A co sądzicie o Nikon COOLPIX AW130 ?
Olympus Tough TG 850 vs TG 3
#61 OFFLINE
Napisano 12 maj 2015 - 21:17
#62 OFFLINE
Napisano 03 czerwiec 2015 - 12:52
Odświeżę pytanie kolegi.
Ewentualnie może znacie jakąś sensowną alternatywę do TG 3 co by trochę można ręcznie poustawiać parametry oraz samowyzwalacz miał więcej funkcji?
#63 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2015 - 20:17
Powoli Olympus zaczyna zdobywac teren u mnie
Trzeba uwazac przy samowyzwalaczu, ostrzy bowiem AF w momencie nacisniecia migawki (NIE po ustawionym czasie, czyli przed robieniem zdjecia).
Ale potem juz jest ok.
Dodatkowo, w porownaniu z Lumixem poprzednim, ma szerszy kat i "pozowania" tez trzeba sie nauczyc troche od nowa. Odleglosci i pozycja opanowane z Panasoniciem nie wychodza optymalnie z tym TG.
Kilka roznych "tematow" zrobionych przy swietle dziennym . U mnie zastosowania praktycznie wylacznie w terenie. Wiec ciezko o zdjecia przy sztucznym swietle.
Zdjecia nie poddane zadnej obrobce.
- tpe, CLAUDIO, Kamil Z. i 3 innych osób lubią to
#64 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2015 - 09:03
Ladnie tam, fajna rzeczke masz Daniel
- Guzu lubi to
#65 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2015 - 09:05
Plastyka obrazu całkiem fajna
#66 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2015 - 21:13
Trzeba uwazac przy samowyzwalaczu, ostrzy bowiem AF w momencie nacisniecia migawki (NIE po ustawionym czasie, czyli przed robieniem zdjecia).
I jak sobie z tym radzisz? Z tego wynika, że ten problem jest nierozwiązany od czasu TG-2... Ja nie umiem tego obejść. Pomaga trochę jak wciskam migawkę stojąc z boku obiektywu, ale np. na pontonie nie ma jak tego zrobić.
#67 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2015 - 21:37
No właśnie to ostrzenie na samowyzwalaczu trzyma mnie przed kupieniem tego olka.
Ale patrząc a fota i inne zalety chyba się skuszę.
#68 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2015 - 22:25
I jak sobie z tym radzisz? Z tego wynika, że ten problem jest nierozwiązany od czasu TG-2... Ja nie umiem tego obejść. Pomaga trochę jak wciskam migawkę stojąc z boku obiektywu, ale np. na pontonie nie ma jak tego zrobić.
Ryba w podbieraku. Poza solo.reka z boku naciska migawke.
mam 7s na podjęcie rybki i lecimy z ujeciami co 1s. Jedna seria i wypuszczam
- popper lubi to
#69 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 16:30
Wczoraj odebrałem TG4, którego zadaniem będzie zastąpić aparat Xperii Z1C. Wykonałem próbne zdjęcia, załączam: HDR pod światło, makro i supermakro. Drugie wersje fot po pobieżnej obróbce, głównie wyostrzeniu.
Na dniach urządzę sesje nadrzeczne.
Załączone pliki
Użytkownik Dawido edytował ten post 01 październik 2015 - 16:30
- Guzu, popper, Jozi i 3 innych osób lubią to
#70 OFFLINE
Napisano 04 październik 2015 - 16:40
Ja swojego odebrałem w ostatnią środę
Dołożę zdjęcie oka zrobione TG-4 w trybie mikroskop. Odległość obiektywu od oka to około 10 - 12 mm - ciężko ocenić, bo robiłem je przy pomocy lustra jednym okiem patrząc w obiektyw, drugim w lustro, żeby jakoś wycelować sensownie, a przy tym łapa się trochę trzęsła
Dodatkowo obsługa RAW stawia ten aparat bardzo wysoko wobec konkurentów.
Użytkownik Alek_Art. edytował ten post 04 październik 2015 - 16:41
- popper i Dawido lubią to
#71 OFFLINE
Napisano 07 październik 2015 - 20:17
Alek_Art., bawiłeś się dłużej? Również możesz rozpływać się w superlatywach nad tg4?
Jedną z niewielu wad aparatu są z całą pewnością zdjęcia panoramiczne, trzeba poćwiczyć, inaczej niedokładnie skleja. Przykładowe foto ( tak, przesadziłem z wyostrzeniem ):
- Alek_Art. lubi to
#72 OFFLINE
Napisano 07 październik 2015 - 21:17
Na "paroramki" jest prosta zasada, którą podali w instrukcji do Olka: obracać aparat wokół osi pionowej przechodzącej przez środek obiektywu Czyli mówiąc inaczej, to nie aparat ma się poruszać po okręgu, którego środkiem jest ten, co go trzyma, a dokładnie na odwrót
Dzisiaj się pobawiłem trybem "Life Comp" i z ręki bez statywu podczas spaceru z wieczora udało się zrobić coś takiego:
Zawsze chciałem móc wykonać zdjęcie rozmytej płynącej wody i wygląda na to, że przy użyciu tego trybu będzie to wykonalne Wymyśliłem sobie, że żeby maksymalnie ostre były elementy nieruchome, to ustawię sobie mały statyw "ośmiorniczkę" i odpalać będę focenie zdalnie smartfonem przez wi-fi skoro jest taka opcja, żeby uniknąć poruszenia aparatem w momencie naciskania spustu migawki. Ciekawe jak to wyjdzie
Użytkownik Alek_Art. edytował ten post 07 październik 2015 - 21:23
#73 OFFLINE
Napisano 07 październik 2015 - 21:54
Mial okazje ktos porownac TG3 vs TG4 ?
Warto myslec o przesiadce z trojki ?
Czy TG-4 ma opcje samowyzwalacza z definiowanym czasem (po ilu sekundach startuje) i liczba zdjec do wykonania ?
Np 6 zdjec po 7 s od nacisniecia migawki ?
#74 OFFLINE
Napisano 07 październik 2015 - 22:06
Czas samowyzwalacza można definiować samodzielnie. Można też ustawić ilość fotek, które ma automatycznie zrobić aparat i interwał czasowy pomiędzy kolejnymi zdjęciami po wyzwoleniu serii.
- Guzu lubi to
#75 OFFLINE
Napisano 08 październik 2015 - 10:17
Nie miałem okazji porównywać na żywo TG-3 i TG-4 ale parametry na papierze mają identyczne a funkcje chyba też. Różnica pewnie tkwi gdzieś w szczególikach, a największa to obsługa formatu RAW i dwa tryby własne na kole. Kupiłem TG-4 chyba tylko ze względu na RAW-y.
Czas samowyzwalacza można definiować samodzielnie. Można też ustawić ilość fotek, które ma automatycznie zrobić aparat i interwał czasowy pomiędzy kolejnymi zdjęciami po wyzwoleniu serii.
@Alek_Art. proszę o wyjaśnienie. Czy po ustawieniu samowyzwalacza łapie ostrość od razu czy w momencie robienia foty (lub ich serii)?
#76 OFFLINE
Napisano 08 październik 2015 - 11:09
Łapie ostrość od razu.
Użytkownik Alek_Art. edytował ten post 08 październik 2015 - 11:10
#77 OFFLINE
Napisano 08 październik 2015 - 11:51
Dziękuję za info. Jest jeszcze dostępna opcja "Interval Shooting".Nastawia się czas po którym aparat zrobi fotę, przerwę do kolejnej i ilość fot. Może to jest rozwiązanie problemu z ostrością podczas użytkowania samowyzwalacza? Ma to sens? Kurcze, myślę o zakupie TG4, ale większość fot robię w fatalnych warunkach oświetleniowych i z tym samowyzwalaczem troszkę "lipa".
Jaka jest sytuacja w przypadku samowyzwalacza oraz załączonej lampy błyskowej? W tym przypadku również łapie fotkę od razu? Jakoś nie mogę w tym odnaleźć sensu :-). Zwykle autofokus śmiga ostrość przed głównym błyskiem a tu taki "zonk".
#78 OFFLINE
Napisano 08 październik 2015 - 12:38
A teraz kurka najlepsze: zaciekawiło mnie, jak to na prawdę jest z tym aparatem i ostrością na samowyzwalaczu i porobiłem teraz próby w robocie na szybkiego (zamiast napić się spokojnie kawy w przerwie ). I co wyszło??? Kurna, problemów z ostrością NIE ZANOTOWAŁEM. Specjalnie ustawiłem statyw w takim miejscu, żeby było za nim dużo wolnego pola i wyzwoliłem 2 serie po 5 zdjęć z interwałem 2 s. 1 seria bez lampy błyskowej z zablokowanym autofokusem (migawka do połowy + przycisk OK) i 2 seria bez blokowania autofokusa z błyskiem. Każda fotka ostra! W każdej serii fotografowało mi mordę w odległości 50 cm (1 zdjęcie) do około 6 m (ostatnie zdjęcie) i kurczę GIT!
Oczywiście wyzwalanie robiłem tak żeby mnie nie było w kadrze w chwili wciskania spustu, tylko żeby ostrzył gdzie popadnie (na ścianie ze szpargałami daleko od obiektywu).
Czyżby jednak ostrzył przed każdym zdjęciem???
EDYTA:
Jednak doopa. O ile zdjęcia z daleka wyglądają w miarę ok, to o tyle są rozmyte, gdy zabawa się rozgrywa na odległości od kilkudziesięciu centymetrów do pół metra. Nie ostrzy przed każdym zdjęciem, a już myślałem, że jest tak pięknie :/
Użytkownik Alek_Art. edytował ten post 08 październik 2015 - 14:55
#79 OFFLINE
Napisano 09 październik 2015 - 19:06
#80 OFFLINE
Napisano 09 październik 2015 - 21:42
Tak filmuje, nie urywa:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych