Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nóż wędkarskosurvivalowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
801 odpowiedzi w tym temacie

#741 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 20 grudzień 2021 - 23:49

@cristovo  tak jak russian80 radzi całość oprawiania ogarniesz trybownikiem, raczej prostym, sztywnym lub półelastycznym, w wersji profi Victorinox/Swibo, Dick, w wersji po taniości Polkars.

dziękuję Wam, Victorinox zapewne jutro będzie już u mnie.....jestem z tych, co jak Jan Chrzciciel, tylko 'miód i szarańcza'.....słowem.....nie spędzam kilku godzin dziennie w kuchni, nie interesuje mnie to, strata czasu......posiłki proste, przykładowo od kilku lat to samo na śniadanie.....nadal smakuje, nie zbrzydło, chociaż zapewne trucizna wg jakiejś celebrytki od dietetyki......karpia jednak na Wigilię nie odpuszczę, smażony pokrojony w dzwonka, ewentualnie w galarecie.....z dobrej wody.....trzy dni, by zaspokoić głód na cały rok ;)

Użytkownik cristovo edytował ten post 20 grudzień 2021 - 23:52

• Sławek Oppeln Bronikowski, Jozi i russian80 lubią to

#742 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 21 grudzień 2021 - 12:11

To jest duże prawdopodobieństwo, że tym nożem ogarniesz całość działalności kuchennej. :-)

• cristovo lubi to

#743 ONLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 21 grudzień 2021 - 13:24

Bez wątpienia, znów jestem przykładem złego gustu, ale jakoś mnie te damskie scyzoryki nie kręcą - nawet w połączeniu z wyższą szkołą ostrzenia na diamentowym szmerglu, a także ich przydatności do krojenia sushi.. oraz lubej, wizerunkowej siły.. :) 

Wielofunkcyjny nóż survivalowy zawarty w jednym ciele, nie istnieje. Od czasów Gierka - czyli daleko przed Rambo - używam dwóch prostych noży - polskiego noża szturmowego i Opinela #12. Topór i brzytwa.. :)    

• Rheinangler i cristovo lubią to

#744 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 21 grudzień 2021 - 14:43

[...] posiłki proste, przykładowo od kilku lat to samo na śniadanie.....nadal smakuje, nie zbrzydło, chociaż zapewne trucizna wg jakiejś celebrytki od dietetyki.....

Swoje codzienne śniadanie, hot-dogi, dedykuję mojej koleżance z pokoju w pracy. Piotrek szczęśliwy, pokój przewietrzony po moim powrocie z papierosa, można pracować :D
  • Friko i cristovo lubią to

#745 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 21 grudzień 2021 - 23:56

Opinele są w porządku (wporzo.....kolejne słówko do słownika nowomowy wędkarsko-niewędkarskiej), hod-dogi nieco mniej, ale 'będąc młodą lekarką' (a co!) jadłem z apetytem godnym lepszej strawy.....jeszcze te parówki miały trochę smaku, a Statoil czy inny Orlen nie oferowały tego rarytasu, kupowało się 'w budzie' :rolleyes:

raz jeszcze dziękuję za podpowiedź, Victorinox już u mnie, taki Pikutek na sterydach.....włosy na przedramieniu goli jak najlepsza maszynka......pomyślę nawet o dorobieniu jakiejś/goś pochwy/futerału/kabury, taka brzytwa nie powinna walać się luzem B)

Użytkownik cristovo edytował ten post 22 grudzień 2021 - 00:00

• russian80 lubi to

#746 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 22 grudzień 2021 - 22:32

Załączony plik  266223199_1915216718682872_7286258867608507888_n.jpg   98,2 KB   25 Ilość pobrań

A ja sobie pod choinkę zrobiłem taki prezent.

Lekka moja przeróbka Necka od Sanrenmu.

Przedłuzone ostrze, dołozone okładki z G10 z oczojebnym akcentem coby trudniej było zgubić.

Blank 4mm zamiast 2,5 oryginalnego. Dziura na mały palec, coby nóż na nim zawisł gdy potrzebne obie dłonie.

Do kompletu dojdzie Kydex z mozliwością zapięcia na pasie lub zawieszenia na szyi.

#747 ONLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 23 grudzień 2021 - 07:22

Jaka stal??

#748 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 24 grudzień 2021 - 13:33

Nóż powstał w ramach nauki "nożoróbstwa" i została użyta radziecka "ałmazka" HW5 hartowana na 65hrc.

Kolejny, zapewne lekko zmodyfikowany powstanie z N690 albo jakiegoś bułatu i oprawiony w drewienko już bez dziury na palec.

szablon wyciety laserem z blachy do wysłania nożorobowi w celu przeniesienia na docelową sztabkę

Załączony plik  szablon.jpg   55,68 KB   30 Ilość pobrań

Użytkownik venom_666 edytował ten post 24 grudzień 2021 - 13:39

#749 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 24 grudzień 2021 - 14:40

A co ta oksyda taka bylejaka :)? Odtluszczales? 65 hrc ... kto to będzie ostrzył
Ale żeby nie było że się tylko czepiam, to koziki fajne tym bardziej że samodzielnie wydłubane.

Użytkownik hanz edytował ten post 24 grudzień 2021 - 14:41

#750 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin

Napisano 26 grudzień 2021 - 12:26

Hw5 tak się hartuje, ale chyba hartownikowi wyszło mniej. Wbrew pozorom diamentem idzie leciutko. Trawienie też na tej stali to zwykle loteria i zawsze można zrobić satynę...
Siostrzeniec jest początkującym nożorobem, więc trochę brak mu doświadczenia, tym bardziej że tą stał zakupił raczej z ciekawości i chęci spróbowania czegoś nowego, a mnie było wszystko jedno z czego zrobi.
Dla porównania oryginalny Sanrenmu.8d8fdcb7790356b3fa38eb1c226e190b.jpg

#751 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 01 styczeń 2022 - 18:20

.

Użytkownik gorgol edytował ten post 01 styczeń 2022 - 18:39

#752 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 25 marzec 2022 - 19:52

Wydaje się, że okazja https://allegro.pl/o...tui-11949828020

• Wojtek B. lubi to

#753 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 26 marzec 2022 - 16:33

Zeby to jeszcze ładne było ... :) morka lepsza

#754 ONLINE   Wojtek B.

Wojtek B.

Wiślak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1839 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Wojtek

Napisano 26 marzec 2022 - 17:13

Mi się podoba, ale mam Morkę :)

• Night_Walker, Koincydencja i hanz lubią to

#755 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów

Napisano 27 marzec 2022 - 08:55

A od Morki Hultafors. ;-)

Niekoniecznie grubas GK i jego wariacje na temat, gdzieś od 2 lat mam RFR i ten nożyk bije na głowę Mory użytkowością.

#756 ONLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 27 marzec 2022 - 14:20

A może jakieś konkrety? Mi ze zdjęć nie wynika, żeby rfr bił morę w czymkolwiek.

#757 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów

Napisano 28 marzec 2022 - 06:04

Ergonomia rękojeści, przynajmniej dla mnie, trudno to opisać, ale po prostu lepiej leży w ręce.

Stal, w RFR nierdzewka zdecydowanie lepiej trzyma ostrość niż Morach, śmiem twierdzić, że również lepiej niż w węglowych, a ostrzy się całkiem przyjemnie.

Wyższy szlif powoduje, że lepiej tnie.

I tyle, niby nie wiele, a jak się zastanowić, to wszystko co istotne w ocenie typowo użytkowego noża.

#758 ONLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 28 marzec 2022 - 10:35

Mi ta rękojeść przypomina starą Morę Frosts (mam gdzieś w domu jedną) jednak wolę Companiona. Co do stali interesujące, przy okazji kupię hultaja na testy. Z tego co widzę, pochewka ma zapięcie zamykane do paska - nie podoba mi się to. Morę mogę nosić gdziekolwiek - przypiętą do kieszeni koszuli na piersi, bocznej kieszeni bojówek, kieszeni plecaka, pod pachą na krawędzi kamizelki itd. itp.

• venom_666 lubi to

#759 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów

Napisano 29 marzec 2022 - 07:11

Jeśli ma to być nóż do noszenia, to wg mnie ta pochewka jest po prostu do wyrzucenia. :-) Głównie ze względu na to, że na "dzień dobry" uciąłem jelec, zostawiając jedynie zgrubienie z przodu, po tej operacji nóż w pochwie wprawdzie się jakoś trzyma, ale nie tak, żebym miał pewność, że nie wypadnie w czasie noszenia. Rękojeść i cały nóż po tej operacji bardzo przypomina kształtem klasyczne puukko.

Zostawiając jelec można ewentualnie oryginalną rękojeść przerobić, ucinając zapięcie i dorabiając szlufkę lub klips.

#760 ONLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 27 maj 2022 - 12:52

Kupiłem kutego hidden tang z bieżni lozyska wyszedł tak,przed konserwacją rękojeści.Goli przedramię aż miło ;)

Załączone pliki

• Wojtek B., korol i md30 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych