co do wytrzymalosci to raczej jeden pies, stradic jest za to lzejszy od biomka
SHIMANO Stradic 2015 JDM opinie, uwagi
#121 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 12:57
- MARIUSZ 69 lubi to
#122 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 13:04
Hmm ciekawe ..bo jeśli tak to wziął bym go sobie od dawka1 na próbę . W sumie nie jest drogi
Ale pytanie tylko czy rozmiar 4000 wytrzyma nocne woblerowanie sandaczowe ....
W sumie cena bardzo podobna - biomek czy stradic ?
#123 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 13:18
wez pod uwage ze stradici od dawka sa eu czyli z wyzszym przelozeniem, ja osobiscie nie mam przekonania/potrzeby do uzywania HG/XG kolowrotkow
#124 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 13:25
W sumie racja - na takie łowy 4:8 spokojnie wystarczy. A Ty kolego długo łowisz na swojego ? W jakich warunkach ? Duża rzeka ?? Jakie przynęty ? Jak się sprawdza ?
#125 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 13:26
Na koniec porownalem sobie z Stradikiem FJ i jak dla mnie ten ostatni wydawal sie najciekawszy.
#126 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2016 - 14:27
Kupilem 2500s na poczatku sierpnia, uzywany byl do lekkiegiego spinningu(glowki do 8g, obrotowki max nr2), zadna ze stosowanych przynet nie stanowila problemu. Lowilem na sredniej rzece o powolnym nurcie, jeziorch, morzu i dalej kreci jak nowy, jedyna wada to koszt importu z japonii
#127 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2016 - 01:33
- kubaS 1 lubi to
#128 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2016 - 12:59
Sorki,że zaśmiecam temat-prosił bym w wolnej chwili o opinie co Byście wybrali.Łowię głównie na woblery 7-15gram,oraz obrotówki nr.1,2,3 i wahadła.Zależy mi ,żeby się nic nie plątało itp...zawsze starannie mam nawiniętą linkę i dbam o odpowiednią jej ilość .
Zastanawiam się ``wstępnie `` nad kupnem czegoś dobrego w rozsądnej cenie i znalazłem tak-pokażę od ceny od najniższej do najwyższej;
-Więc szukając po necie czegoś solidnego z najniższej półki cenowej,bo około 300zł za coś w miarę solidnego to znalazłem;
Exage4000FD model 2014
Za około 350zł Daiwa Exceler 4000 lub Ew.3000-Ciekawostką jest ,że ta Daiwa 4000 za jednym obrotem zwija linkę jak Stradic 2015 czyli (+-100cm) ,ma nawój krzyżowy,ale nie wiadomo,czy ma takie walory jak Stradic przy zarzucaniu,no i masa Daiwy jest od Stradica większa.
Kolejny na myśl,za jeszcze Ew... na moją kieszeń,czyli około 500zł jest Aero4000 Spining.Jest od stradica cięższy o te 50 gram i właśnie nad nim się zastanawiam.Mimo przełożenia 4,8:1 Aero zwija 86cm linki ma X-Ship.Jak myślicie bę dzie duża różnica miedzy Aero Spin-em a Stradikiem?
No i wiadomo mistrzostwo ,tylko drogo trochę ,bo około 850zł za Str 4000
#129 ONLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 08:14
#130 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 18:06
Ja będę uderzał w ten ostatni młynek. Wielkość 4000 można już wyrwać za 720 zł w sklepach.
Proponuję przed zakupem udac się do pobliskiego sklepu i pokręcic nim na sucho. Ja też myślałem nad stradicikiem 2015. Natomiast jedna wizyta w sklepie ,w ktorym ów stradic sie znajdował i wyleczyłem się z niego na zawsze . Może trafiłem na felerny model ale kręcił jak kolowrotek za 5 dych z bazaru.Poważnie ....
- Tom Rob lubi to
#131 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 18:20
Proponuję przed zakupem udac się do pobliskiego sklepu i pokręcic nim na sucho. Ja też myślałem nad stradicikiem 2015. Natomiast jedna wizyta w sklepie ,w ktorym ów stradic sie znajdował i wyleczyłem się z niego na zawsze . Może trafiłem na felerny model ale kręcił jak kolowrotek za 5 dych z bazaru.Poważnie ....
Myślę, że trafiłeś na jakiś koślawy egzemplarz, chociaż mój import po rozpakowaniu kręcił jakoś tak... bez fajerwerków - może miałem oczekiwania "zepsute - przerośnięte" od moich wcześniejszych młynków. Ciekawość jednak zwyciężyła i po przesmarowaniu od podstaw, kręci o niebo lepiej.
Pozdrawiam,
Sławek
#132 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 18:25
Myślę, że trafiłeś na jakiś koślawy egzemplarz, chociaż mój import po rozpakowaniu kręcił jakoś tak... bez fajerwerków - może miałem oczekiwania "zepsute - przerośnięte" od moich wcześniejszych młynków. Ciekawość jednak zwyciężyła i po przesmarowaniu od podstaw, kręci o niebo lepiej.
Pozdrawiam,
Sławek
Sławku.
Kręciłem 4000 i 3000. Oba kręciły "plastikowo " ...Może taka partia poszła do sklepu...tego nie wiem. Co nie zmienia faktu , że ładny jest
Pzdr
#133 ONLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 18:27
Pokręcę nim na pewno przed zakupem. Jakie wady miał ten egzemplarz o którym piszesz, głośny, luzy na szpuli, korbce?
#134 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2016 - 18:37
Sławku.
Kręciłem 4000 i 3000. Oba kręciły "plastikowo " ...Może taka partia poszła do sklepu...tego nie wiem. Co nie zmienia faktu , że ładny jest
Pzdr
Podobnie rzecz się miała z TP 11, na dzień dobry kręcił bardzo ok, ale dopiero po wyczyszczeniu i smarowaniu dostał "masła". Ten Stradic tez miał sucho na dzień dobry i takie smarowanie rozwiązało problem.
- "Paweł" lubi to
#135 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2016 - 22:19
Podobnie rzecz się miała z TP 11, na dzień dobry kręcił bardzo ok, ale dopiero po wyczyszczeniu i smarowaniu dostał "masła". Ten Stradic tez miał sucho na dzień dobry i takie smarowanie rozwiązało problem.
Tego nie wiem ,puki co nie znam nikogo kto ten kręciol smarował i co bylo potem ....
#136 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 12:13
Użytkownik Pawgas edytował ten post 11 styczeń 2016 - 12:14
#137 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2016 - 18:56
Ogólnie co do stradica HG, Mam ten kołowrotek '2500' 4razy już byłem nad woda łowiłem i ogólnie w mojej sztuce wszystko chodzi jak powinno, Jedynie jak to Shimano troszke sucho, ale mimo to jakoś nie odczuwam tego[po sezonie wyśle aby posmarowali lepiej].I zobaczymy czy dostanie tego MASŁA
#138 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 12:53
Hmm ciekawe ..bo jeśli tak to wziął bym go sobie od dawka1 na próbę . W sumie nie jest drogi
Ale pytanie tylko czy rozmiar 4000 wytrzyma nocne woblerowanie sandaczowe ....
W sumie cena bardzo podobna - biomek czy stradic ?
Nowy Stradic4000 XG czy wytrzyma nocne sandaczowanie?-Myślę,że skoro ma hamulec do 11kg to i sumowanie by wytrzymał.
Biomaster4000 bardziej by miał optymalne tempo i łatwiej by go było wyczuć ,ale więcej trzeba by było niż Stradikiem nakręcić się korbką.
Stradic4000 ma takie przełożenie,że przy normalnym kręceniu z ``nocnymi pobiciami`` mogła by być lipa. Trzeba by zwijać powoli to wtedy O.K.
Technicznie oby dwa są na wysokim poziomie(również cenowym ) - jak dla mnie bez pytań,bo odpowiedź jest w danych technicznych.
KWESTIA GUSTU
#139 ONLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 13:38
I ja pokręciłem sobie trochę nowym Stradic-em 4000, w miarę spasowany tak jak Daiwa Caldia, ale mniej "maślany" w stosunku do niej.
#140 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 20:44
Raz jeszcze o technologii Shimano Hagane Concept http://fishing.shima...2/index_en.html
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych