Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szczecin

miasto szczecin street fishing poland urban fishing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1662 odpowiedzi w tym temacie

#621 OFFLINE   arielos24

arielos24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaBezrzecze
  • Imię:Ariel

Napisano 19 październik 2016 - 07:14

Byłem ostatnio kilka razy na bulwarach. Powiem jedno: masakra. Sandacze +/- 45cm zawijane w szmatę i walone z całej siły o ławkę. Jak gdzieś ktoś złowi ze dwie miarowe rybki, to od razu w promieniu 50 metrów wędkarze stoją 1-2 metry od siebie. Ostatnio fajnie mi gryzły na lekką główkę, niestety zaraz kilku panów zbliżyło się do mnie na tyle blisko, że nie miałem szans na jakikolwiek spływ przynęty...  Bardzo modna stała się metoda z łowieniem z dużym ciężarkiem, do którego na długim troku przyczepiona jest duża kotwica z jakimś kawałkiem gumy imitującym przynętę. Metoda ta charakteryzuje się bardzo agresywnym podbijaniem przynęty... Całe szczęście, że znajomy ma fajną łajbę i raz w tygodniu z nim pływam, bo jeśli chodzi o brzegowe szczecińskie łowy, to ja odpadam...

A słyszałeś o takim organie jak Policja lub SSR?

Biadolić to każdy umie a zadzwonić już ciężko, jak szkoda tych kilku groszy na telefon to nie wylewaj żali na forum :D

W pozwoleniu PZW masz numer do komendanta SSR i szybko pozbędziesz się pana z ciężarkiem i kotwicą z bulwaru

#622 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 19 październik 2016 - 09:23

w weekend tak szybko nie przyjadą, w SSR nikt nie odbierze, a w centrali p. kobieta Ci powie ze do takich "spraw" maja dwa samochody, jak któryś bedzie wolny to podjada ;)
  • granvorka lubi to

#623 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 październik 2016 - 09:27

Odpowiadając po kolei: tak, słyszałem o Policji i SSR.
Nie biadolę, tylko podaję aktualną sytuację nad wodą. Na policję można chyba za darmo dzwonić...
Pan z ciężarkiem w świetle prawa łowi chyba legalnie? do kotwicy ma przyczepioną jakąś tam przynętę, a agresywne podbijanie zawsze może delikatnie złagodzić. Policja i SSR chodzi po bulwarach bardzo często, niestety ich praca jest trochę jak walka z wiatrakami. Pouczają, wypisują jakieś śmieszne mandaty, a panowie łamiący prawo znikają na 20min znad wody, albo po prostu przenoszą się 100m dalej. Takiemu szarpakowcowi bardzo ciężko jest coś udowodnić, a nawet jeśli się uda to chłop dostanie tylko jakieś upomnienie/ostrzeżenie lub niewielki mandat. Jedyną opcją jest zwiększenie kary do kilku tysięcy zł lub zakaz połowu ryb np. na 2 lata.

• SpinDoktor lubi to

#624 OFFLINE   arielos24

arielos24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaBezrzecze

Napisano 19 październik 2016 - 09:29

Ciekawe bo ode mnie komendant odbiera nawet o 2 w nocy.

Co do Policji ostatnio kontrolowali mnie z łodzi o 1 w nocy z soboty na niedziele.

Jak dzwoniłem to przyjechali w cywilkach i typa zawineli jak chował kolejnego krótkiego

• Friko i Frogerset lubią to

#625 OFFLINE   arielos24

arielos24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaBezrzecze

Napisano 19 październik 2016 - 09:32

Nie można dociążać zestawu powyżej 20 gram to pierwszy przepis jaki już dyskwalifikuje ten ciężarek do agresywnego podbijania i kotwicy też się doczepią.

Poza tym jeśli chodzi o szarpaków to przez całe wakacje było 4 takich cwaniaków co myśleli że mogą im gówno zrobić i po oddaniu wędek i wypisaniu mandatu wracali znowu.

Na dzień dzisiejszy odsiadują za kłusownictwo

Aczkolwiek nigdzie tego nie nagłośnili, info dostałem od komendanta gdy ostatnio kontrolowali mnie i mifka

Użytkownik arielos24 edytował ten post 19 październik 2016 - 09:33

• Friko, Zander+ i jedin lubią to

#626 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 19 październik 2016 - 09:39

Okej, przekonały mnie Twoje argumenty. Następnym razem zgłoszę sprawę i przekonam się na własnej skórze jak to działa :)

pozdrawiam!

• jedin lubi to

#627 OFFLINE   Zander+

Zander+

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaWlkp.
  • Imię:Andrzej

Napisano 19 październik 2016 - 16:10

A ja myślę że za kilka dni ekipa Street Fishing... :good:  wyperswaduje co nie którym "bulwarowym kormoranom" jak należy postępować ze złowionymi rybkami a nie traktować je o bulwarowe ławki... :excl:...

...siła perswazji potrafi zdziałać cuda... :D wiem to po swojej wodzie jak to można nawrócić co niektórych aby przeszli na jasną stronę mocy...

..udanej zabawy życzę Wszystkim i postaram się być na kolejnym spotkaniu...pozostaje mi czekać na relację z mojego City...

...do następnego... :) 

#628 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 październik 2016 - 07:38

A ja myślę że za kilka dni ekipa Street Fishing... :good:  wyperswaduje co nie którym "bulwarowym kormoranom" jak należy postępować ze złowionymi rybkami a nie traktować je o bulwarowe ławki... :excl:...

...siła perswazji potrafi zdziałać cuda... :D wiem to po swojej wodzie jak to można nawrócić co niektórych aby przeszli na jasną stronę mocy...

..udanej zabawy życzę Wszystkim i postaram się być na kolejnym spotkaniu...pozostaje mi czekać na relację z mojego City...

...do następnego... :)

Wczoraj córa poszła wcześniej spać, wiec pojechałem na "bulwary" porzucać gumą, ludzi było tyle ze szkoda gadać, brakowało żeby jeden drugiemu na plecach siedział. Taki sam widok był od dworca po most długi.

Dopiero na deptaku było luźniej. Doszedłem do wniosku ze wciskanie się pomiędzy nie ma najmniejszego sensu i pojechałem do Gryfina :)

Jeżeli tak będzie wyglądała sobota to będzie ciekawie! ;)

Użytkownik Przemek. edytował ten post 20 październik 2016 - 07:39

#629 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 20 październik 2016 - 07:43

W sobotę zazwyczaj jest więcej ludzi, ale przynajmniej większość jerkbaitowców przeżyje coś nowego i wyjątkowego ;) ja dziś lecę porzucać z łódki w okolicach centrum ;) dam znać czy gryzą ;)

#630 OFFLINE   tomasxt

tomasxt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1087 postów
  • LokalizacjaStargard
  • Imię:Tomasz

Napisano 20 październik 2016 - 12:58

A w tym centrum jak pływasz to gdzie się cumujesz ? Bo ponoć jeden pan to szaleje tam jak cholera gdy widzi łódki

#631 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imię:Grzegorz

Napisano 20 październik 2016 - 13:20

W sobotę zazwyczaj jest więcej ludzi, ale przynajmniej większość jerkbaitowców przeżyje coś nowego i wyjątkowego ;) ja dziś lecę porzucać z łódki w okolicach centrum ;) dam znać czy gryzą ;)

W zeszłą sobotę nie było takiej tragedii, bynajmniej na bulwarach bliżej trasy Zamkowej :)

Ale fakt, że przy dworcu to niemal jeden na drugim siedział :blink:

#632 OFFLINE   Pawgas

Pawgas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 782 postów
  • LokalizacjaBerlin/Szczecin
  • Imię:Paweł

Napisano 20 październik 2016 - 15:28

Ja nie wiem co oni widzą w tym odcinku koło dworca. Nie miałem tam wyników. Pisałem już że jak na sobotę to teren zawodów jest za ciasny.

#633 OFFLINE   kwachu

kwachu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • Lokalizacjawarzymice
  • Imię:patryk
  • Nazwisko:kwasniewski

Napisano 20 październik 2016 - 15:36

hej.

Wczoraj popracowałem troszkę na bulwarach( ale w nocy) i siadały tylko maluchy ok20szt...aby ich nie kuć zmieniałem zestawy z główki na czeburaszke i na dropa...i tez siadały...Co do ilości osób...to faktycznie jeden na drugim nawet do 1,00 w nocy potem trochę poluźniło się...

W dniu zawodów przy stanowisku streetowym będzię zacumowany Rib SSR i na stałe będzie tam min. dwóch strażników więc każde zawiadomienie ze strony zawodnika będzie natychmiast realizowane . 

Jest też sprawa niezbyt zachwycająca .... przy bulwarach zacumowane są barki więc łowienie będzie utrudnione....ale prawdziwy ;) streetowiec sobie poradzi ;) ...połamania i do zobaczenia

#634 OFFLINE   Manniek66

Manniek66

Manniek66

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2343 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Bartosz

Napisano 20 październik 2016 - 15:55

Teren zawodów został powiększony o bulwar gdyński oraz małe fragmenty koło mostów i kanałów. Od siebie mogę dodać że nie warto siedzieć tylko na bulwarach. Parnica jest również bardzo atrakcyjna.Połamania oraz wielu magicznych pstryków ;)

#635 OFFLINE   bonah009

bonah009

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • Lokalizacjazach-pom.

Napisano 21 październik 2016 - 23:11

Maniek bulwar gdyński to ten teren koło mostu długiego gdzie jest sprzedaż węgla? ?? Dobrze kojarzę? Będzie można tam wchodzić? Pytam bo na mapce nie ma tego terenu zaznaczonego.

#636 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 22 październik 2016 - 16:17

trochę sandaczy ponad 50 padło i do tego szczupak prawie 90 :)

#637 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 27 październik 2016 - 14:55

Dziś miałem ciekawą sytuację na Parnicy niedaleko centrum. Łowiliśmy we dwóch z kumplem z łodzi na nowej miejscówce (dołek 9 metrów), na której tydzień temu mieliśmy kilka fajnych sandaczy 50+ i ze 40 sztuk drobiazgu. Przez godzinę nic się nie działo, później podpłynął do nas jakiś starszy jegomość. Po 15min złowił szczupaka pod 80cm. Chwila przerwy i w tym samym miejscu zębaty ucina plecionkę kumplowi. Pół godziny później ja wyciągam szczupaka 67cm... Co ciekawe przez 3 godziny nie złowiliśmy w tym miejscu żadnego sandacza. Zaobserwowaliście kiedyś podobne sytuacje na Odrze/Parnicy? Możliwe, że szczupaki upatrzyły sobie to miejsce na zimowisko i sandacza tam już nie będzie?

Nie jestem specjalistą, moja wiedza na temat rzecznego łowienia sandaczy jest znikoma dlatego jeśli moje pytanie jest śmieszne lub głupie (lub i takie i takie) to przepraszam :)

• Frogerset lubi to

#638 OFFLINE   Zander+

Zander+

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaWlkp.
  • Imię:Andrzej

Napisano 28 październik 2016 - 08:01

Dziś miałem ciekawą sytuację na Parnicy niedaleko centrum. Łowiliśmy we dwóch z kumplem z łodzi na nowej miejscówce (dołek 9 metrów), na której tydzień temu mieliśmy kilka fajnych sandaczy 50+ i ze 40 sztuk drobiazgu. Przez godzinę nic się nie działo, później podpłynął do nas jakiś starszy jegomość. Po 15min złowił szczupaka pod 80cm. Chwila przerwy i w tym samym miejscu zębaty ucina plecionkę kumplowi. Pół godziny później ja wyciągam szczupaka 67cm... Co ciekawe przez 3 godziny nie złowiliśmy w tym miejscu żadnego sandacza. Zaobserwowaliście kiedyś podobne sytuacje na Odrze/Parnicy? Możliwe, że szczupaki upatrzyły sobie to miejsce na zimowisko i sandacza tam już nie będzie?

Nie jestem specjalistą, moja wiedza na temat rzecznego łowienia sandaczy jest znikoma dlatego jeśli moje pytanie jest śmieszne lub głupie (lub i takie i takie) to przepraszam :)

Ja bym to przedstawił tak..sandacz i szczupak są gatunkami terytorialnymi i się na wzajem nie tolerują...jeden drugiego będzie się starał wyprzeć...z rewiru... :) na wodzie 100 h gdzie wędkuję są odcinki że możesz spodziewać się tylko brań np. sandaczy z kolei w innej części można zapomnieć i biorą tylko szczupaki...

...dodam jeszcze że w miejscach sandaczowych zdarzało mi się przyłowić szczupaki nie duże jak i takie po 2,5 kg...a pogryzione przez "pieski" że hej... :) z kolei sandaczy okaleczonych nie złowiłem "zedy biją mocniej"... :D  i ewidentnie się nie lubią...a wychodzi na to że są rybnymi "rasistami"... ;)

#639 OFFLINE   arielos24

arielos24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 286 postów
  • LokalizacjaBezrzecze

Napisano 28 październik 2016 - 09:07

I jedne i drugie to kanibale. Sandacz ma twardsza łuske przez to możliwe że nie widać na nim śladu po nieudanym ataku szczupaka. Ale bankowo 70cm szczupak bez problemu wciągnie 50cm sandacza.
  • mifek lubi to

#640 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 28 październik 2016 - 09:29

Ale bankowo 70cm szczupak bez problemu wciągnie 50cm sandacza.

Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić :)

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, szczecin, street fishing, poland, urban fishing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych