Jak pisałem nie znam się, ale w spisie materiałów stoi; Pearsalls Silk Primrose Yellow - po naszemu te dwa ostatnie wyrazy to wiesiołek żółty, czyli jednak żółty nie oliwkowy. Tak sobie tylko piszę, bo mucha Tomka jest świetna, a czy jest to GG, czy nie jest, nie mnie to oceniać. W pudełku mam trochę wolnego miejsca, chętnie przygarnę
Nasze muchy
#5081 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 21:43
- Tomek.M, Pluszszcz i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#5082 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 21:48
Znaczy się ma nie mieć, bo McPhailowa ma
- Tomek.M, Janusz Wałaszewski i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#5083 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 21:48
Znalazłem odpowiednią kurę, więc jutro jak wrócę z pstrągów, to wieczorem coś ukręcę
#5084 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 21:51
Niestety podmiana jeżynki na inne pióro raczej wyklucza użycie nazwy...
- Guzu, Tomek.M, jachu i 1 inna osoba lubią to
#5085 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 22:15
Zgadzam się Marianie, dlatego idzie do poprawki Mam już odpowiednią kurę.
#5086 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 23:12
Although some modern commercial versions use olive floss for the body, the original used yellow silk, well-waxed to produce an olive hue. Equally important is the fact that this waxing also makes the thread translucent — an effect that cannot be replicated by the opaque floss.Tak Davie się jak najbardziej zna, ale to nie jest ta mucha, bo w oryginale tulów powinien być żółty, a nie oliwkowy
Wniosek ze ma byc oliwkowy ale półprzezroczysty. Na nimfach taki efekt uzyskuje, nawijąjąc body strech w kolorze ciemnej zieleni na żółtą nić wiodącą. Ale czy to ujdzie za oryginał ?
Efekt będzie właściwy. Metoda jego uzyskania niekoniecznie.
Jestem jednak niemal pewny, że XIX wieczni gentelmeni byliby zachwyceni obecnym wyborem syntetyków i bez wstrętu by ich użyli.
#5087 OFFLINE
Napisano 04 maj 2019 - 23:33
Jak pisałem nie znam się, ale w spisie materiałów stoi; Pearsalls Silk Primrose Yellow - po naszemu te dwa ostatnie wyrazy to wiesiołek żółty, czyli jednak żółty nie oliwkowy. Tak sobie tylko piszę, bo mucha Tomka jest świetna, a czy jest to GG, czy nie jest, nie mnie to oceniać. W pudełku mam trochę wolnego miejsca, chętnie przygarnę
Janusz, sięgnąłem po szpulkę i zapewniam, że Primrose Yellow Gossamera nie ma nic wspólnego z żółtym. Jest zwyczajnie delikatnym seledynem. W dawnych recepturach Greenwells Glory był jeszcze woskowany, więc jeszcze bardziej moim zdaniem seledynowy. A nawinięty na (przeważnie) ciemny trzonek haczyka może wpadać w oliwkę i to daje się zauważyć na filmiku.
Tak jak Marian napisał - musi być taka kura, a nie inna. Bo to już będzie inna mucha. Ktoś sobie muchę wymyślił, nazwał i dokładnie opisał recepturę. Nie ma najmniejszego powodu to zmieniać. Zrobiłem muszkę podobną, to nazwę po swojemu. W czym problem? Czyżby wszystkie nazwy były już zajęte? Może być Etherni Glory. Tys piknie.
#5088 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 08:17
Mężczyźni prowadzą ożywioną dyskusję o kolorach . To łamie stereotypy o męskich percepcjach .
- Janusz Wałaszewski, Jack__Daniels, Zielony i 5 innych osób lubią to
#5089 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 08:26
Doszliśmy do dość istotnej kwestii, którą akurat znam dobrze z pracy. Percepcja koloru jest mocno indywidualną sprawą, nasze mózgi nie pracują identycznie, mamy też rożne zagęszczenie czopków i pręcików w oku. Zależne od genów, wieku, zdrowia itd.
Wzorując sie wyłącznie na zdjęciach z internetu, gdzie jeszcze kompresja obrazu i odwzorowanie koloru przez monitor robią swoje, można byc przekonanym, że Greenwell’s Glory jest zwyczajnie zielona.
- Pluszszcz i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#5090 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 09:03
Sławku, prawdziwe schody zaczynają się w momencie człowiek próbuje zrobić przyzwoite zdjęcie. Wydaje mi się, że idealne dobranie odcienia koloru jest już zadaniem dla prawdziwych purystów.
Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 05 maj 2019 - 09:11
- Janusz Wałaszewski i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#5091 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 09:17
Janusz, sięgnąłem po szpulkę i zapewniam, że Primrose Yellow Gossamera nie ma nic wspólnego z żółtym. Jest zwyczajnie delikatnym seledynem. W dawnych recepturach Greenwells Glory był jeszcze woskowany, więc jeszcze bardziej moim zdaniem seledynowy. A nawinięty na (przeważnie) ciemny trzonek haczyka może wpadać w oliwkę i to daje się zauważyć na filmiku.
Tak jak Marian napisał - musi być taka kura, a nie inna. Bo to już będzie inna mucha. Ktoś sobie muchę wymyślił, nazwał i dokładnie opisał recepturę. Nie ma najmniejszego powodu to zmieniać. Zrobiłem muszkę podobną, to nazwę po swojemu. W czym problem? Czyżby wszystkie nazwy były już zajęte? Może być Etherni Glory. Tys piknie.
Drogi imienniku, ja tak tylko, żartobliwie sobie piszę, wspomnianego jedwabiu na oczy nie widziałem Odniosłem się tylko do jego nazwy, a wiesiołek wygląda tak
Primrose Yellow.jpg 82,37 KB 16 Ilość pobrań
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#5092 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 09:37
Mężczyźni prowadzą ożywioną dyskusję o kolorach . To łamie stereotypy o męskich percepcjach .
Kompletna bzdura i to one to wymyśliły. Gdyby miało być prawdą, to jak by wyglądały obrazy tworzone przez mężczyzn? A może Leonardo też był kobietą?
#5093 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 16:35
Tak trochę bardziej koszernie . Choć i tu musiałem coś zamieszać .
Druga jętka , to już tak zwana "radosna twórczość".
Załączone pliki
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 05 maj 2019 - 16:42
- Janusz Wałaszewski, Darek P, Pluszszcz i 4 innych osób lubią to
#5094 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 17:52
no odnośnie kolorów to mozna się oszukać czytając recipe od much ...
W przepisie stoi "hen neck red" i co pomysli niedoswiadczony krętacz?? kura szyjna czerwona...
No i mamy zonk, bo to akurat taki dośc specyficzny płomenisty odcień brązu...
Game Red to w ichniejszej nomenklaturze czerwony
- Guzu lubi to
#5095 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 19:50
#5096 OFFLINE
Napisano 05 maj 2019 - 20:56
IMG_20190505_214857_484.jpg 64,12 KB 15 Ilość pobrań
- Janusz Wałaszewski, Pisarz.......ewski Piotr i randomrodmaker lubią to
#5097 OFFLINE
Napisano 08 maj 2019 - 21:56
Zapożyczona, ciekawe czy wzdręgom się spodoba
Załączone pliki
- Janusz Wałaszewski, ryba7, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to
#5098 OFFLINE
Napisano 08 maj 2019 - 22:43
Wygląda super, może trochę więcej szczegółów zdradzisz.
Mnie się wydaje, że jest mniej więcej tak;
hak #12 - #10, ogonek jakiś flos czy inny podobny materiał, tułów pióro pawia przewinięte czymś w rodzaju d-ribbing lub spanflex, nie wiem tylko czym jest dubbing przy główce z tymi długimi włoskami, promieniami, czyżby to śladowe ilości CDC, czy sierść jakaś ?
- Tomek.M lubi to
#5099 OFFLINE
Napisano 09 maj 2019 - 04:41
Dubbing wg uznania, ja dałem fine flash golden peacock A to długie to CDC w pętli. Resztę zgadłeś.
- Janusz Wałaszewski lubi to
#5100 OFFLINE
Napisano 09 maj 2019 - 13:34
?
Załączone pliki
- Janusz Wałaszewski, jacekp29, marian-56 i 3 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych