Bolenie na muchę
#141 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2015 - 13:43
- AdrZak lubi to
#142 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2015 - 06:47
Boleń to naprawdę prosta, muchowa ryba.
Coś więcej z teorii w takim razie?
#143 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2015 - 07:25
Coś więcej z teorii w takim razie?
Jam nie teoretyk, jeno praktyk Pisałem zdaje się swego czasu o muchach, zestawie itp. Otrzymałem propozycję napisania tematycznego artykułu do pewnego pisma muchowego i jeżeli czas pozwoli a myślę, że pozwoli to latem taki krótki felieton z wislanych łowów się ukaże. Napiętego sznura życzę.
- Bujo i Jozin lubią to
#144 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2015 - 08:48
Witam. Jestem tu od niedawna i czytam watek "boleń na muchę", sam łowię bolenie w jeziorze ale nie powiedziałbym że jet to ryba bardzo prosta bo samo rzucanie 30m nie jest proste, ale tez nie powiedziałbym że jest bardzo trudna. Łowie przynętami prowadzonymi po powierzchni, brodząc w wodzie wypatruje żerujących ryb. Linka nie chlapie a jeśli tak się dzieje to trzeba jeszcze spędzić trochę czasu na łące i uczyć się posługiwania muchówką.
- spinnerman i Kacper.K lubią to
#145 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2015 - 08:55
028.JPG 40,37 KB 25 Ilość pobrań
- Kamil Z., Mariano Mariano, KwaQ i 3 innych osób lubią to
#146 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2015 - 13:50
To jeśli to nie wiedza ściśle tajna, to proszę uchyl nieco tej praktyki w postaci teoretycznego zapisu, a myślę, że nie tylko ja spróbuję przekuć to w praktykę na swoich metachJam nie teoretyk, jeno praktyk Pisałem zdaje się swego czasu o muchach, zestawie itp. Otrzymałem propozycję napisania tematycznego artykułu do pewnego pisma muchowego i jeżeli czas pozwoli a myślę, że pozwoli to latem taki krótki felieton z wislanych łowów się ukaże. Napiętego sznura życzę.
Mam na myśli łowienie w uregulowanej rzece obfitujacej w główki, opaski i wszystkie elementy z nimi związane.
Pozdrówka
Kamil
- Krisu23 lubi to
#147 OFFLINE
Napisano 03 maj 2015 - 14:03
Dziś pierwszy dzień za bolkiem ale kubeł zimnej wody na głowę poleciał hehehe jeszcze tam wrócę ))
pozdro
#148 OFFLINE
Napisano 03 maj 2015 - 15:10
U mnie się działo łącznie 4 sztuki - 49, 53,56, i 59 cm
- remek, Tomek.M, Arek Kubale i 7 innych osób lubią to
#149 OFFLINE
Napisano 03 maj 2015 - 16:19
Mnie się trafiło 5 szt.na 2 wyjścia. Co ciekawe,brania zaczynają się ok.godz.20-ej i trwają do zmierzchu. "Działa" tylko duży chrust.
001.JPG 260,73 KB 26 Ilość pobrań
- Arek Kubale, hlehle, Kamil Z. i 1 inna osoba lubią to
#150 OFFLINE
Napisano 09 maj 2015 - 18:16
Ja na razie złowiłem jednego ale w rzece. W jeziorze tak olewają muchy, że jest to żałosne. Tak jak pisałem parę stron wcześniej, i dalej uważam, nic z tego nie będzie. A byłem kilka razy i w miejscach gdzie ryby żerowały konkretnie. Mucha niestety nie będzie nigdy w stojącej wodzie wyglądać jak uciekająca ukleja, więc olałem temat szczupakowych streamerów, ich wariacji mniejsze- różne kolory. Jedyne na co jeszcze popróbuję to na chlapiące po wierzchu. Poppery i gurglery. Może się któryś pomyli. Ale poppery na moim jeziorze opatrzyły się rybom 10lat temu więc szansa marna. Sztuka dla sztuki jednak chyba nie dla mnie ale do końca maja pewnie jeszcze ze dwa razy wyskoczę na muchowanie za bolkiem.
#151 ONLINE
Napisano 22 maj 2015 - 21:45
No i trafił się mi pierwszy, nieduży, ... jeziorowy na sucharka...
#152 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 20:19
Czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie w temacie? Chciałbym w przyszłym roku złowić bolenia 70+ na muchę i mam zamiar przez zimę skompletować sprzęt. Do tej pory łowiłem jakimś Dragonem w klasie 5/6 i jest to za słabe, więc celuję w coś mocniejszego co ciśnie muchę na dalszą odległość. Przypuszczam że będzie to muchówka w klasie 8. Do tego pewnie sznur intermediate przezroczysty, muchy z powodu że nie robią zbyt wiele zamieszania muszą być duże 8-10cm, które pewnie będę sam kręcił. Proszę o podanie konkretnego sprzętu co kupić, kij, kołowrotek, sznur, jak zrobić przypon, czy można kupić gotowy. W temacie muchy jestem blady, mam jakąś koncepcję i tyle. Sprzęt ma cisnąć muchę jak najdalej, ale wiem że odległości spinningowe będą ciężkie do osiągnięcia. Nie musi to być sprzęt z górnej puły, ma się tym dobrze łowić i tyle.
pozdrawiam
wujek
Użytkownik wujek edytował ten post 01 październik 2015 - 20:20
- Guzu lubi to
#153 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 20:40
Ten wątek śledziłem już od samego początku: http://jerkbait.pl/t...lenie-na-muchę/
W weeknd jak będę miał trochę czasu podrzucę zdjęcia swoich muszek ... większość od forumowiczów. Natomiast nie piszę o swoich doświadczeniach bo szczerze są zerowe. Cały czas wygrywał wobler, albo guma. Kilka lat temu próbowałem ale ani nie miałem odpowiedniego sprzętu, ani odpowiednich much. Teraz mam #6.
#154 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 20:40
Hej.
Przeczytaj tutaj, z treści pytania wnioskuję że nie widziałeś.....
http://jerkbait.pl/t...page-1?hl=boleń
Zadaj precyzyjniejsze pytania będzie łatwiej, na teraz żeby odpowiedzieć rozsądnie to w formacie małej książki trudno się zmieścić
Tak swoją drogą, "trochę" trzeba machnąć ale dystans nie jest najważniejszy. Często bywam ochlapywany w czasie łowienia czy tylko siedzenia na brzegu.
tomaszek11
edit: no dobra pisaliśmy razem :-), to wypada żebym też jakieś zdjęcia much zrobił, może jutro.....
Użytkownik tomaszek11 edytował ten post 01 październik 2015 - 20:42
- remek lubi to
#155 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 20:45
Kto będzie pierwszy? He he he ....
#156 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 20:48
ImageUploadedByTapatalk1443728880.301739.jpg 191,49 KB
21 Ilość pobrań
ImageUploadedByTapatalk1443728930.659695.jpg 129,54 KB
20 Ilość pobrań
Wrzucę więcej tylko zrobię przy porządnym świetle i wyciągnę pudełko
- wujek i Maciek Rożniata lubią to
#157 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 21:06
Ciekawe zagadnienie.
O ile sprzet muchowy do boleni mnie nie interesuje, o tyle wzory much jak najbardziej
Remku samemu krecisz te muszencje ?
#158 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 21:11
Hej.
Przeczytaj tutaj, z treści pytania wnioskuję że nie widziałeś.....
http://jerkbait.pl/t...page-1?hl=boleń
Zadaj precyzyjniejsze pytania będzie łatwiej, na teraz żeby odpowiedzieć rozsądnie to w formacie małej książki trudno się zmieścić
Tak swoją drogą, "trochę" trzeba machnąć ale dystans nie jest najważniejszy. Często bywam ochlapywany w czasie łowienia czy tylko siedzenia na brzegu.
tomaszek11
edit: no dobra pisaliśmy razem :-), to wypada żebym też jakieś zdjęcia much zrobił, może jutro.....
Przeczytałem i się zdenerwowałem, zero merytoryki tylko znowu jakaś kopanina. Myślę że pytania są wystarczająco precyzyjne, szukam sprzętu w klasie 8 do ciskania 8-10cm streamera boleniowego i tyle. Odległość wiem że nie jest najważniejsza choć fajnie by było żeby to nie leciało 10m, bolenie potrafią brać 5m od pontonu. Będę łowił z pływadła, i mogę w miarę blisko podpłynąć do ryb. Nie wymagam elaboratu na temat łowienia boleni na muchę, jak zacznę łowić sam do tego dojdę. Na proste pytanie chcę prostej odpowiedzi. Może jest ktoś kto łowi morskie trocie na muchę, to takie samo łowienie i podobny sprzęt.
Temat dotyczy rzeki, więc interesują mnie odpowiedzi związane z wodą płynącą.
pozdrawiam
wujek
Użytkownik wujek edytował ten post 01 październik 2015 - 21:14
- Guzu lubi to
#159 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 21:14
Remku samemu krecisz te muszencje ?
Nie - ani umiejętności, ani materiałów, ani sprzętu do kręcenia. Poprosiłem kilku forumowiczów o ukręcenie.
- Guzu lubi to
#160 OFFLINE
Napisano 01 październik 2015 - 21:16
Remek, fajne te muchy ale chcę zrobić coś co jeszcze bardziej będzie przypominało ukleje. Mucha ma być dość gruba żeby po nasiąknięciu nie wyglądała jak śliz tylko ukleja.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych