Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Bolenie 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1616 odpowiedzi w tym temacie

#1221 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5856 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 22 wrzesień 2009 - 21:19

Jeszcze 2 fotki..

Załączone pliki

#1222 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5856 postów

Napisano 22 wrzesień 2009 - 21:22

Druga..

Załączone pliki

#1223 OFFLINE   Marcel

Marcel

pasjonaci

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1391 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Leloch

Napisano 22 wrzesień 2009 - 21:42

Gratulacje dla Was. Ładnego ,, longa ,, zapodałes. Piekne bolenie.
Niestety ja dzis bez duzej ryby, ale w pełni usatysfakconowany. Ukryły mi sie dzisiaj gdzies moje rapki. Dopadłem je... z innego ustawienia wzgledem miejscowki. 8sztuk stało przyklejonych do dna i zasmakowału gumowej przynety prowadzonej z nurtem.

#1224 OFFLINE   kryst

kryst

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2028 postów

Napisano 23 wrzesień 2009 - 04:23

Piękne ryby. :D

#1225 OFFLINE   Pszemo

Pszemo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • Lokalizacjazahaczeni.net/wpwsblog

Napisano 23 wrzesień 2009 - 08:29

Wszystkim gratuluję :D

Ja też trafiłem jesienne zgrupowanie, ale spraw na mojej głowie, które muszę pozałatwiać do końca października. Jestem totalnie uziemiony.
A pożegnanie z boleniami nad Wisłą zaowocowało maluszkiem 40 cm ale lepsze takie pożegnanie niż wieczór bez ryby :D

Mam nadzieję że będę oglądał ładne rybki na forum, tak trzymać.

Pozdr.

#1226 OFFLINE   Singor_ths

Singor_ths

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 280 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 wrzesień 2009 - 12:22

Piękne te nasze Wiślane Bolenie

:lol:

Gratulacje dla łowców!

#1227 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5856 postów

Napisano 23 wrzesień 2009 - 16:46

[quote]

Napatrzeć się nie mogę na to zdjęcie...
Ogólnie i szczególnie - SUPER :unsure: :D :D
[/quote]
Szczególnie te pastele i czerwień

[/quote]

Czerwień jeszcze po sobotnim weselu :D Nie było czasu przemalować bo przecierz bolki biorą :mellow:

#1228 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5856 postów

Napisano 23 wrzesień 2009 - 17:07

Pamiętam jak kiedyś Patu pytał jak podebrać samemu sporego bolka z łodzi. Pod koniec tego sezonu myślę że już mogę na to pytanie odpowiedzieć. Rzeczywiście jest czasami z tym problem, próbowałem za nasadę ogona, ale odpada, boleń nie ma dobrej płetwy żeby go tak chwytać, poza tym sposób ten może być urazowy dla ryby. Chwyt za kark też może być dla większych ryb dość urazowy bo może pęknąć skóra na łączeniu ze skrzelami, chyba że złapiemy rybę od razu pod brzuch co przy jednej osobie może być dość ryzykowne. Wydaje mi się że najlepszym sposobem na podebranie ryby jest złapanie jej pod brzuch za piersiowymi płetwami, sposób nieurazowy, a boleń zachowuje się bardzo spokojnie. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby ryba trzymana w ten sposób robiła jakieś niekontrolowane ruchy. Z koleji bardzo nie lubią palców w pysku, zawsze protestują i czasami kończy się to wyślizgiem. Nie polecam. Podobnie, ale słabiej jest z chwytem pod pokrywy skrzelowe, trzeba uważać bo ryba może się majtnąć i rozerwać pokrywy na łączeniu ze skórą. Raczej unikam, a jak stosuję uważam.
Wyciągnąłem też po tym sezonie wnioski na temat powtarzajacego się często tematu kotwic bezzadziorowych. Na początku sezonu spadło mi trochę ryb z takich kotwic, ale łowiłem plecionką. Chciałem już wymieniać kotwice na zadziorowe, ale koszt wymiany wszystkich ownerów byłby spory, więc zamieniłem linkę na żyłkę. Spady praktycznie się skończyły, a ja z korzyścią dla ryb zostałem przy bezzadziorach. Jednak jak ktoś lubi łowić linką zadziory powinny zostać. W zeszłym sezonie byłem zafascynowany plecionką bo wrażenia z brania i holu są dużo większe niż łowiąc żyłką, jadnak plecionka powoduje większą urazowość w pysku ryby. Boleń na lince walczy dość mocno co skutkuje dość rozległymi ranami.
Jeszcze jedna zaleta stosowania bezzadziorów, w przypadku kiedy ryba zje wabik dość głęboko kotwice wbijają się czasem w łuki skrzelowe, dzieje się to rzadko, ale się zdarza. Przy zadziorach krwawienie było mocne, przy bezzadziorowych robi się szybko skrzep i krwawienie ustaje.
pozdrawiam
J

#1229 OFFLINE   Redzi

Redzi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1866 postów
  • LokalizacjaBolenie nad Wisłą

Napisano 23 wrzesień 2009 - 20:07

Ja ostatnimi dniami również połowiłem wsumie 15 sztuk plus dziś w południe gruby bolek poszedł gdyż pękła kotwiczka :( Do tego 2 sandacze ładnych rozmiarów jak na moje okolice :D

gratki dla wszystkich za rapki :D

#1230 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 25 wrzesień 2009 - 20:45

Redzi, co ma wisieć nie utonie
A nie mówiłem? :lol:
Gratulacje :D

#1231 OFFLINE   Redzi

Redzi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1866 postów
  • LokalizacjaBolenie nad Wisłą

Napisano 25 wrzesień 2009 - 20:59

Dziś z Robertem wyskoczyliśmy na moment. W sumie kilkanaście ryb ale liczy się tylko moja upragniona osiemdziesiątka :D

.

Załączone pliki

#1232 OFFLINE   Tomek_N

Tomek_N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaFrankfurt nad Menem

Napisano 25 wrzesień 2009 - 21:18

Szczere gratulacje Redzi! Swietna ryba :D
Ja jutro jade na caly dzien nad Ren, mam nadzieje ze bolki beda zerowac przy ostrogach i padnie jakas fajna sztuka :D

#1233 OFFLINE   pirania74

pirania74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1068 postów
  • LokalizacjaPOLSKA

Napisano 25 wrzesień 2009 - 21:33

Redzi, gratuluję :D Miałem wstawić jedną swoją, z największym bolkiem dzisiaj, o 8 cm mniejszym od twojego ale jak zobaczyłem twoją fotę to wpadłem w kompleksy :blush::lol: że nie ma co :mellow:

A tak to raz jeszcze gratuluję pięknego bolenia :huh:

Fotkę wczorajszego największego jednak wstawiam - jakość nie taka jakbym chciał... :( Boleń skusił się na RH10

.

Załączone pliki

• Załączony plik  boluś.JPG   68,51 KB   1149 Ilość pobrań

#1234 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18664 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 wrzesień 2009 - 21:41

Bolki już są nieźle podpasione i w super kondycji :D . Dzisiaj trafiło nam się kilka wojowniczych osobników. Zanim trafiły do rak nieźle dały nam popalić :D .

@wujek

wrzuć na wrześniowy konkurs... pliz :D

#1235 OFFLINE   Kuba

Kuba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2424 postów

Napisano 25 wrzesień 2009 - 22:02

W sumie kilkanaście ryb ale liczy się tylko moja upragniona osiemdziesiątka :D

Brawo za rybe!
Tylko fotografia taka klepsydrowata - na kotlety poszedl? :mellow: (joke)

#1236 OFFLINE   karuzo27

karuzo27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • LokalizacjaWWA
  • Imię:Mateusz

Napisano 25 wrzesień 2009 - 22:11

och Ty w życiu! ale kolos!

ja po całym sezonie polowania i chodzenia za boleniem średnio 2,3 razy w tygodniu wreszcie zaliczyłem w poniedziałek pierwszą sztuke życia! no i jak mi kiedyś ktoś na jednej z główek powiedział worek się otworzy no i się otworzył;) padły jeszcze dwa, w tym ostatni z wczoraj praawie 60cm co dla mnie jest ogrooomnym sukcesem szczególnie po tylu miesiącach wracania o kiju!
po pierwszym takim boleniu powiem tylko że cuuudooowna to ryba, no i pierwsze uderzenie.. wyskok z wody.. coś niesamowitego! warto było poświęcić ten rok dla tej ryby teraz tylko czekam na taką która przebije ten magiczny wymiar i będzie ją można tu pokazać

#1237 OFFLINE   and67

and67

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 681 postów
  • LokalizacjaOświęcim Małopolska

Napisano 26 wrzesień 2009 - 07:38

wujek ale wymiatasz z tymi bolasami a zdjecia ulala zwłaszcza te z dwiema ślicznymi rybkami :mellow:

#1238 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 26 wrzesień 2009 - 11:44

Witam!
Znam jedno takie miejsce na górnej Narwi gdzie na jesień spływają bolenie z wielu kilometrów rzeki i mam pytanie do osób uganiających się za tymi pięknymi rybami czy warto poświęcić cenny czas i już teraz pojechać tam aby przetestować te rybki(a raczej moje nerwy :D).Czy bolenie zaczynają już się grupować w stada?A może jeszcze troszkę zaczekać?
Pozdrawiam!

#1239 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 26 wrzesień 2009 - 18:16

Dzisiaj zaliczyłem marne 65cm :D ale i tak cieszy bo jest to pierwszy bolek po dłuższej przerwie .
Miałem też małą przygodę : jeden bolo postanowił się nad moją skromną osobą popastwić 3 razy walił w ołowiankę na odcinku 20 metrów odprowadzjąc ją pod same nogi po czym zawrócił wypinając się na mnie ogonem :angry:

.

Załączone pliki

• Załączony plik  65cm.jpg   45,02 KB   990 Ilość pobrań

#1240 OFFLINE   Robert

Robert

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3773 postów
  • LokalizacjaAreszt Wydobywczy Istambuł

Napisano 26 wrzesień 2009 - 18:26

Pirania, ładny bolo ale zdjęcie faktycznie – szkoda. Chodzi mi o jakość bo eksponowanie to inna sprawa. Teraz trendy są fotki tak przynajmniej ogniskową 21 mm. Ja mam marne 35 mm :(
milupa4, jak bolki robią takie numery to ja bym spróbował chlapakiem, np. Siudakiem prowadzonym tak aby smużył i chlapał.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych