Warta, Poznań i okolice
#261 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 07:16
#262 ONLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 07:19
Wydawałoby się, że położona w centrum miasta Rusałka jest oblegana 24 godziny na dobę przez różnych ludzi (spacerowicze, uprawiający sport, zażywający rekreacji, imprezowicze i inni) i do tego zakaz wędkowana ze środków pływających - a jednak kłusują!... ...I jeszcze pięć sieci!... Nieprawdopodobne...
W nocy Wiesiu nikt nie pilnuje, ani Policja, ani Straż. Spacerowiczów i rowerzystów też nie spotkasz. Czasami i to raczej latem latem, no i niewielu wędkarzy łowi w nocy. To ponad trzydzieści hektarów, nie upilnujesz. Pontonik, jeden wiosłuje, drugi stawia siatki, nad ranem to zwijają i po sprawie. W czwartek widziałem zdjęcia wyjętego na brzeg w ubiegłym roku wontonu z karasiami i leszczykami. Jakieś typki postawiły i nie zdążyły zdjąć przed świtem. Wędkarze twierdzą, że to goście z Ukrainy, ale pewnie nie tylko oni. Rusałka to tylko jeden przykład. A co z jeziorami w okolicy Poznania? Tego nikt nie upilnuje, a takie przypadki znalezienia sieci jak te z Rusałki, to tylko przypadki. Może jeden na dziesięć?
- Dokuś lubi to
#263 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 07:53
W nocy Wiesiu nikt nie pilnuje, ani Policja, ani Straż. Spacerowiczów i rowerzystów też nie spotkasz. Czasami i to raczej latem latem, no i niewielu wędkarzy łowi w nocy. To ponad trzydzieści hektarów, nie upilnujesz. Pontonik, jeden wiosłuje, drugi stawia siatki, nad ranem to zwijają i po sprawie. W czwartek widziałem zdjęcia wyjętego na brzeg w ubiegłym roku wontonu z karasiami i leszczykami. Jakieś typki postawiły i nie zdążyły zdjąć przed świtem. Wędkarze twierdzą, że to goście z Ukrainy, ale pewnie nie tylko oni. Rusałka to tylko jeden przykład. A co z jeziorami w okolicy Poznania? Tego nikt nie upilnuje, a takie przypadki znalezienia sieci jak te z Rusałki, to tylko przypadki. Może jeden na dziesięć?
Jezioro Tomickie to samo, piękne z potencjałem na duże szczupaki a sieci nie raz wyciągano
Jest jeszcze żwirownia w Rybojedzku, teren zalany opuszczony i "sam" się zarybił.
Byłem parę razy i było widać że gania ryba, ale z tego co mi mówiono to już wytrzepane.
Przyjeżdżają dziadki i po 5 zestawów na żywca walą itp.
Niestety musi się zmienić mentalność ludzi i kary dużo wyższe za kłusowanie
- Dokuś lubi to
#264 OFFLINE
Napisano 04 kwiecień 2021 - 07:56
#265 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 06:16
#266 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 14:06
#267 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 17:32
Cześć łowię tam dość regularnie ,właśnie z pontonu .
Coś fajniejszego złapałeś ?
Kiedyś obszedłem całe jezioro dookoła i już nigdy więcej ;P
#268 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 18:07
#269 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 19:14
Jest co łazić co ha ha. Wyciągnąłem dużo ładnych ryb . Potężna gruba woda ja na echu namierzyłem 36 m ale jak każda wodą ma ma lepsze i gorsze dni. Ale potencjał jest
14 km , nogi mi prawie odpadły, ale przynajmniej poobczajałem miejscówki
#270 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2021 - 23:09
kiedyś za wyspą trawy na 5 metrach porastały dno... później zielenina na 5 cm
#271 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2021 - 10:08
kiedyś za wyspą trawy na 5 metrach porastały dno... później zielenina na 5 cm
Nadal tam są
#272 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2021 - 22:02
Koledzy, macie może namiary na jakieś miejsce do zwodowania łodzi na jeziorze Wierzbiczańskim k. Gniezna? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
#273 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2021 - 10:40
https://poznan.pzw.o...z0zri2KYKyIrwrw
W końcu ! Port Garbary i Port na Starołęce na okres zimy ustanowiony jako obręb ochronny. Teraz tylko pilnować i może skończy się ta patologia, która tam się odbywa.
- Maciek Rożniata, Robas, Dawid.K i 1 inna osoba lubią to
#274 ONLINE
Napisano 26 kwiecień 2021 - 17:09
https://poznan.pzw.o...z0zri2KYKyIrwrw
W końcu ! Port Garbary i Port na Starołęce na okres zimy ustanowiony jako obręb ochronny. Teraz tylko pilnować i może skończy się ta patologia, która tam się odbywa.
Na okres zimy? To teraz zima będzie się kończyć 31.05.? To jest dopiero patologia . W dawnych czasach sandacze z Warty wycierały się w kwietniu, kiedy temperatura osiągała 12-14 stopni. Pod koniec maja już nawet nie pamiętały o odbytym tarle. To jakie jeszcze cenne gatunki chronimy w poznańskich portach w maju? Trące się japońce?
#275 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 07:31
Koledzy, macie może namiary na jakieś miejsce do zwodowania łodzi na jeziorze Wierzbiczańskim k. Gniezna? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Próbuj z plaży Bielnik (maps google) od strony Lubochni
#276 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 07:37
Jak majówka w Poznaniu i okolicach ?
Ja wczoraj byłem nad Rusałka, w sumie pierwszy raz i na zero, ale do wakacji jeszcze wpadnę parę razy
- Maciek Rożniata lubi to
#277 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 08:06
W piątek byłem na małym jeziorku na okoniach, trafiły się dwa krótkie pistolety jako przyłów.
Wczoraj Warta - nic, zero, pustka. Woda praktycznie martwa
#278 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 08:08
W piątek byłem na małym jeziorku na okoniach, trafiły się dwa krótkie pistolety jako przyłów.
Wczoraj Warta - nic, zero, pustka. Woda praktycznie martwa
Ja w tygodniu chce sie przejść za bolkiem na betonach
A jak sie nie uda to gdzieś za Rogalinek nad Warte
#279 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 12:06
Wczoraj 4h, Warta powyzej Poznania, krotki szczupaczek, 2 zaobserwowane wyjscia malych bolkow.
#280 OFFLINE
Napisano 02 maj 2021 - 14:06
- Maciek Rożniata i Flls lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych