Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi
Napisano 17 październik 2009 - 12:02

Napisano 17 październik 2009 - 15:41
kup penna i po krzyku.Jedynym problemem tego kolowrotka jest ...brak zapasowej szpuli
.
Oraz stożkowy nawój plecionki,o tym defekcie mało kto pisze,a z tego co wiem,takie egzemplarze trafiają się czasem.
Napisano 17 październik 2009 - 15:44
Jest teraz moda na Stradiki, Slamery, Ceretete, Sretetete itp. Są to z pewnością dobre młynki, ale z nazwijmy to masówki, też da się wybrać młynek na kilka sezonów. Np. wspomniana przeze mnie Epix czy Zauber czy Red Arc.
Napisano 17 październik 2009 - 18:22
kółko jak w catanie nexave czy innym Shimano) albo np. Tierra Daiwy czy Caldii albo Advantage.A stradici które nie miały portu do smarowania były naprawdę trwałe. A co do tego mojego Aero 3010 to wierzcie mi ale był nad wodą około 90 razy w roku. I dalej śmiga pięknie. Coś wiem o Shimano bo smarowałem kolegom przez ostatnie lata sporo różnych Shimańców i co nieco widziałem.
Napisano 17 październik 2009 - 19:35

Właśnie przeglądając alledrogo zauważyłem czarnucha Aero 4000 GT używanego za 650zł...lekka przesada

Choć w tej chwili wolę znacznie nowsze konstrukcje Shimano.
Napisano 17 październik 2009 - 19:41
Nie wiem czy za nowego dałbym tyle. To jednak nie Stradic
Napisano 17 październik 2009 - 19:45
No rzeczywiście lekka to mało powiedziane, cena masakra, ciekawe kto kupiLekka przesada piszesz ? 650 złotych !!!!!
Nie wiem czy za nowego dałbym tyle. To jednak nie Stradic

Ostatnio na allegro był Super X 3000 GT stan bdb za 280zł, bodajże kolega @szpiega, który sprzedaje, okazję są trzeba szukać i być na baczności jeśli komuś zależy na czarnuszku.
Napisano 17 październik 2009 - 20:42
Jedynym problemem tego kolowrotka jest ...brak zapasowej szpuli

[/quote]
Oraz stożkowy nawój plecionki,o tym defekcie mało kto pisze,a z tego co wiem,takie egzemplarze trafiają się czasem.
[/quote]
@biosteron
Czy mógłbyś nieco rozwinąć myśl: co znaczy defekt i to że takie się trafiają..
Czyli, że jakieś są gorsze, inne lepsze ? Czy też to, że ich nawój się nie nadaje ?
Nie rozumiem.

Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano 18 październik 2009 - 14:20
A wielkość młynka? Jak zwykle. Punkt widzenia zależy od punktu łowienia. Odra, czy Wisła, to nie to samo, co ciurek o o rozpiętości brzegów 10 m a łowienie sumów, troci to nie to samo co okoni. Sandacze z opadu, też nieco inaczej.
No właśnie o to chodzi. Tylko że nie wszyscy jeżdżą na pstrągi lub małe rzeczki co widać po wypowiedziach. All round na Wisłe to dla mnie Shimano 5000-4000. I da się tym połowić wszystko i wszędzie. Na siurku pstrągowym jak dla mnie 2500 to max, 1500-2000 idealne.
Napisano 18 luty 2011 - 19:51

[/quote]
[/quote]
@biosteron
Czyli, że jakieś są gorsze, inne lepsze ? Czy też to, że ich nawój się nie nadaje ?
Nie rozumiem.

Pozdrawiam
Grzesiek
[/quote]
Defektem - mankamentem tego kołowrotka, jest to, iż w moim modelu 360(China), nawój linki, był w kształcie stożka, kołowrotek był zakupiony w US .
ps.
Sory, ze tak długo, ale dopiero teraz doczytałem

Napisano 19 luty 2011 - 01:34

[/quote]
[/quote]
@biosteron
Nie rozumiem.

Pozdrawiam
Grzesiek
[/quote]
Defektem - mankamentem tego kołowrotka, jest to, iż w moim modelu 360(China), nawój linki, był w kształcie stożka, kołowrotek był zakupiony w US .
ps.
Sory, ze tak długo, ale dopiero teraz doczytałem

[/quote]
Hahaha, pytałem w październiku. 2009r

Doczytałem później, że niektórzy kombinowali z podkładkami, że US to, a China tamto... Ostatecznie nie kupiłem Slammera, ale może kiedyś..

Pozdrawiam
Grzesiek
Napisano 20 luty 2011 - 13:33
Napisano 20 luty 2011 - 17:18
Napisano 20 luty 2011 - 21:29
Napisano 22 luty 2011 - 08:37
Napisano 05 styczeń 2012 - 17:41
Zacząłem kompletować nowy sprzęt szczupakowy spinningowy i długo zastanawiałem się nad kołowrotkiem. W końcu wyb�łr padł na Shimano Stradic 4000 FC produkcji japońskiej. Przez trzy lata u�źytkowałem te�ź Stradica w wersji GTM-RB produkcji malezyjskiej i nie byłem do końca zadowolony. Zwłaszcza, �źe ju�ź przy ściąganiu obrot�łwki nr 3 słyszałem terkotanie mechanizmu. Zachęcony pozytywnymi opiniami wersji japońskich zdecydowałem się na zakup, choć nie był on dla mnie tani.
I w związku z tym mam parę pytań. Mo�źe dla kt�łrych są one śmieszne, ale dla mnie istotne.
1. Czy wersje japońskie shimano mają wystarczającą ilość smaru. Chodzi mi o to, �źe niektorzy twierdzą, �źe shimano oszczędza na smarach?
2. W pudełku w komplecie znajduje się kilka podkładek. Do czego one słu�źą?
3. Czy to prawda, �źe aby Shimano zaczęło lepiej jeszcze pracować musi się trochę pokręćić? Teraz kręcąc nim na sucho bardzo ładnie pracuje, ale czy po kilku wyjściach na ryby będzie pracował jescze bardziej cicho i miękko?
4. Pytanie do u�źytkownik�łw japońskich Shimano. Czy pod obcią�źeniem mechanizm pracuje r�łwnie�ź cicho, czy raczej mo�źe być tak jak w przypadku malezyjskich wersji. Czyli słychać mechanizm?
5. Jak wygląda z trwałością japońskich Shimano. Czy jest trwalszy od odpowiednik�łw malezyjskich?
Pytania te są związane z normalną eksploatacją kołowrotka
Napisano 05 styczeń 2012 - 19:02
Pozdrawiam Kuba.
Napisano 05 styczeń 2012 - 19:04
Dzięki za odpowiedź
Napisano 05 styczeń 2012 - 19:11

Napisano 05 styczeń 2012 - 19:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych