Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Spinningi Dragon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
593 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   spider718

spider718

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 14 maj 2021 - 12:15

Rozejrzyj się za dam optimus II 50-75g w długości 240 , rzuca to nieźle, pociągnie więcej , jest dużo lżejsza i lepiej wyważona a do tego czucie top.

Ps. Nie bój się długości 240 , dam ma długi dolnik więc roboczej długości minimum do większych gum.

Dziękuję za podpowoedz a powiedz mi jaka gramatura łapiesz na ten kijek ? Minimalnie jak daje rade ?

#282 OFFLINE   spider718

spider718

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2021 - 12:16

Rozejrzyj się za dam optimus II 50-75g w długości 240 , rzuca to nieźle, pociągnie więcej , jest dużo lżejsza i lepiej wyważona a do tego czucie top.

Ps. Nie bój się długości 240 , dam ma długi dolnik więc roboczej długości minimum do większych gum.

Dziękuję za podpowoedz a powiedz mi jaka gramatura łapiesz na ten kijek ? Minimalnie jak daje rade ?

#283 ONLINE   Olsztynteam

Olsztynteam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 143 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Krupinski

Napisano 14 maj 2021 - 12:23

Dam - cannibal 15cm+ 7g lub herring 16cm+7g niżej lowie innym kijem, ale z podanymi przynetami jest już naprawdę komfortowo , ogarnie koło 80g masy łącznej . Pig shad 20cm +20g też ok.

#284 OFFLINE   spider718

spider718

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2021 - 12:29

#285 OFFLINE   leszczynski.bp

leszczynski.bp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 243 postów
  • LokalizacjaZąbki/Bielsk Podlaski
  • Imię:Łukasz

Napisano 30 maj 2021 - 18:48

Witam, szukam opinii na temat Dragon ProGuide 275 cm 14-35 g. Może ktoś użytkuje dłuższy czas i się podzieli spostrzeżeniami:)?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

#286 OFFLINE   pawelxx

pawelxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 17 wrzesień 2021 - 12:35

Witam.

Team Dragon Z series 275 4-18
Czy posiada ktoś tek kijek ? Bo szukam w necie i nie bardzo można znaleść ciekawe informacje.
Chciałbym go kupić pod bolenia i klenia.
Bardzo interesują mnie jego właściwości rzutowe - jak się ładuje i czy nie ma za małych pierwszych (największych przelotek) zbyt małych.
Kupiłem Parabellum 279 7-23 i niestety zwalcza pierwsza przelotka skutecznie blokuje żyłkę i plecionkę aby oddać dalekie rzuty, ponadto troszkę jest zbyt kluskowata i powiem szczerze ze czułości blanku z St Croix premierem który miałem to nawet nie ma co porównywać - Parabbellum jest nieczuły

I kwestia Dragona - czy fajnie gnie się pod rybka czyli czy ni jest podczas holu (obciążenia) kołkiem ?

Użytkownik Jano edytował ten post 18 wrzesień 2021 - 11:24

#287 OFFLINE   Woytec

Woytec

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 723 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 17 wrzesień 2021 - 15:06

Miałem taki model TD i w mojej ocenie to bardzo udany model do łowienia kleni, brzan i boleni na lekko. Rzeczywiście przelotki są małe ale nie miałem problemów z odległością rzutów (żyłka 0,18). Dolne CW zostało moim zdaniem dobrze opisane, górnego nie sprawdzałem ale chyba jest lekko przesadzony. Podczas holu, a zaliczyłem kilka wymiarowych kleni, boleni i karpia ok. 60 cm (połakomił się na woblerka) pracuje stabilnie ładnie przechodząc w parabolę. 

Jak byłem z nim pierwszy raz na rybach to kolega miał StC Premier o zbliżonych parametrach i długo macał TD bo szczerze mówiąc mnie lepiej pasował niż amerykaniec. 

Do gustu nie przypadł mi pstrokaty dolnik i dzielony uchwyt kołowrotka, niby drobnostki ale mnie to irytowało. Jak komuś nie przeszkadza to śmiało polecam ten kij. 

• Luckyguliver lubi to

#288 OFFLINE   pawelxx

pawelxx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów

Napisano 17 wrzesień 2021 - 15:54

Witam.
Czyli ten sam problem z przelotkami co w Parrabellum - czyli małe ?!

#289 OFFLINE   seba666

seba666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 258 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 17 wrzesień 2021 - 19:31

Moim zdaniem dragon ma jeszcze mniejsze 😉

#290 OFFLINE   Pitpno

Pitpno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 18 listopad 2021 - 16:42

Panowie przymierzam się do proguide x 275 10-30g, używam główek do 5 do 20g, plus gumy 12-15cm, czasem wobler 7g. Wszystko z brzegu, raczej sandacz niż szczupak, ale też taki się zdarza. Zależy mi na tym żeby kij był mega czuły. Brać czy szukać czegoś innego?

#291 OFFLINE   blacky24

blacky24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaMysłowice
  • Imię:Krystian

Napisano 18 listopad 2021 - 20:05

Łowiłem takim pro guidem ze starej serii na Wiśle. Mój to Fanatic. Chyba ma nawet takie same parametry. Bardzo fajny i czuły kijek. Bardzo dobrze przenosi brania a i nie jednemu wislanemu sumowi poradził. Oczywiście mówię o łowieniu z brzegu. Mogę polecić. Aha . Wedka mocno nie doszacowana jak wszystkie pro guidy

Użytkownik blacky24 edytował ten post 18 listopad 2021 - 20:07

#292 OFFLINE   Pitpno

Pitpno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 18 listopad 2021 - 21:11

Łowiłem takim pro guidem ze starej serii na Wiśle. Mój to Fanatic. Chyba ma nawet takie same parametry. Bardzo fajny i czuły kijek. Bardzo dobrze przenosi brania a i nie jednemu wislanemu sumowi poradził. Oczywiście mówię o łowieniu z brzegu. Mogę polecić. Aha . Wedka mocno nie doszacowana jak wszystkie pro guidy

A jak lekko schodziłeś? Na główce 5g czuć brania sandaczy po 50cm?

#293 OFFLINE   blacky24

blacky24

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaMysłowice
  • Imię:Krystian

Napisano 19 listopad 2021 - 06:12

Myślę że wielkość główki nie ma za dużo wspólnego z wyczuciem brania sandacza. Jak przyjebie to i na kiju od szczotki poczujesz 😉 te wędki mają tuby rezonansowe tak że wszystko na nich fajnie czuć

#294 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów

Napisano 19 listopad 2021 - 14:19

... te wędki mają tuby rezonansowe tak że wszystko na nich fajnie czuć

Żaden z dragonków nie posiada tuby rezonansowej. Ot założyli jakieś 2 pierścionki na rękojeść, w dupce nawalili kleju i szumnie nazwali to "tubą rezonansową". Prawdziwa tuba ma zupełnie inną konstrukcję. Swoją drogą ciężko o tak słabo wyważone kije, nawet biorąc pod uwagę iż to patyki budżetowe.  Dodatkowo mają częsty problem z pękającym lakierem na omotkach. Za to fakt, są dość czułe.

#295 OFFLINE   nyny

nyny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1395 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Przemek

Napisano 19 listopad 2021 - 16:10

Myślę że wielkość główki nie ma za dużo wspólnego z wyczuciem brania sandacza. Jak przyjebie to i na kiju od szczotki poczujesz te wędki mają tuby rezonansowe tak że wszystko na nich fajnie czuć

Z tego co wiem, to rezonansu nie mają żadne dragony.

• blacky24 lubi to

#296 OFFLINE   TOMIS1975

TOMIS1975

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 317 postów
  • LokalizacjaTarnow
  • Imię:Tomasz

Napisano 20 listopad 2021 - 11:24

Szukam informacji;
Dragon HM 80 Elektra Dream
Długość 2,90 ćw 3,5-18 g.
Rzeczne łowienie kleni i boleni.
Nizinny Dunajec i Wisła.
Przynęty woblery i obrotówki.

#297 OFFLINE   Pitpno

Pitpno

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaWwa

Napisano 20 listopad 2021 - 15:08

Żaden z dragonków nie posiada tuby rezonansowej. Ot założyli jakieś 2 pierścionki na rękojeść, w dupce nawalili kleju i szumnie nazwali to "tubą rezonansową". Prawdziwa tuba ma zupełnie inną konstrukcję. Swoją drogą ciężko o tak słabo wyważone kije, nawet biorąc pod uwagę iż to patyki budżetowe.  Dodatkowo mają częsty problem z pękającym lakierem na omotkach. Za to fakt, są dość czułe.

No to mi teraz namieszałeś, teraz pytanie czy w cenie ok 500 zł znajdę coś lepszego z brzegu na sandacza?

#298 OFFLINE   darek1972

darek1972

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 20 listopad 2021 - 15:43

Witam.Użytkuje  ktoś MSX MicroSpecial 198 0,5-8g.Szukam info o nim.Pozdro

• rally_Wojtek lubi to

#299 OFFLINE   hose4ras

hose4ras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaDarłowo
  • Imię:Arkadiusz
  • Nazwisko:<’)))>{

Napisano 21 listopad 2021 - 01:47

Z tego co wiem, to rezonansu nie mają żadne dragony.

Z tego co pisza w katalogach wynika ze hm-xy oraz proguide x mają „RESONANCE SYSTEM”

Użytkownik hose4ras edytował ten post 21 listopad 2021 - 01:49

#300 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 21 listopad 2021 - 07:23

Guide Select i ich resonance system: http://jerkbait.pl/t...-3#entry2696105

Jak w innych działa to na tej samej zasadzie no to delikatnie mówiąc zupełnie inna bajka niż tuba rezonansowa.

• hose4ras, Przemek_M i Kozi81 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych