No dla mnie akurat to żółty, zielony i chartereuse są podstawowymi kolorami na pajki. Choć ostatnio na innej rzece właśnie na srebro były lepsze wyniki. Dlatego od tego zacząłem też i w tym przypadku.
Szczupaki na muchę
#1881 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 11:29
- #Nord lubi to
#1882 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 14:28
No dla mnie akurat to żółty, zielony i chartereuse są podstawowymi kolorami na pajki. Choć ostatnio na innej rzece właśnie na srebro były lepsze wyniki. Dlatego od tego zacząłem też i w tym przypadku.
Pozamiatałeś, ile szczupak miał cm?
Użytkownik #Nord edytował ten post 28 grudzień 2019 - 14:28
#1883 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 14:49
- #Nord lubi to
#1884 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 15:11
Przepiękna, zdrowa ryba ! Gratulacje !! Ps. Te rzeczne są chyba masywniejsze w stosunku do jeziorowych.
Też mam takie spostrzeżenia. Rzeczne zbóje są krótsze ale masywniejsza i grubsze, jak kłody 🙂
- #Nord lubi to
#1885 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 15:28
Pozamiatałeś, ile szczupak miał cm?
Nie mierzyłem. Ale do metra jeszcze brakowało
- #Nord lubi to
#1886 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 15:31
Mój kanałowy z października 78 cm wygląda "śledziowato" Wiadomo nie ta rozmiarówka 😉
- kleniarz, Andrzej Stanek, ark70 i 4 innych osób lubią to
#1887 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2019 - 17:30
_DSC5295.jpg
Mój kanałowy z października 78 cm wygląda "śledziowato" Wiadomo nie ta rozmiarówka
Jarek - bardzo ładna ryba. Z tym "śledziowato" nie przesadzaj, można było zrobić focąc +90, tak jest bardziej naturalnie i o to chodzi.
- szymanek69 i #Nord lubią to
#1888 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 10:12
Andrzeju, zagadnę z innej beczki.
Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.
Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU.
Refleksja druga - tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...)
Refleksja trzecia - zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę
I na koniec ...
pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - )
pozdrawiam Paweł
DSCN9862.JPG 44,14 KB 14 Ilość pobrań
lubię intermedialne końce linek
#1889 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 12:28
Andrzeju, zagadnę z innej beczki.
Kliknąłem wczoraj w pierwszą stronę tego kilkunastoletniego już wątku.
Refleksja pierwsza- bardzo wielu znawców tematu i świetnych dyskutantów nie ma już na JERKU.
Refleksja druga - tematy wracają jak wykres sinusoidy (małe muchy, duze muchy, wielkie muchy, średnie muchy, małe muchy...)
Refleksja trzecia - zasób wiedzy i dostępność nowości bardzo sprzyjają zaczynającym zabawę
I na koniec ...
pokaż kilka swoich much szczupakowych (mam w pudle od Ciebie - )
pozdrawiam Paweł
lubię intermedialne końce linek
Cześć Paweł, Witam Kolegów.
Obecnie na muchę szczupaki łowię głównie wiosną i wczesnym latem, potem sięgam po inne zestawy w tym niekonwencjonalne jak dla tego forum. Wzory i wiedza idą z Anglii, mocno mnie to wciągnęło, łowię wtedy do grudnia i to prawie non stop... Co do wiosny i lata, streamer potrafi mocno namieszać, są dni gdzie tylko on daje ryby. Muchy bez zmian, fotki również i to raczej z telefonu, lustro od święta. Obiecałem sobie zmienić podejście w tej sprawie, 2020 to powrót do [24x36] + 14-24 a co mi tam...
00006.jpg 30,96 KB 9 Ilość pobrań 00003.jpg 126,24 KB 9 Ilość pobrań 00002.jpg 113,07 KB 9 Ilość pobrań 00007.jpg 44,27 KB 10 Ilość pobrań 00004.jpg 67,18 KB 10 Ilość pobrań 00005.jpg 75,76 KB 11 Ilość pobrań 00008.jpg 63,71 KB 11 Ilość pobrań
Muszka spod ręki kolegi, koniecznie do powielenia, cholernie skuteczna tyle że żywotność dosyć krótka, dekapitacja ogonka bardzo częsta, potem już nie to samo...
00011.jpg 79,99 KB 11 Ilość pobrań
- szymanek69, Pisarz.......ewski Piotr, Kacper.K i 1 inna osoba lubią to
#1890 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 13:19
Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?
#1891 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 13:23
Zamówiłem taki materiał jak na filmie, ale trochę jeszcze muszę poczekać kiedy do mnie przyjdzie
- SzymusS i ezehiel lubią to
#1892 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 13:26
Na ali express sa.Andrzeju, orientujesz się może czy ogony jak w ostatnim streamerze są do kupienia gdzieś na krajowym rynku? Szukam takich i podobnych typu Dragon Tail, Wiggle Tail czy Wave Tail ale wszystko to zagraniczne sklepy a i ceny jakby z kosmosu (rzędu 50zł za 2szt...).
Ewentualnie z czego można taki ogon wykonać samodzielnie?
#1893 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 14:04
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
#1894 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 15:11
Witam.
Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.
Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?
Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.
Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ...
Pozdrawiam.
- NOMAK BBI, Bułka, Richi55 i 1 inna osoba lubią to
#1895 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 15:44
P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
#1896 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 15:55
Wiggle tail nie jest silikonem/gumą, to jest jakiś tekstylny materiał powleczony czymś.Witam.
Ogonki z balonów do wszelkiego rodzaju "gangren" i much okoniowych wycina się bezproblenowo. Koszt takiego ogonka wychodzi ponżej 1 (jednego) grosza.
Mam pytanie do znawców temtu - czy materiał na wiggle tail różni się znacząco od tego z jakiego wykonane są silikonowe czepki pływackie ?
Koszt czepka to 10-20 zł. Nożyczki każdy ma w domu. Z jednego można by wyciąć 10-20 ogonków do much szczupakowych.
Nie wiem i nie robiłem tego jeszcze (wiggle tail, bo ogony z balonów jak najbardziej), więc z góry przepraszam za dyletanctwo w kwestii muchowych materiałów - na jednym z muchowych profili FB zostałem już zjebanany zato że muchi zrobiłem z miotełki do kurzu albo z worków po kartoflach i mandarynek. Jak bym niewiedział że nie można z erzacu much kręcić, to daję słowo że bym tego przecież nie robił ...
Pozdrawiam.
Zresztą wystarczy przeczytać opis:
"Wiggle Tails are simply awesome! They consist of a thin but yet totally tear proof and very durable coated textile canvas which comes in great colours and even holographic prints on it."
Oczywiście z ceną przesadzają
#1897 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 16:08
Generalnie wszystko można w internecie dostać, warto poszukać. Firmy wędkarskie kroją strasznie na materiałach. Flashe (flashabou,polar Flash, angel hair), dywany, łatwo można znaleźć w internecie za równowartość 10% tego co płacimy. Fakt jest taki, że trzeba wziąć duże ilości. Więc albo poświęcasz czas i szukasz, często wyrzucając kasę w błoto albo przepłacasz ale wybierasz sprawdzone rozwiązania .
- Białek, ezehiel i Richi55 lubią to
#1898 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 16:09
Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic.
Użytkownik OloPe edytował ten post 29 grudzień 2019 - 16:10
#1899 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 16:16
Olo, aż żal dupe ściska...A mi wciąż trudno przełamać się do tych szczupaków na muchę. Sprzęt leży już trzeci sezon ledwo co ruszany W tym roku miałem swietny poligon, mnostwo ryb na 0,8 -1,5 metrowej wodzie i nie spróbowałem. Obawiam się, że predko może nie powtórzyć się taka okazja.
Też mam w planie w sezonie 2020 wiecej czasu tematowi temu poswiecic.
Ale ciiii... też nie łowiłem w ogóle od zeszłego sezonu.
#1900 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 17:29
A ja mam pytanie czy dobrze się Kolegom rzuca muchami z tymi największymi ogonami? Na filmach wydaje się, że lata to to bez problemu... Moje doświadczenia są takie, że te w rozmiarach XXL stawiają duży opór w powietrzu, furgoczą i zmniejszają odległość rzutu... Poza tym na ostatnim, szwedzkim wyjeździe sporo szczupaków uderzało w sam ogon powodując spady, a kilka wręcz zerwało go z mocowania... Pewnie lepiej byłoby mieć muchę z dodatkowym hakiem typu stinger i na nim zamocować agrafkę dla tych ogonów.
P.S. I są rzeczywiście pierońsko drogie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Nie, muchy z wigglem stawiają opór i zdecydowanie gorzej się tym rzuca niż tradycyjną muchą. Na filmach to najczęściej łowią #10, z łódki do tego ujęcia kręcone szerokim kątem dlatego wydaje się że rzucają tym "po horyzont"
Tak, dobrze jest mieć stinger-a. Bardzo dużo ryb mam wcięte właśnie na dodatkowy hak przy wigglu.
Nie, cena jest jaka jest. To nie jest produkt dedykowany na polski rynek. Ja płacę i płaczę . Musimy pamiętać że w cenie jest zawarty nie tylko sam materiał...
- Białek i tombrajder lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych