Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Haibo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
605 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 14 kwiecień 2018 - 19:04

A więc już nie stoję przed wyborem, ponieważ zakupiłem silnik Haibo M150 w firmie Tokarex. Oczywiście zdjęcia filmy i testy będą z tym, że dopiero na wiosnę. Mogę tylko w kilku słowach napisać moje osobiste wrażenie.

Silnik z wyglądu zewnętrznego, budowy, i wyposażenia jest dokładnie taki sam jak jego droższy klon RHINO 70 BLX.

Rodzaj silnika - BEZ SZCZOTKOWY

Element mocujący silnik do pawęży nie jest plastikowy tylko jest wykonany z odlewu chyba żeliwnego-mocne i solidne.

Posiada cyfrowy wskaźnik napięcia akumulatora-sprawdzony z Voltomierzem, działa i wskazuje wartość napięcia zgodnie z miernikiem.

Dodatkowym elementem, który posiada silnik to gniazdo USB do ładowania tel i/lub podłączenia jakiegoś dodatkowego oświetlenia.

Maxixmizer działa perfekcyjnie, tzn minimalne obroty są naprawdę bardzo znikome dalej w całym zakresie obroty wzrastają bardzo płynnie, nie widać wyraźnych skoków obrotów.

Obudowa jest plastikowa ale solidna nic nie trzeszczy, jest dobrze spasowana. 

Silnik posiada dodatkowy przycisk koło wskaźnika napięcia Sport Mode, który powoduje zwiększenie maksymalnej prędkości obrotowej śruby-jaki będzie miało to wpływ na prędkość sprawdzimy na wiosnę :)

Korpus silnika również jest stalowy.

Kabel rozłączany od silnika jest na szybko-złączkę w której styki są grube i solidne. Kabel dodatkowo jest w oplocie ochronnym.

Śruba 3 łopatkowa.

Pobór prądu podany przez producenta to przy prędkości maksymalnej 50A i przy dodatkowo włączeniu przycisku Sport Mode 65A

Pływałeś już może, jeśli tak to jakie wrażenia?

• gryzon lubi to

#282 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 16 kwiecień 2018 - 09:37

W sobotę razem z kolegą pływaliśmy na M150, ja na Kolibri 330DSL kolega Kolibri 260. Na mniejszym pontonie na maksa bez sportu 7mk/h, ze sportem 8km/h(jedna osoba, dwa aku 93ah+graty), ja nie miałem jak zmierzyć prędkości, ale bardzo nie odstawała. Podczas pływania wyraźnie słychać pracę przekładni, ale nie jest dla mnie bardzo głośna czy uciążliwa, silnik szczególnie na wstecznym biegu po włączeniu reaguje z małym opóźnieniem co trzeba brać pod uwagę, ale szybko idzie się przyzwyczaić. Całość sprawia bardzo dobre wrażenie, jedyne do czego mogę się przyczepić w wykonaniu to guma na rumplu, obaj odnieśliśmy wrażenie, że może nie być trwała.
Na minus, ale już nie w samym wykończeniu, są zakłócenia jakie wytwarza mi na Lowrance, u kolegi na Garminie brak takich efektów, więc pewnie będę musiał poeksperymentować z ustawieniem przetwornika, albo wywalić go na bok pontonu.

Pierwsze wrażenia bardzo na plus, silnik jak na elektryka ma moc ;) Coś więcej ciężko napisać po 15km na wodzie, jeśli okaże się trwały, to będzie można uznać, że z silników 12V nic lepszego na rynku nie ma, a już na pewno nie za taką cenę.

Użytkownik Apioo edytował ten post 16 kwiecień 2018 - 10:13

• Piotrek Milupa i Maciek. lubią to

#283 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Rafał

Napisano 16 kwiecień 2018 - 10:18

W sobotę razem z kolegą pływaliśmy na M150, ja na Kolibri 330DSL kolega Kolibri 260. Na mniejszym pontonie na maksa bez sportu 7mk/h, ze sportem 8km/h(jedna osoba, dwa aku 93ah+graty), ja nie miałem jak zmierzyć prędkości, ale bardzo nie odstawała. Podczas pływania wyraźnie słychać pracę przekładni, ale nie jest dla mnie bardzo głośna czy uciążliwa, silnik szczególnie na wstecznym biegu po włączeniu reaguje z małym opóźnieniem co trzeba brać pod uwagę, ale szybko idzie się przyzwyczaić. Całość sprawia bardzo dobre wrażenie, jedyne do czego mogę się przyczepić w wykonaniu to guma na rumplu, obaj odnieśliśmy wrażenie, że może nie być trwała.
Na minus, ale już nie w samym wykończeniu, są zakłócenia jakie wytwarza mi na Lowrance, u kolegi na Garminie brak takich efektów, więc pewnie będę musiał poeksperymentować z ustawieniem przetwornika, albo wywalić go na bok pontonu.

Pierwsze wrażenia bardzo na plus, silnik jak na elektryka ma moc ;) Coś więcej ciężko napisać po 15km na wodzie, jeśli okaże się trwały, to będzie można uznać, że z silników 12V nic lepszego na rynku nie ma, a już na pewno nie za taką cenę.

Ja jeszcze nie pływałem na swoim M150 :( brak czasu, ale powiedz kolego jak z poborem prądu w ciągu jednego dnia wykorzystaliście 2 akumulatory? jak sprawia się maximizer jest dokładny, jak jego prędkość minimalna da się pływać w trollingu ?  

#284 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 16 kwiecień 2018 - 10:20

Pływałeś już może, jeśli tak to jakie wrażenia?

Nie jeszcze nie pływałem z powodu braku czasu, jak tylko będę po testach podzielę się swoimi wrażeniami na pewno.

• Piotrek Milupa lubi to

#285 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 kwiecień 2018 - 18:23

Pal to sześć, zaryzykuję i wezmę go kupię do testów.

• Apioo i rafuss lubią to

#286 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 17 kwiecień 2018 - 07:23

Pal to sześć, zaryzykuję i wezmę go kupię do testów.

Myślę, że to dobry wybór a gwarancja 5 lat w Tokarexie też daje pewien spokój, bo nie słyszałem/czytałem żeby ktoś narzekał na ich serwis w odróżnieniu od serwisów  Osapiana. 

• Piotrek Milupa lubi to

#287 OFFLINE   Jammaey

Jammaey

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 265 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Radek

Napisano 17 kwiecień 2018 - 20:18

Dotarł do mnie Haibo M150..
Na pierwszy rzut oka wszystko ok, porządnie wykonany, sprawia wrażenie solidnego..
Zamontowałem śrubę i zdziwienie..

Trzpień z gwintem wystaje poza obrys śruby o jakieś 1,5 cm..
Tak to ma wyglądać? Nie powinien być na równo z końcem śruby?
U Was też to tak wygląda?

Jeśli wszystko jest ok i tak ma być to taki kikut nie będzie bardziej zbierał żyłek,plecionek czy zielska?

Załączone pliki

Użytkownik Jammaey edytował ten post 17 kwiecień 2018 - 20:24

#288 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 17 kwiecień 2018 - 21:00

U mnie wygląda tak samo, ale sądząc po zdjęciach z instrukcji i pudła, można dołożyć drugą, mniejszą śrubę i mieć 6 łopatek, wówczas nie będzie już gwint wystawał. :)

#289 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 17 kwiecień 2018 - 21:03

Druga śrubę? I co to zmieni ? Jest ona w zestawie

#290 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 17 kwiecień 2018 - 21:05

Tak, drugą. Nie wiem, nie posiadam. Nie jest. ;)

#291 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 maj 2018 - 20:19

Dziś miałem okazję pierwszy raz przetestować M150 choć krótko, to powiem że jestem pod wrażeniem.

Silnik naprawdę ma kopa jak na elektryka, łódka 3,60 z dwoma rosłymi chłopami szła jak jak burza  ;) bo 7 km/h, a po włączeniu trybu sport poszła 7,5 km/h.

Testy nie trwały długo bo i akwen nie powalał wielkością ale niedługo wezmę go na swoją łódź 4,20 i popływam po większej wodzie.

• Apioo, Maciek. i SkiDivPL lubią to

#292 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 03 maj 2018 - 07:17

I na sąsiednim akwenie również było słychać ten silnik?

Pytam, bo na "moim" ktoś pływa takim chyba wynalazkiem i łomot jest niesamowity. 

#293 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 maj 2018 - 15:49

Piotrze, czy w czeluściach instrukcji (lub w  innym miejscu) znalazłeś informacje

z jakimi obrotami pracuje ten silniczek ? (tj. jakie są max obroty śruby).

Użytkownik Lepton edytował ten post 03 maj 2018 - 15:52

#294 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 maj 2018 - 19:01

Pytam, bo na "moim" ktoś pływa takim chyba wynalazkiem i łomot jest niesamowity. 

Takim wynalazkiem na pewno nie, ten słuchać tylko jak masz ustawione niskie zanurzenie.

Piotrze, czy w czeluściach instrukcji (lub w  innym miejscu) znalazłeś informacje

z jakimi obrotami pracuje ten silniczek ? (tj. jakie są max obroty śruby).

Niestety instrukcja to całe dwie strony xero A4 i nie ma takich danych.

#295 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 04 maj 2018 - 07:13

Posiadam również ten silnik i jeżeli chodzi o hałas to moim skromnym zdaniem jest bardzo cichy, silnik jest zamontowany na pontonie z niewielkim zanurzeniem i dodatkowo powiem, że po podłączeniu na chwile do testów pod tą samą baterie echosondy nie jest ona zakłócana przez prace silnika - echoGarmin 4 striker . https://www.youtube....h?v=DqxfU1PixvU

Użytkownik rafuss edytował ten post 04 maj 2018 - 07:23

• Piotrek Milupa lubi to

#296 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 maj 2018 - 07:21

Posiadam również ten silnik i jeżeli chodzi o hałas to moim skromnym zdaniem jest bardzo cichy, silnik jest zamontowany na pontonie z niewielkim zanurzeniem i dodatkowo powiem, że nie zakłóca echa Garmin 4 striker. 

Rafał- jaki masz rozmiar dętki? Jaką prędkość osiągasz na tym haibo? To model M150?

#297 OFFLINE   rafuss

rafuss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 04 maj 2018 - 07:27

Rafał- jaki masz rozmiar dętki? Jaką prędkość osiągasz na tym haibo? To model M150?

Mam długość 2,80 tak silnik to M150 bez większego wiatru osiągnąłem 7 km/h bez funkcji sport

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#298 ONLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 maj 2018 - 07:40

Mam długość 2,80 tak silnik to M150 bez większego wiatru osiągnąłem 7 km/h bez funkcji sport

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dzięki za wieści.

#299 OFFLINE   Piotr Boruch

Piotr Boruch

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 602 postów
  • LokalizacjaKraków/Nowy Sącz
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Boruch

Napisano 13 maj 2018 - 17:31

Popływałem trochę na M150 i powiem tyle że jest w porządku prędkość i moc jak najbardziej na plus. Na minus zaliczkam lekkie opóźnienie szczególnie przy starcie zarówno w przód jak i tył...trzeba się przyzwyczaić oraz guma na rumplu która kręci się w koło....natomiast w tej cenie ...THE BEST ...zobaczymy jak z trwałością...Co do prądu myślałem że będzie zdecydowanie gorzej a pobór też zaliczam na plus...Pływane na dętka 3.3m z dwoma rosłymi facetami z dwoma aku i mocą sprzętu... :-)

#300 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 maj 2018 - 18:38

A mógłbyś jaśniej o osiągach. Bo samo zadowolnie nic nie mowi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych