WARSZAWA
#241 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2015 - 16:27
- pureass lubi to
#242 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2015 - 21:19
Witam Kolegów przy okazji pierwszego wpisu. Jerkbaita czytuję dość regularnie, ale z racji tego, że w Polsce łowię bardzo sporadyczni, jakoś do tej pory nie było okazji, żeby coś napisać.
Tym miejscem, gdzie zdarzało mi się wędkować było właśnie jeziorko Szczęścliwickie - sukcesy nie za duże - szczupaczki do 45-50cm, ale zwykle coś się uwiesiło. Z chęcią wymienię się doświadczeniami z kolegami, którzy łowią tutaj bardziej regularnie. Zaciekawiła mnie informacja o szczupaku 108 cm - mimo tego, że w charakterze spacerowicza bywam tutaj bardzo często, nie widziałem jeszcze żeby ktoś złowił większego drapieżnika. Karpie i amury - owszem, widywałem naprawdę duże złowione sztuki, raz nawet miałem okazję obserwować 3 godzinny hol amura (tak zgaduję), bo ryby nawet nie zobaczyliśmy.
Z racji tego, że miałem okazję popływać po tym jeziorku z echosondą - kilka ciekawych spostrzeń. Jeziorko ma termoklinę, co przy tak małym zbiorniku nie jest częste. Ryb i to dużych jest naprawdę sporo, ale najciekawsze echa widywałem w tych miejscach, gdzie rzadko pojawiali się wędkarze ; )
Rozmiarami niektórych odczytów naprawdę byłem zaskoczony - w wodach Szwecji i Finlandii nie miałem okazji zaobserwowania tak dużych.
p.s.
Wydaje mi się, że minąłem się kilka razy z Remkiem - prawie 2m wzrostu, z lustrzanką w ręku. Potwierdź Remku, że właściwie identyfikuję, to następnym razem się odezwę.
#243 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2015 - 22:55
Witam Kolegów przy okazji pierwszego wpisu. Jerkbaita czytuję dość regularnie, ale z racji tego, że w Polsce łowię bardzo sporadyczni, jakoś do tej pory nie było okazji, żeby coś napisać.
Tym miejscem, gdzie zdarzało mi się wędkować było właśnie jeziorko Szczęścliwickie - sukcesy nie za duże - szczupaczki do 45-50cm, ale zwykle coś się uwiesiło. Z chęcią wymienię się doświadczeniami z kolegami, którzy łowią tutaj bardziej regularnie. Zaciekawiła mnie informacja o szczupaku 108 cm - mimo tego, że w charakterze spacerowicza bywam tutaj bardzo często, nie widziałem jeszcze żeby ktoś złowił większego drapieżnika. Karpie i amury - owszem, widywałem naprawdę duże złowione sztuki, raz nawet miałem okazję obserwować 3 godzinny hol amura (tak zgaduję), bo ryby nawet nie zobaczyliśmy.
Z racji tego, że miałem okazję popływać po tym jeziorku z echosondą - kilka ciekawych spostrzeń. Jeziorko ma termoklinę, co przy tak małym zbiorniku nie jest częste. Ryb i to dużych jest naprawdę sporo, ale najciekawsze echa widywałem w tych miejscach, gdzie rzadko pojawiali się wędkarze ; )
Rozmiarami niektórych odczytów naprawdę byłem zaskoczony - w wodach Szwecji i Finlandii nie miałem okazji zaobserwowania tak dużych.
p.s.
Wydaje mi się, że minąłem się kilka razy z Remkiem - prawie 2m wzrostu, z lustrzanką w ręku. Potwierdź Remku, że właściwie identyfikuję, to następnym razem się odezwę.
Jak taki ryży to On .
- remek lubi to
#244 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 10:01
Ryb i to dużych jest naprawdę sporo, ale najciekawsze echa widywałem w tych miejscach, gdzie rzadko pojawiali się wędkarze ; )
Piękne! Strzał w 10! Masz odpowiedź gdzie została złowiona ta ryba. Nigdy tam nie wiedziałem wędkarzy ....
Raczej nie. Z lustrzanką już nie chodzę (tylko na specjalne okazje ją biorę) ... ale jak się spotkamy w Wwie (możemy się jakoś spotkać) to się poznamy i mogę przynieść naszywkę.
#245 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 10:33
Wychowałem się koło glinianki Szczęśliwickiej,w ciągu ostatniego roku widziałem kilka wyjętych szczupaków powyżej 100cm,amury/karpie koło 90cm...
ryba mocno przećwiczona niełatwa do wyłuskania,poniżej 3mtr siarkowodór i piasek z żółtego przechodzi w czarny(większość miejscówek w poszukiwaniu zaczepów prze-nurkowałem).
W zasadzie nie ma miejsc rzadziej penetrowanych przez wędkarzy.
Ciekawią mnie doświadczenia z echosondą,kiedyś podpatrzyłem ekran u karpiarza z łódką zanętową i echo.
#246 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 15:09
- ezehiel lubi to
#247 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 16:56
#248 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 16:57
#249 ONLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 18:25
Coś słyszałem, że na Cietrzewiu trzeba mieć zezwolenie z większego okolicznego sklepu wędkarskiego. To prawda?
#250 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 20:00
Coś słyszałem, że na Cietrzewiu trzeba mieć zezwolenie z większego okolicznego sklepu wędkarskiego. To prawda?
???????z Makro?
#251 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 20:10
Wychowałem się koło glinianki Szczęśliwickiej,w ciągu ostatniego roku widziałem kilka wyjętych szczupaków powyżej 100cm,amury/karpie koło 90cm...
Ja też tam ale bardzo dawno temu. "Tymy ręcamy" sadziłem drzewka w ramach czynu społecznego w podstawówce na początku lat 70 w parku Szczęśliwickim który wtedy parkiem oczywiście nie był.
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#252 ONLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 20:13
???????z Makro?
Chyba z Leclerc'a, ale szukam właśnie potwierdzenia
#253 ONLINE
Napisano 18 wrzesień 2015 - 20:17
Pogrzebałem i znalazłem info z samego sklepu. Potrzebna jest karta wędkarska, a identyfikator (zezwolenie) do pobrania w sklepie. We wrześniu mają uchwalić jaka będzie opłata za zarybienie. A od przyszłego roku trzeba będzie zapłacić już za łowienie
Użytkownik gutekjelonki edytował ten post 18 wrzesień 2015 - 20:18
#254 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2015 - 12:19
Jakieś stowarzyszenie powstało? Wiadomo już czym zamierzają zarybiać stawy?
#255 ONLINE
Napisano 19 wrzesień 2015 - 12:32
Jakieś stowarzyszenie powstało? Wiadomo już czym zamierzają zarybiać stawy?
Nic mi więcej nie wiadomo. W sklepie się pewnie wszystkiego można dowiedzieć.
- Paavo lubi to
#256 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2015 - 22:11
Jak będziesz daj znać. Od rana (6:00-7:30) jestem prawie codziennie ...
To i ja spróbuję się umówić w okolicach przyszłego weekendu. Przypomnę się, jeśli będę na miejscu. Wędkujesz tak regularnie, czy biegasz ?
Ja w tym roku obraziłem się na PZW i nie wykupiłem karty, w efekcie tylko podpatruję łowiących na Szczęśliwiach.....
ryba mocno przećwiczona niełatwa do wyłuskania,poniżej 3mtr siarkowodór i piasek z żółtego przechodzi w czarny(większość miejscówek w poszukiwaniu zaczepów prze-nurkowałem).
W zasadzie nie ma miejsc rzadziej penetrowanych przez wędkarzy.
Ciekawią mnie doświadczenia z echosondą,kiedyś podpatrzyłem ekran u karpiarza z łódką zanętową i echo.
Ja jakoś nie trafiałem na skutecznych łowców szczupaków, a Ci których podpytywałem również nie bardzo mieli czym się pochwalić, ani w bieżącym sezonie, ani generalnie.
Nawet łowiący na żywca z dumą opowiadali o najwyżej 80 cm szczupakach złowionych ileś lat temu. Zdażyło mi się za to spotkać w tym roku gościa, który niestety bardzo dobrze sobie radził w łowieniu okoni na żywca. Niestety - bo wszystkie ryby trafiały do siatki. Nie podejrzewałem, że po tym co dzieje się zimą (masowe łowienie miniokonków) pozostały w wodzie ryby 35+.
Co do echa - to skorzystałem z wypożyczalni kajaków, trochę gość się dziwił, jak zobaczył, że coś podczepiam do kajaka ; )
Siarkowodór, jeśli faktycznie jest, to znacznie głębiej, dużo ryb było tuż nad termokliną (chyba że to siarkowodór symuluje termoklinę) na głębokości ok. 5-5.5m. W tym roku mogło być inaczej ze względu na temperatury i niższy stan wody. Moje obserwacje z echem są sprzed 2 lat.
Natomiast osady denne jeziorka na pewno mają bogaty skład chemiczny, po łowieniu w najgłębszych miejscach guma trwale zmienia kolor i zyskuję oleistą, trudno usuwalną powłokę.
- Filip14 lubi to
#257 OFFLINE
Napisano 20 wrzesień 2015 - 21:39
W tym roku mało łowiłem,
w zeszłym wyjęte tylko 3 szczupki 50,60,80 po zdjęciu wypuszczone,
103 cm sfotografowałem zabrany przez gościa na żywca.
#258 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2015 - 07:18
- Bolesław lubi to
#259 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2015 - 12:41
W wekend byłem w królikarni z zamiarem zabawy z pasiaczkami.
Żucam i żucam i w pewnym momencie ku mojemu zdziwieniu przy zarzucie mega paprocha na żyłce 0,14 potęrzne szarpnięcie.
Tylko problem w tym że przynęta nie wpadła do wody, zerkam w góre a tu mewa szaleje na niebie jak na lasso.
Po chwili wpadła do wody zaplątana w żyłce i i powoli przyciągam ją do brzegu.
Nie miałem czym foty zrobić po za tym była tak zestresowana że szybko ją odplątałem i pozwoliłem ucieć.
#260 ONLINE
Napisano 21 wrzesień 2015 - 18:56
A wybrałem się na te całe Szczęśliwice dzisiaj na godzinkę. Pierwsza ryba z tego akwenu to... mały boleń . Malutki jak dwa kolejne okonki. Woda fajna i jest gdzie łowić. Presja dość spora jak na poniedziałek, ale na Cietrzewiu czy Koziorożcu widywałem więcej ludzi w ciągu tygodnia. Faktycznie jest tam głęboko... Miałem ze sobą jedynie niewielkie obrotówki, więc ciężko było obłowić dno. Jeszcze tam wrócę, poszukać pasiaków. Jakieś rady na temat Szczęśliwickich okoni?
- remek lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, warszawa, street fishing, poland, urban fishing
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Street Fishing BERLINNapisany przez Karpiu95 , 03 kwi 2019 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Zielona GóraNapisany przez Krismuaythai , 26 wrz 2016 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
Trójmiasto (Gdańsk, Sopot, Gdynia)Napisany przez remek , 29 kwi 2016 |
|
|
||
MIASTO
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
ToruńNapisany przez remek , 19 kwi 2016 |
|
|
||
Wędkarz nad wodą →
Street Fishing Poland →
SFE2016 - Koszulka Street Fishing Extreme 2016Napisany przez remek , 10 kwi 2016 sfe2016, street fishing |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych