Panowie bez pisania dyrdymałów proszę. Zapytałem o wyważenie bo mucha dla mnie nowość - spiningi to co innego. Wyważenie zestawu nie spędza mi snu z powiek, po prostu pytam w wątku do tego chyba odpowiednim. No chyba, że muszkarscy gentelmeni o takich banałach nie rozmawiają wtedy przepraszam za moje faux pas.
Zapytales, wiec otrzymales odpowiedz od roznych uzytkownikow, a jak wiadomo ilu uzytkownikow tyle opinii. Ja nigdy sprzetu nie wywarzalem, i mam wyniki, inni wywarzaja, i tez je maja. Ja poprostu nigdy nie przywiozywalem wagi do wywarzania i tyle, biorac pod uwage ze pierwsza moja wedka muchowa byla zrobiona z pastucha, kolowrotek muchowy przedwojenny, a linka nadawala sie tylko do mokrej muchy..to i tak niezly postep zrobilem
Rozne opinie ludzie maja na temat wywarzania sprzetu, gdzie bys nie napisal kazdy bedzie poruszal ten temat w podobny sposob, dla jednych to jest wyznacznikiem doboru sprzetu, dla innych jest to bez znaczenia ( mua ) tak to juz jest z naszym hobby.
Trzeba po prostu szybko kupić w miarę niedrogi i zgrany zestaw dobierając go w zaufaniu do jego sprzedawcy i zacząć wychodzić jak najwiecej i najczęściej na wodę. Wszelaką wodę.
Nie zgodze sie, przed rozmowa ze sprzedawca nalezaloby jednak zasiegnac opini w internecie, ja jak zaczynalem poszedlem odrazu do sklepu, popelnilem ten blad, koles nawciskal mi sprzetu.. a pozniej sie okazalo ze wedka nie nadawala sie do lowienia takiego o jakie mi chodzilo byla poprostu za krotka...sznur sie nie nadawal do mojej metody, idac do sklepu masz jedna wielka loterie jezeli chodzi o doradcow, czesto gesto nigdy na muche nie lowili...znam kilku wlascicieli sklepow na terenie krakowa, czesc z nich z mucha nie ma nic wspolnego, ale zaloze sie o swoja ostatnia zlotowke , ze gdybys poszedl do nich to zaraz by byli miszczami fly fishingu i doradzaliby ostro, wiadomo, nei mozna wrzucac wszystkich do jednego worka, sa sprzedawcy ktorzy nie maja o tym pojecia i zwyczajnie Ci o tym powiedza, badz zapytaja kolegi, jednak wydajac pieniadze , czesto nie male, nie ryzykowalbym..