Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Echosondy Garmin echoMAP 71/72/73/91/92 SV/ UHD2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1770 odpowiedzi w tym temacie

#1221 OFFLINE   PawelMAT

PawelMAT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 120 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 15:48

https://buy.garmin.c...-PL/PL/p/618945

bardzo fajne! niestety bedzie kompatybilne tylko z nowymi modelami ploterów, czyli nawet garmin 92sv nie będzie tego obsługiwał:/ Duzy plus ze do black boxa bedzie mozna podłączyć nawet 2 sonary panoptix oprocz zwykłych przetwornikow. Ciekawie to w wygląda w ultra hd:)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#1222 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 16 marzec 2018 - 16:08

A jaki ploter garmina bedzie miec matryce Uhd? :) chyba kit marketingowy... wszelkiej maści Black boxy dają możliwości. Tylko mobilności wraz z nimi ubywa

#1223 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 marzec 2018 - 16:26

Dlatego HB Mega  jest mega ;)

A tak po prawdzie to wygląda na powolne zacieranie się różnic pomiędzy echami danego producenta. Może HB dorobi sie 3D,  i wtedy będzie już całkiem blisko. Dziwię się tylko Lowrancom że zrezygnowali z wyższych częstotliwości obrazowania bocznego. Wiadomo, zasięg spada przy wyższych frq, ale czasami to się przydaje, by widzieć coś ostrzej, a nie dalej.

Ostatni update RM2 dają nadzieję na przyszłościowe użycie danych 3D i wtedy będzie cacy już  w ogóle dla mapiarzy.

#1224 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 16 marzec 2018 - 16:42

A jaki ploter garmina bedzie miec matryce Uhd? :) chyba kit marketingowy... wszelkiej maści Black boxy dają możliwości. Tylko mobilności wraz z nimi ubywa

Ja tam montuję na stałe i będę miał.

#1225 OFFLINE   PawelMAT

PawelMAT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 120 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 16:42

pod linkiem kolegi który rozpoczął temat jest lista kompatybilny urządzeń. Wydaje mi sie ze tym chwytem chcą nakłonić obecnych użytkowników garmina do zakupu nowych ploterów, aby móc korzystać z ich nowych technologii:)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#1226 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 17:02

Jeśli na stałe, to nie ma tematu. Ale uhd... w nowej odsłonie 800x600

#1227 OFFLINE   Maciek.

Maciek.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 17:03

Fajnie, że to wprowadzają, ale cena takiego zestawu z 9 calowym ploterem to lekki dramat. Do tego moc dalej tylko 500 W. U HB jest 1 KW Mega SI z pojedynczym przetwornikiem bez boxa za 60% ceny: -> https://www.mybait.d...-helix-9-si-gps

#1228 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 17:43

Fajnie, że to wprowadzają, ale cena takiego zestawu z 9 calowym ploterem to lekki dramat. Do tego moc dalej tylko 500 W. U HB jest 1 KW Mega SI z pojedynczym przetwornikiem bez boxa za 60% ceny: -> https://www.mybait.d...-helix-9-si-gps

Wszystko fajnie, jeżeli nie będziesz chciał podpiąć do niego jakichś peryferiów. Bo wtedy cena szybko równa w górę. Za przejściówki, kartę do robienia map itp HB każe sobie słono płacić, a w Garminie jest to w standardzie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

#1229 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 17:55

Tylko trochę te standardy się różnią. Mapy z qdraw garmina a możliwości mapy zrobienia dla hm to dwie różne ligi jakościowe. Co do peryferiow. To chyba wszyscy producenci sobie liczą za zachcianki

#1230 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 18:05

Tylko trochę te standardy się różnią. Mapy z qdraw garmina a możliwości mapy zrobienia dla hm to dwie różne ligi jakościowe. Co do peryferiow. To chyba wszyscy producenci sobie liczą za zachcianki

No właśnie byś się zdziwił. Głupie podłączenie spaliny czy radia do echa to w przypadku Helixa różnica około tysiąca złotych. U innych jest w standardzie.

#1231 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 marzec 2018 - 18:21

Wszystko fajnie, jeżeli nie będziesz chciał podpiąć do niego jakichś peryferiów. Bo wtedy cena szybko równa w górę. Za przejściówki, kartę do robienia map itp HB każe sobie słono płacić, a w Garminie jest to w standardzie.

Niekoniecznie. Jak chcesz mieć własną mapę - nie musisz mieć czasem wykupionego abonamentu na IG? Ma to możliwość robienia map mozajkowych np?

W HB kabel Y pozwala ci użyć dwóch ducerów, ograniczeniem jest zakres częstotliwości obsługiwanych przez echo. Przejściówki na piny trzeba użyć- wiadoma sprawa.  Zapis danych jest tylko z jednego ducera, myślałem że można przypisać slot SD do danego obrazowania i nagrywać, nawet w solixie ten numer nie przejdzie.  Ethernet ma własne gniazdo.

SM3000 za to dla odmiany zabija ceną bo kosztuje więcej za sam box niż blackbox lowrance +ducer dedykowany SI.

#1232 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 marzec 2018 - 18:22

No właśnie byś się zdziwił. Głupie podłączenie spaliny czy radia do echa to w przypadku Helixa różnica około tysiąca złotych. U innych jest w standardzie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatal

A ten kabel do silnika el Xi nie jest przeca w standardzie.

Spoko, doczytałem że o spalinę chodzi.

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 16 marzec 2018 - 18:23

#1233 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 20:36

Niekoniecznie. Jak chcesz mieć własną mapę - nie musisz mieć czasem wykupionego abonamentu na IG? Ma to możliwość robienia map mozajkowych np?
W HB kabel Y pozwala ci użyć dwóch ducerów, ograniczeniem jest zakres częstotliwości obsługiwanych przez echo. Przejściówki na piny trzeba użyć- wiadoma sprawa. Zapis danych jest tylko z jednego ducera, myślałem że można przypisać slot SD do danego obrazowania i nagrywać, nawet w solixie ten numer nie przejdzie. Ethernet ma własne gniazdo.
SM3000 za to dla odmiany zabija ceną bo kosztuje więcej za sam box niż blackbox lowrance +ducer dedykowany SI.

Maciek, chodzi o to, że niekoniecznie tańsze oznacza tańsze. Tak naprawdę cena zależy nie tylko od jakości sonaru, ale i od innych możliwości które daje urządzenie, między innymi podłączania peryferiów. Trzeba sobie po prostu przekalkulować, co się bardziej opłaca.

#1234 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 16 marzec 2018 - 21:08

Mnie zaś chodzi o to, że niekoniecznie trzeba do HB boxa kupować , 2 ducery obrobi, NMEA jest, więc to jakby w standardzie też jest.

O, tyle niedawno doczytałem, że 360view potrzebuje 2D tak czy owak do ustalenia glębokości. Garmin ma tańsze opcje na ethernet i NMEA do wpinania silnika i innych ew. mediów?

BTW, niezbyt dużo widać tutaj:https://youtu.be/gAaDi_j9vCo

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 16 marzec 2018 - 21:14

#1235 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 16 marzec 2018 - 22:38

Maciek, w Helixie musisz dokupić black boxa do NMEA2000 który kosztuje około 1000 PLN, w Garminie, Lowrance, Simrad jest to standard za który się nie płaci. Quickdraw nie powala jakością, ale dobrze spełnia swoją funkcję i przede wszystkim jest praktycznie bezobsługowy i w cenie urządzenia. W HB mapy są niby ekstra, ale trzeba kartę też za grube złotówki, więc nic za darmo nie ma. Rozpatrując to realnie, każdy producent ma wady i zalety i wszystko rozbija się o kwestię mądrego wyboru. A tak z ciekawości - gdzie w specyfikacji przetwornika do MEGA jest napisane, że ma 1kW - bo chciałem dzisiaj sobie przejrzeć i mi się nie udało.

#1236 OFFLINE   Maciek.

Maciek.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów

Napisano 17 marzec 2018 - 00:15

Nigdzie nie podają mocy przetworników, jedynie maksymalną moc urządzeń - od Helixa 9 w górę jest to 1000 W, przy czym jest dopisek, że maksymalną moc można uzyskać tylko z przetwornikiem do dużych głębokości (bez wskazania konkretnego modelu). Zatem możliwe, że nawet przetworniki MEGA mają tylko 500 W. Sugerowałem się poprzednimi seriami HB, gdzie najmocniejsze przetworniki SV podobnie jak urządzenia miały podaną moc 1 KW.

#1237 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 17 marzec 2018 - 01:53

No właśnie raczej nie chce mi się wierzyć, że w cenie urzadzenia jest przetwornik 1kW i to jeszcze z DV i SV. Zwykłe 2d 1kW kosztuje prawie tyle co cały ten zestaw.

#1238 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 marzec 2018 - 06:46

Maciek, w Helixie musisz dokupić black boxa do NMEA2000 który kosztuje około 1000 PLN, w Garminie, Lowrance, Simrad jest to standard za który się nie płaci. Quickdraw nie powala jakością, ale dobrze spełnia swoją funkcję i przede wszystkim jest praktycznie bezobsługowy i w cenie urządzenia. W HB mapy są niby ekstra, ale trzeba kartę też za grube złotówki, więc nic za darmo nie ma. Rozpatrując to realnie, każdy producent ma wady i zalety i wszystko rozbija się o kwestię mądrego wyboru. A tak z ciekawości - gdzie w specyfikacji przetwornika do MEGA jest napisane, że ma 1kW - bo chciałem dzisiaj sobie przejrzeć i mi się nie udało.

Nie wiedziałem o konieczność boxa do 2000, co do quicka to jest tylko w pamięci echa, czy możesz to jest wywalić na kartę sd?

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
Znalazłem, mniejsze modele mają quicka tylko w pamięci urządzenienia, większe komunikują się poprzez wifi. Bo właśnie wifi to największa słabość HB, nie ma strumieniowania na tablet, jest tylko wymiana waypoints, jakieś pierdy typu nieodebrane połączenia z komórki i wiadomości tekstowe...Druga sprawa na nie w HB to dotyk tylko w najwyższym modelu. W wymienionych przez ciebie echach jest opcja na dwa ducery bez dodatkowych boxów?

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 17 marzec 2018 - 07:06

#1239 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów

Napisano 17 marzec 2018 - 11:29

Nie wiedziałem o konieczność boxa do 2000, co do quicka to jest tylko w pamięci echa, czy możesz to jest wywalić na kartę sd?

Znalazłem, mniejsze modele mają quicka tylko w pamięci urządzenienia, większe komunikują się poprzez wifi. Bo właśnie wifi to największa słabość HB, nie ma strumieniowania na tablet, jest tylko wymiana waypoints, jakieś pierdy typu nieodebrane połączenia z komórki i wiadomości tekstowe...Druga sprawa na nie w HB to dotyk tylko w najwyższym modelu. W wymienionych przez ciebie echach jest opcja na dwa ducery bez dodatkowych boxów?

W echomap masz na karcie sd. Zwykłej karcie za 30 PLN. Co do ducerów - w echomap podpinasz po prosty przetworniki i działa. Ewentualnie jak chcesz sobie rozbić side vu/clear vu i 2d na osobne przetworniki, to kupujesz rozgałęziacz, około 80 PLN.

Użytkownik psulek edytował ten post 17 marzec 2018 - 11:32

#1240 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 17 marzec 2018 - 11:32

W echomap masz na karcie sd. Zwykłej karcie za 30 PLN.

Oglądałem ruski film z nowości garmina tam klarowano ,że od 7 mki w górę jest możliwość transferu, zaznaczam, że biega o strikery.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych