Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
951 odpowiedzi w tym temacie

#821 OFFLINE   neronhell

neronhell

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 235 postów

Napisano 30 lipiec 2022 - 18:36

Z moich spostrzeżeń wynika że niestety nie ma powtarzalności w produkcji.
Miałem kilka/kilkanaście sztuk Stradica fl w różnych rozmiarach i jedne chodzą lepiej a inne gorzej.
Zresztą była już o tym mowa.
Co gorsza w TP też tak bywa a kołowrotek dwa razy droższy.

Pocieszeniem jest to że kupując przez internet można go bez problemu oddać.

#822 Guest_dusiołek_*

Guest_dusiołek_*
  • Guests

Napisano 15 sierpień 2022 - 10:38

Osobiście posiadam i używam 6 sztuk Stradic FL. 2500HG, 2 x 2500, 2 x c3000 i 4000. Nic nie stuka, nic nie puka, praca idealna, do nawoju nie sposób się doczepić. Łowię tylko żyłkami. Naprawdę nie rozumiem przepaści cenowej pomiędzy Stradic FL a Twin Power ! Są to w tym momencie moje jedyne kołowrotki. Jestem z nich bardzo zadowolony.

Użytkownik Brejdak edytował ten post 15 sierpień 2022 - 10:39

#823 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 15 sierpień 2022 - 11:23

Praca mojego jedynego Stradica FL rozmiaru 4000 (5.3:1) od nowości też była daleka od ideału. Ale zgodnie z zaleceniami jakichś Rosjan z YT od razu go rozebrałem, wymieniłem dwie (albo trzy?) teflonowe tulejki na łożyska  i przeniosłem fabrycznie nałożony w bezsensownym miejscu smar  na przekładnię. Teraz pracuje nie gorzej niż moja ulubiona Caldia LT 2021, która pracuje idealnie. Też nie rozumiem wydawania dodatkowej kasy na TP, skoro kosztem dosłownie kilku złociszy można Stradika ułożyskować tak samo, materiał korpusu jest ten sam a przekładnia, według twierdzeń producenta,  tak samo jak w TP wycinana jest na CNC a nie odlewana. No ale może jednak jest między nimi jakaś różnica za którą warto zapłacić, nie wiem bo skąpy jestem i TP nie posiadam.

Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 15 sierpień 2022 - 11:39

#824 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 16 sierpień 2022 - 05:10

Z moich skromnych doświadczeń mogę powiedzieć tyle ze przekładnia ze stradica FL dużo szybciej się zużywa niż ta z TP… zastosowałem w moim FL mhg przekładnie z vanquisha fb i od początku sezonu jest to mój podstawowy młynek zobaczymy jak będzie wyglądać przekładnia po sezonie.

Użytkownik 19john92 edytował ten post 16 sierpień 2022 - 05:14

• saitt lubi to

#825 OFFLINE   Daaaro

Daaaro

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 sierpień 2022 - 09:49

Zaraz dojdziemy do wniosku że nie warto kupować Mercedesa czy BMW bo po co jak Volkswagen ma wszystko to samo ;)

#826 Guest_dusiołek_*

Guest_dusiołek_*
  • Guests

Napisano 16 sierpień 2022 - 13:50

Zaraz dojdziemy do wniosku że nie warto kupować Mercedesa czy BMW bo po co jak Volkswagen ma wszystko to samo ;)

A trochę tak nie jest !? Porównując jakościowo Mercedesa dziś a 30 lat temu to śmiało można stwierdzić, że kiedyś za tego Mercedesa to warto było zapłacić. A dziś to tak se. Jego jakość jest średnia i zbliżona to marek klasy średniej. :)  

Mają jeszcze ludzie od nowości Twin Powery XTR. Używają ostro a niektóre kręcą już ponad 20 lat. Takich przebiegów dzisiejsze super hiper Twin Powery z pewnością nie zrobią bo już nowe szumią, stukają i co tam jeszcze. Trzeba zastanawiać się czy dobrze nasmarowane ! Kto kiedyś jak kupił XTR-a zastanawiał się czy dobrze nasmarowany !?  :)

W ten sposób po zbudowaniu marki i przywiązaniu klienta do określonej jakości żerują firmy na klientach sprzedając im dziś bardziej nazwę czy logo wypracowane.... w

przeszłości niż towar, który ma jakościowo nawiązywać do marki.

Użytkownik Brejdak edytował ten post 16 sierpień 2022 - 14:03

• Biesan lubi to

#827 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 sierpień 2022 - 14:00

Za kilka dni będę czyścił swojego FL-a. Topiony w Bałtyku i norweskich fiordach. Ząbkuje, oporówka na jednym z wypadów puszczała cały czas, na kolejnych było ok. Aż mnie ciekawość zżera co w środku się dzieje 😉 Oczywiście dołożę łożysk i będę dalej katował. Z zewnątrz wygląda nieciekawie po fiordach 😁🎣

#828 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 16 sierpień 2022 - 14:59

Za kilka dni będę czyścił swojego FL-a. Topiony w Bałtyku i norweskich fiordach. Ząbkuje, oporówka na jednym z wypadów puszczała cały czas, na kolejnych było ok. Aż mnie ciekawość zżera co w środku się dzieje Oczywiście dołożę łożysk i będę dalej katował. Z zewnątrz wygląda nieciekawie po fiordach

dawaj jakieś fotki :)

#829 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 sierpień 2022 - 15:41

dawaj jakieś fotki :)

Jasne zrobię 

#830 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 18 sierpień 2022 - 15:45

Panowie ktoś może podać link do sklepu gdzie można owe wspomniałem łożyska dokupić ?

Ewentualnie jakiś link do filmiku jak zrobić taką wymianę, bo zakładam że nie będzie to kosmicznie trudne.

#831 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 18 sierpień 2022 - 16:02

A łożyska o odpowiednich rozmiarach musiałem kupować (za grosze) na pewnym chińskim portalu handlowym, wszelkie usiłowania zakupu w sklepach polskich zakończyły się niepowodzeniem. No ale to było ze 2 lata temu, więc coś się od tego czasu mogło zmienić. Linkować do sklepu nie będę bo mi Chińczyk za reklamę nie płaci, ale jestem pewny że łatwo poradzisz sobie sam. 

Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 18 sierpień 2022 - 16:04

#832 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 18 sierpień 2022 - 16:23

https://www.youtube....h?v=6WfouPsz8FU
https://www.youtube....h?v=XvgtinuYTO0
A łożyska o odpowiednich rozmiarach musiałem kupować (za grosze) na pewnym chińskim portalu handlowym, wszelkie usiłowania zakupu w sklepach polskich zakończyły się niepowodzeniem. No ale to było ze 2 lata temu, więc coś się od tego czasu mogło zmienić. Linkować do sklepu nie będę bo mi Chińczyk za reklamę nie płaci, ale jestem pewny że łatwo poradzisz sobie sam.

Bez problemu można kupić w Polsce,trzeba tylko wymiary znać i podać…

P.s.

Jakby co mam 2szt. 2x5x2,5 nierdzewne😜

#833 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 18 sierpień 2022 - 16:38

Bez problemu można kupić w Polsce,trzeba tylko wymiary znać i podać…

Rozmiary podaje Ivan Turnament w swoim filmiku, wystarczy podstawowa znajomość rosyjskiego żeby je sobie spisać. 

Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 18 sierpień 2022 - 16:38

#834 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1377 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 18 sierpień 2022 - 16:48

Rozmiary podaje Ivan Turnament w swoim filmiku, wystarczy podstawowa znajomość rosyjskiego żeby je sobie spisać.

Dlatego nie rozumiem twojego problemu i potrzeby szukania w Chinach…
  • saitt lubi to

#835 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 18 sierpień 2022 - 16:56

Dlatego nie rozumiem twojego problemu i potrzeby szukania w Chinach…

To nie jest mój problem, ja swojego Stradika stuningowałem ponad rok temu. A że nie umiałem znaleźć łożysk o odpowiednich rozmiarach w sklepach polskich, to zamówiłem je u skośnookich.

Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 18 sierpień 2022 - 16:56

#836 OFFLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 18 sierpień 2022 - 17:32

To chyba najbardziej pomoże każdemu kto będzie chciał zrobić tunning stradica FL i FK 

• Biesan i Bastek86 lubią to

#837 OFFLINE   Bastek86

Bastek86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 46 postów

Napisano 18 sierpień 2022 - 17:32

To nie jest mój problem, ja swojego Stradika stuningowałem ponad rok temu. A że nie umiałem znaleźć łożysk o odpowiednich rozmiarach w sklepach polskich, to zamówiłem je u skośnookich.

Jest różnica po takim tuninngu?

#838 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 18 sierpień 2022 - 17:35

Praca mojego jedynego Stradica FL rozmiaru 4000 (5.3:1) od nowości też była daleka od ideału. Ale zgodnie z zaleceniami jakichś Rosjan z YT od razu go rozebrałem, wymieniłem dwie (albo trzy?) teflonowe tulejki na łożyska  i przeniosłem fabrycznie nałożony w bezsensownym miejscu smar  na przekładnię. Teraz pracuje nie gorzej niż moja ulubiona Caldia LT 2021, która pracuje idealnie.

• Bastek86 lubi to

#839 ONLINE   zorroo85

zorroo85

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 57 postów

Napisano 18 sierpień 2022 - 17:52

Ogólnie z tego co widzę łożyska spokojnie dostępne w sklepie internetowym w PL - ceny od 29 do 39 zł więc na spokojnie można sobie przy piwku wymienić chociaż te trzy pierwsze i zobaczyć jak będzie działało. W mojej ocenie kołowrotek będzie już miał wówczas 9 sztuk więc łożysk a łożyska. Kręcić będzie jak masło maślane.

#840 Guest_Hans Kloss_*

Guest_Hans Kloss_*
  • Guests

Napisano 18 sierpień 2022 - 17:58

Ogólnie z tego co widzę łożyska spokojnie dostępne w sklepie internetowym w PL - ceny od 29 do 39 zł 

ZA SZUKĘ??!! Ja nie wiem czy za wszystkie łożyska, które zużyłem do stuningowania swoich trzech Daiw Fuego i Stradika zapłaciłem w sumie 39 złotych. Sądzę ze wątpię. Btw. polecam nowicjuszom rozkręcanie młynka i zakładanie łożysk potrenować wstępnie na czymś mniej cennym niż Stradik, żeby się potem nie okazało że wprawdzie kołowrotek po "tuningu" pracuje gorzej niż przed ale za to po zmontowaniu całości zostały jakieś niepotrzebne śrubki i podkładki. 

Użytkownik Hans Kloss edytował ten post 18 sierpień 2022 - 18:03

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych