#21 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 08:26
Pozdrawiam
#22 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 12:54
ja także witam cię na naszej stronie. Zapraszam do wymiany doświadczeń.
Mam pytanie, czy masz może brata Rafała?
#23 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 13:05
#24 OFFLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 17:57
@Rognis Nie ,mam brata Marcina,tematem budowy węzisk jestem zainteresowany od dawna,zawsze sobie swoje wędki przezbrajałem do własnych potrzeb,ostatnio duzo wędzisk montuję,dla siebie i znajomych,są to głównie wędki muchowe oraz spinningi.
Ekspertem w tej dziedzinie jeszcze nie jestem,ale conieco juz wiem.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za miłe przyjęcie
Tomek
#25 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2006 - 20:32
w tej dziedzinie to praktyka czyni mistrza, jesli tak jak piszesz grzebiesz przy wlłasnych wędkach od dłuższego czasu jesteś większym ekspertem niż większość z nas Pochwal się fotkami jakiś swoich produkcji !!! Prośba o zbliżenia
Pozdrawiam!
#26 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 07:31
Oto moje wędki ,na razie tlko tyle,więcej fotek muszę pozmniejszać,wrzucę je dziś popołudniu
Tomek
Załączone pliki
#27 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 15:01
Pozdrawiam
Remek
#28 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 20:21
Dziś skończyłem montować rękojeść na blanku Rainshadow IST1264F.
Postaram się w najbliższym czasie wrzucić jakieś fotki
Załączone pliki
#29 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 20:44
Załączone pliki
#30 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 20:47
Załączone pliki
#31 OFFLINE
Napisano 08 kwiecień 2006 - 20:58
Jak na pierwszy raz rewelacja . Też bym chciał żeby moje wędki po złożeniu wyglądały tak samo. Właśnie zacząłem samodzielnie składać pierwszą wędkę pod casting ale mam cholernego pietra przed lakierowaniem omotek. Proszę podpowiedz jak to zrobić żeby w lakierze nie było żadnych bąbelków powietrza.
pozdrawiam
TARŁO$
#32 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2006 - 04:01
Pierwsze to one nie są...To druga (ta niebieska)i trzecia muchówka.
Co do lakierowania to zależy jakiego lakiero używasz,czy jest to Gudebrod,czy Trondak,z tymi miałem do czynienia wiec mogę Ci cos doradzić,otóż Gudebrod kładzie się bajecznie łatwojest lakierem rzadkim,więc kładąć go delikatnie miękkim pędzelkiem nie ma problemu z położeniem lakieru,ważne też jest to żeby wędki lakierować w pomieszczeniach w których nie ma dużo kurzu ,najlepiej polakierować i wyjść z pomieszczenia,i bez potrzeby wogóle tam nie wchodzić,
Trondak jest lakierw\em o znacznie gęstszej konsystencji ,duzo bardziej gęstym,ale też dużo trudniejszym do położenia niż Gudebrod.Ja nakładam go cieniutką drewnianą szpatułką,żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza,należy gdy lakier zgęstnieję odrobinę delkiatnie go podgrzać,pęcherzyki zostaną uwolnione,z tym że potrzeba tu pewnej wprawy,ja źwiczyłem na kawałku starego blanku,i kilku starych przelotkach.
Mam nadzieję że moje wywody okażą się pomocne
Pozdrawiam!!
Dobra pędzę na pociąg,trzeba się w końcu nad wodę ruszyć...
#33 ONLINE
Napisano 09 kwiecień 2006 - 13:20
dzięki - właśnie o takich zdjęciach myślałem. Bardzo stylowy winding check na jednym ze zdjątek zauważyłem, mmmmm
Mam nadzieję iż więcej osób zachęconych tym przykładem będzie wstawiać fotki swoich produkcji na to forum
Tomku - jeszcze jedno pytanie, czy przy lakierowaniu przelotek korzystasz z wolnoobrotowej maszynki w której umieszczasz kij - moze sobie cos takiego nabyłeś lub zbudowałeś ?
Pozdrawiam!
#34 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2006 - 17:53
Tak zmajstrowałem sobie taką maszynkę,choć wędki na zdjęciach robione były jeszcze bez jej użycia.
Ten winding check to Forecast.
Pozdrawiam!!!
#36 ONLINE
Napisano 09 kwiecień 2006 - 18:45
#37 OFFLINE
Napisano 09 kwiecień 2006 - 19:32
Gumo
#38 OFFLINE
Napisano 26 wrzesień 2009 - 19:46
http://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Minima-Reel-Seats/MI NIMA-Ultra-Lite-Exposed-Blank-Spinning-Reel-Seat
Zaznaczam, że chodzi mi o uchwyt do spiningu. Myślę o takim uchwycie, jednak mam wątpliwości czy mocowanie będzie dość sztywne. W castingu idea tego założenia jest prosta w realizacji, ponieważ wystarczy małe wycięcie pod palcem, w spinie wycięcie musi być na górze, musi być spore bo opiera się poduszka dłoni. Myślałem również o zmodyfikowaniu gotowego uchwytu typu DNPSM lub VSS Deluxe (Fuji) poprzez wycięcie odpowiednich fragmentów (byłoby sztywniej ze względu na konstrukcję uchwytu). Kupić gotowy czy wycinać, czy w ogóle jest sens bawić się w odsłonięty blank na uchwycie?
#39 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2009 - 00:07
Ja taki uchwyt kupiłem 2 miesiące temu, przymierzyłem, zamocowałem na sucho, po czym naszły mnie wątpliwości bo jest nieergonomiczny, to znaczy niewygodny. Blank, nawet mocnej i długiej wędki jest zbyt chudy, wprawdzie wyprofilowana jest górna część uchwytu ale to tylko trochę poprawia uchwyt. Z jednej strony więc doskonałe czucie blanku z drugiej niewygoda, to jest dylemat. Ja powiem szczerze nie zdecydowałem jeszcze.Blank się pasie na półce a ja się wacham, bo może podczas używania nie będzie tak żle, ale z drugiej strony żal mi spaprać fajny blank.
Aby zrobić wycięcie w gotowym uchwycie to musiałbyś chyba mieć średnicę dziury dopasowaną ze średnicą blanku, łatwiej kupić selektony wytoczyć drewniany insert z dziurą spasowaną z blankiem i albo na tym poprzestać bo drzewo będzie dobrze transmitować drgania albo wypiłować w insercie otwór, można go wtedy ładnie wyprofilować pilnikem i pap. ściernym albo odpowiednim frezem, będzie trochę zabawy ale efekt może być ciekawy.
Mam nadzieje że trochę pomogłem.
Pozdrawiam. Klosskuba.
#40 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2009 - 08:52
Śliczne dzięki .
Dokładnie te same wątpliwości mnie męczą. Pomysł z otworem w insercie wydaje się rokować nadzieję. W projekcie który sobie właśnie obmyślam chodziłoby mi o to żeby zrobić właśnie blank maksymalnie minimalistyczny, jeśli się da to bez gripu lub z minimalnymi fragmentami. Nie wiem czy się to uda. Z kolei pomysł na insert z otworem pozwoliłby zrobić jakiś odchudzony grip np. z fragmentów korków i eva, który współgrałby z takim uchwytem.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: artykuł, dolnik
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Olejowanie rękojeści korkowej - czy ktoś próbował ?Napisany przez Friko , 23 sty 2019 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rękojeść ratanowa - ktoś montuje?Napisany przez dawid_ , 16 paź 2016 tech-rb, dolnik, rękojeść |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka rękojesci - pytania i poradyNapisany przez stugrzeg , 13 lip 2009 przeróbka, tech-rb, rękojeść i 1 więcej |
|
|
||
TECH
Hand made →
Długość rękojeściNapisany przez mrWhite7 , 31 sie 2016 tech-rb, rękojeść, dolnik |
|
|
||
Hand made →
Foregrip w SKSS - powybrzydzam trochęNapisany przez popper , 17 lip 2016 dolnik, rękojeść |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych