Nadszedł czas wylotu mrówek, więc trzeba dorobić trochę suchych imitacji. #14 i #10 będą optymalne.
Też czekam z niecierpliwością na latające mrówki , ale puki co nie marnuję czasu i chrust w natarciu.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 12 lipiec 2022 - 20:56
Nadszedł czas wylotu mrówek, więc trzeba dorobić trochę suchych imitacji. #14 i #10 będą optymalne.
Też czekam z niecierpliwością na latające mrówki , ale puki co nie marnuję czasu i chrust w natarciu.
Napisano 13 lipiec 2022 - 05:43
Piękna mrówa Piotrze
Napisano 16 lipiec 2022 - 19:51
Jak dla mnie przynęta nr1 na warszawską Wisłę , to chruścik.
Te ukręcone tak na szybko na haku #18.
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 16 lipiec 2022 - 20:03
Napisano 17 lipiec 2022 - 09:03
A co to Piotrze ma imitować?
Napisano 17 lipiec 2022 - 12:04
A co to Piotrze ma imitować?
Przynętę ?
Ostatnie kilka wieczorów nad Wisłą dały mi na tę przynętę nie podobną do niczego , kilkanaście kleni powyżej 30 cm (największy 38cm),
dwie certy , krąpia i cztery bolenie , ale w śmiesznym rozmiarze .
Wcześniej próbowałem na przeróżne klasyki jak Red Tag , Goddard i efekty były zdecydowanie gorsze . No cóż pewnie wiślane ryby są głupie i się nie poznały .
Pozdrawiam
Napisano 17 lipiec 2022 - 19:31
Napisano 17 lipiec 2022 - 19:37
Napisano 18 lipiec 2022 - 06:34
Druga oczywista sprawa jest ze owe muchy absolutnie nie sa imitacjami chruscikow
Masz całkowitą rację , ale jeśli masz na myśli imitację chrusta w wersji sucha.
Jak to wyglądało.
Po tegorocznych upałach na warszawskiej Wiśle zaczęła się rójka chrusta . Nad rzeką fruwają tysiące mew i objadają się wylatującymi chrustami. Przebywanie nad brzegiem rzeki , to koszmar chrusty nie dają spokoju . Wchodzą pod ubranie , do uszu , nosa po prostu plaga.
Moimi muszkami w wersji sucha interesują się co najwyżej uklejki . Jednak gdy mucha namoknie i wiślany przelewowy nurt wciągnie ją pod wodę następują atomowe brania . Tak jak pisałem biorą klenie , certy , krąpie , a nawet nie durze bolenie .Najlepsze efekty mam kiedy utopioną muchę delikatnie podciągam ku powierzchni.
Od kilku dni zimno jak by to nie był lipiec . Mewy obżerające się chrustami jak i wszędobylskie nie dające spokoju chrust , to już tylko wspomnienie .
Moimi muszkami w wersji sucha nadal interesują się uklejki . W wersji mokra pomimo moich wysiłków, muszką nie interesuje się nic.
Jaki z tego wniosek ?
Użytkownik Pisarz.......ewski Piotr edytował ten post 18 lipiec 2022 - 06:50
Napisano 18 lipiec 2022 - 09:09
Piotr ja ostatnio wzdręgi łowiłem na suche ale już po ciemku, podciągałem muchę która leciutko smużyła, zatrzymywałem i było branie. Tylko zrobiło się chłodniej i przestały reagować. Za to teraz biorą na tanty z 2,5mm główką mosiężną lub malutkie kopytka 1cm ale w opadzie. Przynęty prowadzone po powierzchni, lub w jej okolicy są ignorowane.
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 18 lipiec 2022 - 09:10
Napisano 18 lipiec 2022 - 10:14
Piotr ja ostatnio wzdręgi łowiłem na suche ale już po ciemku, podciągałem muchę która leciutko smużyła, zatrzymywałem i było branie. Tylko zrobiło się chłodniej i przestały reagować. Za to teraz biorą na tanty z 2,5mm główką mosiężną lub malutkie kopytka 1cm ale w opadzie. Przynęty prowadzone po powierzchni, lub w jej okolicy są ignorowane.
Tomek
Musze się w końcu zmobilizować i pojechać na gościnne występy w te Twoje wędkarskie tereny( zwłaszcza że mnie już zapraszałeś ). Co roku sobie obiecuje że jadę i co co roku nie realizuję tematu.
Napisano 18 lipiec 2022 - 16:15
Napisano 18 lipiec 2022 - 21:01
Napisano 18 lipiec 2022 - 22:01
Dry od Die...
Napisano 18 lipiec 2022 - 23:27
(...)
Zeby sie posmiac to poznalem wielu Szwedow wlasnie z tych co to dry or die... Tak po dwoch, trzech dniach na tym samym lowisku bylo fuck the dry !!! Polish Nymph Rules :)
Napisano 19 lipiec 2022 - 11:59
Napisano 26 lipiec 2022 - 22:35
Piotr, mrówki się ostatnio sprawdzają, dorobiłem kilkanaście takich.
Napisano 31 lipiec 2022 - 18:02
Piękne. W zeszłym roku złowiłem niezłą palię na mrówkę tuz przy brzegu duzego jeziora. Wypatrzyłem niewielkie kółka pod krzaczkiem z którego coś czasem spadało do wody i potem delikatne, raptem kilkanaście centymetrów od brzegu- plum.Zaczajony z łódki, a kurcze z brzegu byłoby wtedy łatwiej, w końcu zwabiłem.Ponieważ od czasu do czasu na wyjazdach zagranicznych jemy ryby, sprawdziłem dietę smakosza. Noszszsz...kilkadziesią mrówek takich jak Twoje i nic poza tym.Tak więc, warto mieć mrówki w pudle bo nigdy nic nie wiadomo.Takie wspomnienie, fly fishing the best!
Wielkość owadów-hak ok. 12-14.
Pozdrawiam Paweł
DSCN9238.JPG 79,16 KB 23 Ilość pobrań
Napisano 01 sierpień 2022 - 09:05
Mógłbym prosić o listę materiałów Tomku ?
Napisano 07 sierpień 2022 - 17:36
Mógłbym prosić o listę materiałów Tomku ?
Tu masz wszystko
Napisano 08 wrzesień 2022 - 07:38
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych