[quote name="MatB" post="2933244" timestamp="1626700557"]
Mam prośbę
Czy ktoś miał może w ręku SLF9610-2N i jednocześnie Batsona xst1142f i może napisać jak bardzo są podobne lub jak bardzo różne:)
Dziś właśnie połamałem Batsona (głupota własna) i zastanawiam się czy inwestować w nowy szczyt czy może pokusić się o nowy kij.
Nie chcę Ci nic narzucać, ale jakbyś chciał zmienić kij, to jak koledzy wyżej piszą poszedł bym w SLS(o SLF nic nie wiem). W porównaniu do xst, sls jest nieco szybszy, ma jeszcze głębsze ugięcie. O ile w xst czuć trochę mocy w dolniku, to sls jest jakby "bez dolnika", z tym, że jest to zaleta, a nie wada, bo ryby na sls po zacięciu "głupieją" i same wjeżdżają do podbieraka-hol jest niesamowicie szybki, łatwy i "bazstresowy" dla ryby. Nie wiem jak to określić, ale jak weźmiesz kij do ręki, trochę pouginasz i pomachasz, to masz wrażenie, że tym nic się nie da wyciągnąć, że za bardzo ustępliwy-mimo, że jest naprawdę szybki, ale jak trochę połowisz i jakąś rybkę większą wycholujesz, to zmieniasz od razu zdanie.
To samo z mocą. Opisana jest 10lb(np. SLS9610 2N), ale masz wrażenie, że to takie 8lb, z tym, że dużo szybciej wycholujesz rybę niz batsonem xst 10 lb.
Na pewno też jeszcze lepiej niż baton będzie trzymać rybę(szczególnie dotyczy jazi), przy batonie jest super, a tu jest superhiper 🙂.
Balans, dużo lepszy-możesz zrobić krótszy dolnik, żeby uzyskać oczekiwane wyważenie.
Szczyt pod przynętami poddaje się mniej więcej podobnie-takie mam wrażenie.
Rzuty, jakby przyjemniejsze-samo się rzuca i chyba trochę dalej leci, szybciej gaśnie po rzucie, niż xst, pewnie dlatego, że nieco szybszy.
Czułość DUUUŻO lepsza niż w batoniku!
Blank sporo lżejszy.
Dołem zajdziesz jeszcze niżej niż w batsonie. Góra nieco mniej niż batson-znaczy pewnie bezpiecznie rzucisz, ale jakoś tak niekomfortowo.
Poczytaj sobie jeszcze opis Arka @Rheinangler, w wątku o blankach z FA. Opisuje 15lb, ale spokojnie można to odnieść do 10, biorąc poprawkę na mniejsze przynęty i z reguły mniejsze ryby.