Trochę robactwa na wzdręgi, a przy okazji przydadzą się na Wisłę
Super. Zdradziłbyś technikę wykonania lub napisał jakich materiałów użyłeś. Pozdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 marzec 2022 - 09:11
Trochę robactwa na wzdręgi, a przy okazji przydadzą się na Wisłę
Super. Zdradziłbyś technikę wykonania lub napisał jakich materiałów użyłeś. Pozdrawiam
Napisano 14 marzec 2022 - 14:48
Materiał to natural latex firmy Veniard. Pasek 0,5mm nawinięty od kolanka w stronę oczka i przewinięty żyłką. Całość pokryta cieniutką warstwą elastycznego lakieru uv.
Napisano 14 marzec 2022 - 19:01
Technika Dawid raczej bardzo prosta. https://www.flies-st...pupa-chruscika/
Aktualnie u nas oryginalny Veniard tylko w Fishing-mart. Ale masz bliżej. Tylko daj znać kiedy i gdzie chciałbyś odebrać. Mam tego chyba sporo.
Napisano 14 marzec 2022 - 20:06
Materiał to natural latex firmy Veniard. Pasek 0,5mm nawinięty od kolanka w stronę oczka i przewinięty żyłką. Całość pokryta cieniutką warstwą elastycznego lakieru uv.
Ale dałem plamę, miało być 0,5cm ;P
Napisano 14 marzec 2022 - 23:33
------"Ale dałem plamę, miało być 0,5cm".
Napisano 02 kwiecień 2022 - 13:15
Chrusty już zaczęły wyloty. Tułów i spód skrzydła z antronu w kolorze jaki widziałem nad wodą.
Napisano 08 maj 2022 - 11:29
Piankowiec i prawie klasyka .
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 08 maj 2022 - 11:32
Napisano 13 maj 2022 - 13:15
Ostatnio klenie z mojej wody totalnie mnie olewają, ale rzuć takiemu kwiat mlecza, a zniknie zanim się obejrzysz Więc zrobiłem takie jaskrawe chrusty. Ciekawe czy i tym razem będą je omijać....
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 13 maj 2022 - 13:16
Napisano 18 maj 2022 - 11:41
.
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 18 maj 2022 - 11:42
Napisano 06 lipiec 2022 - 16:06
Nadszedł czas wylotu mrówek, więc trzeba dorobić trochę suchych imitacji. #14 i #10 będą optymalne.
Napisano 10 lipiec 2022 - 09:45
Namierzyłem duże klenie, żuczek na #8 powinien być ok
Napisano 10 lipiec 2022 - 10:52
Namierzyłem duże klenie, żuczek na #8 powinien być ok
Napisano 10 lipiec 2022 - 11:19
Napisano 10 lipiec 2022 - 11:47
Na "moich" mazowieckich metach #6 to minimum by do żuka nie startowała sieczka poniżej 25 cm
Napisano 10 lipiec 2022 - 12:58
Witam.
Robię żuki z butelek po napojach na sumowych hakach 5/0 ... jeszcze nic nie złapałem - metrowego klenia nie spotkałem do tej pory, ale przynajmniej młodzież 50-60 cm się nie czepia ...
Pozdrawiam.
Napisano 10 lipiec 2022 - 13:14
Witam.
Robię żuki z butelek po napojach na sumowych hakach 5/0 ... jeszcze nic nie złapałem - metrowego klenia nie spotkałem do tej pory, ale przynajmniej młodzież 50-60 cm się nie czepia ...
Napisano 10 lipiec 2022 - 15:11
Nie wiem jakie zwyczaje mają mazowieckie klenie, ale #8 to na moich rzekach zbiera narybek
To nie mucha na Wisłę, a na kanałek o szerokości do max 1m. Owszem są klocki, bo tam łowie i duże jazie i klenie. Tylko że ostatnio nie mają ochoty na duże muchy
Napisano 10 lipiec 2022 - 15:31
A jak chcą normalnie brać to łowię takimi muchami Konik ma 4,5cm.
Napisano 11 lipiec 2022 - 01:57
Sratata... My tu na poważnie, a Ty se jaja robisz. Butelka po napoju i hak 5/0 bardziej przystaje do samołówki niż sztucznej muchy ale chętnie zobaczę zdjęcia tego żuka.
Witam.
Oczywiście że żartuję, bo zrobiła się swego rodzaju licytacja wielkości haka w żuczku ...
A teraz na poważnie - czasem łowię jazie przy okazji nocnego sandaczowania. Zarówno na muchę jak i na spina - na muchy i woblery wielkości 10-12 cm.
I te jazie nie są wcale zapięte za "warę" ... one mają najczęściej całą muchę albo całego woblera (dwie kotwice) w pysku.
W dodatku to nie są jakieś potężne ryby, ot najczęściej w przedziale 35 - 40 cm
Muchy szczupakowo-sandaczowe to wiadomo na jakich hakach się robi - 1; 1/0; 2/0, albo i jeszcze większych. Ale weźcie sobie wyobraźcie jaśka z wystającym z pyska tylko sterem takiego woblera ...
Co ciekawe - czasem i kleń czy boleń mi się zapnie, ale nigdy jeszcze nie zdarzyło się żeby miały tak głęboko wpięty hak jak jazie - w nocy puszczają im chyba wszelkie hamulce pokładów ostrożności jakie posiadają.
Kleń, jaź, boleń - mają pyski jak wiadra i rozmiar haka tylko od wielkości przynęty zależy i proporcji haka do niej samej
Ale ... jakiś czas temu spotkałem się z ciekawym wzorem muchy "supełkowej", które robi Ed Ward (OPST). To właśnie taka mucha,którą można robić (a nawet trzeba) na przewymiarowanych hakach i sposobna do łowienia ryb łykających bardzo głęboko przynętę. No i przy okazji może być to też swego rodzaju antidotum na szczupakowe obcinki.
Zapodaję poniżej link, bo to całkiem ciekawy i zarazem prosty w wykonaniu wzór :
https://youtu.be/lU6...e/lU6eMCZ2vxE
Pozdrawiam.
Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 11 lipiec 2022 - 02:00
Napisano 11 lipiec 2022 - 11:09
Szczupacze wzory na lato. Nie za duże, nie za małe 20-22cm. Bulkhead z dupy jelenia. Praca tych much jest bardzo zadowalająca. Oprócz tego że zwiększają swą objętość przy każdym stopie na wybieranie linki to w dodatku nie pikują w dół bo nie mają grama lakieru na przodzie. Polecam każdemu kto nie próbował. Nayaty się chowają choć trochę bardziej czasochłonna to robota.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych