Szczupaki na muchę
#1681 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 06:23
Loop evotec 85 - nie wiem czy jest #10
Rio outband short
Rio pike
Głowica opst commando
Klasa tonięcia
Zależy o tego gdzie chcesz łowić.
Float do 2m da radę.
Intermediate - 2-3M.
Sinking - rzeki i głębsze łowienie.
Ile chcesz mieć sznurów to zależy od ciebie.
Wiesz gdzie łowisz, znasz miejsca gdzie ryba stoi.
Najczęściej wystarcza sznur intermediate.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- Jack__Daniels lubi to
#1682 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 10:12
Cześć.
Odkopuje temat bo to czas najwyższy . Sprawilem sobie kija w 10 klasie i teraz czas na linkę. Ile linek powinienem mieć? Pływająca, tonaca, intermedium? Jakieś konkretne byście polecili do miotania kurczaka?
krotki plywajacy skagit i tipy jakie Ci pasuja
pozdrowka
Użytkownik peresada edytował ten post 17 maj 2019 - 10:12
- lukomat, Zack i ezehiel lubią to
#1683 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 10:13
Polecisz jakiś konkretny?krotki plywajacy skagit i tipy jakie Ci pasuja
pozdrowka
#1684 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 10:24
Polecisz jakiś konkretny?
kiedy lowilem jeszcze szczuple na muche uzywalem rio skagit short i tipy 10ft w kilku klasach toniecia.
lowilem sage xi2 9' #9 glowica 425gr bodajze.
tak to latalo:
Użytkownik peresada edytował ten post 17 maj 2019 - 10:25
- Janusz Wałaszewski, gaweł, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to
#1685 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 17:21
- bubas lubi to
#1686 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 17:26
- Janusz Wałaszewski i maniek44 lubią to
#1687 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 20:23
Polecisz jakiś konkretny?
OPST Smooth - ten ze zintegrowanym runningiem, albo RW Ambush zintegrowany (to niby nie skagit, ale krótka zwarta głowica i można dokładać tipy). Odpada grzechotanie pętelek po przelotkach, a jednym odmachem wywalasz do podkładu.
- Richi55 lubi to
#1688 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 20:26
Co to znaczy Skagit?
Nie wiem czy pytasz poważnie, czy żartujesz ... skagit to w uproszczeniu typ głowicy rzutowej (bo należałoby powiedzieć, że jest to technika rzutów głównie DH, do których są dedykowane głowice). Jak widać wyżej można jej też używać z jednoręcznym kijem. Poniżej filmik, jeden z wielu, z zastosowaniem techniki skagit w SH
#1689 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 20:42
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
#1690 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 20:47
pewnie ze sie da, ale tip lepiej Ci obroci duza muche.
petla bedzie lepsza dalej i latwiej rzucisz
Użytkownik peresada edytował ten post 17 maj 2019 - 20:47
#1691 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 21:18
#1692 OFFLINE
Napisano 17 maj 2019 - 21:43
moim zdaniem raczej ten dluzszy.
chociaz ja nie mialem okazji polowic tymi bardzo krotkimi glowicami
ja lowiac jeszcze szczupaki przetestowalem wiele roznych konfiguracji.
skagit i tipy dzialaly u mnie najlepiej, ale nie ma moim zdaniem gotowej recepty.
oczywiscie dedykowanymi sznurami bedziemy lowic w miare komfortowo, jednakze
jezeli szukasz cos skorojonego pod Ciebie ( tak jak ja sam dosyc dlugo szukalem)
nalezy probowac/esperymentowac
powodzenia i pozdrowka
- ezehiel i tombrajder lubią to
#1693 OFFLINE
Napisano 18 maj 2019 - 12:10
Wracając do tematu. Wybacz ale dalej nie wiem co to Skagit. Wg googli to jakieś hrabstwo 😀. Czy chodzi o to, że to running jest osobno i głowica osobno? Czy chodzi o kształt głowicy? Jeśli tak to jaka jest różnica między taka głowica a głowica w linkach WF? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- jbk i ezehiel lubią to
#1694 OFFLINE
Napisano 18 maj 2019 - 12:29
Opis pod spodem też.
https://youtu.be/16mKyOqoiBQ
Nie chodzi o śmiech z nie wiedzy. Chodzi o to by czasem zapytać przeglądarkę, my czasem też musimy zapytać wujka google.
Podałem link jak to się robi - mnie tak nauczyli, dokładnie takimi linkami.
Google mówi jeszcze tak, nie czytałem, ale forum znane.
http://www.flyfishin...isplaytype=full
- Jack__Daniels lubi to
#1695 OFFLINE
Napisano 18 maj 2019 - 19:48
The casting method called “Skagit” originated in the early 1990’s to describe an offshoot system of spey casting methods used by U.S. steelheaders on Washington State’s Skagit River. This approach was developed to cast the relatively short shooting heads and heavy sinking-tip lines needed to to fish bulky flies up to roughly six inches (15cm) long in deep, fast water. The large flies proved to be enticing to steelhead when no other fly fishing methods would move them during cold winter flows and as an added bonus the take of a steelhead attacking one of these monsters was mind-blowing. Early disciples of the mega fly approach to steelheading included such legends as Mike Kinney, Scott Howell, Ed Ward, who developed the original “Intruder Fly”, and Dec Hogan who, along with Tim Rajeff, developed the ECHO Dec Hogan Series of fly rods. The term “Skagit” describes a method of casting using a sustained anchor point rather than a “kiss’n-go” approach of a scandi or modern Spey cast. The theory behind the Skagit cast is to use the drag of the water in a continual motion during the D-loop, carrying the load into the forward stroke. The guys that created this cast used this method because it takes very smooth loading of the rod to deliver large heavy flies efficiently and safely. This type of casting and the slower rhythm employed proved to be less fatiguing than most other approaches. Some of the more popular techniques used in the Skagit method have interesting nicknames… the Snap-T, the Circle Spey, the Skagit Doublelspey and the Perry Poke. The casting stroke is precise and efficient, requiring the least D-loop space of all spey casting methods. Skagit casts and Skagit equipment has migrated far from the Pacific Northwest, and is now employed from the tip of South America, across the Baltic and out into the most remote fisheries in Russia and Mongolia.
- Kacper.K i ezehiel lubią to
#1696 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 13:48
http://yuenmah.blogs...ch-rod.html?m=1
Obrazek wszystko wyjaśnia
Są jakieś... albo inaczej. Jakie są różnice użytkowe pomiędzy np takim rio pike/muskie, a guideline pike czy też innymi linkami? Na co trzeba zwrócić uwagę? Czy możecie coś polecić z asortymentu SA? Przeglądałem ich stronę i nie wpadła mi w oko żadna konkretną linka. Nie wiem czy mają coś dedykowanego pod szczupaki czy po prostu trzeba oglądać profile głowic i coś z tego wybrać?
Przeczytałem wątek od początku, ten sprzętowy też i się zastanawiam skąd obawy przed sprzętem w klasie 10😀 jakby to porównać do spiningu to kij zachowuje się jakby miał wyrzut do 30g 😀, a kto się boi takich delikatnych wykałaczek 😀?
Użytkownik Jack__Daniels edytował ten post 20 maj 2019 - 14:21
#1697 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 14:58
#1698 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 16:25
Po całym dniu machania odpadnie Ci ręka
Bez przesady, łowię kijami 10wt i mimo braku techniki cały dzień bez problemu a następnego dnia nie odczuwam że dzień wcześniej łowiłem. Ale nie ukrywam początki były ciężkie
#1699 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 16:36
Jak już jesteśmy przy adaptacji głowic DH do jednorecznych,próbowałem ostatnio fajnej linki Vision hybrid i na stówe nada się to na szczupaki.
#1700 OFFLINE
Napisano 20 maj 2019 - 17:02
Ja zamówilem kilka glowic skagit ze wschodu, pobawie sie tym na jednorecznych wedkach jak i wedkach, ktore przerobilem na switche. Akurat na szczupaki sie nie nastawiam ale chce lowic w miejscach gdzie nie ma miejsca na odrzut linki do tylu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych