Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szczecin

miasto szczecin street fishing poland urban fishing

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1662 odpowiedzi w tym temacie

#1001 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 15 listopad 2017 - 20:49

Straszne :wacko: ...taką mieć ładną i swego czasu rybną wodę i nie potrafić o nią zadbać...ech...brak słów... :(

Moim zdaniem kwestia dbałości wędkarzy o rybostan okolicznych wód lub jej braku nie ma żadnego znaczenia. Lobby rybackie jest tu zbyt silne, do tego dochodzi faktyczne przymykanie oczu ze strony instytucji państwowych na powszechne kłusownictwo sieciowe - co skutkuje rabunkową, niekontrolowaną eksploatacją zasobów naturalnych wód ujścia Odry i przybrzeżnej strefy Bałtyku.

#1002 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 15 listopad 2017 - 21:29

Dzięki roobek, ale przerabiałem już Będgoszcz, Wełtyń, Binowo, Długie i Dłużec (no to jeziorko najlepiej wypadło spośród wszystkich, generalnie ryby bardzo dużo, ale trzeba trafić dzień jak na pzw żeby wywalić szczupłego). Pochwal się na których jeziorach poławiasz (o ile to nie tajemnica) i czy łowisz z łódki ;)

#1003 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 15 listopad 2017 - 21:44

Moim zdaniem kwestia dbałości wędkarzy o rybostan okolicznych wód lub jej braku nie ma żadnego znaczenia. Lobby rybackie jest tu zbyt silne, do tego dochodzi faktyczne przymykanie oczu ze strony instytucji państwowych na powszechne kłusownictwo sieciowe - co skutkuje rabunkową, niekontrolowaną eksploatacją zasobów naturalnych wód ujścia Odry i przybrzeżnej strefy Bałtyku.

No rybacy przede wszystkim tępią wszystko, ale daleko nie trzeba szukać by znaleźć przykłady zbiorników gdzie sami wędkarze czy dziadki ryby wyczesali. Przykłady ze Szczecina? Głębokie, Rusałka czy Staw Wędkarski. Mając tyle wód pod nosem aż ciężko uwierzyć, że nie ma ani jednego zbiornika C&R, w którym można by było połowić konkretnie mając jeden dzień w tygodniu na wypad z wędką, albo nawet zachęcić sukcesami dzieciaki do łowienia. Żal k...a i żenada. Naprawdę naprawdę szkoda strzępić ryja.

Czas szukać zbiorników, których dzierżawcy lub właściciele potrafią zapewnić nam godne warunki do rekreacji, a nie tylko do tworzenia wątków na forach o tym jakie ich wody są  hurr durr ch...we

#1004 OFFLINE   roobek

roobek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:robert
  • Nazwisko:bobak

Napisano 16 listopad 2017 - 07:52

Dzięki roobek, ale przerabiałem już Będgoszcz, Wełtyń, Binowo, Długie i Dłużec (no to jeziorko najlepiej wypadło spośród wszystkich, generalnie ryby bardzo dużo, ale trzeba trafić dzień jak na pzw żeby wywalić szczupłego). Pochwal się na których jeziorach poławiasz (o ile to nie tajemnica) i czy łowisz z łódki ;)

Żadna tajemnica łowię na wełtyniu i chłopie, oczywiście z łodzi.
Na chłopie sporadycznie ale weltyń już długo mnie przyciąga i całkiem nieźle można tam połowić jeśli już się swoje wypływa i pozna dobre miejsca szupaka jest tam dużo, od pistoletów po wielkie mamuśki mam tam swoją życiówke 😁 w tym roku pokazał się ładny okoń taki 30+ ale trzeba było wiedzieć jak się do niego dobrać.
Ale można dostać też pstryczka w nos i wrócić z wody o kiju ja np wczoraj dostałem tylko jednego pistoleta a mój znajomy dwa. Woda mega wysoka i nie można namierzyć ryby czy już jest głęboko czy jeszcze na plytszym kompletnie nie chciała współpracować, ale i tak bywa 😉

#1005 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 16 listopad 2017 - 10:16

No rybacy przede wszystkim tępią wszystko, ale daleko nie trzeba szukać by znaleźć przykłady zbiorników gdzie sami wędkarze czy dziadki ryby wyczesali. Przykłady ze Szczecina? Głębokie, Rusałka czy Staw Wędkarski. Mając tyle wód pod nosem aż ciężko uwierzyć, że nie ma ani jednego zbiornika C&R, w którym można by było połowić konkretnie mając jeden dzień w tygodniu na wypad z wędką, albo nawet zachęcić sukcesami dzieciaki do łowienia. Żal k...a i żenada. Naprawdę naprawdę szkoda strzępić ryja.

Czas szukać zbiorników, których dzierżawcy lub właściciele potrafią zapewnić nam godne warunki do rekreacji, a nie tylko do tworzenia wątków na forach o tym jakie ich wody są  hurr durr ch...we

Nie wiem jak jest ze szczupakiem na głębokim, bo celowo nigdy tam nie chodziłem za szczupakiem. Do tego to małe bajoro które wiele razy zostało przetrzebione (zimą widziałem jak łapali na lodzie, to wyciągali spore ilości ładnego okonia),  albo zniszczone przez ścieki. Można tam połapać okonie i sandacze, oczywiście nie potwory. Sandacze w przedziale 40/50 cm i okonie 30/35cm. W zeszłym roku znalazłem w trzcinach śniętego sandacza 70+, być może to był "biały kruk" a możne pływa ich tam więcej. Słyszałem o sumach i karpiach, ale sam nigdy żadnego nie złapałem.

Użytkownik Przemek. edytował ten post 16 listopad 2017 - 10:17

#1006 ONLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 16 listopad 2017 - 14:42

Wczoraj okolice Długiego okolo 19.U mnie jeden niewymiar u innych widziane dwa wymiary ...myślę ze jak woda sie ustabilizuje to bedzie jeszcze ciekawie :)

#1007 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 16 listopad 2017 - 18:58

Ponieważ wyleczyłem się z raka jakim jest szczecińskie PZW, osobom które chcą go jeszcze karmić w roku 2018 zdradzam trzy moje najciekawsze miejscówki (kiedyś tam były ryby):

1) Kanał Klucki - bankowe miejsce na szczupaka. Bez woderów nie da rady. Warte odwiedzenia od 16maja do 10 czerwca, później od września aż do końca listopada. W tym miejscu często trzeba być upartym, między trzcinami jest kilka miejscówek (przy zwalonym drzewie, stara plaża i kolejne zwalone drzewo). Rzuty tylko w poprzech wody, wzdłuż brzegu bez efektów, tylko straty w przynętach, ew krótkie szczupaczki - chyba, że walimy wzdłuż starej plaży kilka metrów od brzegu. Oprócz szczupaków można tam połowić grube okonie – najlepiej jednak na te drugie zaczekać do cofki. Tego samego dnia lub w dzień po powinny być efekty. 

2) Kanał Klucki – jedno z bardziej pewnych miejsc na suma (niedużego ale zawsze) - działa przez cały czerwiec. Wzdłuż trzcin ciągnie się metr od brzegu rynna, a na skarpie czają się sumy, obok nich można też wyjąć sandacze. Stajemy w trzcinach i rzucamy z prądem pod same trzcinki lub jakieś 4-5m maks. od nich. Przyda się długa  (3m) wędka, lub po prostu łódka.

3) Regalica - Sandacze i sumy. Niegdyś wiosną można było łowić tam bolenie z dna, ale teraz jest zakaz spinningu. Wodery obowiązkowo. Trzeba niestety zostawić auto przy pętli 55 i iść autostradą pieszo. Po zejściu z mostu idziemy dalej wzdłuż wału, trafiamy na śluzę i tam przechodzimy po gałęziach na drugą stronę. No ogólnie - kto ma łódkę ten rządzi :) Czarna guma z brokatem niekiedy otwiera wodę na Regalicy na całej długości. Warto mieć coś takiego na wszelki wypadek w pudełku.

Klucz spoko, tylko nie zostawiać aut przy zatoczce zaraz za przejazdem kolejowym. Tam jest trójkąt bermudzki i nielokalnym "odparowuje" benzyna z baku i podobnie dzieje się z powietrzem w oponach :D 

#1008 OFFLINE   snoek3

snoek3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 139 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 16 listopad 2017 - 19:27

Jeśli ktoś lubi i umie łowić okonie to polecam porzucać teraz na bulwarach wzdłuż murku, wczoraj dziadzio z paprochem łowiąc praktycznie w pionie wyjął przy mnie z 8 sztuk od 25 do 30cm :) ja niestety nie miałem przy sobie gumy mniejszej niż 10cm i główki lżejszej niż 15g...

a w jakims okreslonym miejscu łowił ? czy szedł wzdłuż bulwarów ? ... blizej pkp ? bo bym nowy kijaszek wypróbował ... gdzy sandały nie bierą :P

#1009 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 16 listopad 2017 - 19:37

Klucz spoko, ale na badanie gdzie są tam ryby szkoda zachodu. Zwłaszcza przy obecnym bezrybiu ;P Polecam te miejscówki z linków. Być może ktoś sobie tam fajnie połowi :) w weekend to chyba sam odwiedzę stare śmieci... A co do parkingu to tuż nad wodą przy murku są miejsca, bezpieczne na 100% :)  

#1010 OFFLINE   Matiz992

Matiz992

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 552 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:J. bo RODO

Napisano 16 listopad 2017 - 19:55

Bezrybie, bo najlepiej tam brało w styczniu/lutym na kosę albo na siatę ustawioną w poprzek kanału  :mellow:

Ile razy milicję się tam wzywało, to zawsze kładli lachę i nie przyjeżdżali w ogóle albo po 2 godzinach. 

#1011 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 16 listopad 2017 - 20:06

snoek3 tutaj masz okonki i okonie, ściągasz wzdłuż murka, który - uważaj - ma 2,5m wysokości, powodzenia :) Pochwal się kijkiem, co kupiłeś? :P

#1012 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 16 listopad 2017 - 20:21

Matiz992 Jak PZW przejęło wody to też na początku stały tam siaty w poprzech (kwiecień maj), twierdzili że odławiają tarlaki dla ikry... nie wiem ile w tym było prawdy i teraz już mnie to nie interesuje :) Kiedyś na całej długości kanału brały szczupaki i sandacze, a to miejsce w chwili obecnej...  ah szkoda gadać. Najfajniejsza moja ukochana miejscóweczka w mieście...

Spróbuję w przyszłym roku jeszcze raz powalczyć z Wełtyniem. Fajne jeziorko, przejrzysta woda, może rzeczywiście nie miałem dnia. Jeżeli wypali to kupię u nich całoroczne zezwolenie, a jeżeli nie to 30zł nie będę żałować przeca :)

#1013 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 listopad 2017 - 07:41

a w jakims okreslonym miejscu łowił ? czy szedł wzdłuż bulwarów ? ... blizej pkp ? bo bym nowy kijaszek wypróbował ... gdzy sandały nie bierą :P

Idź i kombinuj... dziadek chodzi z kijem jaxona za 30 zł, żyłka a na główce ma dwa porwane parochy bez ogonków. Jak on wpadł na to gdzie i jak łapać okonie, to Ty z "nowym kijem", aktywny wędkarz, tez dasz radę ;)

#1014 OFFLINE   roobek

roobek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 293 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:robert
  • Nazwisko:bobak

Napisano 17 listopad 2017 - 07:43

Matiz992 Jak PZW przejęło wody to też na początku stały tam siaty w poprzech (kwiecień maj), twierdzili że odławiają tarlaki dla ikry... nie wiem ile w tym było prawdy i teraz już mnie to nie interesuje :) Kiedyś na całej długości kanału brały szczupaki i sandacze, a to miejsce w chwili obecnej... ah szkoda gadać. Najfajniejsza moja ukochana miejscóweczka w mieście...
Spróbuję w przyszłym roku jeszcze raz powalczyć z Wełtyniem. Fajne jeziorko, przejrzysta woda, może rzeczywiście nie miałem dnia. Jeżeli wypali to kupię u nich całoroczne zezwolenie, a jeżeli nie to 30zł nie będę żałować przeca :)

Śmiało weltyń to naprawdę dobre łowisko.
Ja ze znajomym znamy to jezioro dość dobrze o ile w ogóle można tak powiedzieć 😀
I też zdarzają nam się słabe wypady ale są wypady które to potem rekompensuja. A co jest najlepsze to w tym roku była obniżka pozwoleń, tak tak OBNIŻKA 😁

#1015 OFFLINE   granvorka

granvorka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 436 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 listopad 2017 - 15:34

na przeciwko Stockholmu, tam gdzie czasami stoją dwa takie drewniane pomosty :)

#1016 OFFLINE   Zander+

Zander+

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaWlkp.
  • Imię:Andrzej

Napisano 17 listopad 2017 - 16:14

Wróciłem ze Szczecina po bulwarowych manewrach...także świeże wieści...zaczynałem od środy...

poniedziałek - rewelacyjny z opowieści...

wtorek - beznadziejny...

środa - troszku połowiłem...oczywiście króciaki..

wczoraj - mega dużo brań...ilościowo ręka bolała zabawa przednia... :) jakościowo jak zawsze kiszka...

dzisiaj do godz. 12 też nie było zle...

...a najlepsze jest to podbieranie co nie których sandaczy po 40 cm podbierakami udawanie że mają wymiar następnie ładowanie do "wora"...i od razu dawanie dyla po krótkim czasie łowienia z reklamówką co by nikt nie namierzył...za jakiś czas powrót i to samo...

...co nie którzy mają bardzo ciekawe pomysły i dobrze by było aby gospodarze wody czyli PZW i SUM obniżyło wymiar sandacza do 40cm a najlepiej do 35 cm bo takich Panie jest najwięcej....

podczas mojego pobytu padł jeden wymiarowy sandacz tak z 55 cm...na setki złowionych...także nie jest za ciekawie...a i dzień dniu nie równy...

Pozdro zawitam jescze w grudniu...

#1017 OFFLINE   filip0985

filip0985

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Łukasz

Napisano 17 listopad 2017 - 20:09

Jak myślicie, jakie są powody dużej ilości małych ryb i w zasadzie brak wymiarów nie wspominając o rybach 60+?

#1018 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 17 listopad 2017 - 20:18

Jak myślicie, jakie są powody dużej ilości małych ryb i w zasadzie brak wymiarów nie wspominając o rybach 60+?

Najogólniej rzecz biorąc, powód jest jeden - wszyscy mają wędkarzy głęboko w du...ie  :)

#1019 OFFLINE   Przemek SzN

Przemek SzN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 303 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 17 listopad 2017 - 20:26

Duże ryby poszły na patelnie, zaraz po tym jak udało im się ominąć sieci :)  Z roku na rok jest gorzej. Pomyśl racjonalnie, od początku października dzień w dzień, na "walach" stoi od rana do wieczora średnio 15 wędkarzy. Niech każdy z nich w tygodniu złapie 5 wymiarów, to daje 12x5=60 ryb na łeb, razy 15 = 900 ryb, przez trzy miesiące. Odra to nie jest róg obfitości, w zeszłym roku brało bardzo dużo ryb 30-35 plus. W tym roku ryby biorą 40-45cm, czyli rosną. Jest spora szansa ze te ryby za rok będą większe. Nie ma się co oszukiwać ze ryby wymiarowe są wypuszczane, bo tak nie jest i tak nie będzie. Zresztą płaca składki, maja prawo zabrać rybę.
Biorą wymiary, tylko rzadziej i często na selektywne przynęty.

Użytkownik Przemek. edytował ten post 17 listopad 2017 - 20:44

#1020 Guest_MarcinW_*

Guest_MarcinW_*
  • Guests

Napisano 17 listopad 2017 - 22:08

To ja od razu zdementuję te rewelacje, że "Jest spora szansa ze te ryby za rok będą większe".w przyszłym roku nie będą brały wymiary, ale sztuki po 15-25cm. Tak jak to było w 2016. w '15 mówiono też w ten deseń, że sztuki po 42-44cm podrosną :) zakładam, że cykl się powtórzy.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: miasto, szczecin, street fishing, poland, urban fishing

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych