 260 6-21g ( który został odpowiednio skrócony od dołu).Ostatecznie kijek ma 230cm długości,dostał uchwyt Pac Bay GBS 16 +trochę korka,burla i korkogumy i uzbrojony w orginalne przelotki od kija Mikado (miało być ekonomicznie) : LV 20,12,10,8,6 -L 5(tą dodałem od siebie ),(3x) 4+ top 4.Pierścienie w kolorze tytanu wraz z zaczepem składanym i nić Pro Wrap kolor Iron Ore.
Załączone pliki
- Przemek lubi to
#45 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 14:08
Kurczę na forum jest garstka osób robiących wędki coś jakby pod mój nos, no i Ty w 100% się zaliczasz do takich osób (reszty wcale nie minusuje toż to mój gust)
Gdyby już taki kijek się znudził to daj znać ja znajde jakis fundusz i oczywiście miejsce dla niego........ nad wodą
Pozdrawiam, a i może teraz coś postrugasz??
#46 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 16:19
Kurczę na forum jest garstka osób robiących wędki coś jakby pod mój nos, no i Ty w 100% się zaliczasz do takich osób (reszty wcale nie minusuje toż to mój gust)
Gdyby już taki kijek się znudził to daj znać ja znajde jakis fundusz i oczywiście miejsce dla niego........ nad wodą
Pozdrawiam, a i może teraz coś postrugasz??
Mam w planie jeszcze jeden kij do zrobienia (blank i komponenty już kupione w BRC.pl i HiLevel.se czekam tylko na wysyłkę).Co do strugania to przez ostatnie miesiące mam tyle wolnego czasu co nic.Strugam najwyżej ''głupa'' ja bawię się z synem i na uczelni ,jak się nie wyrobię w czasie z oddaniem zadanego projektu.Czasami ,gdy na prawdę ''wycisnę'' wolną godzinkę to siadam trochę do imadełka i coś tam ukręcę (koguty lub mikro-jigi),ot nic wielkiego.
#47 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 18:38
Kolejny projekt i tym razem ''majster'' cały czas patrzy na ręce.
Podoba mi się Wędka i " ten majster " ..
#48 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 20:52
Podoba mi się Wędka i " ten majster " ...
Kocur to mój drugi wszędobylski syn,tylko ten został adoptowany,dlatego niepodobny do mnie .
#49 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 21:49
Też moczy kija ?? Mój kot zawsze kradnie żywce z wiaderka ..
#50 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2015 - 17:34
Paweł, ja serio mówiłem o tej robocie u Ciebie :)
nie zapominaj o paczce dla mnie, przed majem musimy się dogadać
jak coś to pw, gdy będziesz miał czas.
Pozdrooooooooo
#51 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2015 - 16:54
Eh, ten kijek pod wzdręgi i białoryb wyglądem wpasował się idealnie w mój gust. I tak patrze na ten swój tworek z muchówki.... Eh. Ugięcie też super.
Mógłbyś powiedzieć jak wyszedł w kosztach finalnie?
#52 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2015 - 19:22
Też moczy kija ?? Mój kot zawsze kradnie żywce z wiaderka ..
Dobrze że nie ze stołu !!!!
#53 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2015 - 19:24
Projekt ''składak'' ukończony,ostatecznie kijek został uzbrojony przelotki w takim składzie Y-25,16,12 ; LV-10,8 ; L-8,7,(2x) 6 + top 6.Omotki dalej lakierowane lakierem jedno-składnikowym LV-1(3-warstwy),bez użycia suszarki obrotowej.
Omotki śliczne.
Idzie ten lakier kupić w PL ?
#54 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2015 - 19:40
Dobrze że nie ze stołu !!!!
Nie jadam ryb .. Taki ze mnie wędkarz ..
#55 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2015 - 16:31
Eh, ten kijek pod wzdręgi i białoryb wyglądem wpasował się idealnie w mój gust. I tak patrze na ten swój tworek z muchówki.... Eh. Ugięcie też super.
Mógłbyś powiedzieć jak wyszedł w kosztach finalnie?
Blank kupowałem w SE a komponenty w PL całość razem około 500-550 zł.Jak by się uprzeć to można zejść poniżej 500zł w budowie kijka takiego typu.
- Kuballa44 lubi to
#56 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2015 - 16:43
Omotki śliczne.
Idzie ten lakier kupić w PL ?
Co najśmieszniejsze to tego lakieru używam do lakierowania woblerów, więc z powodzeniem krajowy domalux silver go zastąpi.Przy takim lakierze jest trochę zabawy,ale już przy drugim kijku ogarnąłem co i jak.Jak się ma czas to w 2 dwa można wykończyć omotki na "zicher" (3 x warstwy lakieru z odstępem 6 godzinnym miedzy warstwami,po wszytkim minimum 3 dni na całkowite związanie i utwardzenie lakieru).Do amatorskiej ''produkcji" 3-5 kijków rocznie dla siebie jak najbardziej wystarczy.
#57 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2015 - 16:58
Miałem w planach jeszcze jeden kijek na blanku muchowym PacBay 8' w klasie 6 (zamówienie złożone w BRC) ale po 3 tygodniach czekania,wynikły jakieś problemy z dostępnością czy wysyłką takowych blanków,więc zamówienie będzie anulowane.W zamian wymyśliłem ,że zrobie kijek na blanku MHX ST1141 9'6'' 2-6lb (3-10g),uzbrojony w przelotki ATC Microwave,tym bardziej,że w sklepie u ''sąsiadów'' (Szwecja) cena na niektóre blanki i komponenty jest nie ukrywam kożystniejsza niż w PL.
#58 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2015 - 08:20
Co najśmieszniejsze to tego lakieru używam do lakierowania woblerów, więc z powodzeniem krajowy domalux silver go zastąpi.Przy takim lakierze jest trochę zabawy,ale już przy drugim kijku ogarnąłem co i jak.Jak się ma czas to w 2 dwa można wykończyć omotki na "zicher" (3 x warstwy lakieru z odstępem 6 godzinnym miedzy warstwami,po wszytkim minimum 3 dni na całkowite związanie i utwardzenie lakieru).Do amatorskiej ''produkcji" 3-5 kijków rocznie dla siebie jak najbardziej wystarczy.
Nie uzywałem Domaluksu Silver ale jak poliuretanem robisz omotki to nie robią ci sie bąbelki powietrza ? Mi sie to bardzo często zdarzało. Może to była kwestia niewyschniecia poprzednich warstw.
#59 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2015 - 08:46
Jak się za dużo nałoży i nie poczeka aż przeschnie, to się zbombli.
- Paavo lubi to
#60 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2015 - 19:29
Nie uzywałem Domaluksu Silver ale jak poliuretanem robisz omotki to nie robią ci sie bąbelki powietrza ? Mi sie to bardzo często zdarzało. Może to była kwestia niewyschniecia poprzednich warstw.
Bąble zdarzaly mi się tylko przy zgęstniałym lakierze,na swieżym jest to do ogarniecia,ale tak jak napisałem lakier musi schnąć minimum 6 godzin przed kolejną warstwą,przynajmniej ten który używam.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |