Mapy batymetryczne Humminbird Autochart WYMIANA MAP
#281 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 00:51
miałem helixa 5 i sporo logów z pływania mi zostało. przesiadłem się na helix 7 g2 i dokupilem kartę zero lines żeby robić mapy poprzez autochartlive.
Pytanie, czy bez programu AutoChart na PC mogę w jakiś sposób wrzucić na echo stare logi, żeby mi z nich poskladalo mapy czy jedynie poprzez wskazany program?
#282 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2018 - 07:28
Na stan mojej wiedzy -to se ne da - ale mogę się mylić.
Logi muszą być zamienione w pliki .acu - Autochart to porobi. Przed chwilą sprawdziłem,że to jest export nie do zero line, tylko AC tworzy zwykły plik z tym rozszerzeniem tam, gdzie wskażesz.
Jeżeli nie są to wielkie ilości- ewentualnie mógłbym pomóc, ale potrzebne będą mi logi. Co do tajemnicy wędkarskiej- nie obawiaj się, nie jeżdzę na ryby dalej niż 50km, , mieszkam na północy kuj-pomu, także nie stanowię zagrożenia w tym kontekście.
#283 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2019 - 13:38
o "tajemnice" się raczej nie boję bo aż tak dużo tego nie ma, poza tym wierzę w użytkowników tego forum
#284 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2019 - 15:38
Lakemaster Autochart definitywnie działa na dwóch różnych urządzeniach, instalowanych poprzez różne sieci internetowe. Także wszystko ok, licencja zgodna z opisem na pudełku.
#285 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:43
Użytkownik Intro edytował ten post 04 styczeń 2019 - 19:43
#286 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2019 - 20:01
Tylko napisz im, że to dwie licencje a nie dwóch użytkowników- oni mogą nie rozumieć idei kupna softu w celu podziału na użytkowników. A najlepiej nic nie pisać tytułem wyjaśnień, a poprosić o reset i do widzenia.
BTW Próbowaliście instalować po resecie z ich strony na obu kompach?
#287 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2019 - 22:45
#288 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2019 - 08:51
Dziwna sprawa. Ale niekoniecznie może wynikać ze złej woli serwisu. Jakiś czas temu pisałem o updatowaniu LAC do wersji2.3 i oni mi też mieli zresetować konto u siebie- zażyczyli sobie klucza aktywacyjnego- bym mógł dograć tę łatkę na świeży kom- usunąłem starszą wersję. Nie pomogło i nie mogłem zupdatować, choć twierdzili,że zrobili reset. Potem przysłali mi plik .exe już po nowemu i ostatecznie jestem z softem na bieżąco.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 05 styczeń 2019 - 08:52
#289 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2019 - 11:57
Maciej_K, mam nadzieję, że kiedyś będziesz związany zawodowo z Humminbirdem. Brak wsparcia jest główną przeszkodą w inwestowaniu w tą firmę. Dzięki Tobie życie staje się łatwiejsze.
#290 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2019 - 12:25
Maciej_K, mam nadzieję, że kiedyś będziesz związany zawodowo z Humminbirdem. Brak wsparcia jest główną przeszkodą w inwestowaniu w tą firmę. Dzięki Tobie życie staje się łatwiejsze.
E... bez przesady, może ciut nerwów i czasu moje wypoty pomogą zaoszczędzić. Ale to za twoją sprawą- również, a może najbardziej.
Ja już jestem po rebrandingu,ale póki mam na czym, to postaram się wspierać użytkowników forum- w miarę czasu i możliwości.
#291 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2019 - 09:41
Panowie, mam pytanko związane z Helixami G2, z funkcją Autochart Live i posiadającymi jeden slot na kartę micro sd:
Jak wygląda sprawa z jednoczesnym zbieraniem logów przy włączonej funkcji nagrywania Autochart Live?
Jest to możliwe czy akurat w tych jednoslotowych Helixach albo to albo to?
Niestety użytkownikiem stałem się tuż przed skuciem lodem i nie mam jak tego samemu sprawdzić.
#292 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2019 - 20:53
Jak zabrać się za plik mapy z rozszerzeniem at5 (jak wyczytałem to plik lowrance) aby mapa chodziła w helix 7?
Z góry dzięki za pomoc.
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
#293 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2019 - 21:03
Nic z tym nie zrobisz, chyba że masz logi na karcie SD w rozszerzeniu .sl3 lub .sl3 . At5 nie zaimportujesz do żadnego softu do batymetrii by obrobić go dalej.
To na stan mej wiedzy. Może ktoś inny cosik podpowie.
#294 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2019 - 21:13
Wielka szkoda.
W jednym z Twoich wcześniejszych wpisów wyczytałem, że at5 to plik graficzny. Jak mogę zamienić go na JPG aby wgrać jako warstwę mapy do locus?
Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
#295 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2019 - 21:23
Nie jestem w stanie tutaj pomóc. Locus najwygodniej mi chodzi z plikami mbtiles, ale tu znowu trzeba danych źródłowych i reefmastera.
Być może są konwertery formatów w sieci,ale nie sprawdzałem żadnego z nich- by polecić.
#296 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 12:44
Własnie wrzuciłem swoje logi jeszcze zbierane na HDS5 gen2 do liveshare aby przetestować sam proces dodoawania. Na razie tylko te które miałem na kompie. Z karty wrzucę później.
Sam proces przebiegł szybko i sprawnie i się pojawiły.
Nie ma co kisić tego w echu, jak się nie robi kopi bezpieczeństwa to mogą któreś pięknej nocy zniknąć.
A tu zawsze będą i będzie można je pobrać jak stanie się kuku.
Pewnie każdy ma dylematy czy wrzucać czy nie.
Do grobu ich zabrać się nie da, tak jak kasy zarobionej. A ryb przeznaczonych do złowienia nikt inny nie złowi, bo one sobie Tobie czy mi przeznaczone.
Nie bać się, to nie boli
#297 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 12:50
Własnie wrzuciłem swoje logi jeszcze zbierane na HDS5 gen2 do liveshare aby przetestować sam proces dodoawania. Na razie tylko te które miałem na kompie. Z karty wrzucę później.
Sam proces przebiegł szybko i sprawnie i się pojawiły.
Nie ma co kisić tego w echu, jak się nie robi kopi bezpieczeństwa to mogą któreś pięknej nocy zniknąć.
A tu zawsze będą i będzie można je pobrać jak stanie się kuku.
Pewnie każdy ma dylematy czy wrzucać czy nie.
Do grobu ich zabrać się nie da, tak jak kasy zarobionej. A ryb przeznaczonych do złowienia nikt inny nie złowi, bo one sobie Tobie czy mi przeznaczone.
Nie bać się, to nie boli
Piotr, czyli dane od Lowrance konwertowane są do plików HB?
#298 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 13:00
Piotr, czyli dane od Lowrance konwertowane są do plików HB?
A tego nie wiem.
Po prostu otworzyłem pliki z folderu jeziora i wrzuciłem, nie analizowałem co i jak.
Jak ogarnę się trochę to popatrzę jak to się stało i czemu się tak ładnie udało.
#299 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 13:05
Bo ja w tych online sprawach nie rozbieram......
Za to mozaiki są ćwiczone ostatnio - ale nie dla HB i powiem tak- chciałbym porobić najbliższe jezioro 3 razy w tym roku- jutro, w sierpniu i listopadzie. Dla celów poznawczo-biologicznych.
#300 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2019 - 17:46
Bo ja w tych online sprawach nie rozbieram......
Za to mozaiki są ćwiczone ostatnio - ale nie dla HB i powiem tak- chciałbym porobić najbliższe jezioro 3 razy w tym roku- jutro, w sierpniu i listopadzie. Dla celów poznawczo-biologicznych.
Maciek Ty to już fachura i masz szajbę na tym punkcie.
Ja to tak przy okazji. Lubie czytać Twoje wpisy zawsze coś się dowiaduję.
A wracając do HB Liveshare, to było tak:
Zebrałem logi na HDS, powstały pliki *.sl2.
Te logi wczytałem do Dr.Depth i z niego zostały wyplute pliki *.drd
Kolejny etap to import plików *.drd do AutoChart, tam powstają pliki *.acd
Ostatni etap to upload do Liveshare.
Happy End.
Użytkownik Pietruk edytował ten post 31 marzec 2019 - 17:47
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych