Bolenie na muchę
#441 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2021 - 09:51
Jeśli tak można prosić o jakieś rady ?
#442 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2021 - 16:14
Łowi ktoś może bolenie w Wiśle na streamera .
Jeśli tak można prosić o jakieś rady ?
O jakie rady chodzi? Jaki sprzęt czy co na komary zabrać?
- Maciek Rożniata, Xiaou i Przemek_M lubią to
#443 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2021 - 22:16
#444 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2021 - 12:36
Prowadzenie streamera czy Weda pod pachę i express zwijanie czy raczej swobodny dryf strima i lekkie podciąganie .
W zasadzie wszystko zależy od warunków jakie zastaniesz nad wodą. Ważna jest pora roku, stan wody, jej przejrzystość i sposób w jaki żerują bolenie. W listopadzie express średnio się sprawdzi, latem przy czystej wodzie expresem włączysz nie jednego bolka. Nie ma złotego środka, jak to z rybami. Jak określisz konkretne warunki, charakterystykę miejsca gdzie chcesz łowić to osobiście mogę napisać jakie myki najlepiej mi się sprawdzają. Łowię głównie na Odrze więc myślę że z Wisłą też bym sobie poradził.
Użytkownik Zed Zgred edytował ten post 27 czerwiec 2021 - 12:37
#445 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2021 - 12:56
(...) W listopadzie express średnio się sprawdzi, latem przy czystej wodzie expresem włączysz nie jednego bolka. (...)
Warto przy tym mieć świadomość że "express" w wydaniu muchowym jest daleki od tego w spinningu, a i samo łowienie w ten sposób jest na dłuższą metę męczące.
#446 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2021 - 12:57
Warto przy tym mieć świadomość że "express" w wydaniu muchowym jest daleki od tego w spinningu, a i samo łowienie w ten sposób jest na dłuższą metę męczące.
Bardzo męczące i palco-zdzierające.
#447 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2021 - 21:43
Mam tego świadomość. Półexpress muchowy to max listopadowego kuszenia. A i tak wtedy wszystko zależy od temperatury wody. Do ok 8stC jeszcze są w miarę aktywne. Poniżej tej temperatury zaczyna się robić wybrednie. Takie zależności.
#448 OFFLINE
Napisano 27 czerwiec 2021 - 21:45
Bardzo męczące i palco-zdzierające.
Jadąc "na dwie ręce" ciężko o zdarcie palca...czy się mylę?
#449 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2021 - 04:40
Jadąc "na dwie ręce" ciężko o zdarcie palca...czy się mylę?
Zależy jaki striping basket używasz... Ja na ten sezon sprawiłem sobie flexi striper od Ahrex-a i już nie obtłukuję paluchów. Choć z tradycyjnej miski linka lepiej wychodzi. Coś za coś...
- tlok i Zed Zgred lubią to
#450 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2021 - 18:59
Zależy jaki striping basket używasz... Ja na ten sezon sprawiłem sobie flexi striper od Ahrex-a i już nie obtłukuję paluchów. Choć z tradycyjnej miski linka lepiej wychodzi. Coś za coś...
Ja takiego problemu nigdy nie miałem z koszem. Może kwestia tego kto jak "express'uje".
#451 OFFLINE
Napisano 09 lipiec 2021 - 13:29
Odrzański drań. Obecnie napychają się wylęgiem...jeszcze. Za chwilę przeskoczą na 20cm klenie. Wtedy nie będzie trzeba kombinować.
- tlok, lukomat, wujek i 13 innych osób lubią to
#452 OFFLINE
#453 OFFLINE
#454 OFFLINE
Napisano 20 lipiec 2021 - 18:40
Rybka zażarła surf candy w przybrzeżnej pianie, metr od szczytówki!
- tlok, lukomat, Sławek Oppeln Bronikowski i 10 innych osób lubią to
#455 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2021 - 19:13
- tlok, lukomat, Mysha i 13 innych osób lubią to
#456 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2021 - 11:16
Ja wczoraj miałem 8 brań z czego 8 nie wciętych. Wcześniej łowiłem na krótkie haki Ahrex NS172 Curved Gammarus i wcinały się częściej. Wczoraj na dłuższym haku podobnym do Partridge'a wszystko się odbijało. Bolki już przesiadają się z wylęgu na solidniejsze przekąski stąd zmiana taktyki i u mnie. Po ilości brań można stwierdzić że ścieżka jaką podążam jest jak najbardziej słuszna. Natomiast technicznie zbłądziłem co wczoraj mi pokazały dobitnie już w pierwszym rzucie.
Ktoś kiedyś uskuteczniał podobne zabawy z tymi draniami?
#457 OFFLINE
#458 OFFLINE
Napisano 26 lipiec 2021 - 18:07
- lukomat, Darek P, KwaQ i 7 innych osób lubią to
#459 OFFLINE
Napisano 31 lipiec 2021 - 17:19
- tlok, popper, Mysha i 8 innych osób lubią to
#460 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2021 - 09:19
Aktywność boleni na powierzchni dosłownie zerowa. W takich momentach trzeba wypatrywać stad uklei bo tylko te czasami poskarżą gdzie znajduje się jakaś gadzina.
Zmiana miejsca, zmiana muchy. Zmieniają się warunki to i zmieniają się zasady. Kilka rybek wpadło w tym przyłowiony ładny kleń 50+.
- Darek P, hi tower, KwaQ i 4 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych