Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Instalacja elektryczna w łodzi wędkarskiej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
728 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 10 lipiec 2022 - 12:34

Może być podpięty byle gdzie, oby do wspólnej masy tych akumulatorów

#502 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 10 lipiec 2022 - 12:54

Może być podpięty byle gdzie, oby do wspólnej masy tych akumulatorów

Dziękuje Rafale. Wszystko już jakby jasne. No może ostatnie pytanie, czy oba akumulatory mogą mieć różną pojemnośc, czy powinny być zblizonej lub takiej samej pojemności

#503 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 10 lipiec 2022 - 13:39

Czy możecie podpowiedzieć, w kwestii tych dwóch produktów:

https://allegro.pl/o...40a-12204643601

https://allegro.pl/o...vsr-10679821335

Wychodzi na to, że oba mają zastosowanie do ładowania dwóch akumulatorów, ten Cargo jest dużo tańszy od tego BEP (VSR). Czy jest sens płacić więcej, gdy być może Cargo spełni swoje zadanie?

Proszę o odpowiedź. Może ktoś ma założony ten Cargo i wyrazi swoją opinię,

dziękuję

#504 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 10 lipiec 2022 - 19:08

Mogą być różnej pojemności. Mam też ten cargo, działa ok, nie ma co przepłacać

#505 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 10 lipiec 2022 - 20:44

Mogą być różnej pojemności. Mam też ten cargo, działa ok, nie ma co przepłacać

Dziękuję Rafale za pomoc. Chyba ostatnie pytanie się rodzi. Czu masz założone dwa bezpieczniki, na obu kablach plusowych (dochodzący do Cargo od akumulatora rozruchowego oraz na wychodzącym do akumulatora drugiego). Jaki bezpiecznik zainstalować?

Dziękuję

#506 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 10 lipiec 2022 - 22:25

U mnie w ogóle bez bezpieczników na tym połączeniu. Nie wiem czy w ogóle jest sens, bo teoretycznie ten vsr może przenieść 100A i sam nie wiem ile poleci, gdy zewrze mocno rozładowany akumulator

#507 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 11 lipiec 2022 - 12:00

U mnie w ogóle bez bezpieczników na tym połączeniu. Nie wiem czy w ogóle jest sens, bo teoretycznie ten vsr może przenieść 100A i sam nie wiem ile poleci, gdy zewrze mocno rozładowany akumulator

Dziękuję za odpowiedź. Czyli tylko kwestia kłaść te bezpieczniki, czy nie? Co mają zabezpieczać? Wszystkie urządzenia podpięte pod akumulatory mają swoje zabezpieczenia (bezpieczniki np. sonda). 

Rozumiem, ze ten VSR/ Cargo działa tak, ze w momencie rozruchu prąd idzie tylko z akumulatora startowego, czyli Cargo jest rozłączony? Chodzi mi oto, aby nie było spadku napięcia na drugim akumulatorze, pod który mam podpięte echo. Dopiero po wykryciu odpowiedniej wartości napięcia na akumulatorze rozruchowym VSR/ Cargo się zamyka i ładowanie leci na oba akumulatory jednocześnie? Dobrze to rozumuję?

#508 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 11 lipiec 2022 - 17:43

Tak. Ja bym nie dawał nigdzie po drodze bezpiecznika

#509 OFFLINE   2703tomi

2703tomi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów

Napisano 11 lipiec 2022 - 18:24

Tak. Ja bym nie dawał nigdzie po drodze bezpiecznika

Dziękuję za pomoc w  tej sprawie. Pozdrawiam

#510 OFFLINE   tobiasz

tobiasz

tobihandmade.com

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 927 postów
  • LokalizacjaWronki
  • Imię:Tobiasz
  • Nazwisko:Perz

Napisano 29 lipiec 2022 - 07:10

Witam, muszę dokupić akumulator na dodatkowe pierdółki na łodzi (oświetlenie, pompka zęzowa, echo, rozruch spaliny i co tam jeszcze w przyszłości do głowy przyjdzie) pod elektryka mam trojana 130ah. I pytanko czy akumulator z budżetowych np. jenox hobby ogarnie? Czy taki akumulator nie dostanie za mocno po dupie od strzałów rozrusznika i ładowaniem ze spaliny?
Pływanie rzadko 2-3 razy w miesiącu 

#511 OFFLINE   rafal_LBN

rafal_LBN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaAmsterdam / Lublin

Napisano 22 sierpień 2022 - 07:43

Czy sa jakies "szybkozłaczki" lub gniazda żeby podłączyć ze sobą kabel zas. idący od dziobówki z kablem zasilającym od akumulatora? Kabel zasilajacy to 16mm² a od dziobowki chyba 10mm², często zdejmuję silnik z łódki i potrzebuję cos żeby szybko wpiąć/wypiąć zasilanie

Załączone pliki

Użytkownik rafal_LBN edytował ten post 22 sierpień 2022 - 07:44

#512 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 22 sierpień 2022 - 08:20

https://sklep.avt.pl...z-oslonami.html

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
  • rafal_LBN lubi to

#513 OFFLINE   Bartek1989

Bartek1989

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 22 sierpień 2022 - 09:49

A wtyk kablowy spawalniczy nie sprawdzi się?

#514 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 sierpień 2022 - 09:57

Polecam złącze Anderson. 

https://allegro.pl/o...nt=10970778728 

• Biesan, Kielson1 i rafal_LBN lubią to

#515 ONLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 180 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 31 sierpień 2022 - 13:06

Przymierzam się na przyszły sezon do montażu na swojej wigry 360 instalacji elektrycznej. Chcę zamontować dziobowke, akumulator pod nią jak i echo oraz zrobić wyjścia na USB i gniazdko 12v, przeciągnąć ładowanie z silnika storm 13.5km.
Interesuje mnie czy ktoś bawił się już w takie rzeczy, może jest w stanie coś ciekawego podpowiedzieć, jakie kupić ładowanie aby dało radę ładować akumulator do dziobowki, jak bardzo silnik straci na mocy i czy w ogóle straci, jakie akumulatory dobiera się do dziobowek, jaka instalacje montować, czy są jakieś lepsze kable etc. Wszystko co dotyczy tego tematu.

#516 OFFLINE   Enio

Enio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaWrocław/DE/NL
  • Imię:Janusz

Napisano 31 sierpień 2022 - 18:23

A poleci ktoś jakieś solidne złącze do echo? Zamontowałem złącze hermetyczne 2 pin ale dość szybko zaczęło się rozpadać...

#517 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 01 wrzesień 2022 - 08:17

Przymierzam się na przyszły sezon do montażu na swojej wigry 360 instalacji elektrycznej. Chcę zamontować dziobowke, akumulator pod nią jak i echo oraz zrobić wyjścia na USB i gniazdko 12v, przeciągnąć ładowanie z silnika storm 13.5km.
Interesuje mnie czy ktoś bawił się już w takie rzeczy, może jest w stanie coś ciekawego podpowiedzieć, jakie kupić ładowanie aby dało radę ładować akumulator do dziobowki, jak bardzo silnik straci na mocy i czy w ogóle straci, jakie akumulatory dobiera się do dziobowek, jaka instalacje montować, czy są jakieś lepsze kable etc. Wszystko co dotyczy tego tematu.

1. akumulator - tylko LiFePO - nie szalej z pojemnością - nie napisałeś jaka będzie dziobówka- myślę, że 60Ah wystarczy na 2-3 dni korzystania

2. kable - ja do swojego sempera zamawiałem kable spawalnicze - miały 25mm2 miedzi - firma od razu zakuła oczka o potrzebnym mi rozmiarze - były w gumie, bardzo elastyczne i ciężkie :)

3. ładowarka do LiFePo - iCharger (kupowałem tutaj https://www.rchubiq.eu)

4. zrób wyjścia na oświetlenie, 2 gniazda USB, do echa gniazdo zapalniczki samochodowej  zabezpieczone przed zalaniem lub inną szybkozłączkę.

Mario

#518 OFFLINE   rafal_LBN

rafal_LBN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 128 postów
  • LokalizacjaAmsterdam / Lublin

Napisano 01 wrzesień 2022 - 10:17

A poleci ktoś jakieś solidne złącze do echo? Zamontowałem złącze hermetyczne 2 pin ale dość szybko zaczęło się rozpadać...

Na kable zasilajace? Ost.zakładajac panele fotowoltaiczne podpatrzyłem fajne hermetyczne złączki

Załączone pliki

#519 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 06 wrzesień 2022 - 20:52

Ja używam AMP i od kilku lat nic się z tym nie dzieje.

Załączone pliki

#520 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 07 wrzesień 2022 - 07:38

kable (solarne) do instalacji fotowoltaicznych polecam, tylko dobierz odpowiednią średnicę, 10mm2 ciężko zdobyć ale dają radę

ładowarka musi być szczelna jeśli ma być montowana na łodzi na stałe, chyba ze chcesz ładować w garażu, to zaprojektuj instalację tak aby np przez gniazdo w które wpinasz dziobówkę ładować akumulator. Jeśli używasz spaliny i ma ona ładowanie to możesz ładować z niej aku do dziobówki, koszt dobrej ładowarki to coś koło 1000 zł i tu musisz rozważyć jak pływasz. Jeśli codziennie wstawiasz łódź do garażu i masz jak ładować to nie potrzebujesz ładować ze spaliny ani szczelnej ładowarki na łodzi bo ładujesz pod dachem. Wtedy wybierz tylko w miarę pojemny aku do dziobówki, lifepo4 100Ah powinien spokojnie wystarczyć. To też zależy gdzie pływasz i jak używasz dziobówki, jak masz duży zafalowany zbiornik z częstym mocnym wiatrem to im większy aku tym lepiej. Nie ma jednej dobrej odpowiedzi bo można przesadzić z inwestycją w stosunku do potrzeb. Przy lifepo4 montuj bezpiecznik pomiędzy aku a silnikiem dziobowym. może Ci się niegdy nie przydać ale czasem jak silnik próbuje działać na maksymalnej mocy (silny wiatr, nawinięta na niego plecionka lub zielsko) idą naprawdę duże prądy rzędu 50-60A, tyle jest w stanie podać aku a silnik niekoniecznie wytrzyma dłuższe obciążenie takim prądem.

Użytkownik wuran edytował ten post 07 wrzesień 2022 - 07:39

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych