Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi
Napisano 20 luty 2012 - 14:51
Kręcioł w zało�źeniu miał być do pstrągowania, gdzie sprawdza się wysokie przeło�źenie. Na sucho tzn. bez obciązenia chodził rewelacyjnie, masełko po prostu, zwłascza po wstrzyknięciu w otworek małej porcji dobrego smaru. Nawijanie linki perfekcyjne (u�źywałem gł�łwnie �źyłek 0,18 i 0,20). Jednak ju�ź pod wir�łwką nr 3 nie było tak r�ł�źowo, dało się odczuć �źe solidności starych szimaniak�łw tutaj nie ma. Po ok. 2-3 miesiącach u�źykowania (w tym czasie byłem na rybkach z 10 razy) wywr�łciłem się w rzece i przy tej okazji zanurzyłem kołowrotek (pod wodą był mo�źe z 0,5 -1 s). Nie chiałem nim kręcić, byłem blisko samochodu i zmieniłem kręcioł na inny, a fi zostawiłem do przeschnięcia (wytarłem z zewnątrz szmatką), zdjąlem szpulę itd. Niestety po 2-3 dniach jak zacząłem nim kręcić to ju�ź nie chodził tak samo, mimo ponownego lekkiego przesmarowania - zaczęło szumieć oporowe. Nie chciałem się z nim babrać więc sprzedałem i kupiłem w to miejsce Biomastera 2000s JDM z 2005 r. O ile przedtem mi to wisiało, to teraz mam lekki uraz do malezjan�łw.
Napisano 21 luty 2012 - 06:36
Napisano 21 luty 2012 - 10:47
Napisano 21 luty 2012 - 11:18
.... wywr�łciłem się w rzece i przy tej okazji zanurzyłem kołowrotek (pod wodą był mo�źe z 0,5 -1 s). ... Niestety po 2-3 dniach jak zacząłem nim kręcić to ju�ź nie chodził tak samo, mimo ponownego lekkiego przesmarowania - zaczęło szumieć oporowe.
To ja mam pytanie? Kolego czy przesmarowałeś go tak jak piszesz, czy dopuściłeś mu smaru przez otworek? Dla mnie to zasadnicza r�ł�źnica. Je�źeli przesmarowałeś na nowo i coś jest nie tak, o zrobiłeś to źle - w końcu przed zanurzeniem nie miałeś tego problemu.
ad Slavobeer
ja nawet wiem gdzie widziałeś ten młynek

Obecnie mam 6 stradick�łw, z czego 3 szt. to właśnie FI. 3000FI do kleniojazioboleni słu�źy mi dzielnie ju�ź 3 rok i to mnie przekonało, �źeby sprawić sobie jeszcze jednego, ale ju�ź 4000 bo akurat takiego potrzebowałem, teraz mam 2x4000 i 1x3000. Przy odpowiednim smarowaniu - u mnie dwa razy do roku, kołowrotki spełniają moje oczekiwania.
Czy kupiłbym jeszcze raz? Tak.
Napisano 21 luty 2012 - 13:08
Tu zauwa�źam, podobnie jak chyba kiedyś wspominał Zorro, �źe te obecne kręćki z g�łrnej p�łłki Shimano jakieś takie antyrozbieralne. Mo�źe ja jestem jakieś beztalencie, ale jak rozbiorę na mak, przesmaruję i zło�źę Ryobi czy starą Daiwę/Shimano to jest zawsze lepiej ni�ź było i nie ma stresu, a nowe Shimano SR boję się tykać.
Og�łlnie to chciałm tak zauwa�źyć, �źe aktualne młynki SR są robione chyba jako sprzęt dla wędkarzy kanapowych. Producent imo gł�łwny nacisk kładzie na design, bajerki, a zapomina o cięzkich warunkach wędkowania. To z pewnością nie są woły robocze, takie kałasznikowy jak nie przymierzając np. Emblem. Owszem praca (w domciu) super, nawijanie wspaniałe ale jakieś to wydelikacone, broń bo�źe ubłocić, zamoczyć czy rzucić w piach. Najlepszy Stradic to był FE i nikt mnie nie przekona �źe czarne jest czarne a białe jest białe amen
Napisano 24 luty 2012 - 01:02

Nabyłem dziś 2 nieu�źywane japany - Shimano Stradic 4000FC i o dziwo l�źejszy o 35gr Shimano Stradic C5000FC.
O ile mogę się domyślać ,�źe ten większy jest l�źejszy od mniejszego ze względu na inną korbkę (chyba �źe się mylę i pow�łd tkwi gdzieś indziej?) to za cholerę nie wiem co oznacza literka C przed 5000FC.
Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano 24 luty 2012 - 08:18
- tomeksawyer lubi to
Napisano 24 luty 2012 - 09:17
Nie wpadłam na ten compact.
Faktycznie r�ł�źnią się tylko tym ,�źe C5000FC ma większą szpulkę i pojedyńczą korbkę.
Korpusy takie same.
Napisano 25 luty 2012 - 09:33
Napisano 25 luty 2012 - 11:45
jak by miało się coś takiego zda�źyć to to mam zrobić ?
Uciekać z miejsca zdarzenia:P
Napisano 25 luty 2012 - 15:22

Napisano 25 luty 2012 - 17:03
Napisano 25 luty 2012 - 17:19

Napisano 10 kwiecień 2012 - 13:17
A jakie Shimano się nadają do cię�źkiej orki? Pytanie nie podszyte złośliwościąJa tam kilka stradic�łw mam w r�ł�źnych rozmiarach. Do orki się nie nadają. Za du�źe przeło�źenie i za delikatna konstrukcja.

Pozdrawiam,
marcinesz
Napisano 10 kwiecień 2012 - 14:49

Napisano 10 kwiecień 2012 - 22:58
A jakie Shimano się nadają do cię�źkiej orki?
To by się nadało:
http://www.mefistofishing.pl/shimano-stella-sw-20000pg-p-257 .html
Maszyna raczej ci�ka do zajechania

A tak na powa�źniej - zdefiniuj czym według Ciebie jest cię�źka orka.
Jeśli chodzi o średnie gumy na gł�łwkach w okolicach 30g-40g to myślę �źe jedynym rozsądnym wyjściem jest zainwestować w Stellę SW 4000 PG,albo Slammera

Napisano 12 maj 2013 - 21:35
Witam.
Posiadam shimano stradic 4000fc od 4 lat. Od jakiegos czasu jak wedkuje w czasie deszczu to kolowrotek zaczyna ciezko chodzić a nawet w niekturych mometach sie blokuje. I niewiem w czym problem. Rozebrałem go i nasmarowałem i mimo tego nic sie nie zmieniło, dalej sie zacina ale to podczas deszczu. Jak jest sonce to jest ok, ale przecież nie bede uzywal teko kolowrotka tylko w sloneczne dni . Czy wiecie moze w czym jest problem. prosze o pomoc jesili cos wiecie.
Pozdrawiam Leszek.
Napisano 13 maj 2013 - 15:28
Powiem ci ze miałem podobny problem z kołowrotkiem shimanoo. Dałem go goscia do naprawyy Przesmarowal go i chodzi jak ta lala nic sie nie tnie.Prawdopodobnie twój jest zle zlozony, chodzii o zębatki serwisowałeś go lub ktoś to robil ? czy jest zupelnnie nowy ? Mozliwe ze zebatki nie wchodza tak jak powinny moj 3 dni pod rzad w ciaglym deszczu i nic nie tnie sie ;]
Napisano 13 maj 2013 - 19:20
Ja sam go zerwisowalem. Po pierwszym razie jak go zlozylem to mialem problem ze cos szorowao nonstop i okazalo sie ze mialem zle podozone podkładki. Ale juz zmienilem i jest ok. Ale powiedz mi co ma do tego ze jak deszczy czy wody dostanie to wtedy sie to dzieje. Bo ja mysle ze jak bym mial zle zebatki wlozone to by mi caly czas tak sie blokowal.
Napisano 13 maj 2013 - 19:29
lechu961, on 12 May 2013 - 20:35, said:
Witam.
Posiadam shimano stradic 4000fc od 4 lat. Od jakiegos czasu jak wedkuje w czasie deszczu to kolowrotek zaczyna ciezko chodzić a nawet w niekturych mometach sie blokuje. I niewiem w czym problem. Rozebrałem go i nasmarowałem i mimo tego nic sie nie zmieniło, dalej sie zacina ale to podczas deszczu. Jak jest sonce to jest ok, ale przecież nie bede uzywal teko kolowrotka tylko w sloneczne dni
. Czy wiecie moze w czym jest problem. prosze o pomoc jesili cos wiecie.
Pozdrawiam Leszek.
Czym go nasmarowałeś? To może być istotne.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych