Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wagi przelotek

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   yacaré

yacaré

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaBremen

Napisano 12 marzec 2010 - 16:48

Zgadzam sie z przedmówcami, że z wnioskami końcowymi należy poczekać do zakończenia ważenia. Osobiscie bardzo jestem ciekawy wyników porównania wagowego najlżejszych przelotek - w ramce L.

Z tego, co mam jeszcze w pamieci: Hardloy w ramce L kontra Alconite w odpowiedniku tej ramki, rozmiar 5,5: 145 mg do 150 mg... (0,145 g : 0,150 g ) Waga kalibrowana, rezdzielczosc wagi: 0,005 g, mierzona srednia kilku przelotek.
Powtorze pomiar i podam oficjalny wynik.
Obydwa produkty wystepuja w ramce z chemicznie wytworzona powloka (fosforowana, oksydowana lub cos takiego) oraz w nowej, moim zdaniem gorszej wersji z ramka lakierowana...
Moje przypuszczenie: Fuji dostalo strachu, ze beda sobie sami stwarzac konkurencje dla ich premium-produktu SiC i swiadomie pogorszyli produkt, by zachowac odstep...

Ciesze sie z tego watku, ma praktyczna wartosc, a przy okazji prysna kolejne mity stworzone przez marketing... Proponuje kolejny watek: Odprowadzanie ciepla przez materialy zastosowane w pierscieniach <_<

Pozdrawiam --Yacaré--

#42 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • ImiÄ™:Krzysztof

Napisano 12 marzec 2010 - 17:03

NaszÅ‚a mnie taka myÅ›l: zamiast nieustannie „gonić króliczka”, poszukujÄ…c super-hiper-ultra lekkich przelotek, przy konstruowaniuj wÄ™dki trzeba trochÄ™ ruszyć gÅ‚owÄ…? Np. zastanowić siÄ™ czy można:
- użyć (przynajmniej częściowo) przelotek jednostopkowych zamiast dwustopkowych,
- użyć na szczytówce L-ek zamiast LV-ek,
- zrobić bardziej „stromy” stożek,
- zakoÅ„czyć stożek przelotkami o numer- dwa mniejszymi…

Może, jeżeli masa poszczególnych typów jest porównywalna, to na pierwszy plan wychodzi koncepcja i użyteczność – przy zaÅ‚ożeniu speÅ‚nienia minimalnych parametrów technicznych?

#43 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2010 - 17:14

Krzysiek,

ale waga raz jest bardziej ważna a raz mniej. Możesz użyć Lek zamiast LV ek ale np. poprzez to żyłka będzie bardziej kleiła się do blanku, przelotka moze bardziej obmarzac itp. Mozesz zrobić stromy stożek, ale bedzie Ci trudniej wykonywać rzuty wtedy w sytuacjach w których nie naładujesz kija. Zależy co się chce osiągnąć.

Natomiast co do tego że koncepcja i użytecznosć wysuwa się na plan pierwszy - to zgadzam sie w 100%. Jak ma się dobry pomysł można zrobić kapitalny użytkowo kijek na komponentach ekono i odwrotnie, można włożyć kupe kase i kompletnie przestrzelić.

Ja ciekawy jestem, i mówie całkiem serio, jak wspomniane przelotki przejda test pilnika i pończochy B) na dyspersje ciepła wspomniana przez @yacare - nie mam pomysłu jakby to można było zrobić, niestety.

A zauważyłeś że Forecasty VS w większych rozmiarach są lżejsze od Alconite LV :huh: nie pamiętam tylko jak z wymiarówką - może są też mniejsze...

#44 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 17:26

Krzysiek,

ale waga raz jest bardziej ważna a raz mniej. Możesz użyć Lek zamiast LV ek ale np. poprzez to żyłka będzie bardziej kleiła się do blanku, przelotka moze bardziej obmarzac itp. Mozesz zrobić stromy stożek, ale bedzie Ci trudniej wykonywać rzuty wtedy w sytuacjach w których nie naładujesz kija. Zależy co się chce osiągnąć.

A zauważyłeś że Forecasty VS w większych rozmiarach są lżejsze od Alconite LV :huh: nie pamiętam tylko jak z wymiarówką - może są też mniejsze...

Jasna sprawa, że gdzieÅ› jest granica „kombinowania”. Pytanie brzmi: jak uzbroić lekko, a funkcjonalnie. Niestety droga do odpowiedzi prowadzi przez szeroko pojÄ™tÄ… praktykÄ™.

Ciekaw jestem, jak wypadnie porównanie przelotek dwustopkowych, w tym pod casta…

#45 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2010 - 18:19

No właśnie, dysponując wagami poszczególnych przelotek, będzie można sobie matematycznie obliczyć przybliżony ciężar całego zestawu do zbrojenia kija.

Ciekawe jakie będą różnice w wadze zestawu spinningowego i castingowego np w tym momencie. Wydaje się że zestaw castingowy powinien być lżejszy - pytanie jakiego rzędu będzie różnica w wadze.

Rzeczywiście może jak ktoś już wspomniał na koniec warto by było wrzucić to do jakiegoś arkusza excelowego, żeby robić sobie szybkie kalkulacje?

#46 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 18:41

A diabli go tam wiedzą... trudno powiedzieć. Przelotki są mniejsze, ale jest ich więcej. Na szczytówce może nie być istotnej różnicy.

#47 OFFLINE   wrath

wrath

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • LokalizacjaLubelskie

Napisano 12 marzec 2010 - 19:32

Po pierwsze - chciałem się przywitać w pierwszym moim poście na tym forum. Dyskusje rodbuildingowe śledzę z zapałem a w tymże wątku chciałem dorzucić swoje 3procenty z złocisza.

Po pierwsze - uważam że informacja o wadze przelotek jest ze wszechmiar pożądana, brawa za inicjatywę, czekam na dalsze pomiary. Jednakowoż przydały by się zdjęcia - dla mnie BLSVFG niewiele mówi i kojarzy się z ostrą niestrawnością, a szukanie googlem rozprasza, zwłaszcza wielokrotne....

Po drugie - ciężar omotki moim zdaniem ma znaczenie, w ultralajtach nawet niebagatelne, można by przeważyć lakier, (różnice międzygatunkowe raczej nie będą wielkie) w jakiejś większej objętosci, znaleźć ciężar właściwy, jakiś wzór na objętość walca (długość, grubość można zmierzyć) i wujek excel policzy nam dodatkowe gramy na blanku. na nić pomysłu nie mam.

Po trzecie - teraz zaboli. sama waga Nic Nam Nie Wnosi. Sama waga daje tylko obraz statyczny uzbrojonego kija, skąd niewiele można syntetycznie wywnioskować o właściwościach potencjalnej wędki. Żeby dostać jakąś informację o własnościach dynamicznych kija należałoby dodać do wzmiankowanego arkusza jeszcze 2 grupy danych - odległość danej przelotki od osi obrotu wędki przy rzucie, oraz dane kija - waga własna, moduł sprężystości, rozkład masy. O ile kij zważyć można, także z uchwytem, to moduł sprężystości zostaje słodką tajemnicą producenta, a rozkład masy ociera się się o wyższą matematykę bądź oprogramowanie typu Catia.

Tak siak czy inaczej jeżeli marudzę - kajam się, jeżeli mogę pomóc przy opracowaniu arkusza liczącego to czy owo, będę zaszczycony.

#48 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 19:53

Po trzecie - teraz zaboli. sama waga Nic Nam Nie Wnosi. Sama waga daje tylko obraz statyczny uzbrojonego kija, skąd niewiele można syntetycznie wywnioskować o właściwościach potencjalnej wędki. Żeby dostać jakąś informację o własnościach dynamicznych kija należałoby dodać do wzmiankowanego arkusza jeszcze 2 grupy danych - odległość danej przelotki od osi obrotu wędki przy rzucie, oraz dane kija - waga własna, moduł sprężystości, rozkład masy. O ile kij zważyć można, także z uchwytem, to moduł sprężystości zostaje słodką tajemnicą producenta, a rozkład masy ociera się się o wyższą matematykę bądź oprogramowanie typu Catia.

Nic nie bolaÅ‚o B) , bo uważam podobnie – ważne jest to jakich przelotek użyjemy i gdzie siÄ™ je umieÅ›ci. A co do reszty - jak dla mnie – podejÅ›cie trochÄ™ zbyt naukowe. Moim skromnym zdaniem nie ma co tworzyć funkcji optymalizujÄ…cej rozmieszczenie i rodzaj przelotek przy warunkach brzegowych: masa kija, moduÅ‚, dÅ‚ugość, zbieżność, grubość Å›cianki, gÄ™stość tworzywa, etc… To co można zrobić to porównywać różne konfiguracje uzbrojenia tego samego blanku…

#49 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • ImiÄ™:Remek

Napisano 12 marzec 2010 - 21:03

Friko,
Dzięki o zdjęcia! Dokładnie o to mi chodziło. Teraz to nawet materiał dla mnie :D

Pozdrawiam
Remek

#50 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 12 marzec 2010 - 22:10

OK, można by jeszcze, zrobić badania tensometrem ugięcia blanku, potem model numeryczny i sobie specjalistycznym oprogramowaniem symulować ugięcia blanku pod obciążeniem itd. To taka złośliwość <_< . Dla mnie jednak wnosi. Dopiero sobie zaczynam rzeźbić i uczę się. Dla mnie to ważne, bo okazuje się, że większość słyszanych i czytanych opinii typu: zrobię sobie kijek na blanku A zbrojony w lekkie przelotki B, albo kijek C w ciężkich Hardloyach( bo skoro blanki nieustępliwy, to co za różnica) są bez znaczenia. Bo właśnie o tą wagę najczęściej się rozbija. Cena, też ważna, ale to już sprawy związane z pierścieniem, a nie każdy potrzebuje przecież twardości topowych przelotek.

#51 OFFLINE   klosskuba

klosskuba

Forumowicz

• PATRON
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaPyskowice

Napisano 13 marzec 2010 - 00:12

Witam.
Konia z rzędem temu, kto rozpozna czy plećka śmigała po hardloiach czy po alconitach, albo sicach nawet, że o żyłce nie wspomnę. Zresztą dla pewności można dać sic titanium na top, tym bardziej jak się stówę na pośrednich zaoszczędzi, dzięki takiemu zestawieniu wag, które mnie akurat nie zaskoczyło, tylko potwierdziło to co przypuszczałem.
Widziałem kij tak zbrojony, że od dołu szły alconity a trzy ostatnie tytany. Cóż, o wagę się walczy głównie na czubie, może trochę też na środku.

Przez chwilę myślałem, że koledzy chcą z tych exelów, hardloi, blanków, siców, omotek, żywic, tytanów i Catii jakiś prom kosmiczny zmajstrować, co najmniej.
Tymczasem z Catią to się nie wędki czy tam promy majstuje, bynajmniej. Z przyjemnością zresztą... jak Catia ładna.

Pozdrawiam. Klosskuba.

#52 OFFLINE   TarÅ‚oÅ›

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdaÅ„sk
  • ImiÄ™:Tomasz
  • Nazwisko:TarÅ‚owski

Napisano 13 marzec 2010 - 08:07

Witam,
mam takie wrażenie zresztą poparte praktyką moją i wielu moich znajomych, że ringi w przelotkach ( firma Fuji )przy standartowym użytkowaniu, a nawet intensywnym są na tyle wytrzymałe, że nie uda się ich zniszczyć inaczej niż brutalną siłą mechaniczną typu: piłowanie, zgniatanie, zmiażdżenie etc.
Nie widziałem jeszcze przelotek zniszczonych przez żyłkę czy plecionkę, a jak ktoś z Was widział takie to poprosze o poglądowe zdjęcie ( chodzi mi oczywiście o przelotki firmy Fuji ).

To jest taki następny stereotyp ( że żyłka lub plecionka tnie przelotki ) powielany bez podstaw tak jak to, że hardloye są najcięższe.

Wiele swoich kijów mam uzbrojonych w hardloy-ie. Jak chcę uciec z wagą to stosuje Fuji w tytanowych ramkach, albo Recoil`e.

#53 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiaÅ‚ystok

Napisano 13 marzec 2010 - 08:21

[quote]
Zgadzam sie z przedmówcami, że z wnioskami końcowymi należy poczekać do zakończenia ważenia. Osobiscie bardzo jestem ciekawy wyników porównania wagowego najlżejszych przelotek - w ramce L.
[/quote]

Z tego, co mam jeszcze w pamieci: Hardloy w ramce L kontra Alconite w odpowiedniku tej ramki, rozmiar 5,5: 145 mg do 150 mg... (0,145 g : 0,150 g ) Waga kalibrowana, rezdzielczosc wagi: 0,005 g, mierzona srednia kilku przelotek.
Powtorze pomiar i podam oficjalny wynik.
Obydwa produkty wystepuja w ramce z chemicznie wytworzona powloka (fosforowana, oksydowana lub cos takiego) oraz w nowej, moim zdaniem gorszej wersji z ramka lakierowana...
Moje przypuszczenie: Fuji dostalo strachu, ze beda sobie sami stwarzac konkurencje dla ich premium-produktu SiC i swiadomie pogorszyli produkt, by zachowac odstep...

Ciesze sie z tego watku, ma praktyczna wartosc, a przy okazji prysna kolejne mity stworzone przez marketing... Proponuje kolejny watek: Odprowadzanie ciepla przez materialy zastosowane w pierscieniach <_<

Pozdrawiam --Yacaré--
[/quote]

A ja się zastanawiam czy aby przypadkiem nie jest jak napisał Mariusz,żę nastąpiła w międzyczasie jakaś zmiana jakościowa w alconitach tak aby nie robić zbyt wielkiej konkurencji dla swoich droższych modeli.W końcu jakieś zmany dotykały alconity i może przy okazji zmieniono coś więcej niż szatę.
Pozdrawiam!

#54 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 marzec 2010 - 10:08

- wydaje mi sie - nie przesadzajmy ze zbytnim matematyzowaniem zagadnienia. Mozna pokusic sie o policzenie wszystkich momentow sil pochodzacych od zawieszonych mas. Mozna tez kombinowac policzyc, jak to bedzie sie zachowywalo dynamiczne.
Ale te dane niewiele wniosa dla wedkarza, ktory dalej nie bedzie wiedzial jak te liczby odnosza sie do konkretnych syt. znad wody.

- kij trzeba ZAPROJEKTOWAC a to jest zawsze jakis kompromis poboznych zyczen, mozliwosci materialowych, mozliwossci zast. w ogole, rzeczywistych potrzeb....

- od lat chodzi kolejny (pomijajac, ze hardloye ch...) stereotyp, ze plecionka niszczy przelotki. Otoz wystarczy powiekszenie pod mikroskopem a okaze sie, ze to co organoleptycznie widzimy jako gladkie, ma mniej lub wiecej porow.
To przelotki niszcza plecionke a odwrotnie pewnie tez ale w duzo mniejszym stopniu.

- nie jest wazne czy pogorszono alconity ostatnimi czasy. Wazne jest to co mamy do wyboru aktualnie, wazne jest to ze hardloye nie sa 2 x ciezsze od SiCów. Ze nie sa one wcale takie kiepskie, jak chcieliby co poniektorzy, co to nie beda psuli dobrego blanku hardloyami

Gumo

#55 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 10:34

Witam,
To co pisze Gumo w sprawie zbrojenia i przelotek to się nazywa praktyczne podejście do tematu. Prawdą jest również, że to przelotki niszczą linkę. Są jednak odosobnione przypadki. Widziałem przelotki z wyciętymi przez plecionkę rowkami. Nie były to oczywiście przelotki firmy Fuji. Były to przelotki bliżej nie określonych firm. Miałem okazję w tym tygodniu oglądać taki wynalazek. Piotrek bardzo trafnie określił materiał ringu - palona glina :lol:
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
ps. w przyszłym tygodniu cd. ważenia.

#56 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiaÅ‚ystok

Napisano 13 marzec 2010 - 10:43

- nie jest wazne czy pogorszono alconity ostatnimi czasy. Wazne jest to co mamy do wyboru aktualnie, wazne jest to ze hardloye nie sa 2 x ciezsze od SiCów. Ze nie sa one wcale takie kiepskie, jak chcieliby co poniektorzy, co to nie beda psuli dobrego blanku hardloyami.

Ten tekst słyszałem w pracowni parę razy :lol:!

Swoją drogą jestem ciekaw jak wypadną analogiczne do Hardloyi przelotki Hard Forecasty o których już nie raz słyszałem że jakościowo i wagowo zupełnie nie odstają od Fuji.A tańsze....Może dzięki tej dyskusji obali się parę mitów.Oczywiście nie wyleczy się tych co po prostu muszą mieć drogie i wypasione wędki na niby lepszych i droższych komponentach.Jestem ciekaw końcowych wniosków. :D
Pozdrawiam!

#57 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny
  • ImiÄ™:Marcin

Napisano 13 marzec 2010 - 10:53

Swoją drogą jestem ciekaw jak wypadną analogiczne do Hardloyi przelotki Hard Forecasty o których już nie raz słyszałem że jakościowo i wagowo zupełnie nie odstają od Fuji.

Chyba ostatni słupek z wagą przelotek dotyczy Forecastów.

#58 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 12:21

Witam,
Są jednak odosobnione przypadki. Widziałem przelotki z wyciętymi przez plecionkę rowkami. Nie były to oczywiście przelotki firmy Fuji. Były to przelotki bliżej nie określonych firm. Miałem okazję w tym tygodniu oglądać taki wynalazek. Piotrek bardzo trafnie określił materiał ringu - palona glina :lol:

Miałem taką przelotkę szczytową w kijku Balzer Edition IM6. Jak mi się gdzieś zachowała, to wrzucę fotkę.

#59 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 13 marzec 2010 - 12:42

Co by nie być gołosłownym...

Załączone pliki

#60 OFFLINE   termin_

termin_

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaTychy

Napisano 13 marzec 2010 - 13:21

Przedstawiam moje porownanie wagowe oraz cenowe przelotek `Fuji SIC Concept`(nie tytany) oraz `Fuji Alconite`. Jak widac roznica wagowa calego kompletu nie znaczna, cenowa wrecz odwrotnie.

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych